Khamis, 27 Ogos 2015

Apa Kata Muhyiddin..!


Orang berbudi kita berbahasa..! Berbahasa kebenaran tetap akan terpelihara dan mulia..! Berani berkata benar..! Berani kerana benar..!

Saya merakamkan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada YB Khairy Jamaluddin, ketua pemuda Umno, dan barisan exco pemuda Umno Malaysia atas kenyataan berani mengenai hal ehwal negara khususnya tentang isu yang menjejaskan imej negara seperti 1MDB dan derma politik RM2.6 bilion kepada perdana menteri.
Saya amat menghormati dan menghargai pandangan berani ketua Pemuda yang saya percaya dibuat berlandaskan prinsip kebenaran dan keadilan yang teguh berpandukan ajaran Islam.
Saya juga ingin merakamkan ucapan setinggi-tinggi terima kasih atas sokongan Saudara Khairy kepada kedudukan saya sebagai timbalan presiden Umno yang dipilih oleh para perwakilan dalam pemilihan parti.
Ucapan penghargaan dan terima kasih juga saya tujukan kepada sahabat-handai, ahli-ahli Umno akar umbi dan rakyat Malaysia yang tidak putus-putus memberikan sokongan, dorongan dan kata-kata semangat kepada saya supaya meneruskan perjuangan menegakkan kebenaran demi menyelamatkan Umno, bangsa Melayu dan rakyat Malaysia seluruhnya.
Saya menyokong sepenuhnya pendirian Pemuda UMNO dalam meletakkan semula Malaysia pada landasan yang betul.
Saya ingin mengingatkan jika kita gagal menangani kemelut yang melanda negara kita secara berani dan berdepan atau “take the bulls by the horns”, saya bimbang Malaysia akan terjerumus ke dalam kancah negara yang gagal (failed state).
Iklim ekonomi dunia yang tidak menentu, nilai ringgit yang semakin merudum, kemelut politik yang luar biasa, kenaikan harga barang dan kos sara hidup, kebanjiran warga asing yang tidak terkawal dan sentimen pelabur yang dingin terhadap Malaysia merupakan bibit-bibit yang boleh menyebabkan Malaysia menjadi sebuah negara yang gagal.
Mudah-mudahan Allah SWT menjauhi kita daripada sebarang malapetaka, na’uzubillahi min zalik.
Langkah pembetulan
Atas kesedaran inilah saya tidak putus-putus mengingatkan rakan-rakan saya di dalam kerajaan supaya mengambil langkah-langkah pembetulan dengan segera.
Sebagai timbalan presiden Umno, saya menyampaikan kebimbangan saya melalui platform parti, iaitu di dalam mesyuarat Majlis Tertinggi dan ketika merasmikan mesyuarat-mesyuarat perwakilan Umno bahagian yang saya dijemput hadir sebagai perasmi.
Saya lakukan ini kerana saya sayangkan Umno. Pemimpin datang dan pergi, tetapi parti mesti terus kukuh dan utuh untuk meneruskan perjuangan membela agama, bangsa dan negara.
Namun, malangnya terdapat segelintir individu di dalam Umno sendiri yang lantang mengkritik saya.
Lumrah apabila seseorang itu tidak lagi berjawatan tinggi di dalam kerajaan, maka akan ada segelintir manusia yang tidak lagi menghormati, malah mengecam kita.
Mereka ini ada antaranya yang pernah saya bantu ketika saya berada di dalam kerajaan.
Mereka menuduh saya menjadi pengkhianat, menuntut supaya saya dihadapkan ke Lembaga Disiplin dan mendesak saya supaya meletak jawatan.
Seorang ketua Bahagian di negeri Selangor antara yang paling kuat mendesak saya meletak jawatan sedangkan ahli di bahagiannya sendiri menuntut dia meletak jawatan.
Jangan mudah menuduh
Semua ini dibuat semata-mata kerana saya bercakap benar demi untuk menyelamatkan parti.
Kepada mereka ini ingin saya ingatkan, sejarah sumbangan saya kepada Umno cukup panjang.
Saya telah berjuang di dalam UMNO lebih 40 tahun.
Malah, ketika Umno diharamkan dahulu, saya mengambil tanggungjawab untuk membina semula Umno di Johor sehingga Umno kembali kuat dan negeri Johor menjadi penyumbang terbesar kemenangan Umno dan BN dalam setiap pilihan raya umum.
Saya juga tetap setia bersama parti ketika Umno menghadapi pelbagai krisis.
Jadi, janganlah terlalu mudah menuduh saya sebagai pengkhianat dan mendesak saya meletak jawatan.
Namun, semua ini tidak akan mematahkan semangat saya, apa lagi melemahkan daya juang saya untuk terus membela maruah agama, bangsa dan negara.
Saya yakin bangsa Melayu tidak akan menjadi bangsa yang dihina selagi kita berpegang teguh kepada ajaran Islam, menjadikan prinsip kebenaran dan keadilan sebagai panduan dalam kehidupan dan dipimpin oleh pemimpin yang amanah dan bertakwa kepada Tuhan.
Kepada Allah saya berserah.

