Selasa, 22 November 2016

Belasungkawa ~ Din Turtle.


Kami tidak pernah berhubung..! Kami tidak pernah duduk semeja dan berjumpa dibawah satu bumbung..! Namun hubungan kami akrab..! Admin tidak pernah mengenali beliau di luar media maya..! Hanya setelah kematian beliau baru admin mengenali wajahnya..! 

Begitu lah hubungan yang terjalin..! Hubungan diatas satu wadah..! hubungan atas tujuan yang satu..! hubungan atas perjuangan yang satu..!

Semoga Allah melimpahkan takufik dan hidayahNYA dan meletakkan roh Allahyarham di sisi roh para solehin..! Amin.

Al Fatiha..!

Layan Tulisan Tan Sri Sanusi Junid di bawah ni..! sumber-sanusijunid

Lu FIkir La Sendiri!!!

DIN TURTLE (SHAIFUDIN BIN MAHMUD)

INNALILLAHI WAINNA ILAIHI ROAJI'UN.

Tidak ada kata-kata yang dapat memaparkan perasaan saya dengan kepulangan ke rahmatullah seorang sahabat seperjuangan. 

Din ialah seorang blogger yang miskin tetapi berprinsip dan tidak dapat dibeli dengan wang. 

Pernah beliau ditawarkan RM3,000.00 ke RM5,000.00 sebulan hanya untuk berhenti menulis lagi.

Dengan ikhlas beliau mengaku menerima RM3,000.00 untuk sebulan, tetapi beliau menyesal dan tidak mahu menerima lagi walaupun bayarannya hendak ditambah.

Pada bulan puasa yang lalu beliau berhasrat untuk berhenti menulis kerana ingin menjadi kakitangan sekuriti di sebuah pasaraya di Kuala Trengganu untuk mengawasi keselamatan mereka yang menjual kueh-mueh di bulan puasa. Elaunnya hanya RM2,000.00 dan katanya untuk belanja hari raya. Setelah beberapa hari beliau tidak sanggup berhenti menulis dan terus berhenti kerja.

Dalam pertemuan terakhir saya dengannya beliau berkata, walaupun keadaan beliau tidak mewah dia tidak mahu jadi macam ikan di kolam Ho Chi Minh, tidak mahu pakai cermin mata hijau yang hendak diberi oleh Pak Warso, tidak sanggup tertangkap seperti beruk di Afrika dan akhir sekali beliau tidak mahu jadi seperti burung yang makan dedak di Denmark. 

Jelas sekali Din sentiasa mengikuti blog saya sebagaimana juga saya banyak belajar dari blognya. 

Untuk mengingati Din saya turunkan di bawah ini 17 rakaman yang beliau buat dengan saya dari masa ke masa.

Din tidak sempat melihat hasil dari perjuangannya; tetapi, yang penting ialah niat yang betul dan suci dalam mengendalikan perjuangan, kerana hasilnya nanti Allah swt yang menentukan. 

Sama-samalah kita berdo'a semoga Allah swt menerima semua ibadatnya, mengampun semua dosanya dan meletakkannya disampai mereka yang dikasihiNYA.  

DIN TURTLE DALAM KENANGAN (1966-2016)


Visi 20-20 Berbeza Visi 20-50 - 30 Oktober 2016


BR1M - Lembu Pakai Cermin Mata - 27 Oktober 2016



Selamatkan Malaysia - Johor Bharu 30 April 2016




Apa Itu Sayang UMNO? - 11 Mac 2016



Hi-Tea Bersama Tun M - 3 Oktober 2015



Ulasan Alasan Derma - 26 Ogos 2015




 Siapa Bangsat? - 25 Ogos 2015




Kabinet 1MDB - 1 Ogos 2015



Kenapa Tun Bercakap Pada Media Asing - 31 Julai 2015



Beza Pemecatan TPM - 31 Julai 2015



Cara Tun Mahathir Menyelesaikan Masalah - 4 April 2015



1MDB dan Perpaduan - 21 Mac 2015



Antara Mahathir dan Najib - 21 Jan 2015



Teguran Tun M - 11 September 2014




Akta Hasutan - 9 September 2014





Senaraikan Masalah Melayu - 9 September 2014

50 ulasan:

