Sabtu, 16 April 2016

Arab Derma Flip Flop..!


Jerat tak pernah lupa pelandok..!

Baru Febuari lalu, Menteri Luar Arab Saudi ni cakap...

Laporan: Menteri Saudi tak fikir RM2.6b tu sumbangan

Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al-Jubeir dilaporkan berkata beliau tidak fikir RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak adalah sumbangan politik atau ia berasal dari kerajaan Arab Saudi.
Sebaliknya, menteri itu dilaporkan berkata, wang itu adalah daripada "pelaburan" yang tidak dinyatakan.
Dalam satu laporannya semalam, The New York Times melaporkan Al Jubeir sebagai berkata beliau percaya ia (dari) warganegara persendiran Saudi, dan dana itu pergi kepada satu pelaburan di Malaysia.
Baca laporan tu di sini. Malah ada dua lagi sumber yang mengatakan perkara yang sama..!
Semalam para macai seakan dapat wahyu apabila Pak arab yang sama mengatakan...

Menteri luar Arab Saudi sahkan derma pada Najib

Menteri Luar Arab Saudi, Adel Al-Jubeir mengaku bahawa sumbangan derma kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, memang datang dari negara itu.
"Kami sedar tentang derma itu dan ia memang benar-benar sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Dan kami juga sedar bahawa peguam negara Malaysia telah menjalankan siasatan teliti mengenai perkara itu dan mendapati tiada salah laku.
"Justeru, setahu kami, isu itu ditutup," katanya kepada wartawan Malaysia di Istanbul semalam.
Persoalannya..apakah pak arab ni baru terhantuk kepala? baru mendapat ilham? baru menerima skrip? atau baru...baru...barua???

Kenapa tak disebut jumlah? kenapa tak disebut siapa yang derma? kenapa tak disebut siapa yang menerima wang derma yang dipulangkan? Ini kenyataan rasmi kerajaan Arab Saudi ke?
Mungkin juga kerana di Istanbul..bukan di tanah haram..! Kata Mak Melah..!
Mungkin juga kerana harga minyak dah rendah..! Agaknya la..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

35 ulasan:

  1. Sebelum ni yang tanya new york times..baru ni yang tanya new straits times...terjah dpn anifah aman pulak..mb NST sengaja buat gitu utk buat arab tu serba salah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang tanya tengah buat internship kut. Tanya tak khusus ....... no class level journalism. Pi belajag dengan Kadir Jasin

      Padam
    2. Transcript from the video:-

      Reporter: Your Excellency, are you aware of the background and details about the issue on the donation to the Prime Minister of Malaysia?

      Foreign Minister: We are aware of the donation and it is a genuine donation with nothing expected in return and we are also fully aware that the Attorney General of Malaysia had thoroughly investigated the matter and found no wrongdoing so as far as we are concerned the matter is closed.
      dari: https://jebatmustdie.wordpress.com/2016/04/16/saudi-foreign-minister-what-was-asked-and-what-he-had-answered/

      Korang interpret le sendiri antara soalan dan jawapan. Lain kali Anipah kena pastikan jawapan betul dan tepat dgn soalan. Ataupun biar Menteri tu baca dari skrip saja. Dia bukannya pelakon profesional.

      Tapi aku yakin ini bukan scene dari 'The Master and His Wolf' lakonan Leonardo DiCaprio tu...

      Padam
  2. Pernah tak tuan2 gi makan..pastu tuan kedai dtg tanya sedap tak makanan dia...klu sedap mmg kita ckp ok kan..tp klu x sedap..nak ke kita ckp x sedap depan2 tuan kedai...sure dgn muka kelat kita akan ckp sedap gakk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku cakap je kurang sedap biar ikhlas jujur menjawap.untuk kebaikkan bisnes dia jugak.

      Padam
  3. Dia kata sah derma kerana ag kata dah siasat. Bukannya sahkan derma dari kerabat arab. Dia tak sebutkan derma tu memang dari kerabat arab.

