Ahad, 14 Ogos 2016

Baca Hubungkait Khadeem Al Qubaisi Dengan BVI..!


Rakyat tahu..! Rakyat terdedah dengan pelbagai berita dan maklumat..! Nak sembunyi macam mana? Jangan tunjuk bodoh lagi membodohkan..! Rakyat muak..!

King Khadem's Tasameem Empire And Its BVI Connections

Sarawak Report has unearthed details of an off-shore arm of the enormous business empire owned by former Aabar chief, Khadem Al Qubaisi.

Al Qubaisi is now at the centre of the scandal over the billions stolen from 1MDB.

There are also on-going probes in the United Kingdom into a £110 million “commission” paid by Barclays Bank in return for a bail-out by Khadem’s boss Sheikh Mansour in 2008. That money also went to companies controlled by Al Qubaisi.

Meanwhile, Sarawak Report has also revealed that the Aabar fund itself, which lost a reported $50 billion under the management of Al Qubaisi, invested in several enterprises where Qubaisi himself held a private interest, in some cases through Tasameem.
Incorporated 17th Oct 2012
Incorporated 17th Oct 2012

These investments have included New York’s tallest residential property development 157 West 57th Street (now struggling to keep up profits) and a bid for Europe’s most expensive building, the Santander complex in Madrid.

Tasameem also holds substantial shares in a number of banks and development projects in the Middle East, including the luxury Zaya Nurai Island resort.

Earlier enquiries by Sarawak Report have established that a Florida Court case in 2010 confirmed that the owner of Tasameem Real Estate Investment Company LLC was indeed Khadem Al Qubaisi along with his brother, although attempts have been made to deny that this remains the case.

We have now acquired incorporation and share documents from the British Virgin Islands which show that as late as 2013 another off-shore arm of the company named Tasameem Investment S.A. was also 100% owned by Al Qubaisi.  Insiders have confirmed there was no change of ownership prior to 2016.
All 1,000 shares in the BVI arm of Tasameem were signed over to Khadem Al Qubaisi
All 1,000 shares in the BVI arm of Tasameem were signed over to Khadem Al Qubaisi

Hakkasan Nightclub Empire

The confirmation of Al Qubaisi’s proprietorial interest in Tasameem raises further questions over the status of America’s largest nightclub and entertainment empire Hakkasan, which has opened numerous outlets in Las Vegas and beyond and has also started massive investment projects as far away as in Mexico and Indonesia.
Promotion of Hakkasan in Vegas
Promotion of Hakkasan in Vegas
Hakkasan is registered in the United Kingdom, having originally grown from a single popular Chinese Restaurant frequented by Al Qubaisi and bought out by Tasameem in 2009.
Its registered accounts show that since it began its rapid expansion in 2012, including the acquisition of a string of Vegas nightclubs, hundreds of millions of dollars in investments have been made.
Sequestered - SR identified this massive Beverley Hills mansion as a KAQ acquisition last year. The DOJ has now sequestered it.
Sequestered – SR identified this massive Beverley Hills mansion as a KAQ acquisition last year. The DOJ has now sequestered it.

These same accounts (the last being filed as late as May 2016) confirm that Tasameem Real Estate Investments LLC is the shareholder and that the investments have been funded by shareholder loans.

The explosion of Al Qubaisi’s own personal wealth is plainly dated back to an injection into the fund manager’s Edmond de Rothschild Luxembourg bank account in 2012 of half a billion dollars.  That money has now been confirmed by the United States Department of Justice’s recent indictment, which confirms Sarawak Report’s earlier reports that those payments came from the company Blackstone Asia Real Estate Partners, which is controlled by Jho Low.

The money, says the DOJ, can indeed be traced back to money stolen from 1MDB’s power purchase loans, originally raised by Goldman Sachs in 2012 and then sent to the bogus BVI subsidiary of Aaber, of which Al Qubaisi was a Director.

Khadem Al Qubaisi has been named as one of the targets of the DOJ asset swoop and has been charged with fraud, theft and money laundering in the US and Switerland. His Beverley Hills mansion and Walker Tower New York flat have been listed in the indictment.
Neil Moffitt - sudden success with Hakkasan
Neil Moffitt – sudden success with Hakkasan

So, is the entire Hakkasan nightclub empire, which is managed by the UK national Neil Moffitt, also vulnerable to becoming part of the next stage of this kleptocracy investigation? So far, the US has only impounded a billion dollars worth of assets, although the DOJ says it has identified at least $3.5 billion went missing.