  1. Di zaman jibo susah nak cari blogger yg berprinsip mcm arwah Din (Alfatihah).
    Prinsip maksud saya bila sesuatu perkara tu salah, kita kata salah wakaupun terkena kawan atau parti sendiri dan berani tegur.
    Terlalu ramai yang spin dan buang jatidiri demi dedak.
    (Bagaimana mereka boleh tidur malam dan tengok muka anakbini bila beri makan dedak).

    BalasPadam
  2. Alfatihah untuk arwah,saya adalah seorang peminat blog beliau.Pada saya beliau seorang yang jujur dan teliti didalam penulisan ,juga seorang yang kelakar yang menghiburkan.Semuga rohnya ditempatkan ALLAH disamping orang2 yang beriman.Amiin...

    BalasPadam
  3. Satu dah kojol...yg lain beringat-ingat le...
    Sesama manusia boleh le kelentong, dgn malaikat siap le ngko...

    BalasPadam
    Balasan
    1. 8.06,

      Saya selalu ingat. Orang lain sama.

      Namun dari penulisan anda, anda tak kan mati. Boleh kutuk orang bila bila masa. Malaikat pun takut anda....

      Padam
    2. Anjing najib 8.06, ko tau tak komen menghina ko tu menambahkan, melipatgandakan lagi bilangan anti najib dan umno? Ko hina Tun, rakyat makin kuat sokong Tun, tu pasal dah cakap dari dulu lagi, nak komen sila beri fakta dan pengisian, bukan maki hamun, bukan mengeluarkan kata2 kesat & lucah, ko pantun najib pun berpantun tapi takder isi, mungkin org ko, najib, umno ingat rakyat bodoh kot?

      Malahan kami ada beri cadangan bagaimana nak counter balik serangan bertubi tubi sampai najib terkepit klepet berlaga lutut, oops silap, tersepit lembik dek pukulan kak mah oops silap lagi....mungkin "najib tak kenal jho lo"? Amacam jing? Ok tak peluru yg diberikan ni?

      Padam
    3. Sdr 8.38,

      "Malaikat pun takut anda...."

      Kalau kita komen camni, anjing najib ingat dan percaya betul lah "malaikat takut" dia.

      Wayar otak dia dah nak putus tu, dia nak buat2 berlakon gila, Allah tak izinkan, camner?

      Padam
    4. 'malaikat takut anda' itu satu ayat kiasan..
      tak sama la mcm madey ckp lebih baik berkawan dgn SYAITAN DIKENALI?? apakah Allah perintah kita berkawan dengan SYAITAN yg direjam dlm neraka itu kerana kita kenal?

      kau tk sedar2 lagi nk loyar buruk suka hatilah.. tp semua org terkejut.. begitu galak menghentam Najib 24 jam tiba2 mati mcm tu je.. Allahu Akbar..!! menakutkan..!

      Padam
    5. 10.11

      SYAITAN DIKENALI??

      Sedikit penerangan;

      "The lesser of two evils principle (or lesser evil principle, lesser-evilism) is the principle that when faced with selecting from two unpleasant options, the one which is least harmful should be chosen."

      Jing, ayat ni menerangkan definasi mat saleh tentang mana yg lebih baik.

      Tiada kaitan bersekutu dengan syaitan dan agama islam.

      .........

      "begitu galak menghentam Najib 24 jam tiba2 mati mcm tu je.."

      Kami nak mati dgn cara tak menyusahkan org lain, cara macam ni boleh tak jing?

      Kami tak nak mati macam jing, org suruh mengucap ko menyalak nyalak macam anjing, pastu jing boleh plak bersuara, suruh buka bumbung rumah, sebab nak mati, nak tengok langit, cam mana plak jing?