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju,...sepatutnya penderma itu sendiri y seharusnya mengaku,....

      jika disoal kembali pada Menteri saudi itu,...adakah beliau tahu atau pasti dari manakah wang y dikatakan derma itu dtg,...

      adakah derma itu dtg wang kerajaan saudi,...atau wang itu dtg dari kerabat saudi,...

      kerabat saudi dan kerajaan saudi adalah 2 entiti berbeza,....

      dan y pasti,...tidak semua kerabat saudi memegang jawatan dlm kerajaan,...

      Padam
  4. Shhhh... Jangan bagitau sesiapa. Berita tu eksklusif utk pemakan dedak Mohd Najib saja.

    Tidak kalau tentu dah dia panggil berpuluh media. Tapi mungkin dia takut kena soal bertalu2... Sebab tu Anipah panggil pemberita Bernama dan Kamera NST saja...

    Tapi itu teori aku saja...

    BalasPadam
  5. Wakakaka....hari ni kj pula sambut sahutan. Tutup cerita sebab pak arab aljubeir dah u-turn ke derma.
    Takat ni ke budak oxford berfikir?
    Dahlah arab aljubeir tu lambaaaaaaat sangat buka mulut kata derma, arab saudi pulak enter frame money laundring bugis...adeh, takde kerja ke?

    Apa pun dah terlambat. Jalan cerita tak asli.

    BalasPadam
  6. Negara-negara islam lain seperti plastine, indonesia yang dilanda sunami tidak pula mendapat sumbangan sebegitu rupa dari kerajaan arab.
    Tiba-tiba dengan modak air liur saja najib menyatakan duit dalam akaunnya sebanyak 2.6b adalah derma dari arab. Tujuan derma pula berpusing-pusing sekejap itu sekejap ini.
    Yang memberi kenyataan kata kejap pelaburan, kejap derma hanyalah menteri luar arab. Itupun hanya mengunakan air liur seperti najib juga.
    Perkara ini boleh dipertimbangkan kebenarannya sekiranya kerajaan arab mengeluar surat rasmi menyatakan duit itu memang derma dan dibaca oleh menteri luar. Bukan setakat air liur menteri itu semata-mata.
    Hanya yang bodoh saja akan percaya tipu muslihat najip.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Duit derma tapi bukan dr kerabat arab. Menteri tu kata sah derma kerana ag kata derma. Menteri arab tak kata pun sah derma dr king arab. Ayat untuk yg makan dedak. Cukup la untuk orang kampung percaya

      Padam
    2. 8.39 "Menteri arab tak kata pun sah derma dr king arab."

      Tu hari ada satu macai dan menteri tin kosong cakap dari putera arab?

      Tak betul ke? Kami rakyat dah berubah dan ingin sokong najib, kalau najib soh terjun lubuk buaya pon kami sanggup.

      Kalau bukan king arab, king kong ke?


      Padam
  7. Momok mudah lupa jeles 22 tahun sakau... bail out company anak beranak dan kroni ... 22 tahun sakau tak ada sorang pun x nak bagi derma kat dia.... tu yg dua jeles tuhh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak habis2 kamu hina TDM. Baru saja semalam kamu dah dibogelkan memfitnah beliau. Tak serik kah..nak saya belasah kamu cukup2 lagi..?

      Padam
    2. TN 7:51 cai,...spin2,...spin2,...kekeke

      Padam
  8. Rakyat tertanya...kalau derma kenapa takut sangat hingga pecat tsmy, pecat ag, pecat ahli umno.
    Aku harap ada reporter luar negara interview lg arab tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Najib tak suka pecat orang seperti tun m itu, najib angap dia kawan lagi, tak seperti mahyuddin ITU pilih lawan bos, biar mahyuddin melukut di tepi gantang

      Padam
    2. 9.23 "Najib tak suka pecat orang.."

