Khamis, 17 November 2016

HOT ~ Mengemis Rupanya..!


Bahana apabila kekayaan bukan menjadi milik negara..!

‘Tabiat suka meminjam Najib akan jadikan Malaysia mengemis’

Tabiat kerajaan yang kerap mendapatkan pinjaman besar bagi membiayai projek negara dan ditambah pula dengan kejatuhan nilai ringgit yang berterusan, akan membankrapkan negara, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.
Dalam tulisan terbaru di blognya hari ini, bekas perdana menteri itu berkata, rakyat perlu membantah terhadap pinjaman seumpama itu kerana ia akan menimbulkan bebanan kewangan kepada negara pada masa hadapan.
Menurutnya, Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan kereta api berkelajuan tinggi yang dicadangkan dari Kuala Lumpur ke Singapura akan menyaksikan negara terpaksa mengambil pinjaman RM100 bilion.
"Pinjaman dalam denominasi dolar Amerika atau Yuan (China). Ringgit susut nilai begitu cepat ... Malaysia akan dibebani dengan tambahan hutang yang besar ini.
"Jika pembayaran semula dibuat dengan menjual aset kerajaan, sebahagian besar tanah berharga di Malaysia akan menjadi milik asing," tulis beliau, dan berkata bahawa hutang 1MDB juga menjejaskan kewangan negara.
Memetik Greece sebagai contoh, Mahathir memberi amaran bahawa pemberi pinjaman lazimnya mempunyai pengaruh besar ke atas penghutang dan mata wang mereka akan susut nilai.
Beliau memberi amaran bahawa penurunan nilai mata wang akan menyebabkan rakyat menjadi miskin.
"Selepas 60 tahun dengan pertumbuhan yang tinggi, Malaysia akan kembali menjadi sebuah negara membangun yang miskin akibat tabiat meminjam kerajaan Malaysia.
"Lupakan Wawasan 2020. Malaysia akan mengemis untuk mendapatkan bantuan. Dan negara-negara yang bergantung kepada bantuan akan kehilangan banyak kebebasan mereka," katanya.
Mengapa bukan firma Malaysia?
Sementara itu, Mahathir juga mempersoalkan mengapa Putrajaya tidak memilih syarikat tempatan untuk projek ECRL.
Beliau berkata, penggunaan syarikat tempatan akan mengelakkan wang negara mengalir keluar.
"Malaysia mempunyai banyak syarikat yang berupaya dan berkemapuan untuk membina landasan kereta api elektrik.
"Memberi kontrak kepada syarikat asing ertinya wang yang akan mengalir keluar dari negara ini. Ini tidak sihat untuk mana-mana negara," katanya.
Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun, turut mendakwa firma China lazimnya mengenakan separuh daripada bayaran bagi setiap kilometer landasan itu.
Sehubungan itu, Dr Mahathir berkata terdapatimplikasi kewangan yang besar bagi negara ini berhubung perjanjian kerajaan dengan China, baru-baru.
"Apabila rakyat Malaysia tidak berpuas hati dengan kunjungan Najib ke China, ini bukan kerana mereka menentang China.
“Ia adalah kerana mereka mengambil berat tentang negara ini. Mereka mengambil berat untuk masa kini dan masa depan negara ini," kata Mahathir.
Negara dan rakyat Malaysia sebenarnya yang menanggung risiko..! 

Pelabur Malaysia paling berisiko - kolumnis Bloomberg

Pelabur Malaysia paling berisiko di Asia jika perang perdagangan meletus antara China dan Amerika Syarikat yang bakal diteraju oleh Donald Trump, kata kolumnis Bloomberg Andy Mukherjee.
Janji-janji kempen Trump, termasuk melabelkan China sebagai penyanggak mata wang dan mengakhiri "semua salah laku perdagangan asing", akan mencetuskan tindak balas, kata Mukherjee dalam seksyen Gadfly portal kewangan itu.
Menurutnya, pelabur Malaysia adalah yang paling terdedah di rantau ini kerana negara ini bukan rakan dagangan Amerika Syarikat yang besar.
Ini tidak seperti China, Jepun, Korea Selatan, India dan Singapura, yang adalah antara 15 rakan perdagangan terbesar Amerika Syarikat, tulis Mukherjee.
Pelabur yang tidak tentu arah berebut untuk membeli dolar di tengah-tengah ketidaktentuan Trump "menjadikan Malaysia pasaran baru yang paling terdedah," katanya.
Semalam, Moody berkata hutang luar negara yang tinggi menjadikan Malaysia paling terdedah.
Ini susulan CIMB Research yang menjangka ringgit akan terus menjunam kepada RM4.80 berbanding dolar Amerika dalam tempoh enam bulan akan datang.
Kelesuan ringgit juga boleh memberi kesan terhadap sentimen pengguna yang lemah, yang sudahpun terjejas dengan skandal 1MDB, kata Mukherjee.
Apakah boleh rakyat benarkan negara terus diperintah ke arah kebinasaan? terus diperintah ke arah kehancuran? Bagaimana dengan anak cucu yang mahu bersaing dengan masyarakat dunia apabila dunia memandang rakyat dan negara ini sebagai pengamal korup???
Merelakan anak cucu cicit keluar mencari sesuap nasi untuk mendapat nikmat hidup yang lebih baik sepertimana warga asing datang ke negara hari ini??? Atau merelakan rakyat dan negara akhirnya dijajah mutlak oleh orang asing sehinggakan matawang pun menggunakan matawang asing?
Baca tulisan Tun M dibawah ni..
1. The MCA President is trying to make any criticism of Najib’s dealings with China as a racial issue (read here). This is to divert attention from the financial implications of many of the deals. The deals, especially the East Coast Railway project will increase Malaysia’s Government debts considerably. 

2. Whether it is with China or any other country Malaysians should protest against this huge borrowing by the Government because it could place a heavy burden on themselves, their children, grandchildren and beyond.