      Padam
  4. Amin Ya Rabb. Jgn sesekali kita lupa jasa arwah. Saya mengikuti blog arwah sejak 2008 lagi. Dalam isu 1mdb, arwah ada lah antara The Best. Ada masa kita lupa jalan cerita tu, arwah akan link kan balik. Cukup teliti dia. Suka gaya dia menulis. Seloroh sikit, sakat sikit but never mean.
    Baca dlm FB Datuk Kadir Jasin arwah bukan orang senang. Harap ada yg ambil tahu hal kebajikan anak isteri arwah. Farewell Din Turtle. You shall not be forgotten.
    Kamil

    BalasPadam
    Balasan
    1. jgn kita lupa jasa arwah..ya jasa mengumpul byk2 dosa.. seolah2 dia dh dpt 'wahyu' kah atau bukti manakah najib itu telah bersalah dgn 1mdb?

      dosa bertimbun2 dibawa mati entah bgaimana untuk dilangsaikan tnpa meminta ampun dr tuan punay diri! inilah dunia kehidupan pemakan dedak madey. mereka seronok dlm dunia mereka sendiri.. kelompok tamak dunia dan gila kuasa.. tk takut Tuhan, mereka tk rasa berdosa, mereka terus bangga dgn dosa.. Allahu Akbar!!

      Padam
  5. Sanusi...sanusi..tegar dgn tabiatnya..puas puaslah ..

    BalasPadam
  6. Al Fatehah.

    When beggars die, there are no comets seen
    The Heavens themselves blaze forth the death of princes

    Demikian kata William Shakespeare, pujangga British yang menulis beratus tahun dulu.

    Makna nya, bila orang miskin meninggal dunia, tak banyak tahu.
    Bila orang besar mati, seluruh dunia hebohkan nya.

    Tapi kerana dia berkhidmat bagi usaha2 menyelamatkan Malaysia dari penyelewengan dan pengsonglapan, ramai juga yang menghargai sumbangan nya. Moga2 roh nya di tempatkan di antara mereka yg soleh.

    Dalam pada itu, pemergian nya di umur yang masih muda perlu meperingatkan kita menjaga kesihatan kita sentiasa. Exercise, di antara yang perlu di lakukan selalu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shakespeare yg menjadi idola korang tentunya masuk syurga kan?

      Padam
    2. bro tgk pencacai pro mamak dh mcm xde Tuhan dh.

      org jht disanjung bagai. ulamak mereka keji. last2 shakespear plak naik jd 'ularmak' idola mreka.

      boleh le join kalu nk sesat mcm mamakdey jgk! marina madey tu xtau le knl x masjid dgn gereja??

      Padam
  7. Arwah dulu baikk orangnya....πŸ˜”πŸ˜’πŸ˜žπŸ˜©

    BalasPadam
    Balasan
    1. baik mcm haram jadah kot.. tgk blog dia baik lagi Yahudi mabuk dr si munafik ni! putra mabok belum insaf lagi ke rakan maksiat ko dh jalan dulu.. madey plk rse dia nk tongkat langit 100 thn lg gamaknye..

      Padam
  8. Ko yg cakap penyelewengan tapi kami ckp tidak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kejora 9.25 (a****g najib) jom kita minum teh? Nak berkenalan bleh?

      Padam
    2. meroyan macai pro madey. sudah mati mengejut tentera fitnah korang belum serik2 lagi kah utk bertaubat?

      Padam
  9. mampos dlm keadaan tgh buat keja maksiat.. tktau le nk ckp ape.

    hrp2 Najib ampun la dosa dia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. gerun dn menakutkan din ni meninggal ketika sibuk memfitnah memaki mencaci pemimpin seolah2 tiada sempadan Agama. di halalkan fitnah ats najib non-stop.Wal'iyyazubillah smoga dilindungi dr mengikut jejak org2 bgini. Smg DS Najib maafkan dia dan Allah ampunkan dia. kalau tidak Allahu Akbar.. tiada kata2 dpt gmbrkn azab Allah Yang Maha Pedih lagi Menakutkan. Pengajaran bg yg masih hidup, bila2 masa shj Allah SWT boleh mencabut nyawa, buat baiklah bukan buat jht dan permusuhan.

