Selasa, 16 Ogos 2016

HOT ~ Akhirnya Najib Saman WSJ..?


Selasa juga la yer..???

Saman “Class Action” Untuk Dapatkan Balik Harta Negara


LEBIH setahun susah berlalu tetapi Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone), Mohd Najib Abdul Razak, belum menunaikan ancaman saman terhadap akhbar Wall Street Journal (WSJ) kerana kononnya memfitnah beliau.
Utusan bohong: Sampai sekarang PM tak saman
Sebaliknya dua saman sivil telah dikemukakan ke atas beberapa orang yang dikaitkan dengan beliau dalam skandal 1Malaysia Development Berhad.

Akhir Julai lalu, Jabatan Kehakiman Amerika (DoJ) kemukakan saman KARI (Kleptocracy Assets Recovery Initiative) ke atas lima orang termasuk anak tiri Najib, Riza Shahriz Abdul Aziz, di Los Angeles.

Kemudian, pada 13 Ogos media massa atas talian melaporkan yang dua orang rakyat Malaysia – peguam Matthias Chang dan wakil rakyat Husam Musa – telah juga mengemukakan saman ke atas Riza dan gengnya di New York. (Baca di sini)

Patriot: Husam Adun Salor, Kelantan
Kedua-dua saman sivil ini bertujuan menghukum dan mendapatkan balik duit 1MDB yang disyaki dicuri dan digunakan untuk kesenangan peribadi oleh yang dinamakan.

Chang adalah bekas Setiausaha Politik Tun Dr Dr Mahathir Mohamad dan Husam, Ahli Dewan Undangan Salor, Kelantan.

Chang: Wira rakyat
Mereka mengemukakan apa yang dipanggil “class action suit” yang bertujuan mendapatkan ganti rugi ke atas kecurian duit milik negara itu dan merampas harta benda yang dibeli dengan duit curi tersebut.

Saman class action adalah sejenis saman di mana salah satu pihak yang terlibat adalah sekumpulan orang yang mewakili anggota kumpulan mereka. Ia berasal di Amerika Syarikat tetapi telah berkembang ke Eropah, Australia, New Zealand, Kanada, India dan Argentina.

Chang and Husam menamakan pengasas bersama syarikat perfileman Red Granite Pictures iaitu Riza dan Christopher Joey McFarland sebagai defendan.

Turut dinamakan adalah sahabat akrab keluarga Mohd Najib, Low Taek Jho atau lebih terkenal sebagai Jho Low, peguam cukainya, Debra Whelan Johnson dan bekas eksekutif kanan kumpulan kewangan Goldman Sachs, Timothy Leissner.

(Dari kiri) Jho Low, Putera Turki bersama Najib anak beranak
Juga dinamakan adalah Goldman Sachs and firma milik Johnson - Metropolis IX Capital Advisors LLC.

Husam dan Chang mengemukakan saman itu bagi pihak rakyat jelata Malaysia.

(Dari kiri) Leissner, isterinya aktres Kimora Lee, Najib dan Azman Mokhtar (Khazanah Nasional)
Mereka memfailkan saman itu pada hari SELASA, 9 Ogos, di Mahkamah Daerah Southern District, New York.

Hakikat mereka memfailkan saman itu pada hari Selasa cukup bermakna kerana Mohd Najib pun berjanji akan saman WSJ pada hari Selasa. Bezanya Selasa Mohd Najib sudah lebih setahun berlalu dan dia belum saman. (Kalau berminat boleh baca di sini) 


Menurut kertas mahkamah, Chang dan Husam mendakwa defendan secara sedar menggunakan duit yang dicuri daripada 1MDB untuk faedah peribadi termasuk mengadakan majlis suka ria untuk bintang filem Hollywood, Leonardo DiCaprio dengan tujuan mengambil hati beliau.

DiCaprio memegang watak utama dalam filem “The Wolf of Wall Street” yang dibiayai oleh syarikat filem anak Rosmah Mansor.