A major management change over took place at Hakkasan in May, which saw the stepping down of Al Qubaisi as the Chairman of the company and the removal of his close associate Chad Tappendorf as well.

US Senator Norm Coleman replaced them on the Board, alongside another new face from Abu Dhabi, Khaleefa Butti Omeir Yousif al Muhair, who happens to have several business associations with Al Qubaisi and sits on the same residents’ association in Dorset Mews London, where the two men have properties.
Change overs of officers in May, but what about ownership and money laundering issues?
Change overs of officers in May, but what about ownership and money laundering issues?
He appears therefore to be a relative or extremely close.
Khadem Al Qubaisi's replacement on the Board is a fellow shareholder of his London residential mews, along with KAQ's brother Saeed, who is registered as the other shareholder of Tasameem Real Estate Investments LLC
Khadem Al Qubaisi’s replacement on the Board is a fellow shareholder of his London residential mews, along with KAQ’s brother Saeed, who is registered as the other shareholder of Tasameem Real Estate Investments LLC
So, if Al Qubaisi has stepped off the board, has he also shifted the ownership of Tasameem and if so is it a genuine purchase which has taken place or has it just all been placed into the custody of a clos.


Biar lah di Mahkamah nanti semuanya terbongkar..!
Masa tu semuanya dah terlambat..!

Sekarang pun dah lambat beb..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

37 ulasan:

  1. Itu hari pencacai najib sekor ni ajak abu bakar bertumbuk, pasni jangan plak ajak mohd faiz ahli perkasa bertumbuk yeee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooooo gitu ye? I missed that one. Waah jenis nak bertumbuk nih macam Zahid aje. Kan dia settle out of court kes bertumbuk dengan sape ke aritu.

      Macam tu boleh jadi PM ke? Ada pengseleweng, pengsonglap, ada yang macam thug and gangster pulak dalam cabinet Bugis Lanun nih.

      Mesti lingkup di PRU14 jenis nih, ye tak?

      Padam
    2. Salam n peace saudaraku 7.48....

      Padam
    3. Salam n peace, bro.

      Jangan marah, saya ni gamak nya ada phobia, banyak sangat come across and whacking jenis Jing Jibo dan Red Beans, selalu waswas jika mana mana komen tuh ia lah depa yang tulis.

      Tapi saya gerenti, kalau komen2 yang terang menghentam Najib Selamat berjuang di pentas yg sama, bro. Parti Pribumi Bersatu kita ......

      Padam
    4. Kalo tak silap ada menteri.pun ajak tun m bertumbuk kan.

      Padam
    5. Pembetulan:

      "... kalau komen2 yang terang menghentam Najib, tentu tak syak wasangka, tak salah tembak, hehe.

      Selamat berjuang di pentas yg sama, bro. Parti Pribumi Bersatu kita ......"

      (Ada toyol pulak yang bikin corrupted what I wrote earlier, hehe)

      Padam
    6. Wahai Mamat yang cakap "Kalau tak silap, ada menteri.pun ajak tun m bertumbuk",

      Kau google lah, Mat. Kalau tak, kau coba ingatkan le. Sebut siapa, di mana, bila dan punca malumat kau. Kalau lupa details lain le, asalkan kau pasti fakta, makna, hal itu ada berlaku. Kalau tak, siapa nak caya apa kau kata.

      Tambah pulak, kau tinggalkan rasa pahit dengan komen kau tuh. Ini blog Protun. Komen kau songsang, lawan arus. Nanti kena maki, kau nak marah pulak.

      Kita coba komen bebaik, bertanggung jawab sikit, ok? Peace.

      Padam
    7. Eh baik la tu, ada sebut yg kotor ke, takde kan. Betul kan ada yg ajak tun m bertumbuk. Saya tau sape. Tu namenye ajak borak. Next time Baca betul2. Org kalau nak start borak kena la buka tahun. Saya nak cari kawan dulu, pinjam lighter pun boleh start borak. Roger.

      Padam
    8. Ko buka blog din turtle, Shah budin, putera merdeka. No cari name aku ni la, tak Pernah aku maki org, kalau yg maki aku, aku balas rase takde yg biadap, Dan yg no perasan aku condong ke arah siapa. Roger. Peace juga la.

