Selasa, 2 Februari 2016

Hamid Bador Bunyi Lagi..!


Lama senyap..tetiba..!

Layan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Nampaknya tiada keinsafan langsung di dalam hati Perdana Menteri dalam kemelut jijik yang tercetus akibat kelemahan diri beliau sendiri. Saban hari rakyat Malaysia dihidangkan dengan episod demi episod pembohongan oleh agen-agen serta para penasihat beliau bagi menutup jenayah jijik yang menjerumuskan negara ini ke dalam kancah penuh keserabutan. Bukan itu sahaja. Imej negara di arena antarabangsa turut terjejas dengan buruk sekali.

Baru-baru ini Peguam Negara tampil mengumumkan keputusan beliau terhadap hasil siasatan SPRM. Kononnya Perdana Menteri tidak melakukan apa-apa kesalahan bersabit "wang derma RM2.6 billion" dan penyelewengan wang negara dalam SRC. Saya tidak tahu di mana beliau belajar undang-undang  tetapi bagi orang seperti saya hasil siasatan SPRM itu amat jelas menunjukkan wujud salahlaku jenayah. 

Betapakan tidak, dokumen carta aliran keluar masuk wang dalam SRC dan akaun bank peribadi Perdana Menteri yang dipamirkan oleh Peguam Negara itulah yang turut saya perolehi dan berbincang dengan pihak SPRM sewaktu saya masih memegang jawatan Timbalan Pengarah Cawangan Khas 1 dulu. Ketika itu saya aktif membantu Taskforce 1MDB yang ditubuhkan khas untuk menyiasat penyelewengan dalam entiti tersebut. Ibarat sudah terang lagi bersuluh. Mengapa dengan mudah Peguam Negara mengenepikan bukti ini. Bukan sekadar RM42 juta malahan berpuluh juta ringgit lagi digubah di dalam akaun ini dan dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri. 

Tidak kah Peguam Negara nampak bukti-bukti ini??? 

Berapa banyak dari wang negara ini yang telah diguna untuk menjelaskan hutang piutang kad kredit PM??? 

Cepat sungguh Peguam Negara dapat membaca hati PM dengan mengatakan bahawa PM tidak tahu menahu asal usul wang SRC itu!!! Jika PM menyatakan bahawa beliau tidak tahu wang tersebut adalah 'Public Fund' atau wang kerajaan mengapa sehingga saat ini pun beliau tidak MENGEMBALIKAN SEMULA wang tersebut kepada kerajaan ??? Ingat ya......bukan RM42 juta sahaja tetapi ada berpuluh juta lagi yang masih belum diisytiharkan.

Saya juga ingin bertanya di sini samada wang berbillion billion yang "didermakan" itu sudah dibayar cukai ataupun belum??? Jika belum, saya mohon LHDN menagih cukai tersebut supaya penderma misteri tersebut sedar bahawa di Malaysia ada undang-undang berkaitan dengan "derma" se macam ini.

Wahai Peguam Negara, ingatlah kuasa mutlak yang diberikan oleh Perlembagaan Negara itu wajib digunakan untuk melindungi kepentingan negara. Bukannya untuk menegakkan benang yang basah!!! Kuasa tersebut bukannya untuk digunakan sesuka hati bagi MELINDUNGI JENAYAH. 

Jika Peguam Negara kurang yakin dengan segala bukti yang telah dikemukakan oleh SPRM maka aktifkan semula Special Taskforce 1MDB yang sekarang ini hanya tinggal nama sahaja. 

Saya menawarkan diri untuk sama-sama tampil membantu taskforce ini menyiasat salahlaku pengurusan 1MDB. Saya amat yakin dengan kejujuran Tan Sri Zeti, Tan Sri Abu Kassim, Tan Sri Gani Patail dan saya sanggup berjumpa Tan Sri Khalid, KPN, untuk mendedahkan banyak bukti lain. 

Sungguh janggal sekali apabila Peguam Negara bertindak mengarah siasatan kes ini dihentikan oleh semua pihak dan failnya ditutup. Amboi amboi amboi !!! Mudah sekali ya tugas dan tanggungjawab Peguam Negara yang baru ini. Mengapa rendah sangat martabat diri??? Siapa kah yang ditakuti........hantu, toyol, iblis, syaitan, puaka ??? 

Saya CABAR Peguam Negara agar bertindak dengan penuh amanah dan jujur supaya memberikan alasan-alasan untuk membuktikan PM tidak melakukan sebarang kesalahan dalam kes ini.