"Serigala Wall Street" cerminan gaya hidup hedonistik Riza dan Jho Low 
Mereka mengemukakan enam tuduhan dan tuntutan ke atas defendan.


Tahniah dan terima kasih kepada Husam dan Chang kerana susah payah, pengorbanan dan risiko yang mereka tanggung mengemukakan saman sivil itu.

Mereka adalah patriot dan wira rakyat.

Wallahuaklam.

kadirjasin

Lu Fikir La Sendiri!!!

59 ulasan:

  1. Tak usah harap lah Najib nak saman SR ke WSJ ke, DoJ ke. Tarak bola punya.

    Takut bila full hearing, dia kena saman sebagai saksi, di soal bertalu talu dek peguambela, tersasul jawab, keluar lagi skandal lain yang rakyat belum tahu.

    Dulu dia saman sipolan di Malaysia, suruh loyar dia mintak Hakim buat "summary judgment" (penghkiman dengan tak payah ada bicara penuh), Hakim tak setuju, dia kena buat settlement out of court.

    Pengecut punya Najib, banyak tahi punya orang, mana berani saman WSJ.

    BalasPadam
  2. Kot bila DOJ ke mana mana badan Kerajaan USA nama kan sepenuh nya "Malaysian Official 1" yang di sebut dalam Laporan 136 ms yang di kemukakan ke mahkamah US tuh, Najib akan di saman.

    Bukan dia saman WSJ ke, tapi US saman dia.

    BalasPadam
  3. Alasan dan precedent bagi menyaman Najib iitu ada dalam rencana di bawah ini -

    The Yale Law Journal

    American Prosecutors as Democracy Promoters: Prosecuting Corrupt Foreign Officials in U.S. Courts

    Matthew J. Spence
    114 Yale L.J. 1185 (2005)

    On June 3, 2004, a jury in a San Francisco federal court convicted former Ukrainian Prime Minister Pavel Lazarenko of twenty-nine counts of money laundering, wire fraud, interstate transportation of stolen property (ITSP), and conspiracy.

    The jury found that Lazarenko stole tens of millions of dollars from the Ukrainian people, which he then concealed in U.S. banks. For only the second time in history, a foreign head of government had been successfully prosecuted in the United States.

    A leader of a foreign country was convicted in a U.S. court in part for breaking his own country's laws. The U.S. offenses with which Lazarenko was charged criminalize transactions involving money obtained from an underlying illegal act. While these underlying criminal activities typically occur within the United States, Lazarenko stole property and committed extortion within Ukraine. Nevertheless, the district court instructed the jury that it could find him guilty of violating U.S. laws against money laundering, wire fraud, ITSP, and conspiracy if it found that his activities in Ukraine violated Ukrainian law.

    In effect, the U.S. government helped Ukraine enforce its own laws where Ukrainian courts had failed. Although Lazarenko's corruption was well known in Ukraine, at the time his own country's courts and prosecutors lacked the independence to convict such a powerful political figure.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambungan nya:

      The story is familiar across the developing world: Good laws on the books are not enforced, corruption and lawlessness deepen, and consequently public disillusionment with the promise of democratic reforms grows.

      The Lazarenko case is a powerful tool to promote the rule of law abroad: U.S. prosecutors indirectly punishing violations of foreign laws in U.S. courts by using such violations to prove elements of U.S. crimes. Helping countries in transition enforce their own laws and eliminate corruption at home until their own legal systems become stronger is a collateral benefit of such prosecutions. The U.S. government should take into account this goal of promoting democracy.

      Padam
    2. Lazarenko stole tens of millions of dollars ... cuma puluhan juta aje kena heret ke US Federal Court.....Najib songlap berbilion Ringgit......

      Padam
    3. US$3.5 bilion di songlap dari 1MDB, kata DoJ. Kalau Lazarenko bekas Presiden Ukraine tuh kena dakwa di Mahkamah US, Najib sepatut nya di dakwa juga di sana.