      Padam
  2. Rasa nya Pak Arab ni bukan yg di gambar di sabelah Jho Taek Lo sebaris denngan Najib, Rosmah dan Reza Aziz tuh.

    Ingatkan yang di gambar sabelah si Taek itu ia lah jongos dia, sama sama memikirkan scheme menyelweng 1MDB dan mengsonglap duit, lari sini, lari sana, ke Virgin and Not-So-Virgin Islands, mendaftarkan syarikat shell companies untuk menerima duit dalam chain of "circuitous payments" (Tun M's words) tuh.

    Ingin pulak nak tahu siapa jongos Arab dalam gambar sabelah si Taek tuh. Siapa tahu, tolong kasi thau, TK.

    BalasPadam
  3. At a glance, it looks like high finance. Must be a lot of jet-setting, deal-making, lunches and dinners to iron out rough edges of draft agreements, etc.

    Imagine, 280 million Pounds Sterling commission paid by Barclays for bail out help. See what connections can bring to people. Some would angkat beg Rosmah or anything else just to get the connections.

    Tapi anti-climax nya, kena DoJ action jugak, gamak nya. Macam anak tiri Najib dan kroni Najib.

    "becoming part of the next stage of this kleptocracy investigation?" Carry on DoJ. All those involved in the 1MDB funds misappropriation. Especially where it mentions MO1.

    BalasPadam
  4. Asalkan sampai ke Mahkamah, tak terlambat, Bang. Mesti kejor diorang ke lobang cacing.

    Bukan sesikit duit tuh. Bukan senang kita nak membayor GST sebab kesalahan, keborosan, penyelewengan dan pengsonglapan dia.

    BalasPadam
  5. Amboi mak ai, US$3.5 bilion. RM14 bilion. Di seleweng dan di songlap.

    Tu belom sebut hutang 1MDB RM53 bilion. IPIC pulak tuntut RM28 bilion. Jumlah kita rakyat kena beban = RM81 bilion. Bandingkan dengan perbelanjaan (Budget) negara se tahun ha nya RM280 bilion. Untuk 30 juta penduduk.

    Gila, hampir 30% perbelanjaan negara se tahun kita kena beban, Beb.

    BalasPadam
    Balasan
    1. US$3.5 billion tu angka di beri dek DoJ. Bukan main main punya angka. Bukan di petik dari "thin air".

      Padam
    2. Kau je yg gila, org lain tak pun?
      Mmg kau ni keturunan gila kot?

      Padam
  6. Sembang je kencang
    Mcm kentut ted manoff
    Bau je busuk, tapi tak nampak

    Sebelum najib lingkup pru14
    Minta fbi lengkapkan siasatan
    Lepas tu minta Doj dakwa

    Terhegeh hegeh buat kerja mcm beruk Uganda pencen kena paksa panjat pokok kelapa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko dah cium kentot ted manoff ke? Sedap ke? Kau sedut kuat kuat ke? Tak tersedak gamak nya. Kalau tersedak pun, dedak punya pasal agak nya.

      Oii ted, di mana kau. Nasib baik le kau ada orang cium sedut kentut kau. Busuk, kata dia. Tapi nampak nya dia suka.

      Padam
    2. Bukan aku kata, madey yg kata sbb dia kentut masa pelancaran logo parti bersatu, terus madey masuk spital, nasib pjg umur lg

      Padam
  7. Soalnya sekarang Bila MahathirPukimakk Haramjaddah Mahazalim Mahafiraun MahaCelaka Mahasial nie nakMampus...haramjaddah perompak,KepalaPenyamun Pembunuh sialan kau mahahir...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah mencarut pulak mode nek tempoyak...jing kau pegi meleset kat jibo sana dediam lah.suruh buat blog sendiri bacul..kecut telo

      Padam
  8. 9.12 pembuka ayat masuk gelangang pencacai sumbat duit haram jadah hasil pemberian perompak penyamun no 1 negara bernama najib.

    ayat contoh nih adalah tip percuma chai bagaimana nak beri pembaca faham tulisan.

