Ahad, 30 Oktober 2016

HOT ~ Undang Undang Lindungi Jenayah..?


Kebenaran akhir zaman..!


*SUMPAH KERAHSIAAN MENTERI BUKAN LINDUNGI SALAH LAKU PEMIMPIN TETAPI LINDUNGI NEGARA DAN RAKYAT*.

1.Amalan sumpah kerahsiaan dikalangan Anggota Kabinet telah menjadi amalan dalam semua kerajaan didunia. *_Amalan ini untuk memastikan rancangan strategik sesebuah kerajaan dalam membangun negara tidak dipintas olih pihak lain_*.Contoh dalam penyediaan *_rancangan keselamatan dan pertahanan negara_*.

2.Ini bermakna perkara perkara yang berkaitan dengan *_unsur rasuah dan penyelewengan pembelian peralatan pertahanan negara serta pelaburan dalam syarikat yang tidak ujud dalam rancangan pelaburan sebenar adalah tidak termasuk dalam sumpah kerahsiaan_*.

Contohnya pembayaran kepada *_Abbar Investment PJS Limited (Aabar BVI)_* yang bukan anak syarikat *_Petroleum Investment Company (IPIC)_* adalah perbuatan salah laku yang tidak boleh dirahsiakan dan *_rakyat berhak tahu_*.

3.Sumpah kerahsiaan Anggota Kabinet *_bukan bertujuan untuk melindungi jenayah salah laku mana mana anggota kabinet termasuk Perdana Menteri_*.Jemaah Menteri *_bukannya 'jemaah penyamun' yang berpakat untuk melindungi jenayah salah laku antara satu sama lain_*.Sebaliknya Jemaah Menteri adalah satu jemaah untuk *_melindungi kepentingan negara dan rakyat_*.

4.Jika apa yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Husni Handzlah (bekas menteri kewangan kedua) yang juga bekas jurucakap kabinet berkaitan dengan 1MDB didalam perbahasan bajet 2017 di Parlimen baru-baru ini dianggap melanggar sumpah kerahsiaan,ini bermakna *_Speaker Parlimen Malaysia telah mengakui kebenaran apa yang dibangkit dan didedahkan olih 3 bekas anggota jemaah menteri_* tentang jenayah salah laku dalam urusan pentadbiran kerajaan adalah benar tetapi ianya rahsia. 

*_Terima kasih Tan Seri Speaker,Rasuah dan rompakan negara adalah rahsia_*.

*_#BerjuangUntukRakyat_*
*_JanganTipuRakyat_*
*_#1MDBAdalahRahsia_*
*_#SelamatkanMalaysia_*
*_#BiarJasaJadiKenangan_*

*DATO' HJ MAHFUZ HJ OMAR*
_Ahli Parlimen Pokok Sena_
10:30am, Taman AlWalid Alor setar
29 Okt 2016/28 Muharam 1438H

1MDB sudah menjadi lembu suci yang mesti dipertahankan oleh lembu pemakan dedak..!

Tak gitu???

Lu Fikir La Sendiri!!!

87 ulasan:

 1. Hari ini dibawah pentadbiran najib sudah ada rakyat membunuh diri akibat kezaliman najib.

  Menteri2, punahsihat dan pencacai2nya turut bersubahat dan bersekongkol dengan menyokong pentadbiran zalim ini.

  Korang jawab la di akhirat nanti.

  ....................

  Pencacai Najib sekalian,

  Sifat tolong menolong di antara satu sama lain memanglah digalakkan oleh Islam dengan syarat ianya di dalam perkara kebajikan dan ketaqwaan, bukannya di dalam perkara dosa dan maksiat. Firman Allah Ta'ala :

  Tafsirnya : " Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan permusuhan."


  ( Surah al-Mai'idah : 2 )


  Adapun bertolong-tolongan di dalam perkara dosa dan maksiat bukan sahaja dilarang, bahkan Islam memerintahkan setiap orang Islam itu diperintahkan membanteras akan segala kemungkaran mengikut kemampuan masing-masing, sama ada dengan kekuatan tangan (kekuasaan), dengan lidah (nasihat) dan yang sekurang-kurangnya dengan hati iaitu dengan membencinya. Ini jelas sebagaimana hadis yang diriwayatkan daripada Abu Sa'id al-Khudri, dia berkata :�

  Maksudnya : "Aku mendengar Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda "Sesiapa di antara kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya, jika sekiranya dia tiada berkuasa, maka hendaklah dia mengubahnya dengan lidahnya, jika sekiranya dia tiada juga berkuasa, maka hendaklah dia mengubahnya dengan hatinya, dan yang demikian itu (iaitu mengubah dengan hatinya ) adalah selemah-lemah iman."


  (Hadis riwayat Muslim)


  Berkata Imam Ibnu Hajar al-Haitami di dalam kitabnya Fath al-Mubin li Syarh al-Arba'in dalam mensyarah kalimat� di dalam hadis yang tersebut di atas bahawa mengingkari dengan hati itu ialah : "Membenci akan kemungkaran itu dengan hatinya dan dia berazam jika dia berkuasa (mengingkarinya) dengan kata-kata atau perbuatan,(nescaya) dia akan menghapuskannya, kerana membenci maksiat wajib hukumnya. Maka orang yang redha (tidak membenci) maksiat adalah (dikira) bersekutu dan bersubahat dengan orang yang melakukan maksiat itu. Jika redhanya itu kerana menghalalkannya (beri'tiqad bahawa kemaksiatan itu tidak haram) sedangkan hukum kemaksiatan itu haram dengan ijma' dan telah diketahui umum iaitu ma'lum min ad-din bi adh-dharurah, maka dia dihukumkan kufur. Manakala jika redhanya itu kerana menurutkan hawa nafsu ( tidak beri'tiqad bahawa kemaksiatan itu tidak haram), maka dia dihukumkan fasiq, tidak kufur dengannya. Perkara ini ( membenci kemungkaran) adalah wajib 'ain ke atas setiap orang kerana semua orang berkuasa pada melakukannya".�

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pencacai Najib di sini sekor saja. Bila aku tak letakkan CV dia, bukan main melanda landa, begitu banyak komen di cacaikan nya dalam kumpulan 32 komn sampai pukul 3:20 PTG ni aje.

   Pencacai itu di gelar Jing Jibo. Ini dia CV nya -

   Anjing Jibo

   Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

   Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

   Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

   Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

   Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

   Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

   Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

   Padam
  2. i. 7 juta Melayu jadi pengemis tunggu sedekah BR1M
   ii. 200,000 graduan (Melayu) menjadi penganggur
   iii. Bisnes GLC rugi atau tutup - 6000 Melayu juga kena buang kerja
   iv. hospital tak cukup duit beli ubat
   v. universiti tak cukup duit mengajar kursus pengajian
   vi. jabatan kerajaan tak cukup duit buat latihan
   vii. Ringgit jatuh merudum jadi RM4.18 / US$
   viii. Pertumbuhan ekonomi merudum dekat 4% sahaja
   ix. Petronas rugi diseluruh dunia kecuali Afrika Selatan
   x. Kerajaan hilang lebih RM50b hilang dicuri oleh MO1

   Padam
  3. TEKATEKI

   Siapa yang pertama mulakan jalan raya bertol
   Siapa yang pertama mula memjual borang kerajaan rm1 satu
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri pertama?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri kedua?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Agung dan raja?
   Siapa yang pertama lucutkan kuasa Agong?
   Siapa yang pertama ugut raja2 untuk tarik semua kemudahan jika tidak ikut kehendaknya?
   Siapa yang pertama pecat 6 orang hakim serentak kerana tidak sebulu dengannya?
   Siapa yang pertama pecat Ketua Hakim Negara kerana tidak mahu ikut kemahuannya?
   Siapa yang pertama songlap duit Petronas berbilion untukl selamatkan syarikat anak-anaknya?
   Siapa yang pertama menipu dalam pemilihan UMNO hingga UMNO diharamkan?
   Siapa yang pertama dua tiga kali keluar masuk UMNO kerana kehendak tak dituruti?
   Siapa yang pertama membina empayar kekayaan melalui UMNO dan kini bersekongkol dengan DAP kafir jahanam untuk menghancurkan UMNO?
   .

   Padam
  4. Kejora 5:46 ptg...

   Toksah cakap banyak, mari kita berdebat & berhujah, dgn saya mulakan perdebatan kita....

   Siapa yg menjemput, memberi lesen perniagaan kpd Zionis Yahudi Goldman Sachs dan juga melantik Goldman Sachs sebagai Juru Perunding/Consultant bagi mendapatkan hutang riba RM42 bilyon? Kenapa Najib sanggup bayar upah khidmat kpd Goldman Sachs sebanyak US$500 juta (bersamaan RM2 bilyon)... kenapa beriya-iya benar bayar? Sebab....Najib & Rosmah giur meleleh nak memilikki duit berbilyon untuk berbelanja-sakan, membeli harta di luar negara, jet & kapal layar peribadi, emas-intan-berlian, handbag & kasut berjenama.

   Kesudahannya, Najib mengingkari arahan agama untuk menghindari amalan riba. Dah lah bersekutu dgn Amerika & Yahudi Zionis, berjoli dgn duit riba... rakyat jelata pulak kena tanggung dgn GST (Gomen Suruh Tax 6%).

   Perlu saya ingatkan.. Imam Muslim meriwayatkan dari Jabir dia berkata, “Rasulullah saw melaknat pemakan riba, orang yang menyuruh makan riba, juru tulisnya dan saksi-saksinya. Baginda juga bersabda, mereka semua sama. Dan apa yang dilakukan oleh mereka itu termasuk tolong menolong atau bantu membantu dalam kemaksiatan dan dosa yang dilarang Allah swt".

   QS. Al Maidah: 2 pula menyebut...وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ
   Artinya “ Dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah.”