      -Al-Fatihah.

      Padam
    2. 10.08

      "ketika sibuk memfitnah memaki mencaci pemimpin seolah2 tiada sempadan Agama."

      Citer skit? Najib kenal Jho lo fitnah ke?

      Satu dunia cakap najib menyamun fitnah ke?

      Pak arab gila mana ntah dikatakan derma? Masuk ke akaun peribadi najib?

      Sprm cakap src pecah amanah masukkan duit dlm akaun najib fitnah?

      Padam
    3. kenal jhlow dgn fitnah najib menyamun dengan jhlow itu jauh langit dh bumi chaii..

      target macai madey ialah mengheret fitnah Najib spy diBENCI kaw2.. tnggung lh dosa byk2.. trmasuk lah si arwah yg belum sempat mintk ampun pd Najib.

      macai..kalau SPRM ckp psl SRC tu ada slh laku.. adakah SPRM telah ckp Najib yg buat?

      ini mslh macai madey.. xingt nk jumpa Tuhan.. kerja nk fitnah dn fitnah! sudahlah macai.!

      Padam
  10. "hrp2 Najib ampun la dosa dia.."

    Tiba2 tukar gear reverse jing? Kenapa?

    BalasPadam

  11. Kematian sepatutnya menginsafkan korang supaya jangan do maki hamun ustaz2, tok lebai, tok aji, mereka inilah yg menyumpurnakan jasad kamu yg telah terbujur. Bukannya lks atau lge atau Teresa ape ke benda.

    BalasPadam
  12. Kasihan sampai ke tua juga sanusi fanatik pada tun m ITU, sedangkan kawan lain dia juga semua dekat diri di surau Dan masjid ITU, kasihan masa muda sanusi disanjung, masa tua dia mengalakan generasi akan datang kahwin sejenis, menang betul kasihan lah..

    BalasPadam
  13. MALAM KE DUA BERSOLIDARITI LAGI
    YANG RAMAI DATANG KAUM CINA BABI
    ULANG TAYANG AL ANUS LILIN DAN API
    SEMINGGU JER PAS TU LILIN X NYALA LAGI


    kikikikiki... bodooo bodooo

    MALAM TADI SOLIDARITI MEDEY KUTTY
    MALAM NI PULAK CIP CINA LKS & LGE
    ESOK KITO TENGOK LEBAM DI PIPI
    CUMA BOBOI JER YG GOYANG KAKI

    kikikiki.... yg datang memalam jln kaki... boboi & kutty jalan pakai porshe..... bodoooo... bodooo

    BalasPadam
  14. Bila kutu brahak tanpa nama, tanpa bin, tak tahu asal usulnya, di mana & tahap sekolahnya dan pengecut... mula berlagak macam pandai dgn luahan merepek meraban, penuh dgn makian & menulis guna huru besar.... amat mengerikan.

    BalasPadam
  15. Karena sering memburuk-burukan orang lain, maka penyebar fitnah diberi gelar oleh Rasulullah saw dengan seburuk-buruk manusia. Beliau bersabda, “Inginkah kalian aku beritahukan mansia terburuk diantara kalian?” Para sahabat menjawab: Ya, Beliau SAW bersabda, “Yaitu orang-orang yang ke sana ke mari menyebar fitnah, yang memecah belah di antara orang yang saling mencintai dan meniupkan aib kepada orang-orang yang tidak berdosa/bersalah”. (HR Ahmad)

