Khamis, 18 Ogos 2016

Zaid Saman Najib..!


Malang ler kalau berpieemm kan jenis ini..!

Zaid fail saman, mahu Najib pulangkan AS731 juta dan RM42 juta

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim hari ini memfailkan tindakan wakil bagi pihak rakyat Malaysia ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi pelanggaran kewajipan fidusiari.
Beliau menuntut Najib memulangkan AS$731 juta yang didepositkan ke dalam akaun bank peribadinya kepada kerajaan.
Zaid juga menuntut supaya wang RM42 juta, yang menurut Najib diterima daripada anak syarikat dana berdaulat negara, 1MDB - SRC International Sdn Bhd - juga dikembalikan kepada kerajaan dan 1MDB.
Beliau menamakan Najib, 1MDB, kerajaan dan anak tiri Najib, Riza Aziz dalam saman itu.
Zaid memfailkan tindakan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam.
Wang AS$731 juta itu termasuk AS$681 juta yang dilaporkan berada di akaun Ambank peribadi milik Najib sebelum pilihan raya umum ke-13 pada Mac 2013.
Manakala bakinya, AS$20 juta pula didakwa diterima daripada Good Star Ltd antara Februari dan Jun 2011, dan AS$30 juta lagi didakwa diterima daripada Aabar BVI antara bulan Oktober dan November 2012.
Mana hasil siasatan PDRM? 
Lu Fikir La Sendiri!!!

34 ulasan:

  1. Sat g keluar pantun alih tiang gol.
    Tp xle jawab knp najis xsaman2 lg.
    Asik org lain je yg mulakan saman.
    Knp laporan audit kena OSA pun xle nk jawab. Kalau najis bersih spt dikata, tayangkn kepada dunia.
    Mane satu btl. Siasatan audit negara atau siasatan doj. Atau kedua2nya betul iaitu najis terima dana 1mdb

    BalasPadam
  2. Aaaaaaaahhh, ini berita baik, berita amat menyeronokkan. Sudah di tunggu tunggu. Bagus Zaid, Terima kasih.

    Menyaman Najib ini tentu bikin Najib gigil lutut, renyah fikiran, tak tenteram jiwa dan monyok selalu.

    Biola dia di saman, tentu peguam mahkan dan Hakim arahkan dia hadir sebagai saksi dan itu yang Najib amat takut - tak saman SR, WSJ, DoJ hingga sekarang oleh sebab itu. Dia takut di soal dek peguambela bertalu talu hingga tersasul jawab dan bocor lain rahsia dan meletup skandal baru pulak.

    Dulu, di kes saman yang di buat nya sendiri, loyar nya mintak Hakim bikin "summary judgment" yang bermakna tak ada bicara penuh, tak ada panggil saksi dsb nya. Hakim tak setuju dan dia terpaksa settle out of court sebab tak mahu kemungkinan kena jadi saksi.

    Rasa nya Zaid seorang peguam dan tak akan mahu settle out of court. Dayus jika buat begitu.

    BalasPadam
  3. memfailkan tindakan wakil bagi pihak rakyat Malaysia ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi pelanggaran kewajipan fidusiari.

    Kawan tak faham pun. Apekebende nya fiduciari berdentam dentum bunyi nya. Lantak lah apa pun. Asalkan saman dia sampai ke lubang cacing.

    Kasi seluar dia tanggal macam Teuku (BUKAN TENGKU) Adnan di suatu barisan bergambar dulu. Nak tengok ada duit lagi ke di sembunyi di sini sana dalam seluar nya.

    BalasPadam
  4. Berbilion ringgit yang di tuntut tu.....bukan main banyak duit tu....duit rakyat.........cilaka najib songlap......

    BalasPadam
  5. Semua adalah akibat tumbuh bengkak barah di hati
    Saman untuk tarik perhatian saja tapi tak ada bukti
    Dalang komplot ni tak lain dari Matdey mamak kuty
    Orang tua cabok tamak haloba tak mahu ingat mati

    BalasPadam
  6. Ntah apa nak jadi dengan si tua setan Matdey keling
    Dulu Kit Siang dia panggil barua tapi kini ‘my darling’
    Atas jalan nak ajak rakyat berdemonstrasii berguling
    Tenaga cai-cai anjing si tua laknat nii nak gembeling

    BalasPadam
  7. Matdey punya gila dah sampai tahap hilang pedoman
    Dia jadi tok dalang tapii sendiri tak berani nak saman
    Selagi dia tak padam bila pun negara tak akan aman
    Beginilah kalu ada banyak harta tetapi tiada beriman

    BalasPadam
  8. Semua kemelut berpunca dari Matdey punya dendam
    Anak dia si botak tu mau jadi PM kemaruk mengidam
    Dengan apa cara sekali pun DS Najib dia mau godam
    Hancor bangsa selagi si tua cabok ni tak kojol padam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jang jing jiong...aperker mende yang dah terhentak,terhantuk kepala lu....harharhar...dedak oo dedak.

