Isnin, 29 Februari 2016

Duit SRC 42 Juta Dah Pulang Belum?


Fahamkan..!

APA JADI DENGAN WANG RM42 JUTA SRC? KENAPA NAJIB TIDAK PULANGKAN DUIT TERSEBUT?


Sementara kita terus ketawa dengan lawak jenaka Peguam Negara sejak pagi Selasa dalam usahanya membersihkan nama Najib Razak berkaitan derma RM2,600 juta, penjelasan tentang dana RM42 juta daripada SRC International juga tidak kurang membuatkan kita terbahak-bahak jadinya.

Najib dibersihkan daripada isu berkaitan derma RM2,600 juta bukan saja kerana  tiada apa-apa imbuhan yang diminta, bahkan juga kerana sejumlah RM2,030 juta lebihannya telah dipulangkan semula kepada keluarga Diraja Arab Saudi yang dikenalpasti sebagai pendermanya.

Berkaitan dana RM42 juta daripada SRC International pula, penjelasan Peguam Negara, Apandi Ali ialah:-

- tiada apa-apa keterangan yang boleh menunjukkan  Perdana Menteri mengetahui dan/atau dimaklumkan bahawa terdapat sebarang kemasukan wang daripada akaun SRC International ke dalam akaun-akaun beliau;

- tiada apa-ap keterangan yang boleh menunjukkan bahawa Perdana Menteri memberi apa-apa kebenaran untuk pemindahan mana-mana wang daripada akaun SRC International ke dalam akaun-akaun beliau;

- keterangan menunjukkan bahawa pada masa-masa yang material, Perdana Menteri mempercayai  segala pembayaran yang dibuat oleh beliau adalah dengan menggunakan wang sumbangan keluarga Diraja Arab Saudi yang telah dipindahkan ke akaun-akaun beliau sebelum itu.

Dalam bahasa yang mudah, ayat Apandi itu bermaksud bahawa Najib tidak mengetahui mengenai kemasukan wang sebanyak RM42 juta itu, jauh sekali memberi kebenaran wang tersebut dimasukkan ke dalam akaun peribadinya.

Maka dengan itu, Najib dianggap tidak melakukan apa-apa kesalahan jenayah berkaitan wang RM42 juta itu.

Tidakkah ini satu lagi jenaka yang boleh membuatkan kita ketawa dengannya?

Lebih membuatkan kita ketawa jika persoalan-persoalan di bawah ini terus tergantung tanpa jawapan.

Pertama, siapakah memasukkan wang tersebut dan bagaimana mereka memperolehi nombor akaun bank peribadi Najib?

Kedua, logikkah jika seseorang memasukkan wang sebesar RM42 juta jumlahnya,  tetapi tidak memberitahu atau memaklumkan langsung mengenainya kepada penerima wang tersebut?

Ketiga, adakah sebagai Perdana Menteri, Najib betul-betul tidak pernah memberikan nombor akaun bank peribadinya kepada sesiapa?

Keempat, jika tidak pernah, bagaimana nombor akaun bank itu boleh diperolehi oleh orang lain?

Kelima, adakah perkara biasa bagi Najib memberikan nombor akaun banknya sehingga ia bukan lagi rahsia dan kemudian sesiapa saja boleh memasukkan wang ke dalamnya?

Keenam, setelah mengetahui adanya dana RM42 juta dalam akaun peribadinya, apa yang Najib lakukan terhadap wang tersebut? 

Adakah wang itu sudah habis dibelanjakan atau masih dalam simpanan lagi?

Kenapa ia tidak dipulangkan semula kepada SRC International seperti yang dilakukannya dalam sebahagian daripada wang derma RM2,600 juta kepada keluarga Diraja Arab Saudi itu?

Dalam pada itu, persoalan yang tidak kurang misterinya ialah mengapa dua bekas pengarah SRC International, Nik Faisal Farid Kamil dan Suboh Md Yassin melarikan diri ke luar negara sejak sekian lama?

Apa yang mereka takutkan? Adakah mereka mengetahui mengenai wang RM42 juta yang dimasukkan ke dalam akaun Najib itu?

Adakah selepas kes ini ditutup, mereka akan terus berada di luar negara atau akan segera kembali ke dalam negara?

Sementara kita menunggu ada atau tidak jawapan kepada persoalan-persoalan ini, marilah kita terus ketawa kerana sebenarnya penjelasan Apandi Ali dalam membersihkan Najib semalam  adalah lawak jenaka paling "rare" sejak negara kita merdeka.


Ini mesti salah Tun M..tak pun salah Muhyiddin..! Tak gitu?

Lu Fikir La Sendiri!!!

