Isnin, 5 Oktober 2015

1MDB ~ Gani Patail Di Ugut?


Masuk kepala juga..! kenapa Gani Patail senyap seribu bahasa? Kenapa?

Bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail digesa tampil ke khalayak untuk menjelaskan skandal berhubung hutang yang ditanggung 1MDB, bahawa beliau didakwa berkata ia "sangat jelas" sebelum dipecat.
Bekas timbalan pengarah Cawangan Khas Datuk Abdul Hamid Bador dalam surat terbukanya kepada kerajaan yang diedarkan kepada media semalam mempersoalkan mengapa Gani kini "diam membisu seribu bahasa".
Berhubung pertemuan terakhirnya dengan Gani sebelum beliau ditukar, Hamid berkata bekas peguam negera itu tegas mengenai kes tersebut.
Menurut Hamid lagi, Gani berkata bahawa kes itu "sangat jelas".
"Tetapi sesudah "dipecat" Tan Sri diam membisu seribu bahasa," kata Hamid dalam surat terbuka itu
"Apa yang sudah terjadi pada diri Tan Sri? Ada pihak menyatakan bahawa Tan Sri diugut agar tidak melawan.
"Kononnya Tan Sri mempunyai skandal atau salah laku yang boleh digunakan oleh mereka untuk mengaibkan Tan Sri di khalayak umum.
"Come on, Tan Sri, apalah sangat dengan skandal peribadi yang kecil walaupun ia benar jika dibandingkan dengan impak yang teruk oleh kemelut 1MDB terhadap negara.
"Rakyat dengan mudah akan memaafkan anda. Keluarlah dan buat pendirian. Semua ini buat anda dipuji sebagai pejuang yang kental di kalangan kakitangan awam," katanya.
Gani - bekas peguam negara paling lama, ditamatkan khidmatnya ketika kemuncak siasatan pasukan petugas khas mengenai skandal 1MDB dan wang RM2.6 bilion didepositkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Ia merupakan sebahagian siri tindakan pentadbiran Najib termasuk melantik beberapa angota Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) ke dalam kementerian.
Malah, Najib juga memecat bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan seorang lagi menteri kabinet Datuk Seri Shafie Apdal.
Beberapa anggota pasukan petugas khas yang lain turut dipindahkan dan ia termasuk Abdul Hamid.
Abdul Hamid sebelum ini mendakwa, selama 37 tahun adalah kerana kelantangannya dalam isu skandal 1MDB.
Dahsyat penangan 1MDB ni..!
Gani mana Gani?
krik..krik..! krik..krik..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

5 ulasan:

 1. Satu demi satu akn dibongkar...kemana mohd najib mau lari..? Nyorok dlm kain rosmah...? Jaga2..rakyat memerhati..

  BalasPadam
  Balasan
  1. sembang ler......

   Padam
 2. TS Gani

  Kami dari sabah sangat berharap TS akan menjaga nama baik orang sabah , tidak seperti rahman dahlan dan salleh keruak yang telah memalukan kita orang sabah dengan membela pencuri dan pengkhianat negara Malaysia yang telah ditubuhkan atas persetujuan kita rakyat sabah dan sarawak untuk bergabung dengan malaya menjadi malaysia.

  TS, beranilah tampil kehadapan dan bercakap benar kerana Allah swt, bukan sembunyi dan membisu kerana najib the traitor.

  We urge you, sir in the name of Allah and the truth.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bercakap tanpa nama berdegar-degar adalah pengecut, sebut nama dan alamat kamu barulah gentleman, berani buat berani tanggung,ini sembunyi dibalik TANPA NAMA. Ciss pengecut.

   Padam
  2. 12.09,

   Awak nama apa? Saya ridzuan, orang sabah.......mau challenge kalau kamu ada maruah dan ndak bangsat

   Padam