Selasa, 1 November 2016

Penguatkuasa Malaysia Buat Apa Dengan Kes SRC..?


Dunia dah menggorak langkah..! Melibatkan duit rakyat bernilai 4000 juta..! Apakah dibiar perompak penyamun bermaharajalela? 

‘Krisis hutang baru’ hantui bekas anak syarikat 1MDB


Straits Times Singapura melaporkan, SRC International mungkin menjual asetnya kepada sebuah syarikat China untuk mendapatkan modal baru.
Krisis hutang baru menghantui bekas anak syarikat 1MDB, SRC International yang meminjam RM4 bilion daripada dana pencen penjawat awam.
Straits Times Singapura melaporkan, perunding kerajaan Malaysia sedang membincangkan pengambilalihan aset SRC International oleh sebuah syarikat China bagi mendapatkan modal baharu untuk membiayai pinjaman 10 tahun Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP).
Akhbar itu melaporkan, SRC International bergelut membayar faedah tahunan dan bakal menghadapi cabaran pada awal tahun depan, apabila ia perlu membuat pembayaran faedah dan pembayaran balik sebahagian daripada jumlah prinsipal.
KWAP ialah dana pencen negara untuk 1.6 juta penjawat awam dan menurut laporan itu, SRC boleh menimbulkan masalah baru buat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
SRC International adalah anak syarikat 1MDB yang menjadi milik penuh Kementerian Kewangan. Ia ditubuhkan pada awal 2011 untuk membuat pelaburan strategik sumber tenaga di luar negara.
SRC yang diambil alih Kementerian Kewangan sejak itu, dikaitkan dengan deposit RM42 juta ke akaun peribadi Najib, pada 2013. Perdana menteri berkata, beliau tidak sedar tentang perkara itu.
Straits Times melaporkan, SRC membayar RM164 juta faedah tahunan kepada KWAP, bagaimanapun ia perlu membayar RM660 juta pada tahun depan dan RM964 juta pada 2018, ketika ia mengurangkan jumlah prinsipal.
“Ini perlu diselesaikan dan satu daripada pilihan yang sedang dipertimbangkan adalah penjualan aset dan liabiliti syarikat kepada pihak baru,” kata seorang eksekutif kewangan yang terbabit dalam penstrukturan semula korporat di 1MDB.
Akhbar itu memetik laporan tahunan SRC 2014 yang syarikat itu mempunyai RM305.6 juta pelaburan di Malaysia dan RM3.8 bilion di luar negara serta melaporkan kerugian sebanyak RM164.5 juta bagi tahun kewangan berakhir Mac 2014.
Sampai bila nak buat bodoh..! Rakyat dan dunia semakin cerdik melihat permainan ini..!
Sepandai pandai tupai melompat..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

62 ulasan:

  1. Gaddafi dan saddam.........

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bro,

      Tak mustahil....

      Kesabaran rakyat ada hadnya. Kalau air mendidih terlalu lama, tunggulah akibatnya

      Padam
    2. Kita kena berhati hati, bro, elakkan lah implikasi Arab Spring sebab itu gejala salah di sisi undang undang negara.

      Kita hentam saja lah UMNO/BN yg di pimpin Najib sehingga depa terguling di PRU14.

      Padam
    3. Bro 8.35,

      Melayu and muslims suka rhetorics.

      Perjuangan RM50, sebungkus nadi lemak, t shirt percuma, pengangkutan percuma....setelah lelah, haus dan kenyang, terus tidur hadhari.

      Pru14 tak bererti kerana kita melayu muslim....dijanjikan syurga :)

      Padam
    4. Bro 8:35

      Bagi aku kata-kata bro berdua tu ada benarnya. Sebab Jibo sendiri dah salah gunakan undang-undang negara ini untuk terus mencuri dan selamat dari tindakan. So apa kejadahnya nak cakap pasal undang-undang negara lagi.

      Jadi Saddam ka jadi Gaddafi ka Jadi Mobarak ka semuanya memang layak kena ke atas Jibo ni.

      Apa pun aku setuju kita sebat Najib dan geng penyamunnya cukup-cukup sampai terlungkup.

      sebagai usaha kecik kita dalam ni, kita sebat ja anjing seekor yang dok menyalak bagi pihak Jibo dalam blog ni.

      Padam
  2. Isu SRC amat Jelas Penglibatan DS Najib...Wang RM 42 JUTA Masuk ke akaun peribadi beliau....Beliau MENGIAKAN keberadaan wang tersebut diwaktu balah hujah saman malu Tun Dr Ling...

    Duit inilah digunakan,dibelanjakan di HAWAII waktu dikala Malaysia banjir besar di pantai timur..

    DS Najib bermain golf dengan Presiden Obama...

    Mengapa AG Malaysia tidak nampak isu ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak nampak sebab buta

      tak bercakap kerana bisu

      tak dengar kerana pekak

      tak takut sapa2 kecuali Allah. tapi $$$$ masyuk....who cares

      Padam
    2. Sejak kebelakangan ini mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad cuba mengambarkan kononnya dia seorang negarawan tulen.

      Kononnya sepanjang regim pemerintahnya, dia seorang yang cukup prihatin kerana menjaga kepentingan negara.

      Namun, pada hakikatnya selama 22 tahun dia menjadi Perdana Menteri, pentadbirannya tidak pernah sunyi dengan skandal, isu, salah laku.