      Betul ke? Cer citer skit?




      Padam
  9. Dolu serawak repot... lepas tu petrosaudi... leoas tu WSJ... pas tu panama news ... pas tu Australia Daily... pas tu bank Swiss...Bank Singapork...skg Washington Post la pulak... suma berita fitnah ini dari satu sumber... Yahudi Roth child sumber fitnah dan lintah darat.... Bank Rothchild dah ada di Malaysia dan sudah beroperasi di Bangunan Pan Global... sllu nya bank baru gitu gah nak war2 kan operasi di Malaysia. .. bank Rothchild memalu pulak nk war2 kan operasi di Malaysia. ... sbb semua rakyat Malaysia tahu bank Rothchild ialah bank lintah darat dan kroni DAPigs dan Momok tua punya agenda fitnah di Malaysia. ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. 8.09,

      Bukan semua yahudi jahat chai, yang menyokong fahaman dan doktrin zionis jer.

      Padam
    2. Munafik Haramjadah (8:09)

      Zaman TDM Bank Rothchild tak ada. Sebenarnya Najib selaku Menteri Kewangan yg bagi lesen pd Goldman Sachs beroperasi di sini. Najib guna pakai Goldman Sachs sebagai consultant untuk pinjaman RM42billion dan membayar US$500 juta (1/2 bilion) komisyen kpd bank itu. Hal ini ada dirakam sewaktu sessi parlimen dulu.

      Saya ingin memberi amaran, jgn fitnah TDM. Beliau tidak ada mengena dgn Bank Yahudi ini, tapi sebenarnya Najib yg kemaruk nak memilikki duit itu. Haramjadah betul kamu...!!

      Padam
    3. TN 8:09 cai,...lu baca ni,..aku tau lu x bodo,..tapi buat fitnah bodo sebab dpt dedak,...baca dan fahami!,..

      'Goldman’s involvement with 1MDB began when the company was still a state-level sovereign wealth fund called the TIA. Goldman Sachs and Boston Consulting Group advised the TIA in its early days, helping it raise 5 billion ringgit (US$1.3 billion) through selling 30-year Islamic bonds in 2009. Guaranteed by the federal government, the bonds were sold at a discounted price that effectively yielded bondholders a high of 7 percent in interest, an especially bad deal for a government-owned company.As the former Prime Minister Mahathir Mohamad asks, “Who approved such terrible terms for a loan to a government-owned company?”

      Two months after this deal, the Najib administration took over the TIA and renamed it 1Malaysia Development Berhad, expanding the strategic development company into a federal entity. Najib stood in front of global investors, promising a “1Malaysia”, where Malaysians of different races would work together to turn Malaysia into a developed nation by 2020.Najib surely aimed high, riding on the optimism of Malaysians at the time, yet from the get-go, the dealings of 1MDB were shrouded in mystery.'

      credit : http://sevenpillarsinstitute.org/case-studies/the-case-of-goldman-sachs-and-1mdb

      ade paham ke cai,..sape y lantik syarikat Yahudi untuk menjahanamkan Malaysia?,...mmg ade name Tun,..tapi Tun persoal sape y approve perjanjian pinjaman dengan syarikat yahudi dan melibatkan syarikat milik kerajaan,...paham ke cai?!

      lu x pecaya?,...baca ni plak,....

      Berikut merupakan nama Yahudi di seluruh dunia:
      • Berg” ( Goldberg)
      • Man” (Goldman,Ligthman)
      • Stein” (Einstein)
      • Ler” (Adler)
      • Ner” (Asner)
      • Ilin” (Gitlin)
      • Witz” (Horowitz)
      • Baum” (Teitelbaum)
      • Off” (Chartoff)
      • Nik” (Resnik)
      • Thal” (Rosenthal)
      • Ling” (Spelling)
      • Sky” (Linsky)
      • Farb”(Himmelfarb)
      • Feld”(Seinfeld)

      credit : https://pmfstukm.wordpress.com/2009/03/29/beza-antara-yahudizionis-dan-israel/

      kalo lu nak fitnah Tun,..lu kaji abis2 dulu cai!,...aku tau la lu ni kaki,..spin2,..spin2,...kekeke