    Len kali kalau nak tunjuk ajar mintak cara baik ye chai....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukti tak kena mena dengan 1mbd, senang je macai protun nak bodohkan oleh tun m itu.
      Kalau j lo nak beli club ke,Bukanya duit 1mbd pun dia pinjam dari Arab.
      APA macai protun ini senang je dibodohkan oleh tun m ITU

      Padam
    2. yg bodoh dan dah mmg bodoh tak lain jing jibo..bagi bukti taik lo beli club guna duit pak arab..jing jibo bodoh yeyyy

      Padam
  9. Aaaaaaaaaa Jing Jibo dah keluor di 9:12 PTG. Memaki hamun dan mencarut.

    Ni dia sampai ke mode frustrated amat sangat, geram, meradang - tak dapat cium kentot ted manoff gamak nya.

    Makan pil kau tu, Jing. Nanti terlepas tahap siuman, kau jadi gila, ke Tg Rambutan atau Tampoi le kau alamat nya.

    Selamat malam, Jing. Jangan lupa, makan pil tuh.

    BalasPadam
  10. Ted kentot telah diharamkan ke mana mana majlis madey kerana selepas dia kentut terus madey masuk spital

    BalasPadam
    Balasan
    1. fitnah dari jing jibo

      Padam
  11. Segala kemelut berpunca si Madey PM punya mantan
    Udah hampiir lobang kubor pun masiih perangai setan
    Kini dia berbaik besekongkol dengan DAP dan Pakatan
    Rasanya lepasni tak masuk IJN tapi Tanjong Rambutan

    BalasPadam
  12. Kirija macam cifut babi... duit dah berpuluh juta abis tapi hasil x de.... cifut babi punya olang....

    BalasPadam
  13. Dalam keadaan banyak kompeni dan kasino yang dimiliki olah anak tempatan gulung tikar, jangan hairan kalau macam macam kaedah digunakan untuk menyekat orang luar terutama Pak Arab daripada memberikan persaingan atau menjejaskan peluang untuk anak tempatan.

    BalasPadam
  14. Memburukkan Pak Arab kerana syarikat yang mereka kuasai tidak berdaya maju adalah melucukan kerana tidak semua syarikat yang dimiliki oleh the white adalah berdaya saing malah ada yang disaman oleh pihak pelanggan.

    BalasPadam
  15. Saman di luar negara yang dibawa anak tempatan memperlihatkan tahap patriotisme sebahagian warga politik ketika ini. Hancus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semangat patriotisme disemai begitu banyak dan subur di zaman Mahader sampaikan 'fatwa' Al Gore tidak dipedulikan oleh khalayak. Kik kik kik

      Padam
  16. Untuk kesemua pembela Najib. Cubalah bersehkan kerak kerak dan kerakusan Najib,Isterinya dan anak beranaknya yang mencuri dan mengadaikan Negara. Demi kesenangang semata mata untuk diri, isteri dan sanak saudara Berserta kesemua kaum penyamun yang menyamun di dalam UMNO yang "Buta' "Tuli" dan yang sudah hilang harga diri dari matlamat asal UMNO sebenarnya. Kepupusan parti UMNO di bawah Najib amat Jelas. Soalnya...berapa banyak yang dah termakan suapan Najib. Biarlah ahli ahli patroitik yang memperjuangkan UMNO sadar. Perjuangan mereka telah dikhianiti oleh Najib dan sekutu sekutunya. Maseh adakah yang war as fikiran dan berseh hati sanubarinya yang berani mempersoalkan kehinaan Najib anak beranak dan antara menteri menteri yang terlibatsama? Wallahualam. kain Kapan dan tahlil untuk UMNO kerana Najib teramat dekat sekali.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju amat sangat.

      Padam
  17. Selain hubung kait khadeem al qubaisi dgn bvi, jgn buat buat lupa pula hubung kait lge, kerajaan penang dgn tuan punya asal banglo murah 2.8 juta.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, LGE korap mesti i kondem jugak. Tapi Jibo korap hingga berbilion masuk akaun dia, US$3.5 billion (RM14 bilion) duit 1MDB misappropriated, kata DOJ. Kutuk Jibo se habis habis nya sampai dia tidak lagi PM dan di penjara.

      Padam
    2. Makna nya...anda bersetuju dan mengiyakan memanglah ada perpindahan wang berlaku diantara dengan kaitan khadeem al qubaisi dan BVI.

      Hah...kompom aku akan tukar sokongan aku kepada BERSATU.

      Padam