3. Firstly the 55 billion Ringgit to pay for the 600km would be borrowed from China. This means that the contract would be given to a China contractor. But Malaysia has many companies capable of constructing electrified railway lines.

4. Giving the contract to a foreign company means the money will flow out of the country. This is not healthy for any country.

5. Borrowing from foreign sources will also result in an outflow of Malaysian money in repayment. With interest the outflow due to payment of the 55 billion loan will be more than 90 billion Ringgit. So there will be a huge outflow of billions of Ringgit for very many years to pay for the loan and payment to foreign contractors.

6. Then there will be the need to buy rolling stock. No figure has been announced. But the rolling stock must be imported. Malaysia just cannot produce them. More money will flow out.

7. Secondly the 55 billion for the ECR is well above the estimates by Malaysian and foreign experts. The price should not be more than 35 billion Ringgit. This is not a high speed train.

8. Many railway projects in other countries undertaken by China companies cost less than half the per kilometre price. Why is it that Malaysia need 55 billion Ringgit for the East Coast Railway Project (ECRP).

9. Malaysia knows that 1MDB, guaranteed by the Government borrowed RM42 billion. Since this debt has not been properly serviced, it is now estimated at RM 53 
billion.

10. The Government also wants to build a High Speed Railway line between Singapore and Kuala Lumpur. The estimated cost is RM50 billion. Since it is well known that the Government has no money, it will have to borrow the RM50 billion.

11. Altogether the Government will increase Government debts by almost 200 billion Ringgit.

12. The loans are denominated in USD or Yuan. The Ringgit is depreciating fast. In Ringgit terms the debt will be much more than 200 billion Ringgit due to the depreciation of the Ringgit.

13. Malaysia will be saddled with this huge additional debts. If the payment is to be made by selling assets of the government, a huge chunk of valuable land in Malaysia will be foreign-owned. 

14. Lenders usually have tremendous influence over their debtors. We are seeing what has happened to Greece. It is now under the control of the institutions which lent money to the Greeks. The currency will be greatly devalued.

15. When a currency devalues the people will become poor. After 60 years of high growth Malaysia will revert to being a poor developing country due to the Malaysian Government’s borrowing habit.

16. Forget Vision 2020. Malaysia will be reduced to begging for aid. And countries which depend on aid will lose much of their independence.

17. When Malaysians are not happy with Najib’s China trip, it is not because they are against China. It is because they care for this country; they care for the present and the future of this country. 

18. At RM 3 per USD, 300 million Ringgit would be needed to repay a 100 million USD loan. Now at 4.5 Ringgit per USD, we will need 450 million to repay the loan of 100 million USD; 50% more. 

19. A Bank Negara statement placed Government borrowings at 600 billion Ringgit. Now that the Ringgit has depreciated by 50%, Government’s borrowings now total 900 billion Ringgit. 

20. We will never be able to repay our debts. It does not matter whether it is to 
China or other countries. If we fail to pay we will become bankrupt. 

21. So, Mr. President of the MCA, stop trying to make any criticism of Najib’s borrowings from China as a racial issue to gain the support of the Malaysian Chinese. 

22. It is not racial. It is national. By supporting Najib’s borrowing and losing billions of Ringgit you are helping to destroy Malaysia’s economy.


Lu Fikir La Sendiri!!!

74 ulasan:

  1. Ko lupa ke mahathir hutang USA adalah sebanyak USD 19500 B atau 100 Kali ganda hutang Malaysia. Tak bankrup pun USA. Ko memang suka putar putar belit. Oleh sebab ko lah Muhyiddin melepas dp menjadi PM, kerana ko bersetuju Anwar akan menjadi PM sekiranya PH menang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ape yg ko cakap ni,
      "Ko lupa ke mahathir hutang USA adalah sebanyak USD 19500 B atau 100 Kali ganda hutang Malaysia. " cuba jelaskan sekali lagi..ko sendiri paham ke ape yg ko tulis?
      Malaysia hutang 100 kali ganda dari hutang malaysia?..pagi2 dah biol....
      Hutang madey semasa serah kpd Pak lah hanye RM 195 billion daa..sekarang hutang najib RM 650 billion belum dicampor hutang baru dari kominis dan tanggongan hutang 1mdb..kalau dah bebal tak usah tunjukkan kebebelan..orang dah tahu ko tu bebal anak biola..he3

      Padam
    2. Semua org faham setelah membaca ayat kedua. Hanya yg dapat BM9 saja tak faham.

      Padam
    3. Ko belajar dari Cucu tok setan klentong..he3..hutang malaysia 100 kali ganda dari hutang malaysia..US tak bankrap....ape yg ko paham?sasau budak ni

      Padam
    4. Meh aku bagi tau ko kerana ko bebal..AS negara maju ekonomi kukuh..eksport barangan teknoloji,ketenteraan,pertanian dan ternakan..dia hutang tinggi tapi dia mampu bayar hutang..kos sara hidup tidak tinggi..penduduk asia dan amerika latin berebut nak duduk diAS..

      Padam
    5. 9:15
      Dipersilakan DG hormatnya

      Padam
    6. Makin parah sasau caui2 bebal najib..najib upah yg sasau

      Padam
    7. sebenar nya USA adalah Negara 'bangkrap'. hutang Negara mereka sekarang sudah hampir mencecah us20 trillion.
      mereka masih bolih bernyawa olih kerana berperanan sebagai 'central bank n chetiah dunia'.

      senang saja, kalau tak cukup duit mereka cetak saja. 70% urus niaga dunia adalah dlm mata wang US olih kerena status nya sebagai 'hard currency' yg masih d mendapat 'trust' dunia.

      sebaik saja mata wang nya tidak menjadi pilihan, USA akan mengalami masa depan yg amat kucar kacir.

      kita pernah dengar beberapa Negara tlh menubuhkan kumpulan BRICS (brazil,russia,india,china n south Africa). jika mereka berjaya mengujudkan system perniagaan tanpa menggunakan US dollars, maka USA akan mengalami 'chaos'. itu lah sebab nya mereka bermatian berusaha (hingga rela mencetuskan peperanagan) utk menggagalkan BRICS.

