Sabtu, 12 November 2016

Skandal Minyak Masak - Rakyat Tuntut Jawapan..!



Betul ke kenyataan Raja Ahmad di atas ni..? Kalau betul memang jahanam la negara ni di tadbir oleh biawak..! Menteri kena jawab..! setuju atau nafi dan ambil tindakan terhadap Raja Ahmad..!

Jangan pulak jawab Raja Ahmad bermusuh politik dengan Menteri di Lumut..! Itu bukan jawapan..!

Rakyat dah muak dengan drama drama sebegini..!

Ambil tindakan..! Tunggu apa lagi???

Lu Fikir La Sendiri!!!


93 ulasan:

  1. Mungkin depa semua biorkan begitu, tarak enforcement dsb nya, sebab depa nak jatuhkan Najib?

    Biorkan harga melambung tinggi, rakyat marah, benci, dan tak undi Jibo dan UMNO/BN di pru akan datang.

    BalasPadam
  2. Najib mana ada masa nak tentukan pihak penguat kuasa ambik tindakan harga naik sebab dia sendiri bergelumang dgn masalah akibat 1MDB fallout.

    Dan ramai penguatkuasa dah ikut teladan dia - kalau bossman boleh songlap, mengapa aku tak boleh dapat sikit, diamkan, pengkilang/ pengedar kasi duit.

    Jahanam lah negara di bawah Najib, beb.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikut membusuk dari kepala.

      Siang dan malam dalam fikiran Najib hanya mcm mana nak lepaskan diri dari belenggu yang semakin menjerut sahaja.

      Itulah pasal penyokongnya terkinja-kinja dengan kemenangan Trump, sebab diorang rasa dah dapat bernyawa sedetik dua.

      Kebarangkalian Trump akan ugut Malaysia di sebalik telur Najib yang sedang dipegangnya tidak diambil peduli oleh Najib dan para pendedaknya.

      Kejatuhannya sudah makin hampir...

      Tik tok tik tok..

      Padam
  3. Raja Ahmad ke, Mat Bonggol ke, ramai yang fikir depa dalam gomen Najib ada kepentingan dalam apa yang berlaku atau tak berlaku yang memudharatkan negara dan menyusahkan rakyat.

    Takda jalan lain dari gantikan Najib atau gulingkan dia dan UMNO di PRU14.

    Mungkin aku dah one-track minded, tapi apa yang aku baca dan terbaca sekarang hampir semua yang berkenaan Najib dan puak nya buat tak betul. Atau tak buat apa yang patut di buat depa.

    Dah bosan dan marah sangat aku kpd Najib nih. Gamak nya macam pengundi2 Amerika yang undi si gila Donald Trump sebab bosankan keadaan dan mahukan pertukaran dari Parti Democratic.

    Kalau lah berlaku begitu di pru akan datang alang kah bagus nya.

    BalasPadam
  4. Tanpa nama 1:29
    Itu di sebabkan ko hanya baca di putramerdeka blog je. Blog ni khas utk jatuhkan najib je. Byk kan membaca lain2 sumber walaupun dlm bahasa inggeris...bru dpt penilaian yg adil. Byk kebaikan najib dr keburukannya yg lebih tertumpu pd 1mdb aje.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu kau kata, Mat. Tapi kau anjing Najib, siapa mau percaya.

      Padam
    2. Kalau kau bukan anjing Najib, kau dah kasi link atau contoh, siap dengan pengsahihan apa yang di kata.

      Anjing Jibo mana pernah buat begitu. Tuntut itu ini macam kau buat aje, songlap berbilion yang Najib dah ngaku RM2.6 bilion dlm akaun bank dia, anjing macam kau tak ngaku pun.

      Padam
    3. Kejorakah itu bercakap tntg kepentingan membaca? BI lagi?

      Saya hanya tersenyum di sini.

      Apapun bagi Kejora syukur ada Najib, kalau tidak siapa nak ambik dia kerja kan? Kan kan..

      Maaf, aku tak berniat menghina tapi dah obvious sangat mentaliti pendedak bebal kamu tu.