Menyentuh tentang wang derma RM2.6 billion. Ish...ish...ish... Cukuplah dengan segala pembohongan ini. Mengapa takut sangat nak dedahkan identiti penderma tersebut jika hamba Allah ini benar-benar wujud. Mengapa berdolak  dalik dalam memberi jawapan sehinggakan Timbalan Perdana Menteri pun terpaksa 'masuk daun' untuk 'akun' (slang orang Sabah bagi perkataan 'mengaku') bahawa kononnya beliau telah bertemu dengan wakil penderma tersebut??? 

Sudahlah!!! Jangan perbodohkan orangramai. Fokuskan tugas itu untuk membasmi gejala judi cybercafe dan dadah yang berleluasa hampir di seluruh negara. Sudah berpuluh ribu belia di negara ini yang rosak akhlak akibat ketagihan benda-benda haram ini. Jangan cemar integriti diri sendiri untuk kepentingan politik.

Pendedahan Peguam Negara bahawa sebahagian besar wang "derma Arab halimunan" ini telah dikembalikan  sungguhlah menakjubkan. Sekarang saya ingin bertanya, bolehkah Peguam Negara tunjukkan bukti bagaimana, caramana serta institusi bank mana atau syarikat mana proses pemulangan wang ini dilakukan ??? 

Jika tidak boleh dijelaskan maka wajarlah Peguam Negara segera mengeluarkan arahan kepada SPRM untuk mendapatkan bukti-bukti tersebut di luarnegara menerusi  peruntukan MLAT. Saya amat yakin jejak wang atau money trail ini akan membuktikan bahawa penderma RM2.6 billion itu sebahagian besarnya adalah MITOS yang SENGAJA direka untuk menutup bangkai gajah.

Kepada Perdana Menteri saya ingin menyeru agar bertindak berani sebagai seorang Pahlawan Bugis. Beranikan diri untuk tampil sendiri memberi penjelasan. Bukankah itu salah satu ciri pahlawan??? Sedarlah bahawa diantara sifat2 kepahlawanan jati termasuklah berani bercakap benar....berani menggadai nyawa demi mempertahankan  pertiwi.....tegas melawan kejahatan.....membela orang yang teraniaya..... 

Di antara ciri-ciri PENGECUT pula termasuklah menggunakan oranglain sebagai jurucakap untuk menabur fitnah bagi mengalih tumpuan dari isu ....mengguna harta kekayaan untuk menutup kebenaran......menggunakan duit untuk membeli kesetiaan.....menggunakan agensi kerajaan untuk mengugut dan menggertak pegawai kerajaan......mengikut telunjuk isteri secara membabi buta. 

Sedarlah bahawa sifat2 keji ini dimurkai Allah SWT. Sudahlah tu......sudah cukup kalut keadaan dalam negara masakini. Sampai bila episod penganiayaan ini akan berakhir??? 

Tidakkah ada perasaan keinsafan dan belas ihsan dalam diri apabila melihat negara dalam keadaan begini. Percayalah bahawa orangramai semakin jelik dan meluat melihat telatah pemimpin politik demi pemimpin politik mengeluarkan kenyataan bohong bagi menutup bangkai gajah ini. Kalau kita pergi ke Mekah seminggu sekalipun dosa kita tidak akan terhapus dengan sebegitu mudah.

Ada pihak yang berpandangan bahawa skandal 1MDB ini tidak akan ada kesudahannya kerana PM terlalu kuat pengaruhnya hinggakan Presiden OBAMA sendiri akan menggunakan kuasa veto presiden untuk menghentikan siasatan pihak FBI ke atas kes MONEY LAUNDERING di Amerika. Nonsense !!! Kononnya pihak FBI terpaksa menunggu Presiden Obama mengakhiri tempoh jawatan presidennya pada bulan september depan. Nonsense!!! FBI tetap FBI. Pandai, pandai tupai melompat....

Kepada teman2 saya di dalam media arus perdana saya doakan agar datuk/dato semua dikurniakan Allah SWT kesedaran diri serta dibekalkan kekuatan untuk berani berkata benar. Aamiin. Jangan bertindak berpaksikan sesuatu ideologi yang jelas menyimpang dan sempit. Terimalah hakikat bahawa negara sedang dilanda krisis kepercayaan orangramai akibat perbuatan rasuah dan penyelewengan pemimpin tertinggi kita sendiri. Selagi pemimpin terbabit tidak berani berterus terang maka krisis ini akan berlarutan. Ia tidak ada kena mengena dengan ISIS!!! 