17 ulasan:

  1. Pemakan dedak najip mana peduli semua tu. Yang penting dapat dedak..maka akan terus sokong.

    BalasPadam
    Balasan
    1. We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
      we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
      DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
      1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
      2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
      3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
      4. Age: One Year, One Day
      5. Leasing Price: 4+ 1%
      6. Sale Price: 32+2%
      7. Delivery by SWIFT .
      8. Payment: MT103-23
      9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
      If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
      Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
      Name : Ciaran Sheridan
      E-mail : ciaransheridan453@gmail.com
      Skype id : We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
      we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
      DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
      1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
      2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
      3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
      4. Age: One Year, One Day
      5. Leasing Price: 4+ 1%
      6. Sale Price: 32+2%
      7. Delivery by SWIFT .
      8. Payment: MT103-23
      9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
      If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
      Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
      Name : Cathal Mc Hugh
      E-mail : Cathalmchugh0700@gmail.com
      Skype id : Cathalmchugh0700@gmail.com

      Padam
  2. Nak tambah, selain salah Tun & TSMY, ianya juga fitnah!

    BalasPadam
  3. Wah...banyak tuu..yakin dan pasti mohd najib kini semakin tertekan..masih berkhayal kononnya rakyat sokong dia..umno perlu dibersihkan segera..nama umno kini diguna untuk menyamun..wajar ada gerakan yg keras untuk melawan mohd najib...ProOO00ootTt

    BalasPadam
  4. Pihak SRC International dan Kementerian Kewangan sebagai induk SRC International perlu memberikan penjelasan rasmi kepada rakyat mengapakah tetiba saja wang RM 42 juta milik SRC International boleh dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.

    Pihak SRC International dan Kementerian Kewangan perlu menjelaskan apakah mereka tahu atau tidak wang sebanyak RM 42 juta itu dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib?

    Jika mereka tahu, apakah tujuan kemasukkan wang tersebut?

    Jika SRC International dan Kementerian Kewangan tahu wang itu dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib itu, adakah mereka memaklumkan kepada Najib atau tidak?

    Jika SRC International dan Kementerian Kewangan tidak tahu mengenai kemasukkan wang itu ke dalam akaun Najib, apakah pengurusan kewangan SRC International tidak pernah diaudit selama ini? Jika tidak pernah diaudit pasal apa? Kalau ada buat audit pun, adakah pihak yang mengaudit kewangan SRC International itu menipu dan apakah tindakan yang telah diambil terhadap pengaudit yang menipu itu jika berkaitan?

    Apakah pihak SRC International selepas mengetahui skandal ini telah membuat laporan polis supaya skandal ini disiasat?

    Selama Nik Faisal sebagai CEO dan Suboh Mat Yassin melarikan diri ke luar negara, siapakah yang membuat keputusan bagi pihak SRC International, kerana keputusan penting hendaklah dibuat dan ditandatangani oleh CEO.

    Mengapakah Suboh Mat Yassin dan Nik Faisal melarikan diri ke luar negara?

    Apakah tindakan SCR International dan Kementerian Kewangan selepas mendapati Suboh Mat Yassin dan Nik Faisal melarian diri ke luar negara?

    Apakah Suboh Mat Yassin masih lagi Pengarah SRC Intenational dan apakah Nik Faisal masih lagi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SRC International?

    Kalau ya, mengapakah mereka tidak dipecat sedangkan mereka melarikan diri ke luar negara dan tidak hadir bertugas?

    Kalau Suboh Mat Yassin dan Nik Faisal telah dipecat, sipakah yang menggantikan mereka sebagai Pengarah SRC dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SRC sekarang ini?

    Persoalan-persoalan ini sekiranya tidak dijawab oleh SRC International dengan jawapan yang munasabah dan benar, maka sudah tentu ada suatu komplot jahat yang sangat keji yang sedang melanda negara kita.

    Sehubungan dengan itu, sewajarnya pihak berkuasa terutama PDRM melalui Jabatan Siasatan Jenayah Komersil mengambil tindakan untuk menyiasat perkara ini, malahan laporan polis yang telah dibuat oleh Datuk Seri Khairuddin sebelum ini nampaknya tidak diambil perhatian oleh pihak berkuasa.

    Persoalan kepada kita semua sekarang ini adalah apakah pihak berkuasa juga bersubahat dalam komplot keji ini?

    Pihak PDRM, Kementerian Kewangan, serta SRC Internatioal perlu memberikan penjelasan berkenaan perkara ini kerana sangat dahsyat, sangat memalukan bagi sebuah kerajaan.

    Maka tindakan tegas perlu diambil bagi menyelesaikan masalah ini berdasarkan peraturan undang-undang negara demi mempertahankan hak negara dan hak rakyat.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Abu Bakar

    BalasPadam
  5. Assalam Bro,Yang masukkan duit ke akaun Najib ialah Jin Mata Satu.Matanya di tengah-tengah........atau Jin Pakai Toncit........

    BalasPadam
  6. Bugis bodohkan rakyat malaysia macam big mama bodohkan dia.
    Teringat video bugis kena siku dgn big mama hehe...