      Padam
    4. Kebaikan najib yg paling besar yg tidak boleh dinafikan ialah merompak wang 1mdb berbilion2 ringgit hingga hampir lingkup..rakyat lah plak tanggong bayar hutang..

      Padam
    5. Blog umno semua kata betul ape yg najib buat..rompak pun halal

      Padam
  5. Njib seleweng songlap 1MDB, apa saja orang kata tak betul dia dan menteri nya buat, orang percaya.

    BalasPadam
  6. Konvensyen Pakatan Harapan:

    Mahathir:
    “Jangan kata (PPBM) tidak mahu sertai (Pakatan) kerana DAP. Saya dulu musuh ketat Lim Kit Siang (Ketua Ahli Parlimen DAP), tetapi itu hal kecil berbanding menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak.”

    Sebaik Mahathir menamatkan ucapannya dan turun dari pentas, sejumlah hadirin melaungkan “bebas Anwar” berulang kali sebelum diminta pengerusi majlis supaya bertenang.

    Kih kih kih… ada nampak tak...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah betul ini Jing Jibo. Sama orang nya di 1:45 PTG. Siapa yang tak tahu Jing Jibo, ini dia CV nya -


      Anjing Jibo

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

      Padam
    2. Nampak..Muka najib pucat.

      Padam
    3. nampak tak, dia tanya. Jing Jibo gamak nya nampak barang Anwar yang di rindu nya.

      Boodoh bangang punya orang nampak berlian dari yang sebenar - delusional bak kata omputih.

      Tun M dah ikrarkan Parti Bersatu berkerjasama dengan semua puak Pembangkang, apa pulak ganjil nya peserta jeritkan bebaskan Anwar di upacara itu.

      Yang di jeritkan ia lah terhadap Najib, bukan sesiapa lain. Kes Anwar di penjara terakhir ia lah Najib punya muslihat.

      Tapi ingat, Najib mungkin dapat bilik di sebelah Anwar di Sg Buluh tak lama lagi.

      Padam
    4. ada nampak tak...?


      Memang nampak sangatlah ...sudah terang lagi bersuluh

      Tapi ada juga yang tak nampak ... mereka itulah yg buta mata --dan buta hati

      Padam
    5. Liwat 2 ni madey ato najib?..macai dah bengong..

      Padam
  7. Khairudin Al-Muflisi, budak suruhan cacai Matdey pula dah tibai Muydin imam playboy sbb menangguhkan kerjasama PPBM (Puak Pondan Bunga Malaysia) dgn PH (Puak Haprak). Matdey pula minta percepat kerjasama Puak Pondan Bunga Malaysia dgn Puak Haprak. Nampaknya Presiden Puak Pondan Bunga kena tibai kiri kanan dgn Matdey. Presiden Puak Pondan Bunga pulak nak pujuk PAS jadi sekutu, sbb PAS musuh DAP (Dogs and Pigs) dan imam playboy ni juga masih berdendam dgn DAP.
    Dogs and Pigs pula tibai Matdey, label dia ULAR dan BAPA ayam.

    kah kah kah...permusuhan tiga/empat penjuru dlm gagasan penderhaka/pengganas/pemberontak nih...

    Kalu puak2 setan ni menang PRU14, tak sempat sebulan pun, akan tercetus perang saudara...mamphosss Malaysia jadi Malay-si-aa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam ini punya komen padan lah Najib kata di PRU13 "bangang, hamjadah". Tak membantu dia menaikkan imej dan keadaan nya yg dah lintang pukang, tonggang langgang.

      Hapah takda punca malumat, si Jing Jibo nih main cacai saja mcm orang gila.

