Sabtu, 20 Februari 2016

Annuar Musa Akan Di Siasat..?


Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim berkata Tan Sri Annuar Musa boleh disiasat kerana memberi maklumat palsu di Facebook sehingga menyebabkan laporan polis difailkan ke atas Tun Dr Mahathir Mohamad.
Selain itu, katanya Annuar yang juga adalah ketua penerangan Umno boleh disiasat kerana fitnah jenayah.
Mat Zain berkata beliau telah membandingkan status blog Dr Mahathir pada 3 Februari dan status Facebook Annuar seperti yang dilaporkan oleh pelbagai media.
Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa antara fakta-fakta dalam blog Dr Mahathir itu adalah:
"Peguam Negara sekarang yang bantuan dan kerjasamanya dipohon oleh AG Switzerland dilantik oleh PM melalui perwakilan yang tidak sah yang dibuat kepada Yang di-Pertuan Agong. Ini bermakna AG terhutang budi kepada PM kerana jawatannya. Bolehkah beliau dijangka untuk mendakwa seseorang yang dirinya terhutang budi itu?
"Mengetahui AG sebelum dirinya dipecat kerana cuba melakukan perkara yang sama, AG baru tidak mungkin akan mengenakan pertuduhan terhadap PM. Oleh itu, beliau menolak laporan siasatan oleh Bank Negara dan SPRM. Justeru, tidak mungkin beliau akan membekalkan AG Switzerland dengan apa-apa maklumat yang boleh menjejaskan majikannya."
Mat Zain berkata: "Annuar telah memberikan maklumat palsu mengikut Seksyen182 Kanun Keseksaan, dengan niat untuk menyebabkan penjawat awam menggunakan kuasa yang sah untuk mencederakan orang lain.
"Annuar juga telah menghasut dan/atau membantu beberapa pengadu membuat laporan terhadap Mahathir bahawa maklumat (seperti yang diberikan oleh Annuar) akan menyebabkan Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar memulakan siasatan terhadap bekas perdana menteri itu."
Annuar sebelum ini berkata tulisan Mahathir di blognya pada 3 Februari lalu adalah berunsur hasutan.
Annuar bagaimanapun tidak menjelaskan bahagian mana daripada tulisan bertajuk 'AG to AG' itu adalah hasutan.
Apandi pada awal tahun ini membersihkan perdana menteri daripada sebarang salah laku dalam isu sumbangan RM2.6 bilion dan kes SRC International Sdn Bhd.
Apa ada hal..! Berkuasa la katakan..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

10 ulasan:

 1. We're seeing Najib does not have absolute support to be remaining and sustaining himself as PM from people whom used to be holding a position of importance and, the numbers are growing who called for his resignation direct or indirectly!

  The Chief-Pirate, try how hard he may such as bringing back the glory of his Dad, and more to be held like his 40 years in politics......does he really has the slightest of sense that people have actually crossed him out for a very long time now (10-11 months barrages of scandals in politics is a very long time!) that for as long as he tried to hold his position, the deeper the 'hate' would be!

  Sayonara Bugis-Pirate!

  BalasPadam
 2. Apa yg tun m cakap tu dah kira lembut. Hakikat yg sebenar semuanya penyamun.

  BalasPadam
 3. Mana ada menteri umno yg bersih!!
  Ada ke????
  Siapa???
  Klau ada mmg pelik...

  BalasPadam
 4. Annuar Musa adalah ahli tukang karut Najib yang terbaru. Oleh kerana ingin membalas budi dengan jawatan yang baru, awal-awal lagi dah tersilap karut.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Negeri pembangkang pun layak jadi ketua penerangan UMNO?urus negeri sendirilah weiii........

   Padam
 5. Annuar's appointment is a disaster for umno.

  Not surprise he will replaced.....for he has made a fool of himself

  BalasPadam
 6. Siasat kontol pak hang

  BalasPadam
 7. Abang Rani Kulup dah berjujai buat repot polis.

  Dah ada ke satu dakwaan utk repot2 tu?

  BalasPadam
 8. Apabila Negara ini jadi seperti hari ini dengan sebegitu ramai yang mengeluarkan kata2 kesat dan langsung tidak bersikap saling menghormati. Yang jadi punca ialah sang pelaku jenayah seleweng wang ringgit yang masih tidak mahu mengaku bersalah dan bertaubat kembali ke pangkal jalan. Andainya si pelaku jenayah ini cepat insaf dan sedar akan kecurangan diri sendiri terhadap agama dan bangsa serta Negara makan akan cepatlah kembalinya aman dan harmoni ke dalam sanubari sekalian rakyat Malaysia. Yang mana hidup mudah iaitu hitam dan putih. KIni yang bercelaru ialah sang kelabu yang menjadi pengacau keamanan Negara, siang malam menyapu dan menyuap wang rasuah semata-mata untuk bertahan di jawatan P)M/

  BalasPadam
 9. Babi dgn Anjing kalau jumpa makanan sebanyak mana sekali pun tapi bila dh kenyang mrk akan berhenti makan. Tapi manusia ni punya lah TAMAK HALOBA, makan tk tau nk berhenti. Mereka akan berhenti hanya apabila MAMPUS nanti tau lah nasib kau langit tinggi rendah. Setiap sen yg kau tipu akan disoal dan kau akan d siksa yang amat pedih sekali dlm lubang kubur

  BalasPadam