      Padam
  9. Pengomen2 diatas yang sebenarnya hanya saekor saja tu masuk pulak keblog ini......aku pasti dia terlupa makan ubat ...dah mula sumpah seranah orang tak tentu hala.....yang pasti budak bengong ni tak ada ajaran agama dari kedua ibu bapanya....kesian!!....

    BalasPadam
  10. Cukup senanglah kalu nak baca Matdey punya rentak
    Dia aka buat apa saja untuk masa depan boboi botak
    Tapi dia tak punya kuasa lagi kalu nak hentak bentak
    Maka diperguna-kudakanlah cai Zaid si lompat katak

    BalasPadam
  11. Kalau sesiapa cai najib yang ada bukti yang mahathir lah salah dalam kes najib dan 1MDB (dokumen2...bukan kata fitnah, fitnah dan fitnah), malam ini juga saya declare saya support najib. Sebaliknya, kalau tiada bukti, sila minta maaf dengan mahathir sementara masih bernafas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cai 7.12ptg kita ada undang-undang kena berhemah
      Memang banyak tuduhan ada lah fiitnah dan tohmah
      Buktii kebenaran haanya boleh dapat kat mahkamah
      Bukan boleh buat kat internet atau kat dalam rumah

      Padam
    2. 7.25,

      Betul....

      Bukti yang ada di malaysia.....

      1. Dibuat pekasam oleh apandi

      2. Ditukar sesuka hati oleh chairman pac hassan "saya cari makan"

      3. Dalam bentuk laporan Aud Gen dikena Akta Rahsia....

      Jadi orang awam tak dapat baca

      NAMUN bukti yang ada di luar malaysia BANYAK

      ....ada dalam mahkamah di US dan di file oleh DoJ.

      So your argument 7.25 does not hold.

      Itu saya kata anda tak faham realiti, truth and facts. Kalau anda faham, lama dah anda tak sokong pencuri, penipu dan pengkhianat seperti najib sendiri definasikan

      Padam
  12. Mana ni seyap je cai-cai Matdey jadi maknyah bapok
    Agaknya belum pulih semangat kepala kena hempok
    Nak berjuang tapii semangat rapuh macam kerropok
    Banyak komen sekadar fiitnah serta tohmahan lapok

    BalasPadam
  13. Tuan penasihat agapandi .... mana kauu.

    BalasPadam
  14. Syabas Dato Zahid,tindakan Dato bertepatan pada masa, semuga berjaya!!....

    BalasPadam
  15. Xabes2 pantun bangang dia bg.
    Xjawab soalan pun.
    Imej najis xbersih pun dgn pantun bodoh ko tu

    BalasPadam
  16. Kamu ni samaada terlalu biul tak mahu guna otak atau takde otak, dah terang2 banyak bukti najib bersekutu dah buat berbagai kerja haram masih kamu berlagak bodoh , memang kalau najib cabut lari pun kamu masih kata najib berani,kamu ni benar2 bangkai dan traitor/ petualang pada bangsa melayu.
    Hidup zaid dan semesti nya mahadir serta pahlawan2 tanah air malaysia yang anti najib. Najib umpama parasit yang mesti dihapuskan sebelum dia menghapuskan segala yang baik di bumi malaysia.Bersatu kita teguh.

    BalasPadam
  17. Sejarah hidup Matdey nanti pasti nya sedih menyayat
    Dari seorang negarawan jadi pembelot di ujung hayat
    Hasut rakyat guling kerajaan dirii udah hampir mayat
    Mudah-mudahan dia bertobat sebelum tamat riwayat

    BalasPadam
  18. Orang bodo dalam umno pun bole masuk.berita tv asalkan orang tu kutuk tun, moga 2 nnti bole naik pabgkat, tulah masalah orang umno tak kita orang tu salah sokpng tetap sokong orang cakap banggang pun tak pa....selalunua orang macam ni tak bole gi jauh punya takda pendirian , kalau nk naik ket nk projek semuanya kena pakai duit kerja orang macam ni kalau buat kerja tk ikhlas,...orang macam ni tak da jati diri dalsm bisnes mau pun politik sebab jiwa diaorang bole kena beli kerja dia dia orang tahu cari peluang macam na godek tkda keja lain masuk politik nk kaya...aki caya bila jatuh jet si lanun tu nnti tiba2 jer orang macamni bole berpaling...bagi spesis nila musuh negara, disorang ni bole jual negara demi keprntigan dia orang...tak caya kita trngok...lagi skali nk tanya orang umno kena barga rumah mampu milik 200 ribu keatas...aku tak puas hati pertanyyaan tk dijawab ..tupasal aki cakap orang umno semua dj biol pasal duit..dunggu sebab dh terlalu banyak buat salah....sokong umno rebahla...bagi aku umno tk relavan dah...cukuplah ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku minta tolong admin senaraikan nama2 mereka yg ampu najib untk panduan kita masa depan.