   Nabi Musa AS mengajar & mengingatkan umatnya melalui kitab Taurat kejahatan & penipuan riba (usury) yg boleh menjahanamkan umat manusia terus menjadi abdi kepada orang kaya - pemberi hutang.

   Begitu juga Nabi Isa AS dalam ajaran kitab Injil... hingga pada satu ketika baginda murka & menghalau pendita2 bani Israel yg melakukan perniagaan terkutuk ini di dalam tempat ibadat mereka.

   Padam
 2. Pencacai Najib sekalian,

  Jika kamu bertanya kepada pengomen2 dalam blog ini tentang persoalan diajukan oleh kamu, kesemuanya akan berkata;

  Adakah kamu menyokong LGBT GAY LIBRALISMA PLURASIMA?

  Kesemuanya akan berkata TIDAK!

  Adakah kamu menyokong perbuatan aktiviti LIWAT?

  Kesemuanya juga akan berkata TIDAK!

  Jika kamu bertanya, adakah kamu menyokong dan berjuang menentang kebatilan, kezaliman dan penganaiyaan Najib dan serta penyokongnya terhadap rakyat negara ini termasuklah penyamunan dan penyelewengan 1MDB?

  Kesemuanya juga akan berkata demi agama, bangsa, tanahair dan masa depan anak2 kami, YA DAN SOKONG!

  Mudah dan Jelaskan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. 1.14 apa ko merepek ni setannnnnn.

   Padam
  2. Bilamana najib rompak duit rakyat setannnn...bilamasa najib tindas rkyt setannnnn..brp ramai rkyt kebulur setannnnn...jgn fitnahhh la setannnnn

   Padam
  3. Kan aku dah kata strategi cai pengecut akan nafikan najib merompak duit 1mdb..tapi najib sendiri takut nak bersihkan nama dia dengan cabar doj..kalo dia tidak merompak..cai bodoo pengecut

   Padam
 3. BILA FBI NAK TANGKAP NAJIB NI.. BUAT KERJA MACAM SIFUT BARBI, KAHKAHKAH  kikiki...

  FuUuCccKkk

  BalasPadam
  Balasan
  1. KERIS BERAYON

   Keris ku berkarat
   Ego ku keparat
   Respon ku mengumpat
   Iblis aku berkawan rapat
   Syaitan aku juga bersahabat

   Bodoh sememangnya aku
   English tak erti BM kesukaanku
   Respek tiada dalam kamusku
   Auta dan fitnah juadah harianku
   Yang sedap dedak diberi padaku
   Only macais mengagumiku
   Najib yes....ketua penyamun ku

   Padam
  2. Keris berayok pengecut-perompak2 dah bagi affidavit balas menafikan pembelian aset bukan duit rompakan 1mdb?..kalo ko tak tahu peraturan perundangan jangan menyibok tunjuk bodoo..

   Padam
  3. Keris berayok- ada ke nama najib dalam senarai saman dOj..najib hanya dirujuk orang yg terima wang dari perompak..kenape ko jadi bodoo..pi tangkap JHO LO dulu kalo ko bukan pengecut..

   Padam
  4. bongok, kalau dah terima wang dari perompak - patutnya buat prosiding jenayah kolar putih .. itulah yg membezakan antara si bodoh dengan si bijak.

   Tuduh memang senang - bila nak bawa ke makamah wajib ada bukti.

   Dah 6 tahun berjoget - Najib merompak - yg gi saman "macai" Najib buat apa ?? hehe

   inilah golongan bodoh tak boleh diajar, pandai tak boleh diikut. 😇

   Padam
  5. Unknown, let it known to you....

   Siapa yg menjemput, memberi lesen perniagaan kpd Zionis Yahudi Goldman Sachs dan juga melantik Goldman Sachs sebagai Juru Perunding/Consultant bagi mendapatkan hutang riba RM42 bilyon? Kenapa Najib sanggup bayar upah khidmat kpd Goldman Sachs sebanyak US$500 juta (bersamaan RM2 bilyon)... kenapa beriya-iya benar bayar? Sebab....Najib & Rosmah giur meleleh nak memilikki duit berbilyon untuk berbelanja-sakan, membeli harta di luar negara, jet & kapal layar peribadi, emas-intan-berlian, handbag & kasut berjenama.

   Kesudahannya, Najib mengingkari arahan agama untuk menghindari amalan riba. Dah lah bersekutu dgn Amerika & Yahudi Zionis, berjoli dgn duit riba... rakyat jelata pulak kena tanggung dgn GST (Gomen Suruh Tax 6%).

   Perlu saya ingatkan.. Imam Muslim meriwayatkan dari Jabir dia berkata, “Rasulullah saw melaknat pemakan riba, orang yang menyuruh makan riba, juru tulisnya dan saksi-saksinya. Baginda juga bersabda, mereka semua sama. Dan apa yang dilakukan oleh mereka itu termasuk tolong menolong atau bantu membantu dalam kemaksiatan dan dosa yang dilarang Allah swt".

   QS. Al Maidah: 2 pula menyebut...وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ
   Artinya “ Dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah.”

   Nabi Musa AS mengajar & mengingatkan umatnya melalui kitab Taurat kejahatan & penipuan riba (usury) yg boleh menjahanamkan umat manusia terus menjadi abdi kepada orang kaya - pemberi hutang.

   Begitu juga Nabi Isa AS dalam ajaran kitab Injil... hingga pada satu ketika baginda murka & menghalau pendita2 bani Israel yg melakukan perniagaan terkutuk ini di dalam tempat ibadat mereka.

   Padam
  6. Ayat Tentang Riba dan Artinya:
   Dalam Al-Qur’an ditemukan kata riba sebanyak delapan kali dalam empat surat, tiga diantaranya turun setelah Nabi Hijrah dan satu ayat lagi ketika beliau masih di Makkah. Yang di Makkah walaupun menggunakan kata riba (QS. Al-Rum (30): 39) ulama sepakat bahwa riba yang dimaksud di sana bukan riba yang haram karena ia diartikan sebagai pemberian hadiah, yang bermotif memperoleh imbalan banyak dalam kesempatan yang lain.

   1 Larangan riba yang terdapat dalam Al-Qur’an tidak diturunkan sekaligus melainkan diturunkan dalam empat tahap. Adapun ayat-ayat dalam Al-Qur’an yang menjelaskan masalah riba diantaranya:
   1. Surat Ar-Ruum ayat 39
   وَمَا آتَيْتُمْ مِنْ رِبًا لِيَرْبُوَ فِي أَمْوَالِ النَّاسِ فَلَا يَرْبُو عِنْدَ اللَّهِ وَمَا آتَيْتُمْ مِنْ زَكَاةٍ تُرِيدُونَ وَجْهَ اللَّهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُضْعِفُونَ (الروم : 39)
   Artinya: “Dan sesuatu riba (tambahan) yang kamu berikan agar dia bertambah pada harta manusia, maka riba itu tidak menambah pada sisi Allah. Dan apa yang kamu berikan berupa zakat yang kamu maksudkan untuk mencapai keridhaan Allah, maka (yang berbuat demikian) itulah orang-orang yang melipat gandakan (pahalanya)”.
   2. Surat An-Nisaa’ Ayat 160 dan 161.
   فَبِظُلْمٍ مِنَ الَّذِينَ هَادُوا حَرَّمْنَا عَلَيْهِمْ طَيِّبَاتٍ أُحِلَّتْ لَهُمْ وَبِصَدِّهِمْ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ كَثِيرًا (160) وَأَخْذِهِمُ الرِّبَا وَقَدْ نُهُوا عَنْهُ وَأَكْلِهِمْ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ مِنْهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا (النساء : 160 ،161 )
   Artinya: “Maka disebabkan kezaliman orang-orang Yahudi, kami haramkan atas (memakan makanan) yang baik-baik (yang dahulunya) dihalalkan bagi mereka, dan karena mereka banyak menghalangi (manusia) dari jalan Allah, Dan disebabkan mereka memakan riba, padahal sesungguhnya mereka telah dilarang daripadanya, dan karena mereka memakan harta benda orang dengan jalan yang batil. Kami telah menyediakan untuk orang-orang yang kafir di antara mereka itu siksa yang pedih.”
   3. Surat Ali Imron Ayat 130
   يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَأْكُلُوا الرِّبَا أَضْعَافًا مُضَاعَفَةً وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
   Artinya: “Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memakan riba dengan berlipat ganda dan bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu mendapat keberuntungan”
   4. Surat Al-Baqarah Ayat 275-276.
   الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا فَمَنْ جَاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّهِ فَانْتَهَى فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللَّهِ وَمَنْ عَادَ فَأُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (275) يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَا وَيُرْبِي الصَّدَقَاتِ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ كَفَّارٍ أَثِيمٍ (276)
   Artinya: “Orang-orang yang makan (mengambil) riba tidak dapat berdiri melainkan seperti berdirinya orang yang kemasukan syaitan lantaran (tekanan) penyakit gila. Keadaan mereka yang demikian itu, adalah disebabkan mereka berkata (berpendapat), sesungguhnya jual-beli itu sama dengan riba, padahal Allah telah menghalalkan jual-beli dan mengharamkan riba. Barang siapa yang datang kepadanya peringatan dari Allah. Lalu ia berhenti maka baginya adalah apa yang telah berlalu dan urusannya adalah kepada Allah dan barang siapa yang kembali lagi, maka mereka adalah penghuni neraka yang kekal di dalamnya. Allah akan menghapus riba dan melipat gandakan sedekah dan Allah tidak suka kepada orang-orang kafir lagi pendosa”.(QS. Al-Baqarah : 275- 276)

   Padam
  7. 1. "Usury" is now defined as charging "excess" interest, but originally it meant merely charging a fee or interest for the use of money. Moses taught the prohibition against charging interest limited to charging a fee for borrowing money?