      Padam
    4. "For only the second time in history, a foreign head of government had been successfully prosecuted in the United States."

      Najib will be the third.

      Padam
    5. Yang paling baik sekali ialah Si Lanun Bugis 1MDB didakwa di Mahkamah UMNO!!!

      Which Will never happened!!

      Padam
    6. Kalau di Mahkamah Majlis Tertinggi pun, yang mencium tangan mencium kaki mencium bontot akan membongkok membontot. Tak boleh punya.

      Mesti di mahkamah luar negara. Bahru tersengeh depa. Akhir nya masam muka. Terojun ke laut gamak nya.

      Padam
  4. Hahaha, "Mereka memfailkan saman itu pada hari SELASA, 9 Ogos .."

    Mustahak nya hari SELASA dalam sejarah Najib.

    BalasPadam
  5. Dengan tindakan mereka itu, Husam dan Chang akan masuk dalam sejarah.

    Kalau Najib jatuh akibat nya, atau tindakan nya menyebabkan atau memainkan peranan sebanyak mana pun bagi US menyaman Najib, lagi banyak akan di tulis pasal mereka dalam sejarah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mereka boleh jumpa beberapa US Senators yang di jangka mahu mengambil tindakan seperti Senator Roger Wicker yang pernah buat begitu. Ini cerita nya -

      Time Magazine March 2016 -

      In 2014 US Senator Roger Wicker called on DoJ to open money laundering and corruption probe into Mikhail Lesin, then a long-serving Russian Propaganda Chief, media mogul and mouthpiece of the Kremlin.

      Padam
  6. Waaaaa Jing Jibo belum masuk lagi. Beratur di PMO nunggu dedak dia kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia sorakkan Tun M masuk IJN check chest infection dia.

      Kot Tuhan balaskan Jing Jibo nih - sekarang di spital kena heart attack kot.

      Padam
  7. Dia kan pelopor perkataan GLOKAL. Makne nya hanya dalam negara je. Lebih bersifat LOKAL je.

    BalasPadam
  8. Jilaka aku kena tipu.
    Aku ingt btl2 najis dh saman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau gengster depa bertaruh potong jari kelengkeng mengatakan betul tak betul nya.

      Aku tak berani potong jari tapi aku yakin Najis tak akan saman WSJ. Atau mana mana pihak media atau gomen ajensi yang hentam dia.

      Padam
  9. biar lah 2 luncai macai madey kutty dgn labunya pergi buat kerja onar tak bergaedah ... rakyat tak akan lupa watak luncai mereka sebagai bahan satira ... go fly kite !!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko nulis dari katil pesakit di spital ke Jing? Baru lepas bukak oxygen tank ye? Tu le, jangan asyik menyenyeh, mengarut mencarut hari hari siang malam sampai pukul 1,2,3, pagi.

      Padam
    2. Anon 8:58 PG penggosok Peler Lanun Bugis 1MDB Altantuya Nyut Nyut!!!

      LU MEMANG MUSIBAT AGONG!!!

      Padam
  10. Bagus lah Husam dan Chang buat itu semua. Mesti dapatkan balik duit 1MDB yang disyaki dicuri dan digunakan untuk kesenangan peribadi si Jibo dan bini dia. Bukan sikit duit tu, Beb. RM14 bilion. Gila.

    BalasPadam
  11. Mampos lah anak tiri Najib dan Jho Taek Lo (nama pun taek) sebab Husam dan Chang tuntut

    actual damages;
    Restitution and/or restitutionary disgorgement of profits wrongfully obtained by the defendants;
    Treble damages
    Punitive damages

    BalasPadam
  12. Cdgn dan nasihat kpd Husam... saman dulu orang yang memberikan lesen balak kpd pengusaha yang telah menyababkan banjir besar di Kelantan (Kuala Kerai dan Gua Musang) tahun 2014 dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anon 9:28 PG putar belit mengelak skandal Lanun Bugis.