      Berikut adalah antara segelintir dosa yang pernah dilakukan oleh beliau:

      a) Menyekat dan menghalang penyiasatan dilakukan keatas kroni-kroninya:

      * Sekatan terhadap siasatan BPR dalam kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara, Ali Abul Hassan Sulaiman yang didedahkan secara bersumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur;

      * Penyiasatan ke atas kes Perwaja dan Eric Chia atas tuduhan menipu kerajaan dalam skandal PKFZ.

      * Penyiasatan kes BMF dan kes pembunuhan saksi utama dalam skandal BMF di Hong Kong; RM2B

      * Siasatan kes pelaburan Tabung Haji yang bernilai RM200 juta.

      * Kes penyelewengan saham MAIKA Holding.


      b) Menyelewengan dana-dana awam

      * Pembinaan Projek lebuh raya Utara-Selatan kepada syarikat UEM, milik kroninya yang bernilai RM273juta;

      * Memaksa Kumpulan Wang Simpanan Guru-guru (KWSG) menyelamat (bail-out) 50.6% saham MAS milik Naluri Sdn Bhd pada harga RM8 sesaham ketika harga semasa cuma RM3.60 sesaham;

      * Pengambilalihan semula MAS oleh kerajaan daripada Tajuddin Ramli yang bernilai RM1.8b;

      * Pengambilalihan syarikat Renong dan UEM oleh kerajaan melalui Danaharta;

      * Pelaburan Tabung Haji melalui TH Technologies Sdn Bhd dalam projek ERL dengan penguasaan 80% saham yang menguntungkan kroni Perdana Menteri yang menjadi rakan kongsi - YTL Corporation;

      * Penyuntikan modal RM750 juta kepada BBMB, sebuah bank milik kerajaan sebelum diambil-alih oleh Bank of Commerce lalu membentuk Bank Bumiputera Commerce (BCB);

      * Pembelian saham Technology Resource Industries (TRI) oleh Danaharta;

      * Pengambilalihan Celcom, sebuah anak syarikat TRI oleh Telekom;

      * Memaksa KWSP membiayai projek LRT Putra serta menyelamatkan L&G dan PLUS Berhad;

      * Memaksa Petronas membeli saham Proton;

      * Memaksa Petronas mengambil-alih Litar Sepang;

      * Memaksa Danaharta menanggung segala hutang lapuk RM39.326b milik BBMB, Sime Bank dan 66 institusi kewangan yang lain;

      * Memiliknegarakan IWK setelah ia mengalami kerugian besar;

      * Pemilikan 200 syarikat oleh Mirzan Mahathir;

      * Kes anak Ling Liong Sik yang memiliki harta RM1b ketika berusia baru 28 tahun; dan

      * Penglibatan keluarga Daim Zainuddin dalam pelbagai jenis perniagaan.

      c) Menyekat kebebasan badan penguatkuasa; dengan cara

      * Campur tangan terhadap tugas-tugas polis;

      * Mengganggu penyiasatan BPR;

      * Menghalang pendakwaan oleh Peguam Negara, dan

      * Mencampuri tugasan SPR dalam urusan pilihan raya.

      Oleh yang demikian, Dr.Mahathir perlu disiasat bagi menentukan sejauh mana keterlibatan beliau dalam pelbagai jenayah, penyelewengan dan salah guna kuasa sepanjang 22 tahun memerintah negara ini. Pihak polis yang kena belasah oleh Dr Mahathir sekarang perlu membuat penyiasatan menyeluruh tentang kegiatan jenayah yang sebutkan di atas.

      Padam
    3. saya pernah jumpa RM2.60 dalam akaun peribadi mahathir. dia ini rasuah.

      saya tak pernah jumpa RM2.6 billion dalam akaun peribadi najib. ini fitnah. yang ada derma dari raja arab. tak csya tsmya zahid dan tieku palsu adnan....jangan fitnah najib.. melayu terlalu kekenyangan...shhhhh.. tidur hadhari

      Padam
    4. Betul apa seperti disebut pengomen 7.36, Dalam akaun peribadi haramjadah ni ada Berbillion billion duit rakyat, celaka ni pun dah ngaku, tetapi semasa sibangang terima duit dlm akaun peribadi, si sial ni buat bodoh je, pastu dah heboh sicelaka cakap dia tak tau, tak sedar, duit billion masuk dalam akaun, kena tekan lagi, pencacai beri berpuluh puluh jawapan berbeza beza, tetapi akhirnya tak boleh nak sembunyi dah heboh satu dunia, penghujung kes kecurian ni rakyat kena tanggung, rakyat kena bayar balik hutang ni, harta negara di gadai, pergi negara china gadai lagi, rakyat dianaiya, haramjadah ni boleh hidup bermewah mewah, dah la curi berbillion, tak cukup2, guna pula segala kemudahan kepunyaan rakyat untuk survival politiknya.

      Padam
    5. Mamat 7:29 PG, ko Jing Jibo ke?

      Sedar lah kamau bahawa Polis bertindak ha nya bila ada "reasons to believe" salah laku sesiapa. Walau pun ada yang salah laku, Pandi kata tidak, tapi itu hal Pandi. Polis dan SPRM di Malaysia ini pada umum nya penuh bertanggung jawab dan, biasa nya, itu lah perinsip yang depa pegang - take action only when there are reasons to believe.

      Maka, yang kamu kata itu, semua nya pendapat kamu sebagai kesalahan di lakukan Tun M. Takda fakta sikit pun, maka jadi tuduhan liar saja, Mat.

      Itu semua pendapat kamu sebagai kesalahan. Tapi pendapat kami menahikan pendapat kamu. Bila ha nya soal pendapat, pendapat kami lebih di terima - sekurang kurang hya di blog ini, Mat.