   Thou shalt not give him money upon usury, nor lend him victuals [food -- "vittles"] for increase (Leviticus 25:37).
   Thou shalt not lend upon usury to thy brother: usury of money, usury of victuals, usury of any thing that is lent upon usury (Deuteronomy 23:19).

   2. Usury was forbidden in the Christian Bible. The word "usury" is mentioned only twice in the New Testament (King James Version). Both cases refer to a parable of Jesus known as the parable of the talents. In both versions, the rich man who represents God tells the servant who buried the rich man's coin (making no profit) that he should have invested the rich man's money with the moneylenders.

   Thou oughtest therefore to have put my money to the exchangers, and then at my coming I should have received mine own with usury (Matthew 25:27).
   Wherefore then gavest not thou my money into the bank, that as my coming I might have required mine own with usury? (Luke 19:23).

   Padam
  8. TEKATEKI

   Siapa yang pertama mulakan jalan raya bertol
   Siapa yang pertama mula memjual borang kerajaan rm1 satu
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri pertama?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri kedua?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Agung dan raja?
   Siapa yang pertama lucutkan kuasa Agong?
   Siapa yang pertama ugut raja2 untuk tarik semua kemudahan jika tidak ikut kehendaknya?
   Siapa yang pertama pecat 6 orang hakim serentak kerana tidak sebulu dengannya?
   Siapa yang pertama pecat Ketua Hakim Negara kerana tidak mahu ikut kemahuannya?
   Siapa yang pertama songlap duit Petronas berbilion untukl selamatkan syarikat anak-anaknya?
   Siapa yang pertama menipu dalam pemilihan UMNO hingga UMNO diharamkan?
   Siapa yang pertama dua tiga kali keluar masuk UMNO kerana kehendak tak dituruti?
   Siapa yang pertama membina empayar kekayaan melalui UMNO dan kini bersekongkol dengan DAP kafir jahanam untuk menghancurkan UMNO?
   .

   Padam
 4. Saddam........Gaffafi

  Gaddafi.......Saddam

  Saddam,.......Gaddafi

  Gaddafi.......Saddam

  BalasPadam
 5. 1.42

  "BILA FBI NAK TANGKAP NAJIB NI.. BUAT KERJA MACAM SIFUT "

  .............

  Saman pemula sudah dilakukan oleh DoJ dan FBI untuk membuktikan terdapat penyelewengan dalam urusan 1mdb ini.

  Peringkat seterusnya,

  Mereka yg terlibat atas nama MO1 iaitu najib, jho lo, anak tiri najib akan didakwa seterusnya.

  Sepertimana proses undang2 kehakiman seluruh dunia termasuklah di malaysia, skandal 1mdb ini juga akan melalui proses berperingkat yg mengambil masa.

  Tidak perlu gusar dan gabra kerana keadilan pasti mengambil tempatnya dan termasuklah pendedak2 najib yg pasti akan turut menerima bahangnya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. hehe, FBI hanya menyalurkan kepada badan perundangan US bukti hasil dari siasatan "terperinci" berkait Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB.

   Setelah dinilai bukti2 tersebut ia hanya merit untuk memulakan saman sivil maka ia diserahkan kepada DOJ iaitu salah satu dari cabang perundangan US.

   Paling kelakar bila si bodoh itu tidak mengetahui urusan DOJ akan tamat sama ada berjaya atau tidak dalam saman sivil yg diperbuat, dan DOJ terlindung sepenuhnya dari disaman kembali dibawah undang-undang US.

   sayang sekali FBI pon tidak sebijak admin blog dan si bodoh yg berteriak - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB.

   FBI juga tidak sepandai lidah2 media antarabangsa yg memekik - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB.

   FBI juga tidak sehebat - Tun M, Muhyiddin, Anwar Bin Ibrahim@gayboy tua, Lim Kit Siang dan tuan2 politik sebelah sana yg setiap hari menyanyi - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB.

   Berilah kerjasama pada FBI supaya segala bukti dapat dikumpul agar ia boleh divalidkan untuk memulakan prosiding jenayah kolar putih.

   Takyah ler bagi nickname - MO1, segan la macam bapok lak.

   Takyah lagi bersilat lidah memekak suruh Najib saman balik FBI,DOJ,WSJ .. hehe

   awak semua kena bersatu serahkan bukti kepada FBI kemudian FBI panjangkan kepada Badan perundangan US pastu bolehlah dimulakan pendakwaan jenayah terhadap "kepala Perompak".

   Padam
  2. 3.18

   "hehe, FBI hanya menyalurkan kepada badan perundangan US bukti hasil dari siasatan "terperinci" berkait Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB. "

   .........

   Terimakasih pendedak, sebab dah faham, seterusnya mengesahkan tuduhan terhadap Najib berasas dan ada bukti kukuh.

   Padam
  3. 3.18

   Setelah dinilai bukti2 tersebut ia hanya merit untuk memulakan saman sivil maka ia diserahkan kepada DOJ iaitu salah satu dari cabang perundangan US.

   .........

   Setuju, beginilah kami mahukan dari pemakan dedak najib....sah faham kan?

   Padam
  4. Paling kelakar bila si bodoh itu tidak mengetahui urusan DOJ akan tamat sama ada berjaya atau tidak dalam saman sivil yg diperbuat, dan DOJ terlindung sepenuhnya dari disaman kembali dibawah undang-undang US.

   ...........

   Begini, undang2 US mempunyai pelbagai peringkat untuk mendakwa mereka yg melakukan kleptokrasi, seperti contoh pemimpin ukraine yg telah didapati bersalah, begitu jugalah najib yg bakal dikenakan tindakan.

   Ambil contoh lumba lari, Usain bolt perlu bersaing di peringkat SARINGAN sebelum masuk ke peringkat Akhir.

   Begitu juga dengan najib, jika najib punyai bukti tiada kesalahan tiada penyelwengan, najib perlu kemukakan bukti yg ada.

   Jika najib enggan, bermakna najib bakal di hadapkan ke mahkamah US diperingkat Akhir.

   Padam
  5. 3.18

   "sayang sekali FBI pon tidak sebijak admin blog dan si bodoh yg berteriak - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB."

   ..........

   Ni pe nak citer? Memang betul pe? Satu dunia mengesahkan najib menyamun duit rakyat....

   Padam
  6. 3.18

   "FBI juga tidak sepandai lidah2 media antarabangsa yg memekik - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB."

   ..........

   Adakah FBI juga perlu jadi seperti anjing najib nemekik seterusnya melompat lompat ala2 kangaroo.?

   Padam
  7. 3.18

   FBI juga tidak sehebat - Tun M, Muhyiddin, Anwar Bin Ibrahim@gayboy tua, Lim Kit Siang dan tuan2 politik sebelah sana yg setiap hari menyanyi - Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB.

   .........

   Kami bersedia membantu najib dengan memberi counter argument dengan....mungkin najib tak kenal jho lo? Contoh je....nak tolong cakap, malu bertanya sesat jalan.

   Padam
  8. 3.18

   Berilah kerjasama pada FBI supaya segala bukti dapat dikumpul agar ia boleh divalidkan untuk memulakan prosiding jenayah kolar putih.

   .........

   Tu pasal FBI beri segala maklumat sahih kepada DoJ, najib pula tak nak beri maklumat, tak beri kerjasama, kenapa?

   Padam
  9. hehe, aparaa.. nak kata bengap kang marah...

   Sebab FBI dah siasat habis la tu - bukti yg didapati hanya merit untuk memulakan saman sivil, maka sebab tulah DOJ yg ambil alih.

   Kalau lepas siasatan bukti yg ada merit untuk dimulakan prosiding jenayah kolar putih - pendakwa raya la akan ambil alih.

   Wei, bebal kenapa lah kau samakan proses makamah dengan pertandingan larian ( Usain bolt lak tu hehe).

   pernah dengar ker perompak, peragut dipertuduhkan dahulu dengan saman sivil untuk memaksa siperompak menyatakan dari mana sumber asal aset yg dimiliki pastu baru dimulakan prosiding jenayah ??

   sebab tu aku suruh si admin, Tun M, Muhyiddin, Anwar Bin Ibrahim@gayboy tua, Lim kit siang dan malam , hmm kau pon boleh - tapi si mangkuk ayun dua ekor tu tak payah la (Husam Musa bersama pasangannya Matthias Chang) .. lain disuruh lain yg di buat.

   Kumpul semua bukti serah ke FBI.

   Kalau dah ada bukti terus dakwa dibawah akta jenayah - hehe 😇🙊

   Padam
  10. 3.18

   Takyah ler bagi nickname - MO1, segan la macam bapok lak.

   .........

   Dulu lagi dah cakap najib penyamun; tak der berselindung. Doj ikut protokol tu yg tak sebut.

   Serupa lah dengan najib, tak kan dia nak mengaku "aku penyamun" najib pun ikut protokol.

   Padam
  11. 3.18

   "Takyah lagi bersilat lidah memekak suruh Najib saman balik FBI,DOJ,WSJ .."

   ........

   Najib ada maruah? Bila najib nak tumbuh teloq? Rakyat dimalukan dengan gelaran PM penyamun oleh masyarakat antarabsngsa bagaimana pula?

   Padam
  12. "awak semua kena bersatu serahkan bukti kepada FBI kemudian FBI panjangkan kepada Badan perundangan US pastu bolehlah dimulakan pendakwaan jenayah terhadap "kepala Perompak"."

   ..........

   Sudah dimulakan, dan rakyat negara ini perlu difahamkan kesan dan akibat perbuatan najib.

   Padam
  13. 4.05

   "Kalau lepas siasatan bukti yg ada merit untuk dimulakan prosiding jenayah kolar putih - pendakwa raya la akan ambil alih."

   ........

   Sedikit penerangan tambahan, Loretta Lynch Peguam negara US sudah pun memulakan prosiding.

