Jumaat, 5 Ogos 2016

PANAS ~ Rembatan Bersekutu Jho Low..!


Layan...

1MDB Figure Bought Stake in Wall Street Firm Electrum Group

Malaysian financier Jho Low’s Jynwel Capital made a $150 million investment in Electrum in 2012, purchasing a 7% piece of the firm


Jho Low speaks during a charity event at Cipriani Wall Street in October 2014 in New York. A Justice Department complaint says Mr. Low was central to the fraud involving 1MDB.ENLARGE
Jho Low speaks during a charity event at Cipriani Wall Street in October 2014 in New York. A Justice Department complaint says Mr. Low was central to the fraud involving 1MDB.

U.S. prosecutors have linked Malaysia’s prime minister to hundreds of millions of dollars allegedly siphoned from one of the country’s economic-development funds to buy hotels, luxury real estate, fine art and back the 2013 film “The Wolf of Wall Street.”
So far, investigators haven’t publicly identified money that may have flowed to Wall Street. But 3½ years ago, a New York investment firm run by Thomas Kaplan received $150 million from Malaysian financier Jho Low, a confidant of the prime minister, Najib Razak,according to the Justice Department’s complaint filed late last month. Mr. Low was central to the fraud involving one of Malaysia’s economic-development funds and “laundered more than $400 million of funds,” according to the filing.
Mr. Low, chief executive of Hong Kong-based investment firm Jynwel Capital Ltd., was deeply involved in the creation of 1Malaysia Development Bhd., or 1MDB, the fund at the center of the alleged fraud, according to the Justice Department’s filing. 
There is no indication that Mr. Kaplan is being questioned by authorities or that he believed the money was coming from anyone other than Mr. Low and his firm..
The money that flowed from Mr. Low’s firm to Mr. Kaplan’s company, Electrum Group LLC, raises concerns about whether the investigation may affect Electrum or other Wall Street firms that may have received money from Mr. Low or others connected to the probe.
A spokesman for Mr. Low declined to comment. Previously, Mr. Low has denied any wrongdoing.
“We have been monitoring this situation since the initial news reports,” said a spokesman for Electrum. “Accordingly, Electrum has taken steps to ensure that Jynwel’s investment and its associated profits have been safeguarded and sequestered while the matter is pending.”
In late 2012, Mr. Low and Jynwel made a $150 million investment in Electrum, purchasing a 7% stake in the firm, Electrum said. Electrum is run by Mr. Kaplan, one of the biggest investors in gold and silver shares in recent years and a member of the board of Manhattan’s 92nd Street Y.
Until recently, Mr. Low was a member of Electrum’s board. He and Mr. Kaplan also are on the board of a charity called Panthera that aims to protect tigers, lions and other big cats.
At the time of the investment, Mr. Low explained the move by telling The Wall Street Journal that “we are bullish on the value of gold and gold-related assets in the long term.”
On a promotional video on Jynwel’s website, Mr. Kaplan shakes hands with Mr. Low and extols the firm. Mr. Kaplan says he looks for partners who share his “sense of social and environmental commitment.”
Jynwel’s investment in Electrum came at the same time sovereign-wealth funds Mubadala Development Co., which the Abu Dhabi government owns, and the Kuwait Investment Authority also invested in Mr. Kaplan’s firm. The three parties bought a total stake of about 20% in Electrum for $450 million, the firm said.
Mr. Low is a 34-year-old graduate of the University of Pennsylvania’s Wharton School and a “global investor and philanthropist who encourages market access and advances human progress through capital and social investments,” according to the firm’s website. It says Mr. Low “cultivates lifelong partnerships with significant investors in Asia and the Middle East” and is a member of the board of the Viceroy Hotel Group and nonexecutive chairman, Asia, for EMI Music Publishing.
Jynwel Capital joined groups of investors in the $2.2 billion acquisition of EMI Music in 2011 as well as the $2.2 billion purchase of Canadian-listed company Coastal Energy in 2013.
Write to Gregory Zuckerman at gregory.zuckerman@wsj.com
Lu Fikir La Sendiri!!!

33 ulasan:

  1. Gambor yg sorang setinggi bahu yang sorang lagi. Kroni dia di Putrajaya pun gitu jugak, hehe

    Personal? Sapa kata politik tak personal dan segala apa yang boleh di guna utk menibai?

    Sekurang2 nya aku tak menibai berbilion Ringgit masuk akaun aku.

    BalasPadam
  2. Budak taek Jho Taek Lo ni bukan le geliga sangat. Buat duit cara pakat dgn Jibo mengsonglap berbilion Ringgit. Harta dia kena sita dek DoJ. Nak nunjuk dia ada lain asset le. Jenis ultra kiasu macam DAP.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa tak pakat nya -

      Mr. Low was central to the fraud involving one of Malaysia’s economic-development funds and “laundered more than $400 million of funds,” according to the Justice Department filing.