      Kenapa kamu tak kasi link sikit pun? Contoh nya, berkenaan "sumpah oleh bekas Pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur" itu.

      Atau di mana salah nya "Eric Chia atas tuduhan menipu kerajaan dalam skandal PKFZ" itu. Siapa tuduh? Kalau kamu tak kasi bukti pun, kurang kurang nya kasi tahu lah jika yang tuduh itu ha nya Mamat, Ah Chong atau Mutthu orang biasa dalam negara ini.

      Kalau kamu nak pembaca sokong apa kamu cakap, nak gesakan Polis siasat, kena kasi sikit butiran le.

      Ini kamu punya senarai nampak macam kertas di karang dek UMNO HQ coba mencaci Tun M saja. Pada hal Najib yang sekarang penuh dengan tuduhan menyeleweng 1MDB dan mengsonglap berbilion Ringgit masuk akaun dia, akaun anak tiri dia dll. Tuduhan di dalam dan di luar negara.

      Dah ada bukti, Mat. "Misappropriation of 1MDB funds and money laundering", kata US State Dept dalam laporan 134 ms nya kapada mahkamah dalam kes merampas harta anak tiri dan kroni2 dia. "MO1" di sebut 36 kali dalam laporan itu, Mat. Kau pun ingat "MO1" itu YDP Agong ke? Macam kata si bodoh ADUN UMNO tuh?

      Padam
    6. Bodoh 9:02pg macai protun ini Eric Chia kes perwaja bukan kes pkfz ITU lakukan era protun ITU tak ada laporan dari PAC pun.

      Kes pkfz adalah kes Ling Liong Sik yg menipu kerajaan malah tun m jadi saksi untuk melepaskan tun m cari berapa orang untuk kambing hitam kes penah disiasat oleh bpr semasa era tun m berkuasa lepas je Pak lah Pak berkuasa barulah kes ITU bawa ke mahkamah Ling Liong Sik di lepaskan sebab saksi nya tun m Dan berapa orang melayu dikambing hitamkan oleh tun m Dan Ling Liong Sik ITU kes gagal di sebab berapa bukti di hapuskan oleh bpr, ramai tahu bpr bawah kelolaan tun m ketika dia berkuasa dulu, kesilapan Pak lah mebawa kes yg bukti yg hapuskan tun m ITU kes ITU tak penah di siasatan oleh PAC pun

      Padam
    7. Jing 1030, ko suruh najib ketua penyamun ko tu kasi bongkar salah laku Tun, boleh tak jing?

      Padam
  3. Penguatkuasa buat apa? Depa dah ada tauladan dari bossman, jadi, ikut saja lah tauladan Jibo. Tauladan seleweng dan songlap.

    Jahanam negara ini kalau Jibo tak di ganti atau di guling di PRU14.

    BalasPadam
    Balasan
    1. melayu melaung najib mesti ganti. tapi bila t shirt bagi free, RM50 di sumbat, nasi lemak sebungkus dan apir sebotol di tabur, sedawa kekenyangan dan terus tidur dengan hadharinya....

      itulah melayu yang takut cina dap tapi jual aset pada china. hidup china. tidur melayu

      Padam
    2. Teladan Jibo mengkorap masyarakat, baju merah pun nak ikut itu, abih kamu nak propakan ye? Gila le korag UMNO/BN. Lingkup lah di PRU14.

      Padam
  4. Jika DS Najib seorang yang BERAMANAH, BERINTEGRITI, beliau PASTI melaporkan keberadaan wang tersebut di pihak berkuasa,pihak bank tentang kemasukan wang tersebut...sebab DS Najib tidak sedar keberadaan wang tersebut..tetapi DS Najib gunakan wang tersebut...belanja sakan Di HAWAII...bukti ini ditunjukan oleh AG MALAYSIA...tetapi hingga kini...SIAPA DARI PIHAK SRC yang MEMASUKAN wang ke akaun peribadi DS Najib? Tiada siasatan walaupun laporan sudah dibuat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf saudara .... melayu masih tidur.
      sedap betul nasi lemak

      Padam
    2. Sejak kebelakangan ini mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad cuba mengambarkan kononnya dia seorang negarawan tulen.

      Kononnya sepanjang regim pemerintahnya, dia seorang yang cukup prihatin kerana menjaga kepentingan negara.

      Namun, pada hakikatnya selama 22 tahun dia menjadi Perdana Menteri, pentadbirannya tidak pernah sunyi dengan skandal, isu, salah laku.

      Berikut adalah antara segelintir dosa yang pernah dilakukan oleh beliau:-


      Mempengaruhi integriti dan kebebasan badan kehakiman

      * Kes fiasco Tun Salleh Abbas;

      * Percutian Ketua Hakim Negara, Mohd Eusoff Chin bersama VK Lingam di New Zealand;

      * Kes tape V.K. Lingam, Suruhanjaya Diraja yang terlibat menyiasat kes ini telah mencadangan beliau bersama 5 orang lagi disiasat lanjut. Nazri Aziz kemudiannya berkata tiada kes, maka ia pun ditutup.

      * Campur tangan seorang hakim kanan dalam pengendalian kes pengundi hantu di DUN Likas;

      * Penghapusan bukti dalam kes video seks D. P. Vijandran.



      f) Kerugian dan penyelewengan dana-dana awam

      * Penyelewengan RM40 juta wang PPRT;

      * Kerugian pelaburan oleh Tabung Haji;

      * Kerugian RM15b di Bank Negara;

      * Kerugian RM40 juta AIM;

      * Kerugian LRT Putra dan LRT Star; dan

      * Kemerosotan hasil keuntungan KWSP hampir RM600 juta pada tahun 2000.