   Padam
  14. 4.05

   pernah dengar ker perompak, peragut dipertuduhkan dahulu dengan saman sivil untuk memaksa siperompak menyatakan dari mana sumber asal aset yg dimiliki pastu baru dimulakan prosiding jenayah ??

   ........

   Itu sebabnya undang2 kleptokrasi diperkenalkan jika terdapat pemimpin negara melakukan jenayah, najib bukan sebarang perompak biasa, sebaliknya adalah PM, oleh itu, protokol perlu dipatuhi.

   Padam
  15. yer ker ?? siapa yg memulakan pendakwaan, bila nak jalankan prosiding, makamah mana ??

   Kalau DOJ tu dibawah prosiding saman sivil - Najib tak terlibat.

   Kalau di Singapura dan Switzerland tu dibawah akta perbankan negara masing-masing - Najib tak terlibat.

   Ketiga2 urusan ini akan terhenti dibawah pertuduhan akta yg dibacakan.

   kalau nak mulakan prosiding jenayah kena ada bukti baru. Sebab tu org awam macam awak kena belajar cikit jangan selalu diperbodohkan org lain.

   Dah lebih 6 tahun kisah 1MDB , takde sesiapa ke yg berani nak heret Najib ke makamah ?? kat luar negara la kan .. hehe

   Padam
  16. "Unknown" ini ia lah Jing Jibo jugak - cara cakap, hujah hujah dan istilah yg di guna nya nya semua nya ia lah Jing Jibo. Dia selalu mengarut, bodoh bangang, tak tahu undang undang tapi nak menyandang, jidi bodoh piang.

   Tapi bagus, di perenggan pertama komen nya dia kata "Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB." Yang itu tepat, boleh di katakan dia pandai sikit, kekadang.

   Dia kata "urusan DOJ akan tamat sama ada berjaya atau tidak dalam saman sivil yg diperbuat" Tak di sebut link yang mengata begitu, takda penerangan apekebende. Maka dia bodoh lagi kali ini. Nak menipu membohong pembaca, konon nya tidak akan ada dakwaan di mahkamah atas kesalahan jenayah serius, yang DoJ sebut "misappropriation of 1MDB funds and money laundering" itu.

   Bangang punya tongong, Jing Jibo marah pulak DoJ sebut "MO1". Sepatut nya berterima kasih DoJ tak kasi nama penuh si Jibo pada peringkat ini. Tapi, binatang anjing, mana tau berterima kasih, tau ha nya menyalak.

   Dahtu, bangang tongong baghal lagi, tak kasi orang cabar Najib supaya saman SR, WSJ, NYT, DoJ dll. Nak elakkan bos dia Jibo gigil lutut kalau di arah dek Hakim hadir ke bicara jika dia saman itu semua.

   Tapi bagus dia akui bos dia "kepala Perompak" - dia sendiri gunakan kata kata itu di akhir komen nya. Syabas, Jing.


   Padam
  17. 4.05

   "sebab tu aku suruh si admin, Tun M, Muhyiddin, Anwar Bin Ibrahim@gayboy tua, Lim kit siang dan malam , hmm kau pon boleh - tapi si mangkuk ayun dua ekor tu tak payah la (Husam Musa bersama pasangannya Matthias Chang) .. lain disuruh lain yg di buat."

   ........

   Sudah dijelaskan, manakala husam musa dan mathias chang akan menfailkan saman mengikut tuduhan terkini terhadap najib.

   Padam
  18. lar tak faham lagi ker, DOJ, Badan Pendakwaraya, Badan Peguam Bela, dan segala sistem perundangan US berada dibawah kuasa Peguam Negara Loretta Lynchh.

   Baguslah dimulakan prosiding saman sivil tu, lama sangat dah sejak dari bulan Julai tu hari.

   Mana lah tahu kan dari saman sivil ni - terkeluar lak "bukti" yg merit untuk diserahkan kepada badan pendakwaraya.. hehe

   Padam
  19. VIRAL THROUHOUT THE WORLD
   VIRAL SEANTERO DUNIA

   According to the US Dept of Justice (DOJ), 1MDB is the biggest financial scandal ever detected. Yhe US govt has seized billions of dollars (US) in asset and cash. Banks are being shut down for their involvement and prosecution has begun..in certain countries.

   In Malaysia, Najib has taken full control of the situation, sacking his deputy, replacing heads of dept, interfering with investigations, arresting and charging politicians and activists, barring critics from leaving the country.

   Padam
  20. Terbaik komen bro 4.24!!!

   Padam
  21. lemah pemahaman bahasa Melayu awak ni hehe - ambil sekerat memang lah jadi salah pemahaman.

   Frasa "Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB" dan Frasa "Kepala Perompak" terikat dengan keseluruhan ayat yg disertakan - SPM pemahaman bahasa Melayu lulus ke gagal awak ni ?? 😘🙊

   Haa, mangkuk ayun dua ekor tu dah janji nak failkan saman lagi sekali ?? bila agaknyer tu .. jangan jadi setakat "batu asas" dah le yer , bukan apa salah sekor dari mangkuk ayun tu memang profesional dalam meletakkan "batu asas" pastu setakat tu je lah.🙊😘

   sila gi survey bidang kuasa DOJ.. nanti awak faham la sebab apa Peguam Negara US serahkan kepada DOJ untuk mengambil alih kes.

   Berapa kali lah nak bagitau - FBI,DOJ,WSJ tidak boleh disaman oleh individu,kumpulan atau negara asing sebab dilindungi oleh undang-undang negaranya.

   Padam
  22. Mr Unknown sekali lagi membuat komen ke atas fakta yang tidak diketahuinya dan kemudian memanggil orang lain sebagai bengap. Begini halnya:-

   1. Di dalam setiap pertuduhan jenayah seseorang tertuduh akan dianggap sebagai tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

   2. Prinsip ini tidak ada dalam kes sivil. Di dalam kes sivil kedua-dua pihak berada di atas kedudukan yang sama sebaik proses bermula.

   3. Mencuri bukan sekadar satu jenayah. Ia juga satu kesalahan sivil. Jenayahnya disebut theft dan sivilnya disebut conversion.

   4. Apabila satu pencurian telah berlaku terdapat dua pilihan, mulakan pertuduhan jenayah atau mulakan pertuduhan sivil.

   5 Sekiranya dimulakan dengan pertuduhan jenayah maka sementara tertuduh dibuktikan bersalah, dia akan dianggap tidak bersalah dan demikian ia bebas untuk lupuskan harta dan lari. Risikonya lebih tinggi apabila yang dituduh bukan warganegara tempat ia dituduh.

   6. Maka memulakan dengan tindakan sivil adalah yang terbaik. Di atas 'equal footing' yang menyaman boleh mendapat perintah interim menghalang aset dilupuskan sehingga perbicaraan selesai dan keputusan dibuat.

   7. Selepas tindakan sivil selesai dan aset2 curi berjaya diselamatkan maka barulah lebih selamat untuk muelakan pertuduhan jenayah.

   8. Maka tindakan DOJ yang memulakan pertuduhan sivil dahulu adalah proses yang betul.

   9. Kenapa dinamakan MO1? Pergilah belajar subjek diplomatik dahulu sebelum komen. Dari sudut undang-undang pula memandangkan harta2 tersebut tidak berada di dalam milikan MO1 maka MO1 tidak perlu dijadikan defendan di dalam tuntutan.

   10. Tak sabarkah menunggu prosiding jenayah dimulakan? Sabarlah sebagimana semua rakyat lainnya bersabar. In shaa Allah bila selesai selamatkan aset2 curi pertuduhan jenayah boleh 'selamat dimulakan'.

   Siapa sebenarnya bengap dan kemudian memanggil orang lain sebagai bengap?

   AG Ronggeng akhirnya mengaku dah dapat MLA dari Switzerland. Bila nak respon? Atau dok fikir mcm mana lagi nak pusing?

   Bagi MLA tak susah, renyah dan memakan masa macam perbicaraan baik sivil mahupun jenayah. Bila nak bagi perkara yang dituntut dalam MLA itu?

   Padam
  23. "Unknown" itu ia lah Jing Jibo jugak. Mana dia tahu diplomatik ke ape. Tapi bagus lah John Doe terangkan sepenuh nya langkah, tindakan dan proses undang undang.

   Tapi gua yakin Anjing Jibo akan mencacai lagi dalam perkara itu. Sebab dia anjing, dia pencacai.

   Kita hentam aje le tiap kali dia masuk menunjukkan kebodohan nya. Tak perlu berhemah dengan anjing itu.

   Padam
  24. One more thing, another comment by mr Unknown of things unknown to him. I didnt see his comment on this earlier.

   Not being an arm of the state, WSJ is not immuned for anything that they have done.

   They are still subject to the applicable laws which includes the laws on defamation.

   They may be sued anywhere in the world including in Malaysia.

   I have elaborated on this before and do not wish to add anything.   Padam
  25. Aku hanya nak jawab soalan John Doe siapa yang sebenarnya bengap.

   Jawapannya Unknown itu yang bengap.

   Padam
  26. hehe, wahai John Doe dok pusing-pusing kata prosiding saman sivil adalah permulaan sebelum prosiding jenayah,demi menyelamatkan harta dan aset dari dipindah milik ??

   Helo kawan, kalau suspek sudah didalam siasatan atas jenayah kolar putih, secara automatik bahan kesnya adalah aset,akaun dan wang tunai. memindahkan segala aset dan akaun kepada penama yang lain akan menjadi satu lagi bukti yg menguatkan kes siasatan.

   Tiada suspek kolar putih yg begitu bodoh akan memindahkan aset dan akaun semasa didalam tempoh siasatan apatah lagi semasa didalam waktu perbicaraan.

