Isnin, 18 April 2016

DERMA ~ Apa Kata Dunia..!


Di saat macai seakan mendapat nyawa..! dunia ketawa dan mempersenda..!

Path of $681 Million: From Saudi Arabia to Malaysian Premier’s Personal Account

How did $681 million end up being deposited in the personal bank account of Malaysia’s prime minister, Najib Razak, last year?
Not in any corrupt way, officials insist.
Saudi Arabia’s foreign minister said on Thursday that an unspecified Saudi source had given a large sum of money as a “genuine donation” with no obligations attached. He joined top Malaysian leaders in waving away any suggestion of scandal.
For those who have never had fortunes deposited into their personal bank accounts with no obligations attached, this may sound suspicious. Indeed, Mr. Najib has been subject to fierce international scrutiny, including a United States Justice Department investigation, as he continues to deny any wrongdoing.

The Investigation

In July, news reports accused Mr. Najib of putting the huge sum in his own accounts. Critics calling for him to step down charged that at least some of the money had been criminally channeled from the 1 Malaysia Development Board, a government fund set up by Mr. Najib. More recently, Swiss investigators have said it appeared that about $4 billion had been misappropriated from Malaysian state companies.
Efforts to investigate the brewing scandal were met with stiff resistance. The government halted investigators, suspended a news organization and fired a deputy prime minister who was asking questions.
In January, Malaysia’s attorney general, Mohamed Apandi Ali, who was appointed by Mr. Najib, cleared Mr. Najib of any misconduct.
“I am satisfied that there was no evidence to show that the donation was a form of gratification given corruptly,” Mr. Apandi said in a statement.
Officials eager to put the flap behind them have considered the attorney general’s investigation the final word.
“It is a genuine donation with nothing expected in return,” the Saudi foreign minister, Adel al-Jubeir, told reporters in Istanbul on Thursday. “And we are also fully aware that the attorney general of Malaysia has thoroughly investigated the matter and found no wrongdoing. So, as far as we are concerned, the matter is closed.”

The Explanation

There hasn’t been much of one. In January, the attorney general said that the money was a personal donation from the Saudi royal family and that Mr. Najib had returned $620 million “because the sum was not utilized.”
No reason has been given for why the Saudi royal family would send the prime minister $681 million, or what the prime minister did with the $61 million that was not returned.
Until Mr. Jubeir’s comments Thursday, no Saudi official had said that the entire amount was a donation from a source in Saudi Arabia. The foreign minister did not identify the donor or the purpose of the gift, or confirm that most of the money had been returned.
In an interview in February, Mr. Jubeir gave a somewhat different explanation.
“It is a private Saudi citizen, I believe, and the funds went to an investment in Malaysia,” he said then.

The Response

Mr. Najib’s office, which has tried without success to put the controversy to rest, issued a statement on Friday welcoming Mr. Jubeir’s comments.
“This confirms what the prime minister maintained all along, and what multiple lawful authorities concluded after exhaustive investigations: The funds were a donation from Saudi Arabia,” said Mr. Najib’s press secretary, Tengku Sariffuddin.
But Mr. Najib’s opponents said they had found Mr. Jubeir’s most recent statement unconvincing.
In August, thousands of demonstrators gathered in Kuala Lumpur, defying police orders, in anger at Mr. Najib. Not buying the official explanation for the large cash transfer, one held a sign that read, “You really think we are stupid?”
nytimes
Tak malu ke?
Lu Fikir La Sendiri!!!

45 ulasan:

  1. Baca lah

    https://jebatmustdie.wordpress.com/2016/04/16/saudi-foreign-minister-what-was-asked-and-what-he-had-answered/

    yang menunjukkan jumlah yang masuk ke ekaun2 bank Najib ia lah RM4.2 bilion - bukan RM2.6 bilion.

    Dan ada lima punca nya - lima pihak yang menghantar wang ke ekaun2 itu, ha nya dua yang bunyi dari Arab Saudi.

    Nyata bahawa siapa yang mengatakan kesemua wang itu dari anak raja Arab Saudi, atau dari pihak pihak Arab Saudi lain, ada lah mengarut.

    BalasPadam
  2. begini jangan banyak komen cari bukti laporkan lagi bagus

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju.

      Najib n the balaci's2 kena siapkan semua bukti2 serta dokumen utk menunjukkan kpd rakyat mereka bukan kaki kencing.

      Cakap pakai air liur, sape2 pun boleh.