      Padam
    2. Kepala dia ‘binatang’…bukan aku kata, Zamkata…
      Binatang ini ‘ular’ yg boleh bertukar jadi ‘bapa ayam’…bukan aku kata, tapi Dogs and Pigs kata…

      Sekarang, gagasan binatang2 yg nak bergabung dlm satu sarang dah bercakar sebelum masuk sarang lagi…

      Kah kah kah…
      Ular, ayam, anjing, babi, biawak, monyet…duduk dlm satu sangkar, pasti bergomol bercakar…

      Padam
    3. Pakatan puak2 binatang liar ni memang le betul2 kelakar
      Sebelum ni pasal nak pilih PM dah bertelagah bertengkar
      Inii pasal tuduh menuduh, depa udah bergomol bercakar
      Lepas PRU14 nanti, sahih pakatan haprak ni gulong tikar

      Padam
    4. Dah nyata Jing Jibo tak boleh di percayai, main cacai saja spt di 2:14 PTG, begitu jugak di 2:35 PTG. Bangang hamjadah kata Jibo kpd orang mcm Jing Jibo.

      Padam
    5. Bebal dedak sibuk dgn rumah orang ketika rumah sendiri mempunyai bebrilion billion billion kotoran.

      Selain menipu dan spin mereka hanya mampu bergantung kepada perkara remeh temeh dan mencipta isu drpd perkara2 yg non-issue.

      Tapi setakat itu je lah kemampuan mereka.

      Jibo hanya dapat 3% undi di alam maya. Memang dah hilang legitimasi untuk kekal PM.

      In shaa Allah Jibo akan jatuh juga.

      Tik tok tik tok..

      Padam
    6. 2:14
      Puak2 bukan saja tibai menibai tumbuk menumbuk pun boleh, dulu baju hijau tumbuk baju kuning, sebab baju kuning biadap pijak potret baju hijau

      Kita baju biru tengok sajalah "enjoy the show"

      Padam
    7. Kesian dgn puak cai2 babi sewel berkhayal di alam maya
      PRU13 dulu pun macam itu juga tapi mereka tak berjaya
      Rakyat, terutama Melayu tahu puak biinatang ini bahaya
      Matdey ular & the biol gang akan ditelan oleh DAP buaya

      Padam
    8. Orang Uten memang bebal..

      Padam
    9. Kuning pijak gambar muka najib..puak umuno terkebil2

      Padam
    10. 2.14 nujum pak belalang..kalo umno menang lagi tak sampai sebulan dah berkira ape yg boleh disonglap..

      Padam
    11. Matdey tahu PPBM cikai gelap serta lemah tiidak berdaya
      Maka disembah puak DAP kafiir harbi mengharap cahaya
      Puak kominis bangsat pun tunggu nganga je mcm buaya
      Jelaslah dengan kafir dalam negeri ini, Matdey terpedaya

      Matdey tak pernah baca Quran, sebab itu dia tidak tahu amaran Allah:

      ู„َุง ูŠَุบُุฑَّู†َّูƒَ ุชَู‚َู„ُّุจُ ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ูƒَูَุฑُูˆุงْ ูِู‰ ูฑู„ุۡจِู„َู€ٰุฏِ (ูกูฉูฆ)

      Jangan sekali-kali engkau (wahai Muhammad) terpedaya oleh usaha gerakan orang-orang yang kafir di dalam negeri (yang membawa keuntungan-keuntungan kepada mereka).
      (Surah Al'Imran, ayat 196)

      Sebenarnya, Matdey menyedari kajahatan puak2 kafir ini, sebab dia pernah bermusuhan dgn puak itu, tetapi demi mencapai cita-cita peribadinya, dia mewar-warkan kepada orang2 Melayu/Islam bahawa puak ini sekarang sudah baik (lakonan sahaja) dan boleh dibuat kawan.

      Sebenarnya, dia hanya nak menumpang kekuatan dgn puak kafir harbi ini, biar pun dia dicaci oleh puak ini sebagai ULAR dan BAPA AYAM.