      USA bernasib baik sekarang olih kerana Donald trump rela menjadi 'lap dog' putin (Russia). d antara kedua mereka, dunia akan menjadi 'play ground' yg bergantung nasib kpd selera/ nafsu mereka.

      Padam
    8. Pak Rahman.

      Terima kasih berkongsi maklumat ini dgn semua. Senang ja patahkan hujah si macai bebal ni.

      Jgn terkejut kalau tetiba dia jwb hujahan ni dgn mencarut. Setakat itulah kemampuan dirinya.

      Padam
    9. Pak rahman selagi negara2 didunia termasuk BrICS memerlukan barangan negara2 barat yg menguasai teknoloji selagiitulah dollar masih'hidup'...

      Padam
    10. 10:05pg,

      USA ada lah Negara 'consumer' yg amat besar . jika mereka terpaksa membeli dgn currency 'brics' maka sudah tentu nilai us dollar akan menjunam.

      rm Malaysia akan menjadi kukuh serta merta jika ia nya d terima sebagai 'hard currency' utk berniaga.

      tapi malang, ia nya tidak akan menjadi kenyataan dlm masa terdekat. tapi jika kita tidak cermat n waspada, rm akan menjadi senasib dgn Zimbabwean dollar(z$). setlh mencetak wang kertas z$100 trillion ia nya d tlh d 'demonitised'.

      bayangkan lah, utk membeli satu sikat pisang(1kg),memerlukan 20kg wang kertas z$100.

      jika kita tidak cermat, itu lah yg akan kita terpaksa tanggung. rupiah indon akan lebih bernilai kelak n rm akan jadi pembalut 'kacang putih'. minta d jauhi.

      Padam
    11. Dengan kenaikan harga barang setiap tahun tak mustahil harga secawan teh o akan jadi RM 10.00..kuasa ringgit semakin menguncup...satu masa kita akan menyebut ratus ringgit,ribu ringgit...tiada lagi puluh ringgit...sebutan seakan sama dengan rupiah indonesia..puluh ribu,ratus ribu dan juta rupiah..

      Padam
    12. 10:41pg,
      kemungkinan ia nya menjadi kenyataan amat 'real'.

      Ya Allah tuhan yg maha mengasihi, hamba mu memohon ia nya d simpang. Ameen.

      Padam
    13. Kita memang patut terima pakai maklumat2 yg disalurkan oleh pak rahman jpc berdasarkan kredibilitinya, latar belakang dan pengalaman luas di peringkat antarabangsa sewaktu bertugas di kedutaan kita di negara luar.

      Kejora apa ada....????

      Padam
    14. Kerisauan pak rahman mengembalikan nostalgia ketika saya bertugas sebagai expatriate di Jakarta (80an) & Ho Chin Minh City (90an). Ketika itu, setiap makan malam di hotel atau di restoran, ia berharga ratusan ribu rupiah, atau jutaan dong.

      Padam
    15. Hutang madey semasa serah kpd Pak lah hanye RM 195 billion daa..sekarang hutang najib RM 650 billion belum dicampor hutang baru dari kominis dan tanggongan hutang 1mdb..kalau dah bebal tak usah tunjukkan kebebelan..orang dah tahu ko tu bebal anak biola..he3
      ---------------------------------------------------------------
      Selain fakta sdra di atas, saya ingin menanyakan kepada Kejora....

      Di manakah.. atau apa dah jadi pada RM2 bilyon duit tabung UMNO yg Tun Mahathir serahkan pada Tun Dol ketika Tun Mahathir meletak jawatan pd 2003....????

      Padam
    16. Hutag semakin 198 billon kdnk dia hutang 60% yg dia buat
      Ketika ITU boleh sebab tea ais baru 80sen boleh kau cakap tak bebankan lupa nak cakap hutang kndk 60% zaman madey,
      Ringgit semakin kucup he.he.he kalau yuan jatuh ADA ke Rakyat China makin miskin he.he.he, sebalik nya China tingkat export dia, Rakyat bertambah kaya walaupun yuan jatuh,

      Ingat APA berlaku pada jepun pada tahun 70an trump cakap penah cakap dollar memakin meningkat dan Yen semakin turun dah jepun meningkat export ke amerika kemudian jepun jadi ekonomi kedua terbesar dunia

      Kami nak Tanya ini APA tun m buat untuk tambat RM tak mahu tinggat export barang kita, siapa salah ia jepun lebih bijak atasi yen jatuh dia menyebabkan amerika minta supaya Mata Wang yen ITU disama kan dengan dollar, Cuba and lihat apabila yen samakan dengan dollar us jepun dah jadi ekonomi jatuh ke tiga balakang China, syarikat jepun makin kurangkan Kos beroperasi di jepun dia lebih tumpukan operasi di Malaysia untuk jual barang ke euro Dan amerika, barang buat di jepun hanya pasaran tempatan je, jepun bakal tak hormati sebagai peluar selepas barangnya sama dengan harga dollar, jepun hanya boleh export ke euro Dan Negara dia sendiri je, barang buat jepun terlalu mahal untuk Rakyat negara menbanggun,kilang jepun dah tak hormati jepun itu sendiri sebab telalu menunpukan operasi di luar negara.
      Walau pun aku tak suka pada Trump tapi aku suka bercakap APA belaku pada amerika kilang 'kilang amerika tak hormati Negara dia sendiri,sekarang lihat kilang apple dah kurang oparasi di negara dia sendiri Dan malah Apple bakal pindahkan operasi r&d di China jadi barang ITU jadi made in China.