   Kau nak jadi kambing hitam ker John Doe bila ada orang tiba-tiba nak guna nama kau sebagai pemilik sementara sesuatu aset dan akaun ??

   apa kau ingat bukti DOJ boleh digunapakai untuk prosiding jenayah kolar putih ??

   Pendakwaan prosiding jenayah perlu kepada bukti yg menjurus terhadap sabitan utama.

   Mari aku ajarkan sedikit - Malaysia tiada DOJ - tetapi bila SPRM mula menyiasat suspek jenayah kolar putih - akaun,aset dan wang tunai itulah bahan buktinya - kemudian hasil siasatan diserah kepada peguam negara - kemudian dipertuduhkan ke makamah -

   adakah suspek berkesempatan atau hendak untuk memindah segala aset,akaun dan wang tunai semasa didalam siasatan@didalam ikat jamin ??

   pertuduhan apa yg dikenakan kepada suspek,bila bukti yg kukuh cukup kuat untuk mensabitkan terus terhadap prosiding jenayah kolar putih ??

   Contoh kecil - Lim Guan Eng @ Tokong semasa heboh kes banglow without swimming pool terlajak murah sebelum SPRM bertindak kenapa dia tidak memindah hak milik ?

   kalau ikut fahaman John Doe pastilah Lim Guan Eng aka Tokong akan "membawa lari" bungalow itu dengan memindah milik kepada penama (kroni) .. maka terselamat lah si Tokong itu.

   lain lah kalau kau sangkut atas kes cabul ker, peras ugut ker atau kes2 yg tidak melibatkan aset,akaun atau wang tunai sebagai bahan buktinya

   contohnya John Doe di siasat atas kesalahan memandu tanpa lesen, kalau kau nak tukar hak milik segala aset,akaun hatta wang tunai semasa dalam siasatan, ikat jamin dibolehkan no problem.

   Sebelum tu pi "siasat" apa bidang kuasa DOJ - ada apa selepas selesainya sesuatu saman sivil DOJ - adakah DOJ boleh disaman kembali sekiranya makamah membatalkan permohonan DOJ untuk menyita aset dan akaun ?? sekiranya DOJ berjaya - segala aset dan akaun akan cuba dipulangkan kepada pihak yg menuntut atau ia akan menjadi tanggungan US sekiranya tiada yg mahu menuntut - No further action - case closed. Lalu dimana prosiding jenayah terhadap Najib ? hehe

   ini bukan soal saman sivil sebagai permulaan .. ini adalah soal pembuktian untuk mensabitkan kepada pertuduhan mengikut akta yg sesuai.

   Frasa "tidak bersalah sebelum dibuktikan bersalah" .. kenapa kamu bersungguh-sungguh mengatakan Najib merompak berbillion ringgit melalui 1MDB - makamah mana yg telah menjatuhkan hukum ??

   Padam
  27. Mak ai panjangnya jawab tapi tak menjawab pun hujah aku tu. Berpusing2 kona sana sini tapi masih tidak boleh rebut (BI bukan BM) penrnyataan mudah aku bahawa tindakan sivil dimulakan dahulu sebelum tindakan jenayah adalah untuk mengelakkan pelaku salah itu melupuskan harta sebelum prosiding selesai.

   Biar aku bagi lesson sikit lagi.

   Seperti yang aku cakap tadi perbuatan mencuri tertakluk kepada jenayah dan sivil. Yang jenayah disebut theft dan yang sivil disebut conversion (pls google the topiv tort of conversion).

   Matlamat pertuduhan jenayah adalah 'punishment', maka nasib si mangsa tidak menjadi matlamat di dalam pertuduhan jenayah.

   Ada pula di dalam sivil matlamatnya adalah restitution. Senang cakap ialah mengembalikan hak kepada yang diambil haknya secara salah.

   Penyamunan dan penyonglapan (kalau bapa kata derma anak tirinya pula kata hadiah) bukan kecil2 anak. Ratusan juta kalau pun bukan billion nilainya.

   Maka pihak berkuasa perlu membuat keputusan yang betul. Mulakan pertuduhan jenayah dan risikokan harta dilupuskan.

   Seperti yang telah diberitahu suspek sudah tentu berkesempatan meulupuskan hartanya sementara prosiding jenayah belum berakhir disebabkan prinsip pembuktian jenayah itu sendiri iaitu 'one is deemed innocent until proven guilty'.

   Maka memulakan dengan tindakan sivil adalah proses yang betul kerana di dalam tindakan sivil kedua-dua pihak berada di atas equal footing dan demikian perintah interim boleh diberikan bagi menghalang defendan melupuskan harta dan melarikan diri sementara prosiding belum selesai.

   Mudah difahami penjelasan di atas, tak perlu pusing dan kona sana sini dengan cerita2 lain yang tidak relevan.

   By the way, apa yang menimpa Lim guan Eng mamang patut pun. Dia dah buat salah maka tanggunglah kesalahan itu. Dalam masa yang sama disebabkan kesalahannya itu bukan mencuri (atau salah guna kedudukan untuk mendapatkan kelebihan).

   Lim Guan Eng? Dah kena dan sedang mengahadapi perbicaraan.

   Kelepet bila lagi? In shaa Allah. Doalah kerap2 proses itu dicepatkan.

   Padam
  28. Maaf terdelete.

   Apabila LGE pindahkan bungalow kepada pihak ketiga itu bukan bermakna tuduhan ke atasnya tidak lagi bersalah. Itu prsoding jenayah dan tiada kaitan dengan sivil (LGE rasanya tiada prosiding sivil ke atasnya).

   Fahamkan betul2 di antara matlamat prosiding jenayah iaitu 'punishment' dan matlamat prosiding sivil iaitu 'restitution'. Janganlah keliru di antara keduanya dan kemudian memberi komen yang menampakkan kamu tak boleh absorb apa yang aku cakap tadi.

   Pls do some research on the tort lf conversion before coming back to answer with answers which may clearly show that the topic is unknown to you, dear Mr Unknown.

   Lebih mengeceawakan kamu sanggup menggunakan kalimah 'bongok' dan 'bengap' kepada orang lain (yang kamu sebut orang awam kononnya) pada ketika simple distinction between punishment in criminal proceedings dan restitution in civil proceedings pun kamu tak mampu bezakan.

   Aduhai Mr Unknown..

   Padam
  29. Tort of conversion bukan if

   Padam
  30. kelakar la kau ni John Doe - aku faham apa yg cuba sampaikan tanpa putus asa - tak sampai hati aku nak membantah lagi,berdoa lah agar ia berjaya ye. 😘😍

   Lepas saman DOJ berjaya pastu prosiding jenayah kolar putih pulak ek - masih didalam bidang kuasa DOJ atau diserahkan kepada badan Pendakwaraya? Masa ni lah Najib akan diheret ke makamah ??

   Bagaimana jika DOJ menggugurkan samannya seperti Red Granit tempoh hari ?

   ataupun sekiranya DOj gagal mendapat perintah makamah untuk menyita aset dan akaun dari 4 penama atau salah seorang atau sebahagian dari aset dan akaun itu ?
   Ada merit lagikah nak dimulakan prosiding jenayah kolar putih terhadap Najib ?

   Eh, Lim Guan Eng tidak "mencuri" dan tidak "menyalahgunakan kuasa" ??

   Bila si Tokong mendapatkan bungalow terlajak murah untuk dirinya dan sebagai balasan dia "menyalahgunakan" kedudukan sebagai CM Penang menganugerahkan pula tanah kerajaan negeri juga dengan nilai terlajak murah kepada syarikat yg mana si pemilik bungalow itu juga adalah pemegang saham didalam syarikat itu.

   Apakah si Tokong tidak "mencuri" apabila menyerahkan tanah dibawah nilai nilai pasaran kepada syarikat tersebut ?? Hehe ..

   oh John Doe , habis tu si Tokong didakwa dibawah kesalahan apa ??

   Padam
  31. Mr Unknown

   Terima kasih Mr Unknown.

   Akhirnya kamu mengaku juga memulakan prosiding sivil sebelum jenayah adalah proses yang betul.

   Begitu susah payah aku kena terang baru kamu boleh absorb proses ini berbanding orang yang kamu panggil bongok dan bengap.

   Ya benar LGE tidak dituduh di bawah mencuri. Dia dituduh di bawah menyalahgunakan kuasa (seperti yang aku cakap tadi sebahagian yang aku tulis terdelete, tapi aku dah jelaskan pada sambungannya). Sila tukar perkataan 'atau' kepada 'tuduhan ke atasnya' pada tulisan aku yang di atas untuk melihat maksudnya.

   Looor.. Berdegar2 cerita pasal si Tokong rupanya kamu sendiri pun tak tahu dia dituduh di bawah pertuduhan apa. Kamu pun kelakar juga.. Hehehe..

   Kalau nak tahu lebih lanjut silalah google. Aku dah tahu tapi aku nak belajar research dulu sebelum bagi komen berdegar2, dan memanggil orang lain 'orang awam yang ditipu', bongok dan bengap.

   Padam
  32. 'Aku nak belajar research' tukar kepada 'aku nak kamu belajar research'.