      Kesimpulannya:

      * Dr Mahathir Mohamad sepanjang menjadi Perdana Menteri telah melakukan pelbagai jenayah atau melindungi kegiatan jenayah dengan menyalahgunakan kuasa beliau sebagai Perdana Menteri;

      * Dr Mahathir Mohamad telah menyalahgunakan dana-dana awam untuk membantu kroni-kroni, dan kaum keluarganya.

      * Dr Mahatir Mohamad juga telah melakukan pelbagai penyelewengan dalam pentadbiran kerajaan termasuk membiarkan berlakunya rasuah, salah guna kuasa dan sebagainya;

      * Dr Mahathir Mohamad juga telah menggunakan kuasanya untuk mencampuri urusan badan-badan penguatkuasa dan menghalang kebebasan kehakiman; dan

      * Dr Mahathir Mohamad telah melakukan pencabulan ke atas hak asasi rakyat, mencabul kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan dan mencabul hak istimewa orang-orang Melayu dan Bumiputera.


      Oleh yang demikian, Dr.Mahathir perlu disiasat bagi menentukan sejauh mana keterlibatan beliau dalam pelbagai jenayah, penyelewengan dan salah guna kuasa sepanjang 22 tahun memerintah negara ini. Pihak polis yang kena belasah oleh Dr Mahathir sekarang perlu membuat penyiasatan menyeluruh tentang kegiatan jenayah yang sebutkan di atas.

      Padam
    3. mahathir suruh siasat dia srbab madih hidup tapi kata shhhhh..kita masih tidur kekenyangan....

      najib tak perlu diasat....itu fitnah orang terhadap najib...dia maha suci, maha pemberi (BRIM)

      Padam
    4. Anjing jibo dah menyalak

      Cepat keluarkan cv anjing ni

      Padam
    5. Betul, itu Anjing Jibo. Untuk yang tak kenal dia, ini CV nya:

      Anjing Jibo

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

      Padam
  5. SINGAPORK PUNYA BERITA
    BERITA SEKADAR " MUNGKIN' TERUS DIJAJA
    SPORK PENYAMBUNG FITNAH ASIA TENGGARA
    BARUA PRNGKHIANAT DAH TERKINJA KINJA

    asal berita Street Times Spork ST...sama level dng WSJ.... penfitnah berita dari Asia Tenggara...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betulla...itu semua fitnah.

      perbicaraan kononnya pada hari semalam adalah fitnsh brlaka. singapote lebih teruk dari usa...tolonglah jsgan fitnsh najib lagi....dia maha suci, maha pemberi (BRIM)

      Padam
    2. Mengata fitnah, tapi gigil lutut. Kalau Jibo lingkup, anjing nya makan sabut.

      Padam
  6. Betul apa seperti disebut pengomen 7.36, Dalam akaun peribadi haramjadah ni ada Berbillion billion duit rakyat, celaka ni pun dah ngaku, tetapi semasa sibangang terima duit dlm akaun peribadi, si sial ni buat bodoh je, pastu dah heboh sicelaka cakap dia tak tau, tak sedar, duit billion masuk dalam akaun, kena tekan lagi, pencacai beri berpuluh puluh jawapan berbeza beza, tetapi akhirnya tak boleh nak sembunyi dah heboh satu dunia, penghujung kes kecurian ni rakyat kena tanggung, rakyat kena bayar balik hutang ni, harta negara di gadai, pergi negara china gadai lagi, rakyat dianaiya, haramjadah ni boleh hidup bermewah mewah, dah la curi berbillion, tak cukup2, guna pula segala kemudahan kepunyaan rakyat untuk survival politiknya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cucu Mahathir Naik Jet Balik Kampung

      KUALA LUMPUR: Sekeping gambar menunjukkan dua anak bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang juga cucu kepada Tun Dr Mahathir Mohamad menaiki jet mendapat tempat di media sosial baru-baru ini.

      Gambar yang tersebar dari Facebook Papa Gomo itu mempamerkan Meera Alyana Mukhriz serta Hakeem Mukhriz duduk selesa di dalam kapal terbang mewah itu.

      Ianya dimuatnaik oleh Meera pada 14 Julai 2015 dengan kapsyen "Alor Setar #kedahweouthere #balikkampung," menerusi akaun instagramnya 'ally.muhriz'

      Gambar ini dikongsi Papa Gomo dipercayai sebagai respon terhadap Dr Mahathir mengkritik perjalanan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor menaiki jet kerajaan bagi menghadiri majlis rasmi di Istanbul.

      Perkara tersebut pada mulanya didedahkan oleh Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli dan kemudiannya menjadi bahan kempen Dr Mahathir menentang Barisan Nasional (BN) sewaktu berkempen pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar.

      Walaubagaimanapun, cubaan Dr Mahathir memburukkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Rosmah terpalit ke mukanya sendiri ekoran Mahathir ke Kuala Kangsar juga menggunakan jet peribadi.

      "Jika menggunakan jet peribadi merupakan isu, saya dengar Mahathir ke Kuala Kangsar juga menaiki jet peribadi.

      "Jadi sebelum menunding jari, lihat kepada diri sendiri dahulu," kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

      - Malaysian Digest

      Padam
    2. Anjing najib 8.49, Tun tak guna harta rakyat untuk tujuan peribadi, najib guna jet milik rakyat terbang sana sini atas kapasiti ketua negara dan ketua penyamun.

      Banyak beza tu jing.