    BalasPadam
  16. Masih ingatkah kita ketika di awal pentadbiran Najib, rakyat bukan Melayu begitu berleluasa menghina Islam, Raja & bangsa Melayu. Namun Najib buat dekkk ajer..kenapa yer...?? Sekarang baru semuanya terbongkar - Najib, Rosmah & Allahyarham Jamaluddin Jarjis ketika itu sibuk melobi untuk menjalin persahabatan dgn pihak Zionis Yahudi & White House Amerika. Tujuannya adalah untuk mendapatkan pinjaman riba RM42 bilyon dan mengguna khidmat Agensi APCO Yahudi Israel untuk bersaing dgn Anwar Ibrahim yg ketika itu dapat dukungan kuat Amerika & Yahudi Zionist seperti Paul Wolfowitz (former President of the World Bank, United States Ambassador to Indonesia, US Deputy Secretary of Defense).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setelah saya membaca buku 'Confessions of an Economic Hit Man', sekarang saya faham kenapa negara2 Islam, juga negara dunia ketiga jadi mangsa keserakahan puak Zionis Yahudi di bawah Order Bahru Dunia (New World Order) untuk menguasai dunia. Anwar Ibrahim & Najib terjebak dalam perangkap mereka. Hanya Tun Mahathir saja yg masih konsisten enggan tunduk kepada kehendak mereka & budak suruhan mereka, USA.

      Padam
    2. Berwaspada & ingatlah...di belakang USA ada Zionis Fake Jews, di belakang Zionis Fake Jews itulah Pendusta Besar (The Great Deceiver) Ad Dajjal.

      Slogan Zionis Fake Jews... Menaklukki dan memperhambakan sesuatu bangsa atau negara melalui Pedang atau Pinjaman Riba. (To conquerand enslave a nation by the Sword or Debt).

      Padam
  17. LAPORAN BERITA BERSIH 5 DI LUAR NEGARA:

    Fresh clampdown by Govt on Malaysian activists won't work.

    Malaysia's government is attempting to quash political activism through new security laws and fresh arrests. But its critics say the extreme measures only reveal the extent of Prime Minister Najib Razak's authoritarian regime.

    Organized by the electoral reform group Bersih, thousands took to the streets of Kuala Lumpur on Saturday to demand the resignation of Prime Minister Najib Razak over his alleged involvement in a grand corruption case. The rally drew as many as 40,000 protesters according to official estimates, but some claim the crowd was larger. This was the organization's fifth mass anti-government demonstration since 2007.

    At least 15 activists and members of the political opposition have since been arrested, including Bersih chairwoman Maria Chin Abdullah who was taken in under a new security law meant for terrorists. Passed in 2015, the controversial law—called the Security Offences (Special Measures) Act or SOSMA—enables officials to arrest and detain people without a warrant and bail.

    A statement from the Barisan Nasional government released on Saturday also declared it was unlawful for parties to unseat a democratically-elected administration via street protests.

    This weekend's developments were widely seen as a fresh crackdown on anti-government critics following the introduction of the National Security Act in August, which enabled the government to establish martial law in any part of the country.

    "These crude attempts to intimidate Malaysian civil society activists and human rights defenders further damages [the] Barisan Nasional government....This clampdown on its critics is another sign of the Najib government's failed governance and bankrupt agenda," Bersih said in a statement on Saturday.

    The arrests show that PM Najib is grasping at straws to stop the Bersih rally. The Malaysian authorities must immediately end the arbitrary arrest and harassment of Bersih members and supporters and refrain from impinging on their right to freedom of peaceful assembly," echoed Andrea Giorgetta of Paris-based human rights organization FIDH.

    Deputy Prime Minister Ahmad Zahid Hamidi told local media that more arrests were expected, from both Bersih and the pro-government Red Shirts group that staged a counter-rally on Saturday. The police classified both protests as illegal.

    Malaysia is increasingly creating a dangerous atmosphere for political freedoms.

    Source : CNBC News

    BalasPadam
    Balasan
    1. LAPORAN BERITA BERSIH 5 DI LUAR NEGARA:

      KUALA LUMPUR: Malaysian electoral reform advocacy group Bersih is carrying out its fifth mass demonstration in the capital city on Saturday (Nov 19), in bid to pressure Prime Minister Najib Razak to resign.