      Padam
    2. Budak azzam bodo bebal ko yg tuduh ko la yg cari dan buktikan.... fuck u....

      Padam
    3. Yang kena keluorkan bukti ia lah Najib dan puak nya. Sebab politik ada lah persepsi. Depa mesti nak menang PRU14.

      Kalau tak berak di tepi jalan di suatu tarikh dan masa yang di tuduh, keluarkan bukti bersama bini atau sesiapa pada masa itu.

      Kalau main nak mintak pengkritik depa kasi bukti, boleh pigi lah di PRU14. Hanyut le UMNO dan kepentingan Melayu. PPengkriitik bukan tuduh berak tepi jalan. Tapi tanya amacam ada RM4.2 bulion dalam ekaun bank dia.

      Kalau tak jawab, asyik mintak pengkritik keluarkan bukti itu bukan duit songlap dari 1MDB, kena gantikan Najib macam itu.

      Padam
    4. Mamat 8:27 PG tu cakap fuck him, dah macam Red Bean pulak orang2 Najib nih. Dah teruk lah si Ah Jib Gor.

      Padam
  3. Bukti mana beb... fakta mana.... us depr investigation la pulakkk.... aoa saja dooonia lapur kaut jer ... janji ada fitnah 1mdb.... mcm ni kimak macai momok mudah lupa buat kerja.... lapuran dept investigation of lesotho... malawi.. albania dah kuar ka belom... klu
    Ada dari negara afrika... antartika nnti ko lapur yerrr.. asyik wsj... petrisaudi justo penipu.. serawak repot... dll..... boring dah dari simber fitnah nihhh.... fuck u....

    BalasPadam
    Balasan
    1. F### u too

      Padam
    2. Penyokong Najib dah jadi Red Bean. Kesian.

      Padam
  4. sokong adzzam 8.12am!

    kami rakyat marhaen telah menyediakan bukti2 dan fakta2 seterusnya mensabitkan kesalahan terhadap najib, jumlahnya bukan 2.6 billion sebenarnya adalah 4.1 billion.

    kini pihak najib wajib pula untuk tampil dengan bukti dan fakta kukuh bahawasanya najib tidak bersalah, bukan sekadar air liur dari menteri luar arab saudi dan setiausaha pm tengku sarifuddin.

    ayuh najib takder telor dan pengecut, berikan kami rakyat marhaen fakta dan bukti berbentuk 'hard evidence' untuk membela diri kamu.

    Salah Satu caranya, isytiharkan penyata bank sejak kamu menjawat jawatan mb pahang!



    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju. Politik ada lah persepsi. Pengundi pigi mengundi dengan persepsi yang dia dapat, sama ada dari bukti atau dari cacian dan kutukan.

      Kalau asyik mintak bukti tapi tak kasi jawapan2 yang boeh pengundi terima, bolh bungkus lah UMNO di PRU14. Itu yang aku tak mahu. Jadi, kena mintak Najib walk out atau di gantikan sekarang le.

      Padam
  5. Jangan suka berkata-kata andai cuma tanggapan saja.
    Ayuh cari sumber bukti lalu laporkan kepada hj.bari(sprm) @ kat istri no.2 dia kah kah kah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah main personal attack pegawai SPRM pulak. Konfem jenis Red Bean le Projib sekor selalu komen kotor nih.

      Padam
  6. Tunjukkan bukti dan fakta yg ko nak berikan... atau bukti yg dah di kemukakan dlm hansard PAC dan sudag dijawab oleh Tan Seng Giaw najib x terlibat... hansard PAC yg ko spin dan fitnah.... budak azzam tu ibarat ko nak cari bini ko la yg kena cari bini bukan org lain yg cari bini utk ko jubo kan..... bejubo nak bini tak nak cari... mcm tu ka ....? Ahaksss bodo2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini komen budak jahat Projibo yang sekor tu juga. Terbaca apa yang Tan Seng Giaw cakap satu kali, asyik itu aje modal dia.

      Tapi pemalas, tak mau beca Hansard, kalau tak, mesti tak gitu sempit hotak dia.

      Kenyataan Tan bersama ahli2 PAC lain selepas itu pun dia tak mau baca. Teruk le Najib, pakai bebudak menyokong dia dengan tak ada fakta dan hujah yang boleh di terima rakyat.