      Lihat APA berlaku di british 80an ,wang paun jatuh tapi bodoh tak mahu meningkat export British ke amerika menyebabkan kilang British bungkus Dan terpaksa di jual

      Padam
  2. Not sure if the above was copy-pasted by Jing Jibo a.k.a Kejora, who usually tries to comment first in Putera M's posts.

    For the information of readers not regular in this blog, Jing Jibo @ Kejora is the lowest specimen of NAJIB-PAID RESIDENT BLOGGER, assigned to this blog because it's popular and influential. His CV -

    Anjing Jibo

    Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

    Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

    Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

    Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

    Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

    Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

    Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dear bro.

      I totally agree with ur statement that he is the lowest specimen among those in the dedakians group. Auta is the only ability he has apart from pantun.

      But his pantuns are still too low the class if compared with Fan Tun's. Fan Tun is a biligual chap who is knwon for his ability to write good pantuns and poems both in Malay and English.

      May I humbly share a very good poem by Fan Tun decribing the character of this dedakian of Jibo. Very funny but yet very true indeed.

      (Spending years in Tg Rambutan is a phatamorgana to describe how lunatic this chap is, but this could be factual too).

      Now lets enjoy...


      A lunatic entity kejora also known as jingila,
      You think you're a hero representing the whole of Malaya,
      No facts, nothing, you're just an excellent liar,
      You're a confirmed ex-inhabitant of Tg Rambutan villa...

      Spending years in Tanjung Rambutan straight jacket he was strapped,
      A lunatic cursing psycho beware of his trap,
      Now released, but on frequent medicines to stabilise his health,
      A real loser doing anything for fortune and wealth..

      You think you're smarter than Othman, Tok Rahman and John Doe,
      They're way above you, don't cry, don't be sad though,
      Every single night they sleep well in their bungalows and condos,
      You're an outcast who sleep and shout in street corridors..

      Wow, such an expert in cursing and smearing,
      At times self-proclaimed fighter like Lord of The Ring,
      By fact you're just a coolie of the person reigning,
      You're protecting him by means of dedak taking..

      You're such a disgust to society as a whole,
      Cursing, foul words, Al- Quran verses, together you scroll,
      You're a damned lunatic person under his payroll,
      When he is over, you'll be jumping into the deepest hole..

      Dear Othman, Tok Rahman and John Doe,
      Thank you for blasting this lunatic servant of jibbo,
      Smearing, distorting, cursing he's the vendor,
      No amount of perfumes could hide his unbearable odour...

      Padam
    2. Alahai kesihan sungguh dgn John boDoe jebon memerang
      Munafiiq ini dah kerap kali terserlah dia punya temberang
      Gatal pelir si dungu ini nak bermadah tapii tak reti karang
      Hanya harap kaut cedok, copy-paste bahan ciptaan orang

      Padam
    3. Aku kaut cedok dan kopipes benda yang benar menunjukkan itu kamu. Apa masalahnya.

      Kamu pula mereka2 benda yang tidak benar selain kopipes benda yang tiada usul.

      Marah ya bebal dedak?

      Marah itu disebabkan kamu tahu segala yang aku kopies cedok dan kaut itu adalah benar tentang kamu.


      Ini aku kopipes sekali lagi.

      You're such a disgust to society as a whole,
      Cursing, foul words, Al- Quran verses, together you scroll,

      Smearing, distorting, cursing he's the vendor,
      No amount of perfumes could hide his unbearable odour.

      Betul tak betul kesemua penyataan tu.

      Memang sangat benar dan tidak ada yang tidak benar melainkan benar-benar belaka, itulah diri kamu wahai si bebal dedak.

      Padam
    4. Kasihan tengok John boDoe barua munafiiq bapok sundal
      Pendekar taik kucing ayam berak kapor nak lagak handal
      Udah banyak kali si fasiq penjual agama ini, Kejora bedal
      Sekarang maiin copy-paste mcm Seman bila habis modal

      Padam
    5. Bukan habis modal la..

      Modal yang dok ada ja dah cukup untuk kamu. Kopipes je lah, benda yang memang benar kan kan kan.

      Nah aku kopipes lagi.


      Wow, such an expert in cursing and smearing,
      At times self-proclaimed fighter like Lord of The Ring,
      By fact you're just a coolie of the person reigning,
      You're protecting him by means of dedak taking..

      You're such a disgust to society as a whole,
      Cursing, foul words, Al- Quran verses, together you scroll,

      Padam
    6. The scumbag Kejora is nothing but a MENACE to society and the nation.

      Padam
  3. Raja maha dewa mega batuapi negara malaysia sudah kantoi.....Maha dewa medday kutty baoak segala batuapi dlm sejarah moden Malaysia..

    Raja penipu dlm sejarah moden malaysia di sandang pula kleh AnwarAljuboori dengan ajaran pluralisma murtad...

    Kedua dua berasal dari Utara... Kedah Lama

    Sejarah maha dewa mega batuapi meddey kutty
    Jadi batuapi laga lagakan SR ... WSJ.. Spork..Swiss yg mme terkenal memusuhi Malaysia denhan berita separuh masak... barua batuapi ini pun ambil kesempatan supaya Najib saman WSJ..SR..Swiss..Spork dll

    Bila barua maha mega batu api tak jalan maka di cuba pula merasuah dan.membayar DoJ dan FBI melalui kerja kotor budak suruhannya merasuah berjuta juta supaya DoJ ambil tindakan sita.. rampas... tangkap. .. akhirnya barua mega batuapi ni kena main balik oleh DoJ dan FBI menarik balik saman ke atas Najib

    Bila batua mega batu api ini fitnah tak menjadi maka Bersih 5 pila dihasut rakyat supaya turun ke jalanan pada 19 Nov ini... usaha terakhir barua batuapi menjatuhkan Najib

    Barua meha mega batuapi ini sebenarnya tidak minat utk saman najib sbb keterangan hanya atas dasar ' hearsay" semata mata... maka hari ini kita desak barua mega batuapi ini sendiri yg saman Najib ke mahkamah...