      It has vowed to press on with demonstrations despite the arrest of Bersih's chairperson Maria Chin Abdullah and secretariat member Mandeep Singh on Friday. Police raided the group's office in Petaling Jaya on the eve of the rally and confiscated items such as laptops, mobile phones and bank documents.

      "This won't break our spirit," said Bersih on its Facebook page. "The more they push us, the more we will rise."

      An estimated 7,000 police will be deployed for the rally. Malaysian police have also warned that tear gas and water cannons could be used.

      The Red Shirts, a rightwing group aligned to Najib and his ruling United Malays National Organisation (UMNO), has said it will confront protesters. Its leader Jamal Yunos was also arrested in the early morning of Saturday.

      In the past, Bersih's rallies have drawn tens of thousands of people to protest in the streets calling for electoral and national reform. This year, Bersih is calling for accountability for the scandal surrounding state fund 1MDB. Civil lawsuits filed by the US Department of Justice in July said a person codenamed "Malaysian Official 1" received millions of dollars misappropriated from the fund, but the person was not identified.

      Bersih, named after the Malay word for "clean", is an alliance of NGOs and civil society groups.

      Source : CNN

      Padam
    2. LAPORAN BERITA BERSIH 5 DI LUAR NEGARA:

      Former Malaysian PM Mahathir throws weight behind rally to oust leader Najib.

      Malaysia's former prime minister has appeared in an online video urging opponents of the current leader to take to the streets to demand his ouster.

      Mahathir Mohamad, who oversaw a brutal repression of opposition protests while the country's prime minister from 1981 to 2003, called on supporters of the civil and electoral rights group Bersih to join a mass rally Saturday to demand current Prime Minister Najib Razak step down.

      Characterizing Malaysia as being in a "state of emergency," Mahathir accused Najib's administration of creating debts "to the tune of billions of ringgit which the government and country cannot repay."
      A billion ringgit is equal to around $230 million.
      Wearing a yellow Bersih 5 t-shirt, the nonagenarian -- Malaysia's longest-serving leader -- urged his former constituents to join the demonstration, "because (Bersih) are trying to find ways to heal our nation by forcing a change in government, so we are not led by somebody who has been accused of the whole world of being behind the disappearance of so much money.
      "I hope all Malaysians will give their full support and take part in this Bersih protest."

      Source : CNN

      Padam
  18. CNN pojaaan yahudi.. elok sgt le tu macai.. petik je la apa2 dr bangsa kafir penentang punya lidah!

    BalasPadam
  19. syukur, arwah dinturtle tlh meninggalkan kita dgn secara aman.(tidak menyusahkan orang).

    emak mertua saya tlh 'bed ridden' selama 2 1/2 tahun n memerlukan bantuan 24/7.

    arwah tun razak menderita n menahan sakit selama beliau berubat d London n meninggal setelah tercungap cungap utk bernafas.(nazak).

    semua yg hidup akan berpindah k alam barzakh.

    hanya muslim yg tiada perasaan saja yg mencemuh orang yg sudah meninggal kan kita.

    sungguh pun saya baru mengenali nya, saya percaya yg beliau tlh memilih utk berjihad menggunakan intelek nya.

    "I love those who can smile in trouble, who can gather strength from distress, and grow brave by reflection. 'its the business of little minds to shrink, but they whose heart is firm, and whose conscience approves their conduct, will pursue their principles unto death" - Leonardo da Vinci.

    alfathah. jasa mu tetap d kenang. insya'allah.

    BalasPadam
  20. ADAKAH NIK AJIZ MASUK NERAKA KERANA SERING KRITIK KERAJAAN?

    BalasPadam
  21. Tengok muka pun tahu dia ni jenis tak beriman. Dah le amal ibadat tak ada, hidup dihabiskan dgn memfitnah caci orang. Awak tanggung le sendiri seksaan atas segala kemungkaran & kesesatan di dunia.