      Padam
    2. Klu pengumuman buat 1 kali jer..... nak baca hansard apa lagi kli yg hansard yg sama diulang ulang dan di spin.... fakta kimak yg sama diulang ulang .... red bean army.... lapuran jln.manggis bukan setakat hearsay semata... semua bukti documant dah ada... bukan mcm 1mdb mana document dan fakta.?.. hanya documents WSJ... pertosaudi justo penipu jadi sandaran.... fuck u....!

      Padam
    3. Hansard di ulang, di spin? Mcm Pengerusi "Cari Makan" PAC beri tahu siapa yang tak mahu masuk rekod Hasard boleh padam mike?

      Jadi, Laporan PAC tak boleh pakai le, ye tak? Jadi, macam mana nak kata Najib tak bersalah atau bertanggong jawab pasal 1MDB?

      Padam
    4. Mana bukti dan fakta sapa yg x mahu masuk rekod hasard bole pasam mike......bukti mana.?fakta tuduhan mike padam mana...? Fuckk u

      Padam
    5. Woi si bodoh dan pemalas 10:01 PG, ko baca le ini -

      https://drive.google.com/file/d/0B2Xjo976uu8FRWJTdEVaUWR3eHM/view

      http://www.parlimen.gov.my/pac/hansard-pac-list.html

      Panjang rekod tuh. Jangan malas. Dah di kasi 2 link nya, kau perlu cari di situ, jangan short attention span, masuk sini kata takda. Faham?

      Padam
    6. Hansard yg dah diulas panjang lebar dan diputuskan oleh wakli DAP nak diulang ulang baca .... apa kejadah ... wakil DAP dah putuskan dah ...NO CASE..!!! ....case closed...fuckkkk

      Padam
    7. Yek eleh... Zahid, Azalina, KJ dan ntah menteri2 mana lagi yg mintak rakyat percaya cakap2 manis MenLu Arab Saudi tu apehal. Kenapa tak mintak bukti dari Menteri Arab Saudi tu?

      Takkan pakai airliur saja geng Mohd Najib ni dah rela angguk dan percaya? Tapi aku tak salahkan korang, sebab otak ciput. Mohd Najib suruh angguk, korang pun angguk dgn penuh rela. Bukan saja sanggup serah jiwa dan raga demi Mohd Najib, tapi korang serah jugak otak dan akal korang. Tinggal ciput saja kat lutut kanan dan kiri. Yang atas kepala habis kosong...

      Kesyian aku dekat korang... Bersama2 menjahanamkan negara sendiri tapi dapat dedak lantai saja...

      Padam
  7. dah kenapa rakyat malaysia ni?.... ikut sangat perangai kiasu bangsa penyogok Dan kapir penjarah tanah bangsa celaka si cina DAP.... kalau dah nama kata derma Dari negara Islam ....senyap tutup buku sudahler... habis semua 'senjata' umat Islam... dalam hal ni sebagai sedekah harta untuk kekalkan kepimpinan islam kau nak selongkar...... Wei manusia babi.... apasal tak kau selongkar dri mana datangnya duit untuk kekalkan sistem sekolah CINA kat Malaysia ni. acaner depa bleh lebih gah Dari sekolah kerajaan.... kau bleh kata sumbangan MAK bapak da orang yg kaya kan?.... berapa kerat yg kaya?...acaner bleh kaya?... tolonglah beb..... Najib akan tersungkur atau telanjang ngan sendirinya kalau dia korup..... lambat-laun.... sebab Allah tak tunjukkan semua benda cash..... contoh TUN ler.... menelanjangkan dirinya sendiri sekarang. Tok sah layanah berhalusinasi si TUN tu...... dia skrg sedang ditayangkan oleh Allah untuk Apa yg dilakuan sblum ni.... hingga menuduh org lain melakukan..... bukan soal Anwar yek..... yg tu dia takder kena mengena menjatuhkan hukum.. yg tu mahkamah Dan takdir jauh lebih mendahului.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh ngentam DAP, Mamat.

      Tapi ini pos pasal Pokjib dulu RM2.6 bilion tapi sabenar nya RM4.2 bilion masuk ekaun dia.

      Ko nampak macam budak bodoh atau macam Red Bean komen tak tentu hala saperti itu. Grow up lah.

      Padam
    2. 8.54 "kalau dah nama kata derma Dari negara Islam ....senyap tutup buku..."

      1.Senang dan tutup citer kalau
      punca wang derma bukan dari 1mdb sebaliknya semua bukti dan fakta terarah dari 1mdb.