      Padam
  10. Media macai jubur sebut ITU' semua mendapat wang dari Soros yahudi siapa percaya pada media yahudi ITU

    http://www.economicpolicyjournal.com/2016/04/george-soros-funded-organization-behind.html?m=1

    BalasPadam
  11. The new york Time mendapat duit Dari Soros siapa percaya time lagi hanya macai Dari puak jubur pecaya pada time ITU, the new York time dapat wang hasil fitnah orang pembiayaan terbesar Soros Cuba menghuru hara dunia

    BalasPadam
    Balasan
    1. 9.21

      Kalau NYT buat fitnah, kasi saman puak penfitnah ni!

      Ayuh najib! Demi maruah (errr kami memahami ko takder teloq najib oiii) negara dan rakyat malaysia!

      Padam
  12. 8:09
    Ko ni dpt dedak bulanan ke.
    Komen ikut sdp mulut je.
    Admin, sy advice u buat skit upgrading. Only registered anynamos sj bole bri komen. Bermakna mana2 maknenek yg beri komen di sini kebih bertanggung jwb sbb kita bole tau dr mana source komen. Dan bole diblok jika perlu. Jika tidak hanya airliur maknenek sj yg bersembur di blog ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk menjaga kredibiliti, integriti & imej, saya menyokong penuh. Itulah harapan saya sebagai pendukung tegar blog ini. Contoh blog cedet cc & A Kadir Jasin, tulisan2 bermutu & 1st class English.

      Padam
    2. setuju 100%,...tp k/w mcm saya da xdpt la nk snipe trooper2 mkn dedak ni,..intergriti dan identiti sama penting,...tapi apa saja keputusan tuan2 untuk kebaikan dan kebenaran sy akn sokong,...

      #beranikeranabenar
      Ps - berjuang untuk kebenaran x pilih warna kulit,...

      Padam
  13. Hanya di Malaysia saja seorang Perdana Menteri menerima derma peribadi masuk terus ke dalam akaun peribadinya.

    Hanya di Malaysia seorang Timbalan Perdana Menteri disingkir dari jawatannya kerana bertanyakan derma peribadi yg diterima oleh Perdana Menteri.

    Korang sambung le lagi...

    BalasPadam
  14. Pendapat saya pulak....

    Hanya Najibul Bullshit saja pemimpin negara dalam sejarah dunia menerima derma peribadi masuk terus ke dalam akaun peribadinya.

    Hanya Najibul Bullshit saja pemimpin negara dalam sejarah dunia menyingkir timbalannya hanya kerana timbalannya bertanya derma peribadi yg diterima oleh pemimpin itu.

    Apapun sdra QQ, Najib telah mencatat sejarah yg membanggakan & akan dikenang anak cucu kita. Salam perjuangan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heh heh heh... Wei Othman, aku ajak sambung yg di belakang, kamu pulak tukar yg di depan.

      Tapi aku faham, aku kawan Mohd Najib, sebab tu lah namanya tak luput dari ingatan kamu. Mungkin isteri dia pun sentiasa dihujung lidah kamu... Heh heh heh...

      Salam perjuangan.

      Padam
    2. Sdra QQ

      Saya bukan jenis main belakang macam Al ....atau tikam belakang lepas tu cabut lari macam Kejora Liberal Pengecut. Kita hadapi musuh berdepan walau dah tua, contoh TDM di majlis 'Nothing To Hide'. Slam Perjuangan.

      Padam
    3. Othman,

      Harap hubungi aku di emel qalamqabut at gmail. Ada perkara nak mintak nasihat dari kamu. TQ

      Padam
  15. give me your email address.. tq

    BalasPadam