    Tujuan batua batuapi ini adalah semata mata menjatuhkan imej PM di mata dunia....

    Awas dua pengkhianat yahudi dengan raja penipu dengan ajaran pluralisma murtad dan batua yahudi bapak segala batuapi di.Malaysia sedang melaga laga dan menghanvurkan malaysia dan Islam. ..

    TUGAS KITA IALAH....

    AWASI MEREKA DAN SEBARKAN......!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Raja klentong MAo Yuan takut cina bertitah- titah lagi di pagi ini...titah baginda sasau Saman dah ditarik balik...malang sungguh raja klentong...tiada rakyat yg yakin dengan titah raja klentong sasau...bila rakyat mintak bukti baginda tambah sasau terus bisu..begitulah alkisah raja klentong yg TAKUT CINA..hehehehe...yuan kat mana?kat mana ko yuan?..

      Padam
    2. Sebenarnya Kejoralah penganut Melayu Liberal yg sesat lagi menyesatkan yg mendukung gerakan Liberalisme...yg menyetarakan semua kepercayaan & agama sama rata, sama rasa. Contoh nyata, program Transformasi Najib '1Malaysia' sanggup mengenepikan DEB untuk memperjuangkan meritokrasi. Sebab itu dia melantik Kristian Idris Jala, Yahudi Goldman Sachs & Yahudi Paul Stadlen APCO sebagai Penasihat Utama bagi KERAtaJAAN Najib/Rosmah.

      Padam
  4. Awasi jing jubo

    BalasPadam
  5. Dengemis kerjanye mintak sedekah...McA jadi orang tengah menguruskan najib mintak sedekah. Dengan cina kominis...bertambah hutang negara dari sedekah kominis...kenaikan petrol dan minyak masak menandakn najib kurang kemampuan nak bayar hutang ...dlm kurang upaya najib tambah hutang lagi untuk projek yg kurang upaya menana pulangan..bertambah kahlagi harga barang2 ditahun2 hadapan..

    BalasPadam
  6. PETALING JAYA: Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim berkata tidak salah sekiranya semua rakyat Malaysia datang dan menyertai perhimpunan Bersih pada Sabtu ini.

    Katanya, jika bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad boleh menyertai perhimpunan Bersih, tiada salahnya rakyat Malaysia menyertai perhimpunan itu.

    “Kalau Dr Mahathir boleh datang, takkan kita tak boleh. Jadi saya menyeru semua rakyat datang. Kita mesti bantu Bersih. Kita nak bersihkan segala yang kotor dan tidak betul.

    TIBA-TIBA…

    PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad, who today came out in full support of the Bersih 5 rally, will not be attending the gathering this Saturday as he will be overseas.

    “I made this plan a while back, but I want to state my support for Bersih,” the former prime minister said in an interview with activist Hishammuddin Rais, which was broadcast online.

    The elderly statesman, who has emerged as Prime Minister Najib Razak’s fiercest critic, went on to state that it was important for every opposition party, including newly-formed Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), and the public to take part in the rally.

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh…

    BalasPadam
    Balasan
    1. 19 Nov ini kiita boleh liihat puak2 Melayu yg busuk & hina
      Mereka rela jadii keldai tunggangan kafir Hindu dan China
      Semua itu sbb mereka taksub dan terikut Matdey durjana
      Tapii, mereka teruk berkinja, Matdey cabut ntah ke mana

      Padam
    2. Caii babi semua mcm ikan, umpan dedak Matdey pancing
      Nak naikkan anak si Boboi, dia mau jatuhkan parti dacing
      Tapi Sabtu ni, iblis dajal ni nak lari, cai babi kena kencing
      Tiinggal le berkuntau kat jalan, cai2 biol bebal taik kucing

      Padam
    3. Madey barua ni jenis batu yg percikkan api secara lembut
      Diia dah cuba bakar puak cai2 babi biol dungu otak sabut
      Dia tahu perarakan Bershit5 akan jadi ganas kelam kabut
      Maka mamak Kerala pondan tua ini awal lagii belah cabut

      Padam
    4. Sabtu nanti cai2 babi akan terloncat kat jalan serupa kera
      Tapii Matdey bagii tahu awal dia nak cabut ke luar negara
      Memang cerdiik inii keling tua bangka pencetus huru hara
      Iblis ni lari awal lagi takut nanti FRU pelakong dan cedera

      Padam
    5. Memang betul ler Mahataik ni kaki kencing. Dulu dia hasut mahasisewel berarak berguling kuntau kat atas jalan. Bila bebudak barua biol tu turun melalak menyalak, dia cabut pergi ke Langkawi.

      Kali ini, dia beriya-iya hasut rakyat turun mengganas kat jalan pula dalam agenda Bershit yang dikepalai oleh puak-puak kafir di bawah tajaan DAP. Tapi dia cuba nak buat cara lempar batu sembunyi tangan dan tak mahu terpalit dgn keganasan yg bakal tercipta (dan dia pasti juga takut). Dia belah pergi bercuti ke luar negara.

      Tinggallah cai-cai Melayu barua bodoh yg akan menanggung sengsara dan mem’bersih’kan taik yang ditinggalkan si Mahataik…

      Padam
    6. Mamak kerala pigi parlimen terus panglima bugis menyorok dalam bilik pandikar.

      Yang menyalak mamak kerala dalam TV pun tak berani keluar dewan sampai mamak kerala balik.

      Sapa pondan.

      Kikiki

      Padam
    7. Merah berkumpul untuk menunjukkan sokongan dan membela kepala perompak negara dan cina prompak 1mdb

      Padam
    8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    9. Jamal Sekontol tak hebat mana. Bila sebiji penumbuk singgah di hidungnya, dia dah mula sasau tak keruan. Sekejap kata polis tumbuk..pastuu kata Mak Cik Zuraidah tumbuk. Itu baru penangan mak cik.. tak tau nak bayangkan kalau kena penangan pak cik.