      Yang disiasat seluroh dunia adalah Lanun Bugis dan Kuncu2nya.

      Jangan buang masa kau la SAMDOL!!!

      Padam
    2. Sokong apa 938 kata. Tapi terrorist sekor nih akan terus baling batu, sorok tangan.

      Kita cari samurai sword yang boleh potong tangan dia sekali lesing aje. Dahtu kita tibai dia sehabis habisan.

      Padam
  13. DS Najib adalah seorang pemimpin yang berjiwa rakyat
    Jasa baktii kepada kita tetap dikenang sepanjang hayat
    Matdey jadii pembelot dekat dia punya hujung riwayat
    Sehari dua lagi Bersatu bungkus bila Madey jadi mayat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anon 9:33 PG satu contoh rakyat Msia yang bongok dan bahlol!!!

      Yang disiasat seluroh dunia si LANUN BUGIS NYUT NYUT dan bukan TUN.

      HENTIKAN KEBONGOKKAN KAU TU BAHLOL!!!

      Padam
    2. Jibi bukan ada "Jasa bakti". Ha nya jasa membohong, menipu, memfitnah, menyeleweng dan mengsonglap sahaja.

      Padam
    3. Lanun Bugis adalah pemimpin berjiwa rakyat.. jiwanya bersama rakyat sebab itu dia....

      Tipu rakyat
      Makan duit rakyat
      Aniaya rakyat
      Memperbodohkan rakyat
      Tak hiraukan penderitaan rakyat
      Perah keringat rakyat
      dan segalanya yang sewaktu dengan rakyat....

      Padam
  14. Cute la lu Bro Blogger!!

    Lanun Bugis penyangak 1MDB tak akan saman tapi dia akan gunakan kuasa dia untuk memecat sesiapa saja yang dia suka termasok pegawai DOJ dan Negara lain yang menyiasat skandal dia.

    Lanun Bugis terhandal seantero dunia!!

    BalasPadam
  15. Kemain lagii cai Matdey lagak hebat serupa mak datuk
    Bila kitorang tak ada baru le berani nak mengata kutuk
    Kalau malam hari lari berselerak alasannya mengantuk
    Ini Kejora sudah masuk kepala korang mahu kasi ketuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. hebat serupa mak datuk?

      Kau tahu tak Rozy geram tak dapat di gelar Puan Seri atau Toh Puan atau Tun, bergaduh dgn Jibo pasal itu?

      Jibo yang mulakan kasi title Tun kpd bini Tun Dol yang dulu kerja House Keeper dia di kediaman PM di Putrajaya. Gamak nya sebagai satu dari Jibo punya pujuk supaya Tun Dol letak jawatan. Lepas itu, siapa saja akan di kasi title Tun. Kot tukang basuh kain pun.

      Padam
  16. Kelihatan nya seperti cai Madey gelisah tak tentu arah
    Dah mula menyalak belum sempat lagii hari nak cerah
    Ini ler kesan banyak sangat dedak depa mentekedarah
    Seronok juga menyakat cai ni kasi depa tension marah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang gelisah tak tentu arah tu Bahlol macam kau sebab Lanun Bugis penyangak 1MDB disiasat banyak kusas besar dunia.

      Kau gelisah juga sebab ada parti baru yang gelisahkan UMNOnok.

      Seronok juga tengok BAHLOL macam kau diperbodohkan Lanun Bugis Nyut Nyut

      Padam
    2. Jing Jibo lambat keluar sebab sakit perut pagi petang siang malam makan dedak aje.

      Padam
  17. pjilat tegar madir...habis di jilat hngga licin di panggil tok bomoh oleh kabinet bab kata tun musa..gila kuasa dan harap semua tabik kat dia...elok la wings kluarkan album..gila nama, gila kuasa gila hartaaaaaaaa...ada satu lagi gilaaa babiiiiiii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penjilat PELER tegar si Lanun Bugis penyangak 1MDB gelisah Pujaan hatinya si Lanun Bugis disiasat seluroh dunia.