      Sekali lagi, Matdey tak pernah membuka al-Quran...dan terus dgn sikap munafiqnya... tidak gentar dgn Amaran Allah:
      ุจَุดِّุฑِ ูฑู„ูۡ…ُู†َู€ٰูِู‚ِูŠู†َ ุจِุฃَู†َّ ู„َู‡ُู…ۡ ุนَุฐَุงุจًุง ุฃَู„ِูŠู…ًุง (ูกูฃูจ) ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ูŠَุชَّุฎِุฐُูˆู†َ ูฑู„ูۡƒَู€ٰูِุฑِูŠู†َ ุฃَูˆูۡ„ِูŠَุงุٓกَ ู…ِู† ุฏُูˆู†ِ ูฑู„ูۡ…ُุคูۡ…ِู†ِูŠู†َ‌ۚ ุฃَูŠَุจุۡชَุบُูˆู†َ ุนِู†ุฏَู‡ُู…ُ ูฑู„ุۡนِุฒَّุฉَ ูَุฅِู†َّ ูฑู„ุۡนِุฒَّุฉَ ู„ِู„َّู‡ِ ุฌَู…ِูŠุนًุ۬ง (ูกูฃูฉ)

      Sampaikanlah khabar berita kepada orang-orang munafik: Bahawa sesungguhnya disediakan untuk mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (138) (Iaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Tidaklah patut mereka (orang-orang munafik) mencari kekuatan dan kemuliaan di sisi orang-orang kafir itu, kerana sesungguhnya kekuatan dan kemuliaan itu semuanya ialah milik Allah, (diberikannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya). (139)

      Surah An-Nisak

      Padam
    12. Pasti sekejap lagi akan keluar le ‘ostat’ John anjing kurap
      Maka dia akan spin ayat di atas dgn bahasa sastera ‘Arab
      Sebab si ego munafiq ini kat sini, populariti dia nak garap
      Tak akan dia nak ngaku kalah walau banyak kali tertiarap

      Padam
    13. Bebal dedak sekali lagi scroll ayat al-quran tanpa mengikut disiplin ilmu.

      Bebal dedak hanya diberi tempoh. Silakan bersukaria sementara waktu.

      Padam
    14. Bagi yang belum kenal ciri2 bebal dedak yang akan scroll apa saja demi dedak saya pinjam serangkap saja pantun Fan Tun yang jelas menunjukkan sikap bebal dedak ini.


      You're such a disgust to society as a whole,
      Cursing, foul words, Al- Quran verses, together you scroll,
      You're a damned lunatic person under his payroll,
      When he is over, you'll be jumping into the deepest hole..

      Padam
    15. Bila pulak dap label madey..hari2 orang Uten jaja ular bapak ayam...berketuakan penjahat pengikut pun jahat jugak..

      Padam
    16. Kesian ler aku tengok dengan si munafiiq John memerang
      Si fasiq pukimak ini nampak nya dah mula tension berang
      Teringin dia nak berpantun tapi biol dungu tak reti karang
      Mcm Wak Kadok juga ler, harap copy-paste ciptaan orang

      Padam
    17. Aku tension?

      Kah kah kah. Memang sah kamu si sewwl bebal dedak.

      Carry on bebal dedak.

      Padam
    18. Aku tension?

      Kah kah kah. Memang sah kamu si sewwl bebal dedak.

      Carry on bebal dedak.

      Padam
  8. Menteri2 umno pertahankan najib kerana sama2 kaki songlap..lu tolong wa,wa tolong sama lu

    BalasPadam
  9. Subsidi minyak dihapuskan kerana kerajaan kekurangan wang..hutang bertimbun2...kerajaan memampuskan rakyat...harap2 rakyat dapat kesedaran punca kos sara hidup yg melambong angkara umuno..

    BalasPadam
  10. lalu berkata lah golongan yang sering diperbodoh akibat sifat taasub dan jahil .. matlamat utama adalah untuk menjatuhkan Najib,UMNO serta Barisan Nasional.

    Maka "berkurunglah" sekalian penjual beli ilmu (ada yang kata BIG FIVE-merujuk kepada kuasa besar di dataran Africa-Singa,Gajah,Buaya,Badak,Zirafah) didalam satu sangkar besar atas niat yang satu dan hakiki.

    Memang demikian sifat golongan yg jahil, mereka tiada kemampuan "melihat" apa akan terjadi sekiranya BIG FIVE akan saling memijak sesama mereka - rujuk di Selangor,P.pinang dan Kelantan.