      Padam
    3. 9:56pg Duit apa tun m ADA ,semua harta umno tun m yg rembat, sila suruh tun m pulangkan balik harta umno ITU, ADA faham tak. Rosmah Naik jet pribari cakap menbazir harta negara, yg
      tun m Naik jet pribadi pergi beli popian di kedah
      Tun m pergi langkawi Naik jet pribadi.
      Tun m pergi euro Naik jet pribadi untuk pameran kereta proton euro tak satu kerata atau usahama berjaya di jalankan, tak tak ADA satu kereta di jual.
      Pergi mana berkempin dan urusan keluarga pun Naik jet peribadi ..
      Orang tak sedar diri seperti tun m kianat umno ITU sila suruh tun m pulakan harta Dan duit umno

      Keluarga najib kaya raya, keluarga najib bina masjid duit ibu najib tun puan rahar korang tahu tak semua korang tak tak tahu. Korang cakap Najib tak kaya, keluarga najib jenis rendah diri tak suka tunjukan kekayaan nya depan orang ramai

      Padam
    4. Jing 1052, ko pi makan dedak lagi, tambah sampai ke paras otak supaya sel2 otak ko boleh berhubung.

      Padam
  7. ASAL WSJ MAKA TERKINJA KINJA BARUA
    YANG PASTI WSJ KE STRAITS TIMES SINGAPURA
    DUA DUA KAKI FITNAH DURJANA DOONIA
    MAKA BARUA DISINI PALING TERKINJA KINJA

    MULAI DARI INI DAH DI KENAL PASTI
    WSJ DAN ST SINGAPURA PALING BARUA YAHUDI
    APA APA SAJA BERITA YG KUAR DI SANA NANTI
    KENA KAJISELIDIK ITU BERITA FITNAH YAHUDI..

    SATU PANTUN DAN JAWAB SEMUA
    YANG PENTING KITA JANGAN ALPA
    SUDAH JADI RASMI PENFITNAH SEDUNIA
    TAK SUKA MALAYSIA HIDUP AMAN SEJAHTERA

    kikikikiki.... kaki fitnah paling terkinja kinja bila sumber dari wsj..sr..mkini...spork..swiss sebab disitujaringan George Soros dan yahudi Rothchild pemula fitnah dan adu domba... No wonder Vladimir Putin dan nyah soros dan bank Rothchild di Russia berambus ... skg diburu dan di arah bunuh...

    ... barua BERSATU .. barua pluralisma murtad PKR DAP evanglista komunis...G25.. sis in islam.. Dapat dana dari pemfitnah sedoonia ini....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betullah.....cina Dap tak bagus.

      Kita sekarang tersangat baik dengan tanah besar China. Dia komunis tapi baik.....

      Padam
    2. I like utusan malaysia, nst dan tv3. Berita tersangat tepat dan jujur dan sebenar2nya benar. Hidup UM, NST, BERNAMA... kamu lah best

      Padam
    3. Semua komen di atas di tulis dek Jing Jibo. Masih berkikikiki -

      "Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, .."

      Padam
  8. VLADIMIR PUTIN ARAH BUNUH BUKAN SAMAN
    MAKNA BESAR UNTUK DI FAHAMI
    PEMFITNAH SEDUNIA DI AKHIR ZAMAN
    MAKA BARUA MEREKA DISINI KITA PERANGI

    .... jahanam barua barua yahudi ini...

    kikikkkkki...

    BalasPadam
  9. Beruk Uganda tak bangun tidur lagi ke? Belum keluar lagi cv dia ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zikir subuh belum habis lagi

      Padam
  10. Mengikut kawan saya 1MDB ini tiada, SRC ini rekaan mahathir. Ini semua fitnah.

    Hidup najib, maha suci najib, maha pemberi (brim)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha, bodoh bangang Jing Jibo, Protun diam sikit aje, keluar macam macam komen bodoh -

      "Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal."

      Padam
  11. Semua pembangkang akan bersatu di Pru 14 nanti.Satu lawan satu memastikan pembangkang menang..Perbincangan serius sedang berjalan atas usaha ini..nampaknya positif..Patutlah BN takut pada Ayahanda Tun Mahathir..Baling gelas tak pecahlah katakan..Tanyalah peguam nazri aziz kita..takut ke..banyak ni mengomel bn kutuk ayahanda Tun..Kata Tun Dah nyanyuk..sapa nyayuk sebenarnya..

    BalasPadam
  12. 1. PM mana yang mahu beliau disiasat salahlaku kerana dia masih hidup untuk disiasat dan dihadapkan ke mahkamah???

    2. PM mana yang takut disiasat dan dihadapkan ke mahkamah???

    3. Apakah kebaikan melayu muslim hidup dalam sebuah negara kleptocracy dan institusi islamnya membisu, memekak dan membuta demi poket penuh dan pangkat kedudukan???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Institusi Islam kat Malaysia ni? Dedak lebih disukai depa daripada berkata benar ke atas pemimpin yang sangat-sangat jahat yang bernama Najib ni.

      Padam
  13. Tdm kata siasat rasuah yg dia buat. Tapi yg keluar rasuah jibo bersama fakta jelas dan ditafsir sebagai fitnah. Tdm rasuah berdasarkan bukti air liur dan dikatakan benar. Tapi segala media utama tak siarkan rasuah tdm. Jibo yg dikatakan difitnah keluar dlm media utama dunia tapi saman hari selasa hari ni belum lagi.
    Kalu dah guna kepala lutut memang tak boleh berhujah dgn geng ni. Tak jawap persoalan. Lagipun 2 pengarah src bekerja dr luar negara. Sampai sekarang tak jumpa. Camna mereka nak lulus kerja src kalu ada kat luar negara.