    Kalau ada anak soleh tolong berdoa atau sedekah jariah yg ditinggalkan atau ilmu bermanafaat yg diajar kpd orang, mungkin dapat ringankan seksaan...tapi rasanya tak ada...

    BalasPadam
    Balasan
    1. astagafirullahaladzim! amat tidak waras ulasan d atas. ini hanya bolih datang dari insan yg tidak mempunyai hati mulia.

      adalah menjadi amalan anak2 yg soleh utk mendoakan yg terbaik bagi ibu bapa yg tlh meninggalkan mereka.

      iman seseorang tidak terletak d atas paras rupa tetapi pd amalan nya.

      introspeksi lah diri. bertaubat lah.

      wassalam.

      Padam
    2. Di sini kita dapat lihat betapa keji & khasadnya hati Kejora sehingga orang dah pulang ke rahmatullah pun terus dimaki hamun. Bukankah ajaran agama mengatakan memaaafkan seseorang itu pekerjaan mulia dan disenangi oleh Allah SWT.

      Itulah padahnya bila seseorang itu tak sempurna asuhan, pergaulan kemasyarakatan diragukan, sekolah entah di mana & sampai tahap berapa.

      Padam
  22. Othman

    Cerita mengenai yahudi serta peranan agensi luarnegara telah diketahui umum untuk merosakkan umat islam diseluruh dunia.

    Tetapi beita luarnegeri yang kamu petik vs cerita mengenai peranan yahudi untuk memusnahkan org islam sungguh mengelirukan sehingga kamu kata Madey sahaja yg tidak berkompromi dgn yahudi ?? Dan berita bersih 5 yang mendapat liputan luarnegara? adakah kamu sedar itu pun strategi yahudi.

    Janganalah memandai mandai untuk auta....

    BalasPadam
  23. Setuju dengan saudara Rahman jpc,

    Arwah meninggal disisi isterinya selepas mengadu letih dan sakit badan dan meminta badannya disapu minyak.
    Sesungguhnya jelas Allah SWT telah mempermudahkan jalan bagi arwah menemuinya. Nenek percaya kita sebagai orang Islam inginkan kematian yg semudah itu....kerana diluar sana ramai yg mati setelah lama menderita sakit tenat atau sakit tua...menanggung azab sengsara selepas kemalangan atau musibah...
    Renungkanlah kepada diri kita sendiri..semoga kita semua dipermudahkan jalan kembali kepadaNya...
    Kepada yg mencerca dan yg mengata insaflah.. sesungguhnya dosa kita kepada Allah SWT sentiasa boleh kita memohon ampun tetapi dosa sesama kita hanya orang itu yg boleh memaafkan...LU FIKIRLAH SENDIRI !!!
    Din Turtle telah pergi buat selamanya...semoga Allah SWT mencucuri rahmat keatas rohnya dan ditempatkan di Jannah... aamiin...

    BalasPadam
  24. Setuju dengan saudara Rahman jpc,

    Arwah meninggal disisi isterinya selepas mengadu letih dan sakit badan dan meminta badannya disapu minyak.
    Sesungguhnya jelas Allah SWT telah mempermudahkan jalan bagi arwah menemuinya. Nenek percaya kita sebagai orang Islam inginkan kematian yg semudah itu....kerana diluar sana ramai yg mati setelah lama menderita sakit tenat atau sakit tua...menanggung azab sengsara selepas kemalangan atau musibah...
    Renungkanlah kepada diri kita sendiri..semoga kita semua dipermudahkan jalan kembali kepadaNya...
    Kepada yg mencerca dan yg mengata insaflah.. sesungguhnya dosa kita kepada Allah SWT sentiasa boleh kita memohon ampun tetapi dosa sesama kita hanya orang itu yg boleh memaafkan...LU FIKIRLAH SENDIRI !!!
    Din Turtle telah pergi buat selamanya...semoga Allah SWT mencucuri rahmat keatas rohnya dan ditempatkan di Jannah... aamiin...