      Wings boleh keluarkan lagu Gila gosok peler Lanun Bugis penyangak 1MDB

      Padam
    2. Jing Jibo tak gila babi. Sebab dia memang babi.

      Padam
    3. Ahli UMNOnok dan barua2nya gelisah dengan Parti baru yang belom pon terdaftar.

      Tanda2 sehat sebab UMNOnok dah gelabah.. Penggosok pelernya pulak lebih gelabah

      Padam
    4. Jing Jibo macam Babi jantan diheret satu satu kampong untuk memantat semua Babi betina

      Padam
  18. Sokongan ke atas Umno & Najib akan terus bergema
    Di bawahnya pelbagai kesenangan rakyat dah terima
    Bukannya semacam si tua kutok Madey apa ke nama
    Tiindak tanduk dia serupa orang yang tak ada agama

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sokongan ka atas UMNOnok dan Najib1MDBAlatantuyaNyutNyut teros bergema diseluroh dunia kerana meyangak duit rakyat Malaysia... sebahgiannya ditaburkan kapada penggosok pelernya

      Padam
    2. Jibo bukan ada sangat pegangan agama. Di England 8 tahun balik Malaysia dia kata di Pekan Bahasa Melayu dia pun kekok. Cara hidup Islam dia pun kokak.

      Kalau dah ngata dia Bugis, "pendatang Jugak", mana dia peduli sangat Melayu dan Islam di negara ini. Hak dan kepentingan Melayu dia tolak tepi. Siapa nak tahu lebih boleh cari cut and paste pasal Jibo khianat dan dengkikan bangsa Melayu. Ada komen di pos2 yang lalu.

      Padam
    3. Keislaman Lanun Bugis ditangkap bersama Los dan dicover MB N9

      Wahkahkahkahkahkah

      Padam
    4. Anon 10:13 Pg ada agama ka???

      Tuhan ko kan Peler Lanun Bugis 1MDB yang ko gosok selalu!!!

      Padam
    5. Hah engkau, Jing Jibo nak coba puji Jibo, kau kena kerumun dan di tahikan dek puak Protun di sini. Padan muka. Letak kepala di celah kelengkang kau le, Jing.

      Padam
  19. Pos Putra M tuh dah nyata. Komen2 di atas nih pun dah banyak menerangkan benda2 berkaitan pos itu.

    Sekarang kita hentam Jing Jibo aje le. Tiap kali dia masuk. Pada masa masa nya kita tulis jugak berkaitan tajuk dan kandongan pos Putra M tuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hentam mesti hentam Bro!!

      Si penggosok peler Lanun Bugis tu dedak dia dah tebal sangat. Mati Hidop balik pon dia akan teros gosok peler si Lanun Bugis tu..

      Wahkahahkahkahkahkahkak... Kah.... kah...... Kahaks PHUI!!!!!!

      Padam
    2. Hentam sampai dia tukar kerjaya dan berhenti dari buat kerja makan duit dedak haram 1MDB hasil menipu duit rakyat!!!!

      Padam
    3. Sedap dengor tuh, bro. Sampai tesonyap dia tuh sekarang.

      nnti dia keluor, kata kita berdua orang yg sama, tulis komen, jawab sendiri. Sebab dia selalu buat gitu.

      Lantak lah apa dia nak kata. Yang aku tahu, dia keluor aje, gasak. Tenyeh, giling sampai lumat.

      Padam
    4. Aku pon suka UMNO bro tapi Lanun Bugis dan Kuncu2nya da hancurkan parti ini setelah berabad pemimpin2 seblomnya menerajui dengan begitu baik dan diakui dunia..

      Padam
    5. Si penggosok peler Lanun Bugis 1MDB sedang keseronokkan menggosok pelernya sendiri...

      Wahkahkahkahkahkahkah.............