    BalasPadam
  7. Minang gemok puaka tu org pertama yg aku benci najib org kedua...

    BalasPadam
  8. Dah mcm xde ugama masing2 bg komen. Politik demokrasi ciptaan yahudi terbukti memecah belahkan manusia. Kalo ikut ajaran Islam, xbegini jadinya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cer cerita Najib tak mengaku duit ada masuk dalam account peribadi bulan apa? Majlis apa? Angkat nama Haron Din lagi ketika cuba mula MENIPU! Nih baru sikit jer....so yang Bugis_Lanun buat tuh AGAMA sangat ke? Ajaran ISLAM sangat ke?

      Bahlul 2:48, jangan disalahkan Islam dan Agama atau lebih baik dibabit kan Islam dan Agama....berlagak Islam tidak menjadikan kamu lebih Islam dari yang lain....bangang!!!!

      Padam
    2. memandangkan mcm kau je anon 2.48 yang mcm ada agama, cube crite apa jadi dengan RM 42 juta tu..sudah dipulangkan atau belum... ya atau tidak... senang je kan soalan tu....

      Padam
    3. 2.48pm..jikavkamu ada agama sangat...mengapa kamu tidak tegakkan kebenaran? Mufti2 dan agamawan2 pun semua takde telor... jadi kamu tak usah perasan alim sangat. Tu...suruh ajib ajar isteri dia tutup aurat dulu. Tq

      Padam
  9. bila dah kantoi, dah tak dapat nak jawap.......gunakanla islam.....itula kebiasaan melayu ni.....minta simpati.....

    najib ni menipu je kerja........

    sebagai Islam, sebagai pemimpin negara, sebagai org berjiwa besar, sebagai pahlawan bugis, sebagai ayah, sebagai suami.......apakah etika nya kalau tibe2 ada duit dalam akaun, tak jadi isu derma ke bukan.....

    dah tentu dia siasat siapa yang masukan, atau salah masuk.......sebagai pemimpin dah tentu dia pulangkan terus......

    ini buakan salah atau tidak, tetapi post dia itu yang tidak bole......dia pegawai kerajaan,

    tapi ada najib pikir semua ni? dia buat dek je pakai......dah kantoi, baru nak pulangkan....tiada moral, tiada etika.......masih lagi tak mengaku.....yg dia mengaku, dia tak pakai untuk peribadi......org tanya, ada tak duit tu masuk, ....tetapi dengan rasa tak bersalah, dia tetap cakap, dia tak pakai untuk peribadi....

    najib mangkuk!!

    BalasPadam
  10. Apakah Anda mencari investasi dan pinjaman pribadi? Mencari lagi karena Anda berada di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Ibu Teresa Firm Loan memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%, silahkan hubungi kami melalui e-mail melalui: (teresapedro200@gmail.com)Apakah Anda mencari investasi dan pinjaman pribadi? Mencari lagi karena Anda berada di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Ibu Teresa Firm Loan memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%, silahkan hubungi kami melalui e-mail melalui: (teresapedro200@gmail.com)Apakah Anda mencari investasi dan pinjaman pribadi? Mencari lagi karena Anda berada di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Ibu Teresa Firm Loan memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%, silahkan hubungi kami melalui e-mail melalui: (teresapedro200@gmail.com)

    BalasPadam
  11. Apakah Anda mencari investasi dan pinjaman pribadi? Mencari lagi karena Anda berada di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Ibu Teresa Firm Loan memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%, silahkan hubungi kami melalui e-mail melalui: (teresapedro200@gmail.com)

    BalasPadam
  12. We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
    we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
    1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
    2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
    3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
    4. Age: One Year, One Day
    5. Leasing Price: 4+ 1%
    6. Sale Price: 32+2%
    7. Delivery by SWIFT .
    8. Payment: MT103-23
    9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
    If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
    Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
    Name : Ciaran Sheridan
    E-mail : ciaransheridan453@gmail.com
    Skype id : We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
    we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
    1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
    2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
    3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
    4. Age: One Year, One Day
    5. Leasing Price: 4+ 1%
    6. Sale Price: 32+2%
    7. Delivery by SWIFT .
    8. Payment: MT103-23
    9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
    If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
    Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
    Name : Cathal Mc Hugh
    E-mail : Cathalmchugh0700@gmail.com
    Skype id : Cathalmchugh0700@gmail.com

    BalasPadam

  13. We offer fresh cut bank instrument for lease, such as BG, SBLC,Lease and Purchase Instruments can be obtained at minimal expense to the borrower compared to other banking options. This offer is opened to both individuals and corporate bodies.

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600
    2. Currency : USD/EURO
    3. Age of Issue: Fresh Cut
    4. Term: One year and One day
    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)
    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2
    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties
    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c
    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760
    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103
    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request

    Name:Ardan Clooney
    Email:brandfinance33@gmail.com

    BalasPadam