    BalasPadam
  14. http://omakkau.blogspot.my/2015/07/mahfuz-kasi-pecah-tembelang-mukhriz.html


    MUKHRIZ MAHATHIR GUNA JET PERIBADI DARI KUALA LUMPUR KE ALOR SETAR SEMATA-MATA MAU TUNAI SOLAT AIDIL FITRI. Kenyataan media. Berapa kos sewa private jet untuk Dato'Seri Mukhriz MB Kedah Balik Solat Sunat Idilfitri.
    1.Setiap kali tiba 1 Syawal berpusu pusu masyarakat bandar pulang ke desa.begitulah juga yang dirasai di seluruh pelusuk negeri Kedah Darul Aman menerima kepulangan anak Kedah diPerantauan.walaupun berhadapan dengan peningkatan kos sara hidup akibat dari kenaikan harga barang dan perlaksanaan GST mereka terpaksa berbelanja untuk raya balik kampung.
    2.Cuma yang pelik bagi raya kali ini ialah apabila Yab Dato' Seri Mukhriz Menteri Besar Kedah datang sembahyang sunat Idilfitri di Masjid zahir selepas beliau sampai dengan private jet di lapangan terbang Sultan Abdul Halim Alor Setar dari Kuala Lumpur pada Jumaat 17 july 2015 bersamaan 1Syawal 1436.
    3.Persoalannya kenapa beliau datang sembahyang Raya begitu jauh.bukan kah beliau tinggal di kediaman rasminya di seri mentalon yang telah diubah suai dengan rm1.4 juta yang hanya perlu menaiki kereta saja dalam tempoh 15 minit untuk sampai ke masjid Zahir.Adakah menjadi amalan beliau tiap minggu berulang alik Alor Setar ke Kuala Lumpur.
    4.Minta Dato'Seri Mukhriz tolong jawab berapa kos sewa private jet dari Kuala Lumpur ke Alor Setar pada Jumaat 17july 2015 untuk menunai sembahyang sunat Idilfitri.dan berapa kali dalam seminggu beliau berulang alik Alor Setar Kuala Lumpur menggunakan penerbangan

    MUKHRIZ MAHATHIR GUNA JET PERIBADI DARI KUALA LUMPUR KE ALOR SETAR SEMATA-MATA MAU TUNAI SOLAT AIDIL FITRI. Kenyataan media. Berapa kos sewa private jet untuk Dato'Seri Mukhriz MB Kedah Balik Solat Sunat Idilfitri.
    1.Setiap kali tiba 1 Syawal berpusu pusu masyarakat bandar pulang ke desa.begitulah juga yang dirasai di seluruh pelusuk negeri Kedah Darul Aman menerima kepulangan anak Kedah diPerantauan.walaupun berhadapan dengan peningkatan kos sara hidup akibat dari kenaikan harga barang dan perlaksanaan GST mereka terpaksa berbelanja untuk raya balik kampung.
    2.Cuma yang pelik bagi raya kali ini ialah apabila Yab Dato' Seri Mukhriz Menteri Besar Kedah datang sembahyang sunat Idilfitri di Masjid zahir selepas beliau sampai dengan private jet di lapangan terbang Sultan Abdul Halim Alor Setar dari Kuala Lumpur pada Jumaat 17 july 2015 bersamaan 1Syawal 1436.
    3.Persoalannya kenapa beliau datang sembahyang Raya begitu jauh.bukan kah beliau tinggal di kediaman rasminya di seri mentalon yang telah diubah suai dengan rm1.4 juta yang hanya perlu menaiki kereta saja dalam tempoh 15 minit untuk sampai ke masjid Zahir.Adakah menjadi amalan beliau tiap minggu berulang alik Alor Setar ke Kuala Lumpur.
    4.Minta Dato'Seri Mukhriz tolong jawab berapa kos sewa private jet dari Kuala Lumpur ke Alor Setar pada Jumaat 17july 2015 untuk menunai sembahyang sunat Idilfitri.dan berapa kali dalam seminggu beliau berulang alik Alor Setar Kuala Lumpur menggunakan penerbangan komersil.

    Dato'Mahfuz Omar
    MP Pokok Sena,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anjing najib 9.44,

      Baca betul2 kenyataan Mahfuz tu, "jet peribadi" bukannya "jet milik kerajaan"

      Jet peribadi dibiayai oleh individu tersebut, bukan guna wang rakyat.

      Jet milik milik kerajaan seperti digunakan oleh najib dan keluarganya, digunakan atas kapasiti ketua negara dan ketua penyamun.

      Terlalu berbeza tu jing, tak percaya?

      Cuba tanya mahfuz, betul atau tidak kenyataan ni.

      Padam
    2. Jet milik kerajaan milik rakyat, kereta, rumah, makan minum, tidur, pengawal peribadi,tukang masak najib semuanya ditanggung rakyat.

      Najib hanya perlu berak je.

      Padam
    3. Salam kekawan semua.

      Betul tak saya cakap manusia bila bagi makan dedak dia akan berperangai seperti haiwan contohnya anjing. Dia hanya menyalak ikut arahan tuannya dan bukan ikut apa yang benar dalam jiwa kemanusiaannya.

      Dia dah tak nampak beza di antara jet peribadi dan jet kerajaan apa bezanya.

      Ni mesti dia petik geng Mykemut dan MyDedak yang cuba nak jawab (ala-ala unknown jawab) pasal isu Riza Aziz yang kononnya tak dapat dikesan tetapi telah dilihat dan dirakam gambarnya turun bersama2 pasangan jebon kelepet daripada jet kerajaan yang mendarat di China.