      Mr. Low, chief executive of Hong Kong-based investment firm Jynwel Capital Ltd., was deeply involved in the creation of 1Malaysia Development Bhd., or 1MDB, the fund at the center of the alleged fraud, according to the filing.

      Padam
  3. Nama pun Jho Taek Low. Mesti mengamput bapak dia kasi nama camtu di Malaysia. Nak tukar nama senang, dia banyak duit. Tapi tak gitu senang sebab harta dah letak nama Taek dan banyak yg dah kena taek.

    Jadi, coba kenalkan diri dia sebagai tak taek. Guna dua nama saja.

    Kena le cakap ini semua. Sebab dah banyak aku cakap pasai taek dia berkaitan 1MDB dan Jibo. Tapi nak jugak sebat dia pasai 1MDB lagi bila senang nanti. Ini crook No.2 salepas MO1.

    BalasPadam
  4. Berbanding dgn Jho Jo's investment ia lah Jibo's "divestment" -

    the head of a Malaysian state-owned company topped up the Prime Minister's credit card accounts with millions of Malaysian ringgit in cash.

    Mr Najib's Platinum Mastercard and Platinum Visa had been overdrawn thanks to a 3,320,670.65 ringgit ($US1,039,369.91) purchase of jewellery in September 2014 — a spending spree described inside AmBank as a "huge volume".

    Mr Najib's wife Rosmah Mansor has previously been reported to have purchased a series of luxury items, from diamond jewellery to designer handbags, which appear beyond her husband's $A130,000 official annual salary.

    - ABC Four Corners programme.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebuk sangat kalau orang beli beg,emas Batu pemata,.
      Yg pemaisuri betty Dari dinasti lim beli itu ini Dan belanja mewah Dan melancong euro ada orang bising ke semua ITU duit kerajaan negeri,
      Keluarga Najib kaya raya tak ADA masalah dia belanja a

      Padam
    2. Jing Jibo, Kepala taek cakap Keluarga Najib kaya raya.

      Bangang tak tahu atau sengaja tak sebut bahawa bila rakyat caci dan keji anak tiri Jibo alih alih kaya raya, PMO keluarkan kenyataan akhbar mengatakan ada "legacy of wealth", konon.

      Semua adik2 Najib keluarkan kenyataan akhbar menafikan bapak diorang, Tun Razak, kaya, menempeleng abang nya dan bini nya.

      Padam
    3. Kaya memanglh kaya. Tapi cara kekayan tu dicapai menjadi persoalan.

      Padam
    4. Maksudnya cara boboi jadi kaya dipersoalkan?

      Padam
  5. Info palsu mcm ni dijadikan sumber rujukan...betapa bodoh nyer blogger ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lambat kau masuk pagi ni, Jing Jibo. Tak cukup dedak ke? Banyak sangat dedak, tarak zat, tak dapat meloncat loncat?

      Padam
    2. Yg palsu tu keluar dr mulut najis.
      Ada pelir kasi saman la.
      Mngaku pahlawan konon

      Padam
    3. Bodoh le hang ha nya menafikan saja. Awat tak kasi fakta dan hujah membantu Najib elakkan imej dah jadi taek tuh.

      Padan lah Najib kata di kempen PRU13 hangpa nih bangang, hamjadah, sikit pun tak tolong dia, hingga kalah undi popular, hilang majoriti 2/3 di Parlimen, dapat Tsunami Cina, keputusan yg paling teruk dlm sejarah.

      Padam
    4. yg haramjadah ialah blogger2 musang berbulu babie mcm PutraDedakPariah ni. Itu yg Najib kecewa. bab mintak budget mereka yg tibai!

      org yg tuduh Najib itulah kena dtgkan bukti.. bodoh malaun oii.. undang2 mana pakai tuduh org..org tu plak kena cari bukti.. bongok!

      itu najib maksudkan bukan hentam UMNO BN sebaliknya suruh lawan musuh.. tgk blog PutraBaruaParia ni mana ada sentuh DAPig sejak PRU13 dlu??

      ini kata PENGKHIANAT.. musang berbulu BABIE!

      org2 mcm zmn krjn Islam dulu dh lama kena hukum BUNUH. curi rompak blum tntu hukum potong tangan..tp pengkhianat CONFIRM BUNUH!!

      Erdogan dh ckp..org2 mcm ini KENA BUNUH!

      so barua2 bangkai busuk ini masih hidup nyaman di bumi bertuah ini..bygkn klu duduk di negara lain.. tinggal bangkai je laa.. org ludah!!