      Padam
  19. Matdey ni tua saja tapi punya akal macam pala butuh
    Dia tidak peduli apa nak berlaku asal saja Najib jatuh
    Asal hasrat tercapai pedulii apa negara hancur runtuh
    Bila fikir Melayu kan berpecah hati ini amat tersentuh

    BalasPadam
  20. bukti xde nk saman konon..puii, tong sampah luas utk kes ni.
    Hidup Najib

    BalasPadam
    Balasan
    1. 8.18,

      Di atas ditunjuk dalam carta bukan bukti? Dokumen2 ini semua ada namun laporannya di OSAedkan.....

      Cuba guna sedikit your grey matter

      Padam
    2. Si bangang itu sengaja anarkis, sengaja mengenepikan makna bukti yang sudah berkali kali di lemparkan ke muka dia -

      “Bodoh sangat le kamu tak tahu apa itu bukti, tak mahu google makna nya, keras kepala asyik jeritkan takda bukti apekebenda.

      Ini dia makna bukti:

      Kamus DBP, Bukti: keterangan yang nyata, dalil, saksi, tanda

      bukti = evidence

      Oxford English Dictionary, Evidence:

      1. clearness, obviousness
      2. indication, sign, testimony, facts making for a conclusion
      3. information tending to establish fact, statements, proofs admissible as testimony in court
      4. serve to indicate, attest

      Dari apa yang dah keluar di berita di dalam dan di luar negara sejak meletup nya skandal Najib, dari Hansard atau rekod testimony kapada PAC di Parlimen, dan dari 136 pages of 1MDB DoJ report and lawsuits, kepala hotak kamu kempis kalau tak habis habis soalkan bukti. Bodoh, bangang, tongong, bahalul, baghal.

      Aku akan keluarkan komen ini setiap kali kamu keluarkan soal bukti.”


      Padam
    3. Anjing Najib di blog ini sekarang dah pakai nama labu.

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, (terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak), kekadang serius, bahasa tinggi sikit.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang - dia mengarut dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, kita diamkan saja. Pulaukan dia.

      Padam
  21. 8.18,

    Bukti macam mana kamu hendak?

    Apa makna bukti...kalau kamu betul2 manusia yanga ada akal di anugerah Allah

    BalasPadam
  22. Mana hasil siasatan PDRM? Betul, tak keluar keluar.

    Mengapa rakyat tak boleh di beri tahu? Walau sedikit pun? Mengapa diam langsung? Ada fakta yang tak menyenangkan? Selari dengan Laporan DoJ ke?

    BalasPadam
  23. Duit yang di hantar ke akaun Reza Aziz dan Jho Taek Lo bukan punca nya dari Malaysia ka? Walau pun melaui beberapa tempat sabelom sampai ke US, ukan kah asal nya dari Malaysia?

    Jika demikian, takkan PDRM tak dapat mengesan siapa menghantar nya dari Malaysia? Apa kah punca pertama nya MO1 jugak?

    BalasPadam
  24. Bagus bahawa Zaid saman di Malaysia, Husam dan Chang saman di US. Tapi aku masih menunggu US dakwa dua ekor penjenayah yang di US itu di dakwa di Mahkamah atas tuduhan misappropriation of 1MDB funds and money laundering. Kesalahan yang DoJ sendiri telah sebutkan di dalam Laporan 136 ms mereka.

    Jenayah itu serius di US. Mesti di dakwa dua ekor itu. Mungkin tindakan DoJ yang berikut nya ia lah mengheret mereka itu ke mahkamah. Mesti di sumbat ke penjara di US. Itu saja ubat nya bagi penjenayah itu. Dan juga harta yang di atas nama mereka di pulangkan kpd Malaysia.

    BalasPadam
  25. Tak buat salah, apa nak takut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cakap aje, tapi bola kecut.

      Padam
  26. Dilaporkan saman Jabatan Kehakiman AS terhadap beberapa individu, termasuk Jho Low dan Riza Aziz untuk membekukan aset-aset yang dipercayai dibeli dengan wang 1MDB yang dilencongkan, akan mula DIBICARA pada 22 Ogos ini.

    Ini bermakna, mereka yang disebut namanya dalam saman itu berpeluang membela diri dan mencabar tuntutan kerajaan AS untuk merampas aset-aset bernilai AS$1 bilion atau kira-kira RM4,000 juta itu.

    Persoalan sekarang ialah sama ada Jho Low, Riza Aziz dan yang lain-lain akan hadir atau tidak dalam perbicaraan tersebut.

    Beranikah mereka berhujah dan menunjukkan bukti-bukti bahawa aset-aset tersebut dibeli dengan wang sendiri tidak berkait sama sekali dengan wang 1MDB?

    Jika tidak hadir, bukan saja aset-aset akan dibekukan, malah juga bermakna mereka tiada kekuatan untuk mencabar dan secara tidak langsung suatu bentuk pengakuan bahawa pembelian aset-aset itu memang berkaitan dengan wang 1MDB yang dicuri.

    BalasPadam