Elakkanlah taktik melaga-lagakan orang Melayu dengan orang Cina. Isu penyelewengan 1MDB ini tidak ada kena mengena dengan cubaan kaum Cina nak memalukan pemimpin Melayu. Majoriti orang Melayu sendiri mahukan penjelasan ikhlas dari pemimpin yang bertanggungjawab. Hentikanlah usaha jahat nak "membeli kesetiaan" akhbar SINAR tu. ...dan kita akan tengok dalam masa terdekat ini samada penyakit BODEK ini akan turut dijangkiti oleh FREE MALAYSIA TODAY

Kepada orangramai saya merayu agar tidak terpengaruh dengan pelbagai cerita2 yang menyentuh peribadi pegawai2 tinggi SPRM yang bakal ditonjolkan oleh agen2 jahat tersebut bagi mengalihkan tumpuan. Ia ditimbulkan dengan niat MENGALIH TUMPUAN dan untuk melaga-lagakan pegawai SPRM. Taktik hina ini hanya layak digunakan oleh manusia yang PENGECUT. 

Agen-agen yang mabuk kuasa dan arak serta "giler"duit ini akan terus bertindak untuk menghakiskan kredibiliti SPRM dengan pelbagai cerita dengan harapan orangramai akan meragui keikhlasan agensi ini. Jangan bimbang RAKYAT BUKAN BODOH.  Agen-agen jahat ini sedia mempunyai KECACATAN pada imej dan diri masing-masing. Yang menghairankan saya ialah ada di kalangan PEMBODEK ini pada suatu ketika dulu pernah mendabik dada lantang mengkritik amalan rasuah dan penyelewengan!!! Tetapi dalam sekelip mata buat U-turn 180 darjah. 

Kepada semua pegawai SPRM saya menyeru supaya jangan sekali-kali takut dengan gertakan/ugutan sesiapapun. Pertahankan kesucian peranan dan tanggungjawab agensi. Jalankan kerja dengan niat yang ikhlas demi kepentingan negara. Contohilah integriti agensi anti rasuah negara jiran kita, Indonesia. Para pegawai KOMISI PEMBERANTASAN KORUPSI di negara tersebut berani dan telus bertindak tanpa memilih bulu. Orangramai dapat merasakan betapa ikhlas SPRM memainkan peranannya untuk menyingkap segala salahlaku oleh pemimpin2 negara. Just carry on with your tasks without fear or favour......rakyat tahu menilai di antara yang baik dengan yang buruk!!!. KIPIDAP DONGIBAB!!!

Bagi diri saya, in syaa allah, saya yakin bahawa tindakan saya ini tidak menyalahi mana2 undang-undang negara. Sebagai seorang pegawai polis saya telah mengangkat sumpah untuk menjalankan kewajipan saya dengan sebaik2nya bagi memenuhi kehendak Akta Polis. 

Peranan dan fungsi utama saya adalah untuk mengesan dan mencegah jenayah. Undang-undang itu sendiri mengatakan bahawa seseorang itu tidak boleh menyembunyikan sebarang maklumat mengenai perlakuan jenayah. 

Jika KPN mendapat arahan dari langit Putrajaya untuk menangkap saya maka saya redha. Hati ini semakin redha apabila mengenangkan Hari Polis 25 Mac depan semakin hampir. Masih kuat lagi semangat di dalam hati ini untuk menyanyikan lagu POLIS SEDIA BERKHIDMAT. Sewaktu dalam lokap nanti saya akan kumandangkan lagu keramat ini.

Semua manusia mempunyai harga untuk dibeli dan dikompromi. Begitulah kata orang tua-tua dulu. Harga bagi diri saya ialah........mengaku sajalah dan bertaubat. 

Sudahlah tu.....

Salam hormat dan GONGXI FA CAI

ABDUL HAMID BADOR
1 Feb 2016

p/s 

Datuk Hamid Bador ialah bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas Polis Di-Raja Malaysia yang 'ditamatkan perkhidmatan' dan ditukar ke Jabatan Perdana Menteri secara tergesa-gesa ketika skandal 1MDB meletus. 

Lu Fikir La Sendiri!!!

20 ulasan:

 1. Kenapa si hamid ni tak nak jadi saksi untuk dakwa najib? PAC pun minta mana2 pihak yang ada bukti untuk tampil di hadapan PAC. Berkokok sana sini.....bila hajat dihati tak kesampaian.....bukti baru yg direcycle dari SR......kihkihkihkih....