      Padam
  6. Gabenor Bank Negara, Pakar Kewangan Negara sepatutnya Jho Taik Lo. Boleh tarik duit untuk memakmurkan Msia. Mana ada sicerdik macam Taik ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, boleh habaigh Malaysia di jual nya bersama Jibo.

      Jumpaq ulaq dengan Taek Lo, kejaq Paris Hilton. Biaq ulaq makan taek lo.

      Padam
    2. ๐Ÿ‘ ada unsur lawak. ๐Ÿ˜Š

      Padam
    3. muka mokceris botak mmg iras2 Ananda masa muda..

      itlah spesis PARIA.. bapak asal PARIA..drh paria kuat tuu turun.. dna penjahanam dunia!

      Padam
  7. Kurang jlo berjaya beli syrikat emi he.he.he, macai protun beli acel India pun rasuah he.he.he di Malaysia kroni tun m pun rasuah di sapura kencana he.he.he.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanya Standard Paria je yg mempertahankan jho low dan reza Aziz. Menyedihkan betul.

      Padam


    2. aippp.. Barua Paria azren... hng nk sebut PARIA tu elok2 skit.. nnt ejen2 MAHATAHIK berang.. sentuh krtunan Madey Mahatahik tuuuuu!!

      so sad maaa

      Padam
  8. chai Barua Mahatahik nk pusing apa lagi.. FULL STOP LA kalau dh join musuh2 nyata.. sekongkol dgn DAPiG yg entah apa jasamereka pd tanah Melayu ni..

    kalau nk bohong pasal Najib..mungin boleh cover lagi, tp Mahatahik sendiri yg pergi join DAPiG.. nmpk sgt agenda jahat.. belot bangsa dan Agama.. sbb DAPiG terang2 tkkn berikan apa kebaikan sama ada Najib salah atau tidak

    Strategi blog BARUA MahaTahik ialah sama dgn prisipn MahaTahik masa jd Pii Emm 22 tahun dulu.. iaitu ULANG PROPAGANDA FITNAH secara INTENISIF.. lama kelamaan yg BOHONG itu akan dikatakan benar bila diulang dgn cukupnya.

    So tgk gaya posting PutraParia ni.. sebijik pakai prinsip tu.. diulang2 tayang skrip mahabasi busuk..tnpa segan silu.. padahal benda fitnah yg sama je sejak thn lepas!


    Semua ini menampakkan BARUA Mahatahik sudah kelam kabut, hilang arah. nk mantain momentum mrk trpksa cucuh api sentimen benci Najib spjng masa wpun skrip thn lepas.!!


    Ainina vs Kerudin muplis.. blum lg tubuh parti... hahaha skrg lawan gigit sama2 sndiri!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hanya bangang bongong tongong bengong mcm kamhu saja yg tak reti menghargai jasa Tun M yang merintah selama 22 tahun. Mengaku dia Melayu ha nya 75% tapi semangat Melayu nya jauh beza dari Naji yang mengata dia Bugis Lanun.

      Pendek kata, Najib mengkhianat dan mendengki kaum Melayu -

      Yang khianat dan dengki kpd kaum Melayu ia lah Najib. Negara ini negara Melayu, beribu tahun di kenali sebagai Tanah Melayu, bapak dia Melayu, tapi dia kata dia Bugis, "jugak pendatang". Dia lanyakkan maruah Melayu, dengkikan, khianati kaum Melayu.

      Najib buang ISA yang membendung kegiatan subversif DAP yang anti-Melayu, anti-Islam dan cetuskan pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Najib buat keputusan buang Akta Hasutan yang melindungi Perkara Perkara sensitif dalam Perlembagaan berkenaan hak dan kepentingan Melayu, termasuk Kedudukan Istimewa Melayu di Perkara 153.

      DAP tak suka Perlembagaan, tak hormatkan Bahasa Kebangsaan, tak suka sejarah negara ini, sepatut nya Najib cari jalan atasi masalah susah nak bina rakyat Malaysia, tapi, dahlah Muhyiddin mestikan Sejarah di sekolah sekolah, dia buang Mahyuddin pulak.

      Betapa pengkhianat nya Najib kpd kaum Melayu, dia mesti di buang pronto.

      Padam
  9. aipppp.. PARIA2 jgn sbut ajerin oii..kang dedak harian hang kena potong..
    marah taw madeypariah kalu dgr

    dlu mse zmn reformasi.. nk sebut KHINZIR pon xboleh.. semua TV bwh kawalan MadeyParia kena sebut BABI.. sbb KHINZIR tu macam MAHAZIR= KHINZIR.. itu citer betul bkn cobaaann


    kah..kah..kah.. barua kelam kabut.. DoJ less impacted!