      Kejora nak tak.....?????

      Padam
    10. Pak Othman dah tgk bgmn si Jamal ni boleh berdarah hidungnya?

      Drpd video gerak perlahan yang saya tonton kelihatan dia bukan sengaja ditumbuk pun tapi dalam keributan polis meleraikan keadaan, tangnnay terkena hidung Jamal dan berdarah.

      Lagak bukan main tunjuk kebal baru kena sikit dah berdarah. Pastu menangis mengadu pulak.

      Bawak penyokng ramai2 pun tak leh nak buat apa2. Masing-masing hanya nak peramai majlis selain dapatlah upah secubit dua.

      Kejora? Hahaha.. Sembang kencang macam Jamal juga pak Othman ajak pekena roti canai pun tak berani.

      Geng kuat gebang diorang ni.

      Padam
  7. Satu je nk ckp.. dah lama dah korang dibodohkan matdey

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Dalam dunia ni sapa nak dengar cakap matdey kan. Cuma negara-negara luar, Islam atau tak Islam cuma suka panggil Matdey bagi talk sebab depa nak dengar cita kartun matdey ja.

      Semua orang pun nak dengar cakap najib ja. Kat jepun pun depa dengar cakap najib kan, pastu depa ramai-ramai gelak.

      Kah kah kah..

      Padam
    2. Merompak wang negara berbilion2 dan melindungi perompak kerja hina yg melanggar ajaran islam..

      Padam
    3. Orang indonesia,german dan jepun pun tahu najib klentong..dalam surat khabar dia orang ada siarkan berita rompakan 1mdb..bangaldesh najib bolehklentog..he3

      Padam
    4. Bangladesh pun dia tak boleh kelentong la bro. Bangladesh mungkin miskin tapi diorang bukan bodoh dan makan dedak.

      Di china saja dia laku tu pun sebab diorang nak ambik kesempatan atas keadaan tersepit dia tu.

      Di Malaysia pun orang tak suka. Hanya tinggal pendedak2 saja yang mana online stream vote tunjukkan jumlah diorang ni hanya 3% ja. Kalau tambah tolak pun takkan lari banyak daripada yg sebenar.

      Padam
    5. 10.21
      Aku x rasa diperbodohkan pun..yg membodohkan rakyat, menipu rakyat adalah jibbo..

      Padam
  8. Tak Dapat Tanduk Telinga Dipulas, Rafizi Difitnah Anjur Parti Buih

    Iklan fitnah Rafizi penganjur parti seks bogel

    Nombor telefon Rafizi Ramli sekali lagi disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab yang mendakwa sebagai penganjur parti seks bogel.

    Anggota parlimen Pandan itu berkata, beliau mendapat tahu mengenai perkara itu selepas dihubungi Ibu Pejabat Polis (IPD) Shah Alam petang tadi.

    "Saya baru dihubungi oleh pegawai polis dari IPD Shah Alam yang ingin menyiasat satu sebaran iklan mengenai penganjuran parti seks bogel.

    "Saya baru mendapat salinan iklan tersebut yang disertakan bersama," tulis Rafizi yang turut menyiarkan iklan berkenaan di Facebooknya.


    Menurut Rafizi, ini bukan kali pertama nombor telefonnya disalahgunakan bagi menyebarkan maklumat palsu mengenai perkhidmatan seks atau pelacuran.

    "Saya telah menjelaskan kepada pihak IPD Shah Alam.

    "Saya memohon supaya mereka yang berhajat untuk menyertai parti sebegini, jika mereka membaca berita ini, berhenti menelefon atau menghantar (kiriman) WhatsApp kepada saya," jelasnya.

    Poster berkenaan yang dihiasi gambar wanita seksi dengan tajuk 'Wanna Get Wet & Wild?' menyatakan acara itu diadakan di sebuah tempat di Kuala Lumpur dan berlangsung dari jam 12 tengah malam sehingga pagi.

    Ia memaparkan lima nombor telefon dengan nama yang tertera adalah Amber, Maria, Rifa, Izzy dan Mandy.

    Secara berseloroh, Rafizi mengakui pernah 'terlibat' dalam parti buih bogel, tetapi hanya ketika memandikan anak kecil beliau.

    "Satu-satunya parti buih bogel yang saya pernah terlibat ialah apabila saya memandikan anak kecil saya yang berumur 3 tahun," kata setiausaha agung PKR itu. -mk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Razifi terkenal dengan buat iklan sendiri lepas ITU menyalahkan orang he.he.he. pengikut dia bodoh pecaya rafizi kena dajal, aku yakin pengikut dia buat iklan sendiri lepas itu salahkan umno

      Nak salah kan umno buat lah itu kami dah tahu permain macai day rafizi itu

      Padam
  9. Cilaka punya blogger Putra Murtad pondan bapok dayus. Habis dia delete komen Kejora.

    Jumlah komen sebelum ini dah lebih 70, kini tinggal 40 lbh saja.

    Sama saja taraf pondan maknyah si macai pendedak ni dgn boss dia si Matdey keling..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Si biadab ni tak tahu menghormati tuan rumah.

      Sudahlah dikotorkan rumah orang dgn najisnya yang mencarut dan memaki hamun tanpa sebarang fakta hujahan, apabila kotoran najis itu dibersihkan dimaki hamun pula si tuan rumah.

      Memang bebal fujur yang amat sikapnya.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. Saya membuat komen di atas tanpa mengetahui sama ada betul dakwaan kejora bebal admin delete komennya.

      Kalau betul maka ucapan saya ialah syabas.

      Memadamkan carut marut dan maki hamun samalah membersihkan rumah dari najis kotoran.

      Ia mesti dibezakan daripada memberikan hak kpd pihak lawan untuk memberikan pandangan.

      Tiada pandnagan yang diberikan si bebal dedak ini dalam carut marut itu.