  BalasPadam
  Balasan
  1. Telo Berayonnn...

   PAC??!!...Iye ker Hassan Cari Makan tu nak dengar bukti??!!..Kalo bukti dikemukakan mau ker Hassan Cari Makan ambik tindakan??!!...errr..PAC tu ade kredibiliti ker??!!..

   Padam
  2. Alahaaaai... memang kepala hotak kau berayun.. UNTUK Menjadi saksi, mestilah ade Pihak yang memohon beliau menjadi saksi...Pihak pendakwa misalnya perlulah memohon... takkanlahh beliau tiba2 jadi saksi...Isunya Sekarang siape yang nak panggil beliau....

   P/S : Kalau makan dedak tu berkongsilah ..yeeee.

   Padam
  3. Nak jadi saksi apa pulak ye kalau najib tak buat salah pun. Najib kan bersih seperti bayi yang baru dilahirkan. Kalau ada pertuduhan dimahkamah barulah hamid bador boleh jadi saksi.

   Padam
  4. Kamu diatas napa nak marah2. Tak dapat dedak ke. Aku dah kenyang. Kenyang anak bini dan mak bapak aku. Peduli apa aku pada rakyat.

   Padam
  5. aku pun sama ...

   aku belasah aje tak kira apa jenis dedak,
   tempatan ke impot ke tak penting, janji boleh makan.

   tengah kekenyangan dedak ni.
   apa? rakyat tak dapat dedak?
   ada aku kesah!

   Padam
 2. Mula2 dari projek kapal selam. Dapat la sikit untuk buat modal membeli sokongan. Lepas dilobi, paklah mula diburuk2an. Akhirnya berjaya juga jadi pm. Walaupun keyakinan rakyat terhadap kemampuan najib amat tipis. Modal tak ada untuk membeli pengaruh, maka 1mdb ditubuhkan sebagai kambing hitam. Kerja buat tak seberapa tapi duit utang menimbun dan duit keluar macam air sungai. Mungkin beranggapan segala onar yang dibuat itu boleh ditimbus dengan keuntungan janakuasa. Buat keja tak pakai otak. Akhirnya duit negara dari pelbagai glc digunakan untuk tampung utang. Rakyat diminta untuk tolong sama melalui gst. Orang yang menyamun hidup senang lenang, boleh bagi kemewahan dekat anak2. Bawa isteri pergi shoping kat over sea. Rakyat berhempas pulas tulang 4 kerat untuk sambung hidup. Untuk kunci mulut rakyat, br1m di taburkan. Di ungkit2 kononnya membela rakyat dan tidak di lakukan oleh pm yg terdahulu. Maka gah dan megah pada bunyinya. Hakikatnya ekonomi negara berada pada paras hidung. Peruntukan untuk biasiswa terpaksa dikaji semula. Meminta pihak pengeluar naikkan harga barang supaya nilai gst bertambah. Rakyat terpaksa bayar 2 kenaikkan.

  BalasPadam
  Balasan
  1. maaf ye, cuba refresh balik. siapa yang buruk2kan paklah kalau bukan tun mahathir? aku cuma nak ko betulkan fakta itu. yang lain, maybe ok...

   Padam
  2. X kisah le spe burukkn pak lah...die tersilap fakta kot.... yg pastinya bnyk persoalan yg tidak dpt dijwb dgn jelas oleh najib. Derma 2.6 b pun dh jelas sgt2. Jawapan pelbagai dri awl didedahkn. Kalau x konsisten bgi jawapan.... mmg biasa ade org yg nk menipu. Mudah je.

   Padam
 3. KUALA LUMPUR, Feb 2 ― Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is not one of the suspects in Switzerland’s criminal investigation on 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the Swiss Attorney-General’s Office said.

  Swiss Attorney-General Michael Lauber publicised Friday a request for Malaysia’s aid in his office’s probe on 1MDB that revealed suspected misappropriation of about US$4 billion (RM16.6 billion) from Malaysian state companies, as part of criminal proceedings that Switzerland opened last August against two former 1MDB officials and “persons unknown”.

  “In the ongoing criminal proceeding of the OAG, Mr. Najib Razak is not one of the public officials under accusation,” Andre Marty, spokesman for the Office of the Attorney-General in Switzerland (OAG), told business publication Nikkei Asian Review.

  Marty reportedly said in the Nikkei Asian Review report published yesterday that the term “persons unknown” in Swiss law referred to criminal proceedings where there was reasonable suspicion that an offence had been committed, but the accused was not known.