    BalasPadam
  10. ada membe aku zaman feroamsi pnh ckp..

    kalo madey mampos.. dia sanggup pegi kencing atas kubo Madey. (tanda meluap2 benci teramat2 dgn Madey)

    tp skrg mamat ni turn ckp Madey bagus plk

    so blh imagine how those people yg support madey skrg..ialah sisa2 TAHIK golgn kecewa yg gagal jatuhkan UMNO di zaman Nuar Ketom dulu.. they ara the same man!

    so blh bygkan apa akan jadi kalau mreka2 ini dpt rampas kuasa!! JAHANAM negara!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku tak mahu cakap yang kata apa depa mau buat ke atas kubur Najis bila dia gol. Tuhan saja yang tau. Pengkhianat da pendengki bangsa Melayu.

      Padam
  11. zaman reformasi >> ketom pengkhianat negara.. sbb jual rahsia negara, sekutu amareekaa..

    zaman Br1M >>> madey join ketom.. sama2 jual rahsia negara... sekutu amareka.. Yahudi.. Singapork..

    jd cash Tuhan kasi balik apa yg madey ckp dulu..skrg dia sndiri jilat meleleh lendir2 lama!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perlu di ulang di sini bahawa Najis lah yang pengkhianat dan pendengki kaum Melayu -

      Yang khianat dan dengki kpd kaum Melayu ia lah Najib. Negara ini negara Melayu, beribu tahun di kenali sebagai Tanah Melayu, bapak dia Melayu, tapi dia kata dia Bugis, "jugak pendatang". Dia lanyakkan maruah Melayu, dengkikan, khianati kaum Melayu.

      Najib buang ISA yang membendung kegiatan subversif DAP yang anti-Melayu, anti-Islam dan cetuskan pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Najib buat keputusan buang Akta Hasutan yang melindungi Perkara Perkara sensitif dalam Perlembagaan berkenaan hak dan kepentingan Melayu, termasuk Kedudukan Istimewa Melayu di Perkara 153.

      DAP tak suka Perlembagaan, tak hormatkan Bahasa Kebangsaan, tak suka sejarah negara ini, sepatut nya Najib cari jalan atasi masalah susah nak bina rakyat Malaysia, tapi, dahlah Muhyiddin mestikan Sejarah di sekolah sekolah, dia buang Mahyuddin pulak.

      Betapa pengkhianat nya Najib kpd kaum Melayu, dia mesti di buang pronto.

      Padam
  12. Ayat nya semua 'di katakan' ,bukan di 'buktikan',so apa yg nak pelikan.yg kita mahu ialah ,ssumber kewangannya sudah di buktikan dari 1MDB.Baru lah solid.Patut lah PM Najib tak letak jawan ,kalau akau pun sama .Mana bukti?.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kau nak bukti kau rujuklah kamus dewan apa maksudnya bukti.

      Padam
    2. Mana bukti?

      “Bodoh sangat le kamu tak tahu apa itu bukti, tak mahu google makna nya, keras kepala asyik jeritkan takda bukti apekebenda.

      Ini dia makna bukti:

      Kamus DBP, Bukti: keterangan yang nyata, dalil, saksi, tanda

      bukti = evidence

      Oxford English Dictionary, Evidence:

      1. clearness, obviousness
      2. indication, sign, testimony, facts making for a conclusion
      3. information tending to establish fact, statements, proofs admissible as testimony in court
      4. serve to indicate, attest

      Dari apa yang dah keluar di berita di dalam dan di luar negara sejak meletup nya skandal Najib, dari Hansard atau rekod testimony kapada PAC di Parlimen, dan dari 136 pages of 1MDB DoJ report and lawsuits, kepala hotak kamu kempis kalau tak habis habis soalkan bukti. Bodoh, bangang, tongong, bahalul, baghal.

      Aku akan keluarkan komen ini setiap kali kamu keluarkan soal bukti.”

      Padam
    3. Ckp lh apa pun yg pasti innocent until proven guilty, x seperti gone end keparat Tu yg akan masuk jail sebab bungalow x de swimming pool dan curi tanah yg peruntuk kn kpd rakyat diberikn kpd kroni gone end.

      Padam
    4. Korang nie babiey belaan jibbiey nie memang bodoh ke atau terpaksa bodoh pasal nak mentekedarah dedak jibby? Guan eng nye kes ko sebut tp jibby nyer makan ko simpan? mmg anjing kn jiboon-jiboon najib nie. Skang mmang guan eng salah dan patut di hukum sama sperti khir toyo..tp aku nak tanye korang branie ke korang cakap yang najib juga salah? ke masih dok jilat juboq dia?

      Padam