      Padam
  20. DiCaprio memegang watak utama dalam filem “The Wolf of Wall Street” yang dibiayai oleh syarikat filem anak tiri Najib.

    Kalau lau bayaran upah DiCaprio di janjikan berperingkat dan ada lagi yang belom di bayar, habis lah dia tak boleh harap dapat lagi. Dah di rampas dek DoJ, di tuntut dek Husam dan Chang bagi pihak rakyat Malaysia.

    Silap silap yang dia dah di bayor pun akan di tuntut dari DiCaprio.

    BalasPadam
  21. Anak Kulim Kedah16 Ogos 2016 11:39 PG

    Pemimpin pemimpin UMNO yang bersubahat akan disoal di Mahkamah di Padang Mashar kelak. Ini pasti. Bertaubatlah dan satukan Ummah. Bersatulah semua.

    BalasPadam
  22. Najib lantik 20 orang kpd SPRM panels untuk apa? Meng dilute kan sentimen anti-Najib di situ ke?

    SPRM ada lima independent oversight panels, namely the Special Committee on Corruption; Anti-Corruption Advisory Board; Complaints Committee; Operations Review Panel and Consultation and Corruption Prevention Panel. Siapa tahu apa guna nya, apa fungsi nya depa?

    Masih lagi Najib "tak bersalah" seleweng 1MDB dan songlap berbilion Ringgit, jadi, apa gna nya, apa funhgsi nya 5 Oversight Panels itu?

    Apa yang mereka oversee?

    Itu pasal kena harapkan tindakan macam yg di buat di US itu.

    BalasPadam
  23. Musa kata dalam buku nya "Frankly Speaking" ada 3 cara nak "get rid of Najib":

    1. Melalui UMNO - "near impossible", kata dia
    2. Melalui "foreign intervention" - "This option has possibilities, even if remotely," kata nya
    3. Melalui PRU.

    Nak kata apa yang Husam dan Chang buat di US sekarang sebagai "foreign intervention" ke hape, lantak lah. Yang mustahak pada aku, Najib goes ASAP.

    BalasPadam
  24. Jing jibbo kata bos dia berjiwa rakyat, dia nak jual kita mcm jual barang kat lowyat, otak jing kecil info sempit tidak muat, saja ampu jibbo dapat dedak sepanjang hayat..
    Tak pasal pasal jing sebut Tun musa,eh jangan jing toksah banyak buat dosa,taat pada jibbo tentu banyak dapat pahala, dengan rasuah jibo jing boleh masuk syurga..
    Jing kata bawah jibbo kesenangan banyak dirasa, inilah satu2nya rakyat Malaysia yg gila, banyak mkn dedak sampai sudah tak terasa, barang naik,cukai gst rakyat jadi sengsara..
    Hari hari kutuk Mahathir tak bawak kemana, Tun memang hero terkenal seluruh dunia, takde 2.6 billion dalam akaun dia,Tun Siti Hasmah tidak guna Buskins cuma beg biasa..

    BalasPadam
  25. New MACC chief aims to wipe out corruption, abuse of power by civil servants - NST

    By Politicians, amacam? By Jibo, apekehal?

    Semua dah korap dalam negara di bawah Jibo, ye?

    BalasPadam
  26. Participants in a discussion on DoJ action in the US court, held at a Brisbane hotel, included Tunku Abdul Aziz, who had been a special adviser to he United Nations Secretary-General, and an ex-Malaysian Gerago lawyer Rozario.

    What the bluuudy .... Tunku Aziz co-founded Transparency International, now Malaysia gone far down in the TI Transparency Index List, yet old man Aziz wanna defend Najib? What happened to him stooping so low after cabut-ing from DAP?

    The Gerago lawyer of course wants publicity, talking nonsense hoping to be used in any saman on SR, WSJ, DoJ etc. The stupid fellow has lost touch with Malaysia, not realizing that Jibo has no bola and would not sue those referred to.

    BalasPadam