  International newswire Reuters reported yesterday Singaporean authorities as saying that they have seized “a large number of” bank accounts, besides continuing to seek information from several financial institutions and interviewing various people, in an investigation on money laundering linked to 1MDB.

  The state investment firm later said they have yet to be contacted by the Singaporean authorities.

  - See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/switzerland-says-najib-not-a-suspect-in-1mdb-probe#sthash.J3UdQhTE.dpuf

  BalasPadam
  Balasan
  1. Najib may be not one of the suspect at this time, but he may become the most suspicious suspect after all the other officer that related with the scandal is investigated.

   I hope we will not hear a new how someone was killed, put into 'tong dram', and was thrown into a swamp.

   Sedarlah semua.

   Salam perjuangan A Ba Ta,

   Ikhlas daripada,

   Abu Bakar

   Padam
 4. "Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is not one of the suspects in Switzerland’s criminal investigation on 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the Swiss Attorney-General’s Office said."


  Kita tukar...

  "Former Prime Minister Tun Dr. Mahathir is not one of the suspects in Switzerland’s criminal investigation on 1Malaysia Development Berhad (1MDB), the Swiss Attorney-General’s Office said."

  Pun boleh juga kan?

  Mana ada pihak berkuasa akan umumkan nama siapa yang disyaki jika masih dalam siasatan.

  Logik tak?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terlajak LOGIK....Hehe. Baru first round dah ngelabah? Takde sebut nama sapa pun....cuma katanya ada tersalah urus 4bils.
   HAH? 4BILS?
   Ish....ish....ish. Sapa ketuanya ya......

   Padam
  2. Ketuanye org yg kemut duit kedlm bank luarnegara le ..
   Bila kemut jadi longgar itu yg marah dendam tak bertepi tu ...

   Padam
 5. aikk..dah bersorak ke kalau tak dikatakan sebagai suspect? Rilek dulu dedak eater..perjalanan masih jauh..dah gelabah nampak!!!

  BalasPadam
 6. SOLIDARITI UNTUK HAMID BADOR !!
  arjuna waspada
  changkat lobak

  BalasPadam
 7. serangan demi serangan , tuduhan demi tuduhan ..dalam puluhan tuduhan yang dihalakan kepada Najib, mustahil satu pun tidak melekat??
  bermakna ..semua itu adalah tuduhan palsu, dari Altantuya ..nak putus tekak menyalak , last2 sirul bersumpah nafikan! dia kata suara si pembunuh tak boleh percaya, tapi dulu sanggup taja rombongan ke Australia semata2 nak jumpa sirul, siap buat call halo sirul halo sirul !

  lepas tu kapal selam, heboh canang kata France dah siap sedia nak tangkap , nak saman Najib , samapai sekarang habuk pun tarak ..

  lepas tu 1MDB , tuduhan macam air hujan turun, Arul kanda selamba je cabar sapa nak debat dengan dia , semua senyap !

  lepas tu isu derma pula, sampai hilang akal tuduh dan fitnah siang malam , last2 Saudi mengaku memang Raja Saudi yang derma , baru ada akal !
  haa...kreatif apa lagi nak buat ?? korang tanggung lah dosa memfitnah dan mengumpat tu sampai mahsyar , jangan cakap besar ..jgn takabur kata segala macam, dosa kau dengan manusia ni kena mengadap minta maaf, dosa yg kau ada pun tak tertanggung inikan pula ada nafsu menambah dosa lain , sudah2lah

  BalasPadam
  Balasan
  1. kalau hati dah termakan bisikan iblis laknatullah, itulah jadinya.
   cubalah kita sedarkan, cakap dan ingatkan apapun, takkan jalan.

   hati mrk dah ditutup menerima semua kebenaran ...

   Padam
 8. aku paling senang fikir.
  aku tak kira sapa tabo dedak dulu, aku belasah.
  yg tabur kemudian pun aku belasah.
  cerdik aku, dapat makan kurang-kurang 2 jenis dedak.
  perut mcm buntal dah ni, terlalu banyak makan dedak.

  rakyat yg tak nak makan dedak, rugilah.
  bukan senang org nak tabo dedak saja-saja tau.
  nasib baik kita boleh dapat dedak gred a+.
  tabo dedak ni hanya berlaku kalo ada rebut-rebut kuasa,
  bukan sepanjang masa.
  rugi kalo terlepas tau !

  BalasPadam
  Balasan
  1. 244.. itu bukan cerdik.. itu namanya gelojoh!!!.. org gelojoh mmg konfem BODOH!!!

   Padam