   Padam
 6. Malaysia’s 50 Richest

  Rank Name Net Worth Age Origin of Wealth
  #1 Robert Kuok $10 B 93 palm oil/shipping/real estate
  #2 Ananda Krishnan $7.4 B 78 telecom
  #3 Quek Leng Chan $5.3 B 75 banking, real estate
  #4 Teh Hong Piow $4.65 B 86 banking
  #5 Lee Shin Cheng $4.6 B 77 palm oil, real estate
  #6 Lim Kok Thay $4.55 B 65 casinos
  #7 Yeoh Tiong Lay $2.25 B 86 construction, real estate
  #8 Lau Cho Kun $1.55 B 81 palm oil/real estate
  #9 Syed Mokhtar AlBukhary $1.45 B 64 diversified
  #10 Surin Upatkoon $1.15 B 67 telecoms/lotteries/insurance
  #11 Kuan Kam Hon $1.1 B 68 synthetic gloves
  #12 Tiong Hiew King $1 B 81 timber/media
  #13 Danny Tan Chee Sing $975 M 61 real estate
  #14 G. Gnanalingam $950 M 72 ports
  #15 Lee Oi Hian & Lee Hau Hian $915 M - palm oil/chemicals/real estate
  #16 Desmond Lim Siew Choon $905 M 55 real estate
  #17 Vincent Tan $900 M 64 diversified
  #18 Jeffrey Cheah $865 M 71 real estate
  #19 Yaw Teck Seng & Yaw Chee Ming $750 M - forestry
  #20 Goh Peng Ooi $725 M 61 software
  #21 Tan Heng Chew, Eng Soon & Eng Hwa $685 M - motor vehicles
  #22 Lim Wee Chai $680 M 58 rubber gloves
  #23 Chen Lip Keong $620 M 69 casinos
  #24 Ahmayuddin bin Ahmad $575 M 60 ports
  #25 Lim Kuang Sia $570 M 64 rubber gloves
  #26 Lim Kang Hoo $550 M 62 real estate
  #27 Shahril & Shahriman Shamsuddin $485 M - oil & gas
  #28 Mokhzani Mahathir $480 M 55 oil & gas services
  #29 Ngau Boon Keat $475 M 68 oil & gas
  #30 Ninian Mogan Lourdenadin $470 M 62 real estate/retail
  #31 Azman Hashim $465 M 77 banking
  #32 Lim Teck Meng $350 M 79 Manufacturing
  #33 Chong Chook Yew $340 M 93 real estate
  #34 Kong Hon Kong $325 M 61 funeral services
  #35 Leong Hoy Kum $295 M 59 real estate
  #36 Ong Leong Huat $280 M 72 finance/real estate
  #37 Loh Kian Chong $275 M 40 motor vehicles/palm oil
  #38 Lim Han Weng $265 M 64 oil & gas
  #39 Patrick Grove $260 M 41 e-commerce/media
  #40 Wong Teek Son $255 M 55 health care
  #41 Kua Sian Kooi $250 M 64 insurance
  #42 Ibrahim Syed Azman $245 M 56 transport/motor vehicles
  #43 Ling Chiong Ho $240 M 65 palm oil/ships
  #44 Teong Teck Lean $235 M 56 courier services
  #45 Tony Fernandes $230 M 52 airlines
  #46 Kamarudin Meranun $225 M 55 airlines
  #47 Tan Chin Nam $220 M 90 real estate
  #48 Goh Siang $205 M 65 condoms
  #49 Kong Chong Soon $200 M 74 real estate
  #50 Lim Nyuk Sang

  BalasPadam
  Balasan
  1. Citer skit 2.03 copy paste ni?

   Padam
  2. http://www.forbes.com/malaysia-billionaires/list/2/#tab:overall

   Padam
  3. Saya tahu sebab apa. Mohon kongsi.

   Sebab nak tunjukkan senarai ini kehilangan satu nama lagi.

   #12A - Najib Razak alKelepet / $1B / sumber kekayaan; derma Arab (kununnya)

   Betoi tak?

   Padam
  4. Betul betul betul

   Padam
 7. Biarkan khalid siasat...mahkamah tentukan..peguambela dan pendakwa akan berhujjah...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jawapan khalid,

   Belum terima laporan, sedang siasat, sedang kaji, penghujungnya tak tau apa yg khalid siasat.

   Padam
 8. Drama kes pendakwaan ke atas mereka2 terlibat dalam kes 1MDB & SRC

  Episode 1 - esok 21 nov di singapura.

  To be updated.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kes ni melibatkan pekerja bank yg korup di Spork kebetulan dng dana 1mdb.. ni la yg dikatakan sorang pekirja yg buat taik..suma CEO..manager. . Datuk Bsndar suma disalahkan... bodooo bodooo.. update yerr nnnti bole repot kikikikiki...

   Padam
 9. dari

  http://www.forbes.com/malaysia-billionaires/list/2/#tab:overall

  BalasPadam
  Balasan
  1. Citer skit 2.16 copy paste ni?

   Padam
 10. Oaths? What oath? They have broken every oath they have taken to be responsible and transparent, and also to be honest.

  Of course the ethics commitee should meet to look at the ethics of those who misgovern, misrepresent and continuously lie to Parliament, orally or in writing.

  Now Muhyiddin is branded as stupid and for breaking the oath of secrecy. So keep the shenanigans secret ya? Forget all the money that has been “robbed”. Forget all the Malaysian assets sold to foreign interests to cover 1MDB debts.

  I wonder what kind of ethics we are talking about, what kind of oaths matter and what kinds of secrets should be kept secret. God help us Malaysians for the leaders that we have.

  Did MO1 and the gang of thieves understand the oath they took to uphold the rule of law??
  Weird how everything related to 1mdb is silenced or the individuals fired

  BalasPadam
  Balasan
  1. Jangan bimbang kami beri peluang kpd TSMY untuk membela diri, kami tidak akan berlaku zalim dg menyumbat ke penjara srperti zaman Tun M.

   Padam
  2. 2.30

   "Jangan bimbang kami beri peluang kpd TSMY"

   Siapa kamu nak beri TSMY peluang? TSMY bersama dengan rakyat menentang penindasan kezaliman dan penganaiyaan terhadap rakyat.

   Hari ini, perjuangan parti BERSATU mendapat tempat dihati dan disayangi seluruh rakyat malaysia.

   Kenapa rakyat sokong BERSATU walaupun tiada nama2 besar ahli politik dalam parti BERSATU?

   Lagi sekali, Kenapa majoriti rakyat sokong BERSATU?

   Padam

  3. Tunjukkan identiti kamu sebagai PDRM sebelum membuat pertanyaan bodoh itu.

   '''''''

   Lagi sekali mengapa Khairuddin keluar PPBM

   Aku tak tau BERSATU yang mana ko rjukkan . ada 6 buah parti yang ada perkataan bersatu.

   Padam
  4. 2.55

   Mungkin khairudin fikir boleh dapat personal mileage? Kepentingan untuk diri sendiri?

   Hakikatnya, parti BERSATU tidak mempunyai nama2 besar ahli politik, tetapi mempunyai jumlah bilangan begitu ramai ahli, pengikut dan penyokong.

   Khairudin, cuba kamu baca piagam akujanji BERSATU, mereka berjuang untuk rakyat yg dianaiya dan dizalimi.

   Tidak ada disebut berjanji untuk beri pangkat dan kuasa kepada mana2 individu dan ahli politik.

   Mungkin itulah kelemahan parti BERSATU tetapi disayangi dan dekat dihati seluruh rakyat malaysia!!!

   Teruskan perjuangan mu BERSATU!!!

   : timakasih dan kredit kepada celah gelegar blog

   Padam
  5. Kalau kau maksudkan BERSATU ialah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
   Maka aku lebih tau parti ini dp ko.


   Padam
  6. 3:06 PTG jugak ia lah Jing Jibo. Tujuan komen nya itu ia lah coba menggeselkan ahli2 PKMB antara mereka. Coba. Tak berjaya. Tak siapa pedulikan.

   Cobaan nya itu di kabuli dengan atau superseded by berbagai contoh gesel menggesel, gaduh bergaduh antara puak puak UMNO. Bertan boleh di tulis, tak payah sejak hampir 60 tahun di tubuhkan dulu, bertimbun ada kes kes perselisehan faham antara puak2 depa dalam setahun dua ini sahaja.

   Pendek kata, timbul nya PKMB itu ada lah timbul dari perbalahan antara puak puak UMNO. Terutama nya selepas skandal 1MDB di lakukan Jibo. Cawangan2 dan Bahagian2 cabut keluar, di bubarkan, parti baru di tubuhkan, macam di bahagian di ketuai Shafie Afdal di Sabah.

   Mengarut Jing Jibo nak eksploitasi kes tak puas hati dari sesiapa di PKMB itu. Faham lah bahawa Jing Jibo memang kerja nya asyik mengarut.

   Kepala hotak dia mengata parti BERSATU tidak mempunyai nama2 besar ahli politik. Tetapi bagus dia akui bahawa Bersatu mempunyai jumlah bilangan begitu ramai ahli, pengikut dan penyokong.

   Padam
  7. Jangan nak nasihat orang supaya berjuang untuk rakyat yg dianaiya dan dizalimi.

   Bos kamu Jibo tak peduli itu semua. Seleweng 1MDB dan songlap berbilion Ringgit. Bebankan rakyat dengan GST, kemudian dengan hutang 1MDB RM53 bilion, IPIC pulak tuntut RM28 bilion.

   Kot ada GST ke2 di buat Najib selepas ini. Nak tentukan dia tak buat gitu, nyahkan dia pronto. Mesti di gulingkan di PRU14 selewat lewat nya.

   Bagus mengatakan "parti BERSATU disayangi dan dekat dihati seluruh rakyat malaysia!!!"

   Padam
  8. TEKATEKI

   Siapa yang pertama mulakan jalan raya bertol
   Siapa yang pertama mula memjual borang kerajaan rm1 satu
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri pertama?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Perdana Menteri kedua?
   Siapa yang pertama bergaduh dengan Agung dan raja?
   Siapa yang pertama lucutkan kuasa Agong?
   Siapa yang pertama ugut raja2 untuk tarik semua kemudahan jika tidak ikut kehendaknya?
   Siapa yang pertama pecat 6 orang hakim serentak kerana tidak sebulu dengannya?
   Siapa yang pertama pecat Ketua Hakim Negara kerana tidak mahu ikut kemahuannya?
   Siapa yang pertama songlap duit Petronas berbilion untukl selamatkan syarikat anak-anaknya?
   Siapa yang pertama menipu dalam pemilihan UMNO hingga UMNO diharamkan?
   Siapa yang pertama dua tiga kali keluar masuk UMNO kerana kehendak tak dituruti?
   Siapa yang pertama membina empayar kekayaan melalui UMNO dan kini bersekongkol dengan DAP kafir jahanam untuk menghancurkan UMNO?
   .