      Apa lagilah yang diaorang nak jual dengan negara China Komunis ni (kata2 DAP Komunis oleh para manusia yang diberi makan dedak hanyalah wayang lidah bercabang).

      (Hari ni saya nak cuba tumpu kerja pulak, semalam jenuh mengajar seorang anak murid yang lemah kemampuan otaknya untuk absorb perkara2 mudah).

      Padam
    4. Dia berak pun, tahi berulat.

      Di hidu dek Jing Jibo. Anjing lah, katakan.

      Padam
  15. Duduk berjemur di masa berkelah
    Bayu nan bertiup semakin lembut
    Negara makmur tak ada masalah
    Pembangkang sengaja bikin ribut

    BalasPadam
  16. Jaring dihampar menangkap belut
    Fajar menyiinsiing mengayuh rakit
    Fitnah dilempar kerajaan tak kalut
    Biarkan lah anjiing menyalak bukit

    BalasPadam
  17. 10.29, 10.36

    Kata2 awak sungguh tepat DAN WAJIB DIPERCAYAI SETARA RUKUN ISLAM DAN RUKUN IMAN.....

    "Negara makmur tak ada masalah". TERSANGATLAH TEPAT....HARGA MINYAK PETROL TURUN, HARGA MINYAK MASAK TURUN BANYAK....BANGGA DENGAN KERAJAAN

    "Fitnah dilempar kerajaan tak kalut"

    TEPAT LAGI...PENGKRITIK BEBAS MENGKRITIK, TIADA TANGKAPAN APA APA PUN. KERAJAAN TERSANGAT KUAT DAN TAK PERNAH PUN KALUT

    BalasPadam
  18. dato subuh yassin(ahli lembaga pengarah SRC INT)adalah kenalan saya. beliau bersara sebagai KSU kem NRE. setlh menjadi mantan, dia pernah menalipon saya n merungut bahawa semua yg dia pernah bantu tlh menghilangkan diri n memohon bantuan utk mendapatkan perkerjaan d sector swasta.

    saya ketika itu menjadi pengerusi kpd 2 syarikat n ceo kpd 1 syarikat.(saya tlh bersara drpd semua).

    kami tlh putus hubungan. namun rakan2 lain tlh memaklum kpd saya bahawa beliau berjaya hidup dlm kemewahan.
    selepas mengetahui hubungan nya dgn SRC maka saya bolih agak punca kemewahan nya.

    beliau d 'cari' olih pihak berkuasa utk d mendapatkan 'statemwnt' yg hingga sekarang masih tertunda kerana beliau tidak dpt d kesan.

    baru2 ini saya tla menghubungi nya utk 'touch base'. banyak yg menyangka dia tlh lari k Negara jiran. namun dia sendiri mengesah kan pd ketika saya menghubungi nya yg beliau berada d KLUANG.(kampong nya).

    saya percaya selagi najib berkuasa semua yg terlibat dgn 1MDB n SCR INT akan selamat.

    saya masih menunggu tarikh yg beliau janji utk bertemu(saya yakin ia nya tidak akan d beri nya).

    anggap lah duit yg d pinjamkan olih KWAP tlh d salah gunakan.
    saya juga yakin najib akan menggunakan Negara China utk bersubahat dgn menganugerahkan beberapa projek mega yg akan d gelembungkan kos nya utk membayar balik semua hutang yg d cipta nya. ini lah yg d kata kan 'indirect robbery' olih kerena semua pembayaran balik akan d tanggung olih wang rakyat d kemudian hari.

    JAN wajib berwaspada dgn taktik kotor najib ini.

    Allahswt selamatkan Malaysia.



    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam pak Rahman.

      Terima kasih berkongsi cerita ini dengan kami.

      Komen balas saya:-

      Nasib pak Rahman guna kalimah 'kenalan' dan bukan 'kawan' ke atas penyangak ni.

      Sampai begitulah Najib jadikan Malaysia ini bertaraf Jibrostan. Yang melakukan jenayah dapat balik kampung goyang kaki.

      Yang persoalkan kesalahan kena tekan dengan berbagai cara. Ugutan jangan cakaplah. Baik ugutan berunsur jenayah ataupun tidak.

      Ini bukan indirect robbery lagi dah pak Rahman, ini dah highway robbery dah ni.

      Sama ada Najib tumbang atau Malaysia menjadi lebih bangsat.

      #Allah selamatkan Malaysia



      Padam
    2. salam sdr john,

      maksud 'indirect robbery' ia lah najib menggunakan pihak ketiga utk terus merampok wang Negara.

      projek 'east coast rail line ada lah contoh classic.

      anggaran kos binaan hanya rm25 bill tapi tlh d gelembung kan kpd rm55 bill. Negara china akan memberi pinjaman (long term soft loan) yg d tunda pembayaran balik nya(delayed repayment). ini bermakna rakyat(kita) n generasi akan dtg akan menanggung beban nya.

      saya yakin semua 10 perjanjian/MOU yg sudah d merterai dgn Negara china akan menggunakan pendekatan yg sama.

      olih kerana terdesak n dlm keadaan yg lemah, maka kita bolih bayangkan siapa yg 'dictate terms'. it is a simple fact of negotiation - u always try n negotiate from a position of strength.

      kalau rakyat masih tidak sedar, maka jgn terkejut apabila dgn sekelit mata berjuta rakyat Negara itu akan berada d kalangan kita tanpa d sedari kelak. warga/kerajaan Indonesia tlh menyedari nya n lebih berwaspada sekarang.

      berwaspada! berwaspada! berwaspada!!!