    Dan inilah seburuk-buruk pemimpin yang dijanjikan Allahswt kepada golongan yang tidak mahu bersyukur.

    Sehingga diwaktu ini tiada seorangpun dari kalangan "semut-semut" kecil yg bertuankan BIG FIVE itu mengetahui siapa dari kalangan BIG FIVE ini merupakan DOMINAN - hey, hukum alam haiwan tidak sama dengan fitrah manusia bukan. ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜‡

    apa khabar sahabatku John Doe ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah dalam rahmat Allah.

      Aku tanya saja hilang terus ya. Tapi tak apa. Aku masih ada.

      Nak bawa topik yang sama lagi? Sudahlah, semua dapat melihat bgmn kamu menghilang setiap kali aku jawab balas.

      Tapi tak apa. Sdr dipersilakan membawa topik baru pula.

      Padam
    2. Kah kah kah..3.40 tiibai si boDoe secara lembut & syahdu
      Nyata si ‘ostat’ munafiq biol ini dah jadi mati akal terkedu
      Jawapan diberi kelihatan serabut lalok mcm mabok candu
      Nantii dia akan mari balik, alih tiang mcm Othaman Hindu

      Padam
    3. Bebal dedak di sini rupanya.

      Padam
    4. john boDoe 3.55 cakap "sudahlah"...???

      mintak maaf 'ostat' boDoe, aku pinjam kata-kata ngko:

      "Bila unknown 3.40 hujah kamu lari tercirit2 langsung tak boleh jawab dan guna "sudahlah'. Kalimah sudahlah tu jelas mintak tolong 'janganlah whack aku lagi, aku makan dedak Matdey ja, kesian la kat aku'.

      'Ostst' kaki kelentong, mcm orang tak tau. Pooodaaaah..

      Kikikiki

      Padam
    5. Aku lari dari unknown?

      Kamu ni memang kelakarlah bebal dedak.

      Kikiki

      Padam
    6. Golongan jahil golongan ikut ajaran setan macam macai2 najib bebal

      Padam
    7. Kah kah kah…nyata ‘ostat’ John fasiq sudah kurang waras
      Buruk perangai dia, agak nya begitu lah jugak rupa paras
      Munafiiq ini sudah kena pukulan ‘pulang paku buah keras’
      Laju pukulan itu marii, bila melantun, baliknya lagii deras

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh ………………..

      Padam
    8. Seburuk2 pemimpin adalah pemimpin yg merompak wang negara..tidak beramanah..

      Padam
    9. Setakat itu ja kemampuan bebal dedak ni.

      Kikiki

      Padam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ko katok sapa tu, sampai admin pun takut nak keluarkan.

      Padam
    2. si boDoe dah tak tahan bengang, keluar kata carut...
      sempat jugak baca sikit tadi sebelum delete...

      kih kih kih ...

      Padam
    3. bagaimana aku harus menurut kepada kemahuan kamu wahai sahabat - sedangkan kamu telahpun "beriman" pada setiap khabar berkait 1MDB.

      usulku kepadamu bersabarlah kerana tuan2 kamu sedang "mengail" tetapi dengan cara yg aneh - menangkap "ekornya" terlebih dahulu. hati2 jangan sampai tuan2 itu hanya berjaya mendapatkan ekornya sahaja sebagai santapan.. ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜‚

      Dengar khabar BIG FIVE sedang mengadakan konvensyen tahunan dimana berkumpulnya "sang nila utama" dari puak masing-masing yg duduk dan berdirinya mereka adalah -samarata-. tiada kuasa pemutus,hanya ada majlis Presiden - ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜‡

      Batas agama dan bangsa tiada nilai - inilah prinsip yang paling syumul di akhir zaman.

      kalian akan saling "meredhai" dengan slogan bersifat pluralisme "setiap agama adalah benar dan sama yakni mengajar kepada kebaikan dan menolak keganasan" ,tiada lagi sifat assobiah dan perkauman yang hakiki.