   Padam
  9. Suma tu dng satu jawapan broooo... JAWAPAN NYEEEEE IALAHHH = MEDDEY KUTTY

   kikikiikikiki...

   Padam
  10. Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki

   Padam
 11. 2:30 tolong pi hafal post 1:12. Nanti Nabi tak ngaku umatnya baru taaauuu!!!

  BalasPadam
 12. PENCACAI YAHUDI TERKINJA KE HILIR HULU
  BUDAK HUSNI PULAK DAH GILO MEROYAN
  PASAL 1MDB DIA YANG JAWAB DULU
  PAS TU DIO PULAK YANG SOAL KEMUDIAN


  kikikikiki... bodoooo bodoooo....

  BalasPadam
  Balasan
  1. prOoTt...arghh leganya kikiki..😹😸

   Padam
 13. (SIRI ; HAKIKAT DI SEBALIK PENCIPTAAN SYAIR TUHAN HARUN OLEH KEJORA)

  Salam sejahtera kepada semua pembaca. Saya mohon izin tuan admin untuk memasukkan tulisan saya sendiri sekali lagi.

  Bagi para pembaca blog ini yang telah lama di sini sudah tentu tahu tentang syair Tuhan Harun yang dicipta oleh Kejora. Asalnya saya tidak mahu mengulas mengenai syair kufur ini tapi disebabkan ia beberapa kali dibangkitkan oleh pengomen lain, maka saya terpanggil untuk mengulas serba sedikit. Saya akan cuba sekompak yang mungkin. In shaa Allah ini bukan ilmu sesat. Allah adalah saksi saya.

  1. Pada pandangan saya syair ini dicipta oleh orang yang jiwanya amat-amat sengsara. Ini akan diulas kemudian. Tuhan Harun di dalam alQuran bermaksud Allah S.W.T. Sila goole “Tuhan Harun dan Musa” ataupun “Tuhan Musa dan Harun’ untuk melihat kebenaran pernyataan saya ini. Orang yang jahil menyangka syair ini tidak merujuk kepada Allah, tetapi kepada seorang manusia bernama Harun. Sungguh jahil sekali orang yang mempunyai sangkaan ini.

  2. Sekiranya seseorang itu belajar Tauhid dengan mendalam, ia akan tahu bahawa kalimah Tuhan sekalipun ia bukan nama khas, ia tetap merujuk kepada Allah dan ia tetap bersifat khas/khusus. Adakah ada Tuhan lain selain Allah? Di dalam kitab-kitab Tauhid Jawi lama, apabila merujuk kepada ‘sembahan’ orang2 selain Islam, kalimah Tuhan tidak akan digunakan, sebaliknya digunakan “sembahan”. Ini adalah untuk mengelakkan pelajar ‘terjebak’ membenarkan atau mengiktiraf kewujudan Tuhan selain Allah apabila menyebut “Tuhan orang Hindu”, “Tuhan orang Buddha” dan sebagainya. Maka apabila kalimah ‘Tuhan’ ini dibuat olok-olokkan melalui syair Tuhan Harun, maka nyatalah pencipta syair ini sedang mengalami kesengsaraan jiwa yang parah kerana telah sampai ke peringkat memperolok-olokkan ‘Tuhan’ sendiri.

  3. Kita semua maklum tentang ilmu psikologi bahawasanya orang yang jahil dan tiada hujah akan menggunakan modal menghina, menghukum, menakut-nakutkan, dan memperolok-olokkan pihak lawannya, tapi mungkin ramai yang tidak tahu bahawa perkara ini wujud juga di dalam alquran. Di dalam kisah dialog Nabi Musa a.s dengan Bani Israel, apabila Nabi Musa memerintahkan kaumnya menyembelih lembu:-
  “Ketika Musa berkata kepada kaumnya; sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyembelih lembu betina, mereka menjawab; ‘adakah kamu (Musa) memperolok-olokkan kami?, Dia (Musa) membalas‘aku berlindung kepada Allah daripada termasuk di kalangan orang-orang yang jahil’. Al-Baqarah : 67

  4. Daripada jawapan Nabi Musa ini, jelaslah bahawa perbuatan memperolokkan orang lain adalah perbuatan orang-orang yang jahil. Apabila kaumnya berkata kepadanya “Kamu ni buat kami olok-olokkan kah?”, Nabi Musa menjawab dengan ringkas “Aku berlindung kepada Allah daripada termasuk di kalangan orang-orang yang jahil”. Ringkas cakap; memperolok-olokkan adalah sifat seorang yang jahil.

  5. Sesetengah orang berkata bahawa ‘orang itu jatuh munafik / hipokrit sebab dia cakap tak serupa bikin’. Ini adalah pernyataan orang yang tidak berilmu. Cakap tak serupa bikin adalah satu dosa besar, tapi ia bukan bukti konklusif pelakunya seorang munafik. Maka berhati-hatilah menjatuhkan hukum munafik ke atas orang lain sekalipun apabila ia melakukan satu dosa besar, kerana barangkali ia masih beriman:-
  “Wahai orang-orang yang beriman, mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu perbuat? Amatlah besar kemurkaan Allah sekiranya kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu perbuat” As-Saff; 2-3

  6. Di dalam ayat di atas tempelak Allah ke atas perbuatan cakap tak serupa bikin telah dimulakan dengan kalimah “wahai orang-orang yang beriman” menunjukkan bahawa orang yang melakukan dosa ini berkemungkinan masih lagi termasuk di kalangan orang-orang yang beriman. Kalimah ‘kaburo maqtan’ yang bermaksud besar kemurkaan pula menunjukkan pelakuan ini sebagai satu dosa besar.

  BalasPadam
  Balasan
  1. (sambungan siri; HAKIKAT DI SEBALIK PENCIPTAAN SYAIR TUHAN HARUN OLEH KEJORA) part 2

   7. Maka apakah maksud munafiq? Kebanyakan orang tahu tentang hadith tanda-tanda orang munafiq, tapi ramai masih tidak tahu apakah maksudnya ‘munafiq’. Maksud mudah bagi munafiq atau sebetulnya nifaq (munafiq ialah orang yang bersifat nifaq) ialah ‘pura-pura’. Di antara ta’rif nifaq di dalam terma bahasa Arabnya (lughotan) ialah “berkata-kata dengan lidah atau melakukan dengan perbuatan sesuatu yang bertentangan dengan apa yang di dalam hati” (al-qaul billisan au alfi’lu bikhilaf ma fi alqalb). Pendek kata, lidah mengatakan sesuatu yang bertentangan dengan hati. Contoh mudah:
   7.1 Lidah berkata; ‘aku lakukan semua ini demi agama bangsa dan negara’, tapi hatinya akan menjawab; ‘semua ini kau lakukan demi dedak sebenarnya’; dan
   7.2 Lidah berkata lagi; “Aku cukup yakin tertuduh tidak bersalah dan tertuduh ini adalah makhluk pilihan Allah yang sedang difitnah’, sedang hatinya berkata; ‘wahai lidah, kenapa kamu menipu aku, kamu tahu dia memang bersalah dan tidak difitnah tetapi kamu tetap akan membelanya sebab kamu mahukan habuan dari perbuatanmu itu’; dan
   7.3 Lidah berkata lagi; “orang tua ini melakukan semua ini kerana mahukan anaknya mendapat jawatan itu’, sedangkan hatinya menjawab ‘hai lidah, kamu sebenarnya tahu orang tua ini ikhlas demi agama bangsa dan negara tapi kamu yang sebenarnya spin juga cerita in demi upah’.
   8. Sekiranya dilihat ketiga contoh di atas, ia tidak melibatkan ‘perselisihan pendapat’. Kekadang berlaku kita berpendapat sebegini sedangkan rakan kita berpendapat sebegitu. Barangkali keduanya betul, atau barangkali salah satunya salah tetapi selagi pendapat itu bersamaan dengan hati, maka hati tidak menjadi sakit. Contoh2 di atas khusus untuk situasi ‘hati dan lidah tidak sehaluan’.
   9. Disebabkan hati mengetahui mulut (ataupun jari) sedang menipu, maka setiap kali penipuan dibuat setiap kali itulah hati akan menjadi sakit. Sakit demi sakit demi sakit demi sakit, maka sampai ke peringkat kronik yang dipanggil sengsara. Seperti juga jisim manusia, hati yang sakit perlu diubati sebelum sakit itu menjadi parah (sengsara) dan akhirnya mati.
   10. Sekiranya ia mengambil ubat yang betul in shaa Allah hati akan semakin jernih, tetapi apabila ubat yang salah diambil, maka setiap kali ia perlu diubati ia memerlukan dos yang lebih besar dari yang sebelumnya. Sekiranya ia cuba mengubati dengan mengambil dos keji maka ia perlu melakukan perkara yang lebih keji lagi untuk mengubati sakit sebelumnya.
   11. Ini adalah kerana Allah menciptakan hati manusia nalurinya mengakui kebenaran, cuma mulut dan tindakan adakalanya bertindak berlawan dengan kata hati demi habuan duniawi. Hati manusia adalah penawar sebenarnya dan apabila penawar ini diberi ubat yang salah, maka akan semakin sakitlah ia. Perubatan moden menyebut ubat sebegini sebagai ‘antibiotik’ dan ‘probiotik’.
   “Mereka bersembungi daripada manusia, tetapi mereka tidak dapat bersembunyi daripada Allah, sedangkan Dia bersama mereka itu ketika mereka menyembunyikan di dalam hati mereka perkataan yang tidak disukai Allah. Allah meliputi pengetahuanNya ke atas apa-apa yang mereka kerjakan” – An-nisak : 108

   Padam
 14. (sambungan siri; HAKIKAT DI SEBALIK PENCIPTAAN SYAIR TUHAN HARUN OLEH KEJORA) part 3

  12. Ringkasnya, hati manusia tidak sakit dan sengsara (dan akhirnya mati) secara mengejut tetapi ia mati secara beransur-ansur apabila lidah dan anggota melakukan satu demi satu perkara yang bertentangan dengan hati itu. Hati ini sakit demi sakit demi sakit. Kemudian ia sengsara demi sengsara demi sengsara, dan akhirnya mati secara beransur-ansur kerana ia tahu ia sedang ditipu oleh lidah, jari dan anggota lainnya.