      2.jika dikatakan derma, kenapa najib boleh terima 681 juta usd? Nak lawan isis? Bodoh punya alasan, sekarang ni isis dah halakan senjata terhadap malaysia, bodoh punya najib!

      3.nak tutup buku mestilah menghapuskan segala prasangka buruk , ingat rakyat bodoh?

      4.nak tutup buku, berikan segala bukti yang sahih bukan setakat air liur je....

      5.barisan peguam najib takkan tak tau cara nak selesaikan persoalan rakyat? Saman je...kenapa tak boleh? Kami rakyat memahami najib takder teloq, tetap ini tentang maruah rakyat dan negara!

      7.lebih baik jika najib letak jawatan dan pencacai bertanya apa salah najib? Najib sendiri tak boleh jawab...senyap je, konon bijak la? Sebenarnya bodoh bertingkat tingkat!

      Padam
    3. Setuju dgn 10:00 PG 100%

      Padam
    4. Ko plak memandai mandai suruh peguam najib arah pulak dahhh.... ko sapa nak suruh dngar cakap ko.... ko suruh LGE saman jln manggis lagi bagus... ada brani blog ini mintk peguam LGE saman menteri dan ahli parliament tu....fuckkk u

      Padam
    5. Mister fuckkk u,

      Ko suruh Ah Jib Gor saman WSJ, NYT, Washington Pos dll le. Besar lah kemaluan Ajib dan Malaysia di ketawakan orang di luar negara.

      Padam
    6. Chai 10.06 bole buka blog sendiri kalau nak citer tentang pokok manggis.

      Bro admin ada citer tentang pokok manggis kat sini ker?

      Di akhirat pula,

      Malaikat tanya najib, betul atau tidak duit 1mdb kepunyaan rakyat hilang?

      jawapan najib pula pokok manggis.

      Memang sah najib kena bantai!

      Padam
  8. Kalau nk debat lelebih bole dng 1 syarat mintak blogger siar rasuah dan salahguna kuasa LGE banglo terlajak laris... layan puak red bean army tak bawa faedah pun.... ada berani.....kikikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. 10.13 kikiki tu apa maksudnya chai?

      Padam
    2. bro kalau kes LGE dlm blog ni... sape nak jadi defender??? hahaha mcm mane nak debat? lagi pun kalu LGE salah dakwa jer la... yang tak bole dakwa mcm maharaja tapi hakikatnya si penyamun .. bila la dia nak turun tahta ni..

      Padam
  9. Mamat pemalas yang mintak bukti Pengerusi "Cari Makan" PAC beri tahu witnesses di hearing nya boleh tutup mike, baca le Hansard Parlimen nih -


    1. http://www.parlimen.gov.my/pac/hansard-pac-list.html

    2. https://drive.google.com/file/d/0B2Xjo976uu8FRWJTdEVaUWR3eHM/view

    Cari, jangan tak cari. Jangan pemalas dan bodoh asyik kata takda salah, takda itu ini.

    BalasPadam
  10. Kah kah kah... deklarasi rakyat guna online utk tandatangani la pulakkkk... nnpk ssgt x laku tanda tangani.... dari dataran merdeka silau menyilau porshe momok tua...ke booth deklarasi....skg guna online jerrr senang nak tipu... blogger dan macai eed bean army 1 buat kerja masukkan 500 tandatangan palsu....setiausaha seketriat deklarasi rakyat ...budak kamaruddin jaapa budak pulralist yg kena terajang dari PAS..... skg terhegeh2 dlm PAS lagi... kamdin jaapa sejarah silam adalah pengarah Kajian Institut Dasar(KDI) masa aljuboori jadi menteri.... Budak pluralist totok yg terajui srkteriat deklarasi rakyat... sah momok dah lupa....fuckkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. 10.28 lu citer aper chai?

      Padam
  11. IKD PELOPOR PLURALISMA AGAMA... SAH MURTAD

    BalasPadam
  12. Orang DAH DERMA-BAGI duit FREE njib pulang balik -
    eh eh eh baik betul anak razak ni

    takda org lain yg sejujur njib-HANYA DI MALAYSIA ''THE ONE AND ONLY''

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1. Bodoh mengata pulang balik - konon nya

      2. Si Pok Sheikh Menteri Arab tak sebut pun.

      Pokjib menipu sini, menipu sana. Teruk le Melayu di PRU14.