      Padam
    3. Pak Rahman, salam to u too.

      Thanx for ur kind explanation. May i humbly say:-

      Saya faham maksud indirect robbery yang pak rahman guna tu. Cuma saya guna highway robbey bukan untuk explain the method how the robbery was carried out before and how it is going to be carried out in the future.

      Ia lebih kepada expression untuk menunjukkan gravity kepada kesalahan robbery itu yang dibuat terang-terangan.

      Apa pun terima kasih di atas kesudian menjelaskan semula.

      Padam
    4. Pak Rahman..

      Thanks for the enlightenment..it's certainly spur me & further boost my morale to fight the evil deeds of Najib/Rosmah & their disciples.

      Padam
  19. ajib sekarang kat chine......tengah kawtim dengan mana2 yang nak bantu src ni......nanti tengok la apa pulak yg dia nak jual......bandar malaysia dah jual ke cine.....tapi duit tak nampak pun.......bayar hutang.......total lost

    silap2....keretapi malaysia kena jual nanti kat cine......nak cover hutang src......ktmb jadi ktcb.....alasan joint venture......buat bayar hutang....

    kita tengok la najib punya move minggu ni kat cine.....

    cine tunggu peluang ni......alasan yg paling besar buat cine........spratly......

    tppa dah sangkut.......najib cabut k cine........obama dah tinggal beberapa hari je lagi.......dah takde power.........

    ajib tengah desperate......macam2 nanti dia jual......ingat balik waktu budget hari tu.......dia takut nak explain mana nak dapat duit untuk budget 2017..........ni tengah kawtim nak cari duit nak cover budget.......

    -anti jub-

    BalasPadam
  20. 10:52 Kamu memang kelakarlah! Dah le lari tajuk, selalu guna lutut untuk buat posting. Zaman sekarang zaman kegemilangan 1MDB. Gunakan otak yang Allah SWT untuk membantu membetulkan yang mungkar...bukan bersubahah. Dosa masing2 tanggong tau. Takut nanti Nabi tak mengaku umatnya baru taaaaauuuuu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Duit hasil pinjaman riba yg diharamkan oleh agama ajaran kitab Taurat, Injil, Al Quran & Hadith2 Rasulullah SAW....???

      Padam
  21. Heist of the century! What are you waiting for? Still looking for evidences? Too much time wasted already...almost 6 years gone with no one held accountable and brought to justice! The star witness jailed in Bangkok Central Jail.

    BalasPadam
  22. Hadith renungan untuk pemakan dedak yang dok sokong Najib Haram ni lagi.

    عَنْ حُذَيْفَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّهَا سَتَكُونُ أُمَرَاءُ يَكْذِبُونَ وَيَظْلِمُونَ فَمَنْ صَدَّقَهُمْ بِكَذِبِهِمْ وَأَعَانَهُمْ عَلَى ظُلْمِهِمْ فَلَيْسَ مِنَّا وَلَسْتُ مِنْهُمْ وَلَا يَرِدُ عَلَيَّ الْحَوْضَ وَمَنْ لَمْ يُصَدِّقْهُمْ بِكَذِبِهِمْ وَلَمْ يُعِنْهُمْ عَلَى ظُلْمِهِمْ فَهُوَ مِنِّي وَأَنَا مِنْهُ وَسَيَرِدُ عَلَيَّ الْحَوْضَ. قال شيخنا الشيخ شعيب الأرناؤوط : إسناده صحيح على شرط الشيخين .

    Daripada Huzaifah daripada Nabi SAW, Baginda bersabda : "Bahawasanya akan wujud (akan datang) para pemerintah yang berbohong dan berlaku zalim. Barangsiapa yang membenarkan pembohongan mereka dan membantu atas kezaliman mereka, maka (mereka) bukan daripada (golongan) kami dan aku bukan daripada (golongan) mereka, dan dia tidak akan menemuiku di haudh (telaga kauthar di akhirat kelak). (Sebaliknya) sesiapa yang tidak membenarkan pembohongan mereka dan tidak membantu atas kezaliman mereka, maka dia daripada (golongan) ku dan aku daripada (golongan) nya dan dia akan bertemuku di haudh". (Riwayat Imam Ahmad dalam musnadnya. Kata guru kami, Syeikh Syu'aib al-Arna'uth, sanad hadith ini sahih berdasarkan syarat al-Bukhari dan Muslim)

    BalasPadam
  23. Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia sukar bank-bank tempatan / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

    * Pinjaman Kenderaan
    * Pinjaman Harta Tanah
    * Pinjaman Perniagaan
    * Lain-lain Pinjaman
    * Kredit
    * MasterCard

    Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
    Nota: Pinjaman menyediakan kadar faedah tahunan sebanyak hanya 2%. Harap anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

    Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu menyediakan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

    1. NAMA PENUH: ...............................
    2. ALAMAT: .............................. .. ...
    3. KERJA: .....................
    4. NEGERI: ........................
    5. SYARAT: ........................ ..
    6. Bandar: ...........................
    7. SEX: ............................
    8. Umur ........................... ..
    9. BILANGAN TELEFON BIMBIT: ............ ..
    10. BILANGAN KREDIT DIKEHENDAKI: ..........
    Pendapatan 11.Monthly ..................
    12.DURATION daripada: ..................... ..
    13. PINJAMAN TUJUAN ...............

    Terima kasih atas kerjasama anda
    Theresa SYARIKAT PINJAMAN
    ALAMAT E-MEL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

    BalasPadam