      Pak Rahman dah lama mknta bnda ni dibuat dan saya dan pak othman dah lama setuju.

      Biarlah pencarut tegar ini marah kerana hanya yang super kotor akan suka melihat kekotoran dibiarkan.

      Padam
    4. Babi sial cilaka lahanat jubo hitam cipan tenuk bullshit la penyokong matdey

      Padam
    5. Chief jing jubo

      Padam
    6. Ini kelab beb, bukannya rumah, kalau rumah kena ada pengenalan diri dan diizinnya baru boleh masuk .

      Padam
    7. Setuju dan sokong komen sdr john doe 11.37!!!

      Dan setuju juga dengan tindakan admin delete komen anjing najib tiada fakta, tiada pengisian, melampau batas dan adab!!!

      ....................

      Lihat dan baca tindakbalas komen anjing najib ni ;

      "Cilaka punya blogger Putra Murtad pondan bapok dayus. Habis dia delete komen Kejora.

      Jumlah komen sebelum ini dah lebih 70, kini tinggal 40 lbh saja."

      Sama saja taraf pondan maknyah si macai pendedak ni dgn boss dia si Matdey keling..

      :) inilah akibatnya apabila anjing najib terasa akibat menyumbat benda hasil haram, beri plak anak bini makan, maka dapat keturunan anjing.

      Padam
    8. Tahniah bros john doe & Sarawak Scholar. Keep it up and Salam Perjuangan.

      Padam
  10. Kalau berhutang itu dikatakan mengemis, berapa ramai diantara kita yg boleh dikategorikan sebagai pengemis? Dengan hutang kereta, rumah, kad krdit dsb.

    Kalau nak dikira hutang, kiralah juga pendapatannya. Masa 1986 hutang Malaysia mencecah 105% berbanding kdnk. Singapura pula pada 2015 mempunyai hutang 152% berbanding kdnk negara itu. Bangkrap ke Malaysia waktu itu? Bangkrap ke singapura sekarang ini? Jangan bandingkan zimbabwe yg terpalit dgn perang saudara dan kemarau yg teruk.

    Greece bangkrap kerana rakyatnya mahukan cukai rendah, subsidi serba serbi dan malas bekerja.


    Pada hari ini hutang negara yg digembar gemburkan adalah termasuk hutang pihak swasta. Mengikut DBS singapura pada tahun lalu hutang luar Malaysia adalah sifar.



    Jadi tak perlulah jilat semua lendir dan kahak si mamak tua tu yg terkenal dgn menjilat kembali segala lendir dan kahak nya sendiri. Perlu difahamkan perbuatan si mamak itu adalah permainan serampang 2 mata utk menyelamatkan diri. Dengan ketidaktentuan politik sekarang, si mamak perlu jual maruahnya demi selamatkan anak2 dan kroni2nya. Jika BN masih kerajaan, si mamak pasti selamat. Jika pakatoon menang, dia juga boleh selamat kerana terbabit gerakan menjatuhkan kerajaan.

    Seperti ayat biasa si mamak keluarkan bila dituduh......"BUKAN SAYA TAPI ORANG ITU DAN INI"....macam keling terbelit utk lepas diri....


    KAHKAHKAHKAH.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. bodoh punya keris beroyan...
      pencacai tegar jibbo...g jilat bontot najib le..

      ko kira tahun 1986..cuba ko kira tahun 2016

      Padam
    2. Jing 11.54,

      Zaman tun 195 billion hutang negara jer, najib, jika kira termasuk hutang terbaru dari negara cina sudah meningkat 950 billion,

      Tak lama lagi 1 Trillion!!!

      Anjing ni kenapa bebal sangat?

      Padam
    3. Bagus juga 1 trillion tu, sebab dah dekat dengan maksud 1 malaysia.

      Syabas najib! Kerana Bawa rakyat ke lembah maksiat dan lubang kegelapan!!!

      Padam
    4. Sokong
      Memang tak boleh bagi muka lagi dg proTun.

      Padam
    5. Sekali lagi aku nak beritahu pada pengemis (bukan aku yg kata tapi putralendirkahak).....hutang mestilah dikira juga pendapatan. Kalau tak ada pendapatan, siapa nak bagi hutang?

      Zamam mamak rm195 billion jumlah hutang tapi kdnk cuma rm180 billion....bodoh.....iaitu sekitar 105% hutang berbanding kdnk. Zaman sekarang hutang berada pada paras 54% berbanding kdnk....

      Jilat la lendir dan kahak mamak tu licin2.....

      Padam
    6. Berayon yang mangkuk hayun

      Hutang zaman Madey ada hasil. Hutanh zaman Jibo apa hasil pun tak ada melainkan untuk akaun dia anak beranak dan macai2 mcm ko ja.

      Kalau madey takut dia tak lawan jibo lah sbb jibo yg sdg berkuasa sekarang.

      Jibo yang takut itu yg lwn habis2 sbb tahu dia kalau jatuh masuk ke dalam la. Lawan sampai rosakkan seluruh sistem negara.

      Ko apa tau, ko mangkuk berayon.

      Padam
    7. Keris Berayon juga gunakan bahasa yang biadab dalam berhujah sama seperti Kejora. Tapi saya jawab juga isinya kali ini. Walaupun diketahui dia hanya kacau daun dan lari selepas mengacau.

      Hutang ni sebaiknya dielakkan kecuali di dalam hal keperluan (sprti disebutnya hutang rumah kereta dll), dan juga sbg modal perniagaan.

      Zaman Tun M juga berhutang tapi ada hasilnya. Paling mudah ialah Jambatan Pulau Pinang. Selepas hutang habis dibayar jmbtn jadi milik sendiri tanpa hutang. Kutipan menjadi hasil solid pendapatan negara.