      Padam
  13. Tanpa Nama 18 April 2016 8:27 PG:
    asyik wsj... petrisaudi justo penipu.. serawak repot... dll..... boring dah dari simber fitnah nihhh.... fuck u....

    Tanpa Nama 18 April 2016 8:52 PG:
    bejubo nak bini tak nak cari... mcm tu ka ....? Ahaksss bodo2

    Tanpa Nama 18 April 2016 9:19 PG:
    .. pertosaudi justo penipu jadi sandaran.... fuck u....!

    Tanpa Nama 18 April 2016 10:01 PG:
    fakta tuduhan mike padam mana...? Fuckk u

    Tanpa Nama 18 April 2016 10:06 PG:
    ada brani blog ini mintk peguam LGE saman menteri dan ahli parliament tu....fuckkk u
    ---------------------------------------------------------------------
    Above are the threads posted by one same anonymous person only.
    Notice.. he fond of ending his 'doa' with the foul 4 letter words. Ini perjuangan suci ke..perjuangan kebenaran ke..??

    Itulah tingkah jijik/kotor perjuangan sebenar Najib/Rosmah dgn puak2 mereka serta kuncu2 mereka, terutama cybertrooper mereka, KEJORA LIBERAL MUNAFIK yg menghancurkan, meranapkan & menjahanamkan maruah, perbendaharaan, peradaban Islam, Melayu & Negara.













    BalasPadam
    Balasan
    1. Othman,

      Penyokong2 Najib peduli apa? Najib peduli apa? Dah memang kotor di hati dan di otak. Kalau tak, takkan 1MDB dah terhutang RM50 bilion. Sebahagian nya aga gomen gerenti. Makna nya kita rakyat sama tanggong sebagai shareholder negara ini.

      Kalau Najib tak main kotor, takkan RM2.6 bilion masuk ekaun2 dia. Sebenar nya RM4.2 bilion. Dari 5 punca. Termasuk dari anak syarikat 1MDB.

      Padam
  14. Saudara othman,

    Simpton Pencacai ni berpunya tidak ada didikan, agama dan kasih sayang ibubapa.

    Kerja harian pula,maki hamun, fitnah, penyebar dusta,ajak abu bakar bertumbuk dan terbaru pokok manggis. makan dedak hasil pendapatan duit haram sumbat pula pada anak bini,kawan2, dan sedara mara.

    Ini menjurus kepada sakit mental teruk, akut dan kronik.

    Bertaubatlah chai....

    BalasPadam
  15. kesian sel-sel otak gagal berhubung nak juga percaya yahudi walau bukti terbentang nyata... hebat sangat setakat memekak kat dalam ni aja buat apa... kalau kau betul dan hebat sangat bawa la bukti buat report ke balai polis dan sprm... dalam ni ada kut 3-4 orang sibuk nk jadi hero kan... so dah ada 3-4 report polis bersama bukti... kau ajak la satu malaysia yg ada bukti buat report mana tau boleh buat sejuta report kan... sure akan disiasat semula kes ni... PALING PENTING ajar Mader dan boboi mukris sekali buat report... sebab bila orang tanya kenapa tak buat report pasal 1mdb dan 2.6 B ni mader bg alasan kata bukti tak cukup nak report... so tuduhan ni berpaksi apa? kebenaran atau spin? Teruskan... main ikut ja membuta... tak jadi masalah... terus tayang kebodohan tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila dia sebut ayat 'Mader dan boboi mukris', sah dia ni si Jembalang belaan puak Najibul Bullshit... si Kejora Liberal..!!

      Tun Mahathir dah pun buat saman terhadap Najibul Bullshit & Pak Pandir. Kami sekarang ini sedang menunggu bila saman itu akan dibawa ke mahkamah buat pengadilan. Sebulan dah berlalu, entah2 pihak haramjadah buat dekk pengap tak?

      Sekarang kami cabar, pergilah saman Tun Mahathir atau media asing yang menyelongkar keburukan Najibul Bullshit. Ada berani ke?

      Padam
  16. Ada lg sekor Idealis msia yg sebakul ngan Mamat 'fuck u'. U all berdua ni mmg layak duduk dlm bakul yg sama. The same grade minded.

    BalasPadam
    Balasan
    1. I dare to lay a bet he is the same specie.

      Padam
  17. .naisek .zirhkum iobob nad rihtaham mcm uparem aumes nial-nial gy ,tapet gnamem aisyalam silaedi nemok

    BalasPadam