  “Dan di antara manusia ada yang berkata ‘kami telah beriman kepada Allah dan hari kemudian’ padahal tiadalah mereka beriman. Al-Baqarah: 8
  “Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman padahal tiadalah mereka menipu melainkan diri mereka sendiri sedang mereka tidak sedar” Al-Baqarah : 9
  “Di dalam mati mereka ada penyakit lalu Allah tambahkan penyakit itu, dan untuk mereka itu azab yang pedih sebab mereka itu menipu. Al-Baqarah : 10

  13. Ayat 8 menyebut tentang orang munafiq (ingat balik maksud munafik iaitu apabila lidah dan anggota tidak selari dengan hati), ayat 9 bercerita tentang lidah yang suka menipu (sedangkan hati mereka tahu lidah itu menipu), maka yang sebenarnya mereka tipu adalah diri mereka sendiri. Ayat 9 pula bercerita tentang bagaimana hati mereka itu bertambah-tambah sakitnya sedikit demi sedikit disebabkan ia penuh sedar ia sedang ditipu oleh sang lidah dan anggota lainnya.

  14. Berbalik kepada kekejian yang perlu dinaikkan dosnya setiap kali ia menipu, ia adalah seperti mengambil dadah untuk mengubati ketagihan. Setiap kali diambil dosnya perlu ditambah dan demikianlah akibatnya kepada hati apabila mengubati kekejian dan penipuan oleh lidah kepada hati (hati sangat tahu ia sedang ditipu) kekejian yang dibuat makin perlu ditambah. Lihat sahaja contoh mudah:-
  14.1 pada awal lidahnya menipu hati, lidah akan memperolokkan dengan olok-olokan yang ringan seperti berkata ‘go fly kite’.
  14.2 apabila ‘go fly kite’ tidak lagi boleh mengubati lara sang hati, maka sang lidah akan mula memberi gelaran merendah-rendahkan dan memperolok-olokkan seperti ‘Seman kadok’, ‘bapok tua’ dan sebagainya;
  14.3 apabila gelaran olok-olok ini lagi boleh menjadi ubat kepada hati yang sedar ia sedang ditipu oleh lidah maka lidah akan tambahkan lagi dos dengan memaki hamun berkandar-kandar (semua faham kot maki hamun ni bagaimana);
  14.4 apabila maki hamun tidak lagi boleh mengubati hati maka ia tambahkan lagi dengan mencarut dan menyebut benda-benda kotor (ini pun semua faham kan);
  14.5 apabila menyebut benda-benda kotor tidak lagi boleh mengubati maka ia mula memberi label ‘munafiq’, ‘murtad’, ‘hindu’ dan sebagainya.
  14.6 akhirnya ia mula memperolok-olokkan Tuhan, mula-mula hanya disebut main-main ‘Tuhan Harun’ dan akhirnya diciptanya syair ‘Tuhan Harun’ yang panjang lebar, menunjukkan bahawa hatinya telah sangat sengsara.

  15. Kesemuanya sudah dilakukan sehingga tidak ada apa lagi boleh menjadi ubat, akhirnya ia berulang-ulang melakukannya lebih kerap untuk mengubati kesengsaraan itu. Ini menunjukkan sang hati telah sampai ke peringkat sengsara. Seperti dadah, ia dilakukan dengan lebih kerap lagi sebagai ubat lara sang hati.

  16. Sama ada hati itu akan mati terus terpulang kepada tindakan sang lidah dan anggota-anggota lainnya. Sekiranya ia benar-benar ingin memberikan ubat yang betul kepada hatinya, maka sang lidah dan segala anggotanya hendaklah berhenti menipu sang hati. Kasihan hatinya menaggung sengsara perbuatan lidah dan anggota lainnya:-

  17. Ubatnya pada pandangan saya yang tidak seberapa ini ialah berundur dari terus-menerus menipu.

  Kalau nak gugur gugurlah cemara
  Jangan ditimpa si dahan cempedak
  Kalau nak undur-undurlah segera
  Hatimu lebih penting daripada dedak

  Kalau nak gugur gugurlah cemara
  Jangan ditimpa si dahan jati
  Kalau nak undur undurlah segera
  Selamatkan hati daripada mati

  Wallahu a’laam.  BalasPadam
 15. i. 7 juta Melayu jadi pengemis tunggu sedekah BR1M
  ii. 200,000 graduan (Melayu) menjadi penganggur
  iii. Bisnes GLC rugi atau tutup - 6000 Melayu juga kena buang kerja
  iv. hospital tak cukup duit beli ubat
  v. universiti tak cukup duit mengajar kursus pengajian
  vi. jabatan kerajaan tak cukup duit buat latihan
  vii. Ringgit jatuh merudum jadi RM4.18 / US$
  viii. Pertumbuhan ekonomi merudum dekat 4% sahaja
  ix. Petronas rugi diseluruh dunia kecuali Afrika Selatan
  x. Kerajaan hilang lebih RM50b hilang dicuri oleh MO1

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kesimpulan nya: jangan undi Najib dan UMNO/BN di PRU14.

   Padam
  2. Ya..betul tuu..!! Kejora biadab, kuat mencarut, ilmu tak seberapa, menodai & menjaja ayat2 suci alquran & hadith2 Rasulullah SAW, memutar belit fakta, melempar tohmahan rambang tanpa asas & bukti kukuh.. memperjuangkan Najib yang dah jauh menyimpang, tak amanah, menipu, membohong, menyamun khazanah/perbendaraan negara dan salah guna kuasa. Selain itu, Najib bersekutu dgn puak Zionis Yahudi untuk mendapatkan duit Riba Haram berbilyon-bilyon dan rakyat pula kena bayar pinjaman haram riba itu melalui GST.

   Padam
 16. KOMEN MERAPU SMPI BACA PUN PENAT
  TAK CUKUP DNG ITU TAMBAH ISU BENGAP
  ADA YANG KATA EKONOMI MESIA DAH TENAT
  NEGARA DAH KE BELOM DI ISTIHAR BANGKRAP ..?

  kikikikiki.... dah tak ade isu bodoooo...bodooo merapu meraban jer.... kikiki

  BalasPadam
  Balasan
  1. Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii,

   Padam
 17. (2:67) And then recall when Moses said to his people: “Behold, Allah commands you to slaughter a cow.” They said: “Are you jesting with us?” Moses answered: “I seek refuge in Allah that I should behave in the manner of the ignorant.”

  (2:68) They said: “Pray to your Lord that He make clear to us what she is like.” Moses answered: “He says, she is a cow, neither old nor immature, but of an age in between the two. Do, then, what you have been commanded.”

  (2:69) They said: “Pray to your Lord that He make clear to us of what colour she is.” Moses answered: “He says, she is a yellow cow, with a bright colour which is pleasing to those who see!”

  (2:70) They said: “Pray to your Lord that He make clear to us what cow she is. Cows seem much alike to us, and if Allah wills, we shall be guided.”84

  (2:71) Moses answered: “Lo! He says, she is a cow unyoked to plough the earth or to water the tillage, one that has been kept secure, with no blemish on her!” Thereupon they cried out: “Now you have come forth with the information that will direct us aright.” And they slaughtered her although they scarcely seemed to do so.

  84. Through contact with neighbouring peoples, the Israelites had become infested with the attitude of sanctifying the cow, in fact they had even become accustomed to cow-worship. In order to disabuse the Jews of this, they were ordered to slaughter the cow. Their professed belief that God alone was worthy of worship could be tested only by making them slaughter with their own hands what they had formerly worshipped. This test was indeed a hard one since their hearts were not fully imbued with faith. Hence, they tried to shelve the issue by resorting to enquiries about the kind of animal they were required to slaughter. But the more they enquired, the narrower the strait became for them, until the indications were as obvious as if someone had put his finger precisely on the particular animal they were required to slaughter - the animal which had for so long been an object of their worship. The Old Testament also mentions the incident, but there is no reference to the manner in which the Jews tried to evade the matter.

  BalasPadam
 18. Don’t think of the trials in your life (‘balaa’) as just a ‘test’ in the human form. Allah is not like a professor who hands you a test, moves away and just watches from afar to see how you’ll do. Allah is our murabee—the One who raises us with more mercy than a mother raises a child. The Prophet (pbuh) tells us that when Allah wills good for someone, he sends them ‘balaa’ (trials or tests). When Allah wills good for us, He purifies us. That is why each person is tested in what they love most. In other words our greatest possible ‘competitor’ in our love for God is what is withheld or must be sacrificed. This is the purification process because it cures the heart of competitors. Why was Prophet Ibrahim (AS) asked to slaughter the most beloved thing to him? Did Allah actually want him to *kill* his son? No. He didn’t kill his son. He killed the attachment. By being willing to sacrifice what he loved most, he had slaughtered any possible competing love. Allah was raising him, purifying him and elevating him. Allah tell us, “By no means shall you attain righteousness unless you give (freely) of that which you love.” (3:92)
  Yasmin Mogahed

  BalasPadam