      Ada pula hutang Najib apa hasilnya. 1MDB meninggalkan hutang 50b tapi apa hasil hutang ini? Tak ada. Tiada sumber untuk membayarnya balik, maka pembayaran dibuat melalui wang cukai rakyat. Ini bukanlah hutang produktif tapi gali kubur.

      Ini nak masuk lagi 55b / 133b dari negara China. Kalau geuniene money pun tetap anak cucu akan bayar. Kalau bukan genuine money (dibuat pinjaman dari bank tmptn), hancurlah kewangan negara kerana yang memberi hutang adalah juga yang berhutang. Sekiranya projek gagal sendiri tanggung.

      Jumlah hutang negara dah hampir 1 trillion. Berhujah bahawa orang lain juga ada hutang malah lebih besar lagi bukanlah hujahan profesional untuk justify kita berhutang.

      Pertama barangkali hutangnya banyak tapi bersifat produktif. Kedua kalau tak produktif pun itu bermakna itu contoh yang buruk untuk diikuti.

      Pepatah Melayu kata yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan, bukannya yang buruk itu jadi teladan dan dibuat jsutifikasi pula.

      Mengambil kira keadaan rakyat yang makin dihimpit fakta bahawa hutang yang dibuat akan ditanggung melalui cukai ke atas rakyat selain potongan peruntukan perbelanjaan demi kesejahteraan rakyat yang makin dipotong menunjukkan hutang ini adalah hutang buruk gali lubang. Ia bukan hutang produktif.

      Kita masih belum bankrap disebabkan Tun M selama 22 tahun telah sediakan asas ekonomi yang kukuh. Makilah Tun M apa pun, itu adalah hakikatnya. Hasil pentadbiran baik beliaulah yang kita pernah merasai kesejahteraan masa dulu dan masih bertahan dalam himpitan masa sekarang.

      Walaupun ekonomi negara telah dan sedang dirosakkan oleh Tun Dol dan Najib tapi kita masih boleh bertahan disebabkan asas kukuh ini.

      Tapi bukit yg kukuh juga kalau selalu dikorek boleh runtuh, begitulah juga negara kita.

      Rom dibina ribuan tahun tapi untuk menjatuhkannya hanya perlu bbrp ketika. Malaysia juga dibina melebihi 50 tahun dan nak jayuhkanya memadailah dengan sepenggal atau dua di bawah pemimpin khianat.

      Padam
  11. apabila Tun mula menaburkan fitnah mengenai projek keretapi laju - yang bernilai 550b dikelaskan sebagai hutang ?? dan sebagai balasan harta negara menjadi ganti ?? Ringgit menjadi lemah ?? Akhirnya Malaysia dijajah ekonominya ??

    Ecrl - dibiayai oleh China dengan terikat MOU diantara dua negara berdaulat -

    CHINA memindahkan teknologinya kepada Malaysia dengan timbal balas kepadanya lebih bersifat "perlumbaan" diantara kuasa besar dunia.

    Amat malang apabila seorang mantan Perdana Menteri memilih untuk berkhianat .. sedih melihat golongan yg jahil dan taasub itu terus menerus diperbodoh dan ditunggang ..


    BalasPadam
    Balasan
    1. Unknown...

      Jika kamu pejuang sejati kebenaran kenapa berselindung di sebalik 'Tanpa Nama'? Di mana keikhlasan, keberanian & harga diri mu?

      Kita kalau nak tuntut ilmu atau terima nasihat, kena tengok siapa dia, kredibilitnya, latar belakangnya, pengalamannya, sumbangannya...bukan seperti Najib yg tak sudah2 membohong, mencuri hak rakyat/negara, tak ada jati diri, dayus/takut pada bini, tak mampu berdikari & melendet pd kuasa asing.

      Seperti kamu juga yg amat diragui.. yg tidak bernama, tidak berbin, tidak diketahui asal-usulnya, sekolahnya, latar belakang keluarganya, pengalamannya, sumbangan kpd masyarakat & negara. FAHAMMMMM.....!!!!!

      So stop bull shitting, got it......????

      Padam
    2. Dah tak boleh jawab, nak salahkan nama org pula.

      Padam
    3. Tun M jaja atau Najib yang umumkan kos ECRL berharga 55b dan dibayar secara hutang?

      Teknologi apa yang dipindahkan ke Malaysia? Sedangkan syarikat tempatan pun ada kemampuan malahan dibenarkan terlibat dgn pembinaan keretapi di India.

      Ini bukan bina sesuatu yang di luar kemampuan kita, maka apa motifnya? Tumbuk rusuk? Apparently yes.

      Apa kajian feasibiliti ECRL daripada segi pulangan faedah, kos, unjuran kutipan dan bayaran balik? Tak ada kan?

      Yang ada, aku pergi, aku bincang, aku bawa balik hutang.

      Ini fakta sahabatku Unknown, bukan rekaan atau fitnah.

      Padam
    4. Kejora in diguise at 1:15.

      Pak Othman tak boleh jawab? Kelakar sungguh.

      pak Othman telah menulis dgn terperinci mengenai isu2 feasibilty ini dalam blog ini dan kamu yang yak boleh jawab dan mencarut sbg balas, kamu kata pak Othman tak boleh jawab?

      Tulisannya itu bahkan dipetik dan dibuat entry di blog din turtle dan mencapai hits. Kemudian ia disambung pula oleh pak Rahman, isu yang sama cuma pandangan daripada 'orang dalam' pula.

      Hakikatnya pak Othman lebih daripada mampu utk menjawab tapi dia tahu kalau dia bentang sekali lagi pun kamu takkan dapat jawab.

      Di atas sebab yg sama juga aku tak kopipes ulasan pak Othman mengenai ECRL ini di atas isu2 feasibility sbb aku dah tau ianya sia-sia dibawa kepada kamu untuk dihujah balas. Takkan ada hujahan balas melainkan hilang, alih tiang gol ataupun mencarut sahaja.

      Padam
  12. WTF ohtman singaporean

    BalasPadam