    BalasPadam
  25. Boleh tak letak nama betul beliau. Janganlah letak nama Din Turtle bila mohon keampunan dari Allah. (Bahasa melayu jadi Din Penyu pulak). Seolah olah kamu mencerca dia pulak....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdra/i

      Maaf, saya mohon memberi pandangan.

      Almarhum sendiri yang letakkan nama gelarannya Din Turtle. Almarhum bukan sahaja redha dengan gelaran itu bahkan berbangga dengannya.

      Maka isu pencercaan atau penghinaan tidak patut timbul.

      Sahabat Nabi pun ada bergelar bapa kucing (Abu Hurairah). Malah sehingga ke akhir zaman pun Umat ini lebih kenalinya dengan nama ini berbanding nama sebenarnya.

      Wallahu a'lam

      Padam
  26. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam para sahabat seperjuangan.

      Saya telah membaca kesemua penghinaan si bebal dedak ini ke atas seorang yg telah meninggal dunia tanpa sebarang fitnah ataupun tanda2 kehinaan ke atas jenazahnya.

      Si bebal dedak sekali lagi menunjukkan seolah-olah ia tahu Almarhum ini seorang pendosa yang bakal disiksa. Dalilnya ialah almrhum memfitnah Najib.

      Hakikatnya semua tahu siapa pemfitnah sebenar. Tak apalah kita ketepikan hal itu dahulu.

      Cuma soalan saya:-

      1. Adakah si penghina ini mendapat wahyu bahawa Allah menghina dan bakal mengazab si mati?

      2. Adakah si mati meninggal dalam keadaan terhina? Mati di atas katil di samping isteri. Hinakah kematian sebegini?

      3. Adakah jenazah si mati berubah selepas meninggal dunia untuk menunjukkan ia dihina? Ada cerita jenazah busuk atau bertukar menjadi hitam?

      4. Adakah si mati tersiksa sebelum meninggal dunia? Ooh tidak, dia pergi dengan mudah sekali.

      5. Adakah sebarang kesukaran berlaku semasa jenazahnya diuruskan? Tiada kan, semuanya mudah dan lancar.

      5. Adakah kubur si mati menunjukkan apa2 tanda penghunuinya sedang mengahadapi azab dan penghinaan? Tak ada pula dengar khabar buruk tentangnya.

      Sekiranya tidak ada satu pun di atas maka nyatalah si penghina itu telah memfitnah si mati tanpa keterangan mahupun dalil.

      Kita semua tahu almarhum Din Turtle pergi dengan mudah dan aman, jenazahnya di dalam keadaan sempurna dan pengurusan jenazah berjalan dengan sempurna. Si mati selamat dari sebarang keaiban dunia.

      Si penghina pula bagaimana? Dia sendiri pun belum tentu bgmn akhirnya, mungkinkah kelak dia mati ditelan bumi tanpa sempat dikafankan dan disolatkan?

      Tidak mustahil sebab kebarangkalian itu tetap ada. Kematian si penghina belum diperlihatkan caranya kepada umum sedangkan kematian orang yang dihinanya sudah pun kelihatan tiada apa2 yang menghinakan atau mengaibkannya.

      Sesungguhnya si penghina itu hanya sedang diberi tempoh. Sama2lah kita melihat akhirnya kelak bagaimana pula.

      Alfatihah untuk Don Turtle, sahabatku yang mulia pada pandanganku.

      Padam
    2. Din turtle dan bukan Don Turtle

      Padam
    3. Kasihan 'ostat' John BoDoe ni...mana dia belajar ajaran sesat begini...

      Boelhkan ukuran balasan manusia di akhirat kita ukur dgn melihat cara kematian dia di dunia?

      Kalau begitu, ramailah orang2 jahat atau kafir yg mati dlm keadaan sempurna, akan dapat balasan baik di akhirat.

      Bodoh bebal bahalol baghal punya John...pada pun dia letak nama boDoe...memang bodo piang pun...

      Padam