TAN SRI MUHYIDDIN MOHD YASSIN timbalan presiden Umno.
Lu FIkir La Sendiri!!!

10 ulasan:

 1. bergaduh la....bila dah hilang kuasa nanti....nyerongin jer la.....

  BalasPadam
 2. tak kan tsmy tak tahu apa berlaku dlm party..dia orang no 2, kenapa macam tikam belakang, sebab benci atau di hasut oleh tun..kalau nak bersatu kenapa tak cari formula untuk bersatu..buat kecoh kecoh kat luar bukan formula nak bersatu...budak baru nak berpolitik tu pun kena ingat..kalau nak memecahkan mengkerohkan lgi party tak payah lah nak kecoh...educated person yang saying party tentu tahu cari solution cara dalaman..tak payah nak kecoh kecoh kat luar...are you thirsty to get to the top fast...jangan merosakkan lagi persatuan melayu...bangun memelihara bangsa mu..bukan merosakkan..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Melayu bersatu bukan utk mengayakan pemimpin pemimpin umno.. bila rasa terancam..mula lar sebut perkataan bersatu.. yg merosakkan penyatuan bangsa melayu adalah pemimpin umno tu sendiri..bukan main megah dgn lifestyle mewah, jam tangan seutas jer da beratus ribu..belum tang lain lg.. rakyat digstkan..pandai pulak sebut.. bersatu..bangsa melayu tak perlukan pemimpin pemimpin umno yg ader skang ni..umno yg lebih memerlukan bangsa melayu demi kelangsungan pemimpin yg tak relevan..sendiri lar mau ingat!!

   Padam
 3. orang redha hilang jawatan masih terkilan rupanya.....

  BalasPadam
 4. Zahirnya nampak Najib yang turunkan dia..Hakikatnya ALLAH swt yang LUPUSKAN kuasa dan pangkat dia..itu lah pandangan Ilmu Tasawuf...dia ni tak mengaji ka apa?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ted Poyology Manoff - pembina tamadun (sendiri declare)

   ..hidup lg hang??!!.. Andaian hang tu tak laku lah.. concentrate saja la jual ikan..dok merapu tak tentu hala .. apa yg hang da mengaji??!!..

   p/s:.. ikan buntal skang sekilo brapa?..

   Padam
  2. Sapa pulak yg menyamar ted manoff ni? Komen pn mcm taik,,

   Padam
 5. kalau dlm umno sendiri pun ada yg mau najib undur apatah lagi rakyat lainnya. tak payah mengaji tasauf pun boleh nampak.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul kata Hang
   Any Tom Dick or Harry pun boleh nampak .
   Kata Nujum Pak belalang kalau tak nampak memang dah nak Mampus.
   Kenapa ada golongan tak nampak ?
   Ada kah terlalu banyak makan kangkung ?
   Atua telah dibangangkan atua dibangsatkan ?

   Padam
  2. Bersyukurlah dengan apa yg ada. Ia semua sudah ditentukan kun fayakun. alasan itu hanyalah penyebab.

   Padam