      Dan hasilnya tiada lagi kemungkaran maka hiduplah "org-org kecil seperti kamu bagaikan didalam syurga dunia".. maafkan aku kerana tiada sedikitpun keinginan untuk menurut kepada keadaan kamu.

      Tetapi ketahuilah sekiranya BIG FIVE itu mampu menurut kepada syariat Islam yg dibawakan Nabi saw dengan terlantiknya kuasa pemutus (Tahalluf Siasyi yg sebenar) .. maka aku akan mendoakan dan merasa redha kepada mereka, walaupun hanya doa dan redha dari seorang marhean.

      satu pertanyaan ku kepada kamu wahai John Doe - apakah benar setiap agama mengajar supaya berbuat kebaikan dan melarang keburukan ?? ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜˜



      Padam
    4. Salam bro. Sebenarnya saya yang padam balik.

      Saya nak jawab ucapan khabar unknown di atas tapi silap ruang. So saya deletelah.

      Kalau ditulos 'ulasan ini telah dialih keluar oleh pengarang' bermakna pengarang sendiri yang delete.

      Kalau admin delete akan tulis 'ulasan ini telah dialih keluar oleh blog admin'.

      Selain saya pak Othman juga ada delete posting sendiri.

      Seingat saya admin tidak pernah delete posting saya.

      Padam
    5. 4:20 menggunakan taktik fitnah lagi.

      Itulah saja kemampuan mereka.

      Padam
    6. 4.20 sasauwan tg rambutan..kikikik

      Padam
    7. Unknown.

      Walaupun soalan2 aku semua kamu lari dari menjawabnya tapi soalan2mu aku tetap akan jawab juga in shaa Allah.

      Adakah semua agama mengajak ke arah kebaikan? Itu soalan yang umum. Kamu kena beri definisi kebaikan itu dulu.

      Adakah ia membawa maksud menjadi manusia yang baik di dunia atau adakah ia membawa maksud jalan yang haq. Jawapan tidak akan sama.

      Adakah soalan itu berdasarkan deenul haq atau berdasarkan anthropology. Jawpannya juga akan berlainan.

      Apa pun pengetahuan aku tntg ajaran agama lain berdasarkan ajaran mereka hanyalah setakat yang aku tahu sahaja.

      Padam
    8. dah mula spin dah...spin 'ostat' jgn tak spin...
      kita putar lagi, lihat...siapa yg kena...

      kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh ......

      Padam
    9. Bebal dedak tidak mampu absorb ilmu tapi ingin komen.

      Pergi main jauh-jauh.

      Kikiki

      Padam
    10. tak mengapa aku boleh permudahkan untuk kamu wahai sahabat yg bernama John Doe -

      1. Benarkah setiap agama (sama ada agama langit dan kepercayaan nenek moyang) mengajar dan mengikat penganutnya berbuat perkara-perkara yg baik dan melarang urusan yg buruk (fardhu kifayah) ??

      Ia tidak melibatkan urusan akidah wahai kawan - jangan sesekali kamu menggunapakai fahaman pluralisme didalam soal akidah .. ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜˜

      Padam
    11. Bila pula aku guna fahaman pluralisme. Aku hanya minta kamu jelaskan apa maksud kalimah baik itu.

      Setakat yang aku tahu semua agama menyuruh penganutnya membuat kebaikan. Mgkn ajaran Yahudi yang dipinda ada kelainan sikit, tapi asalnya begitulah.

      Fardhu kifayah? Setahu aku ini prinsip agama Islam sahaja. Agama lain juga ada prinsip ini?

      Tetapi hanya agama Islam sahaja agama yang haq.

      Pluralisme bukan prinsip aku.

      Padam
    12. Semua orang udah kenal tektik si John melobi berkempen
      Sekejap dia buat tarii dondang sekejap tukar ke tari zapin
      Bila rasa terbelit nak kalah, mula le dialih tiang putar spin
      Agaknya kerbau munafiq sekor ni pengikut setia ayah pin

      Padam
    13. Loor bebal dedak nak berpantun lagi.

      Silakan bebal dedak.

      Kamu hanya sedang menampakkan kebodohanmu yang semakin bodoh itu.

      Padam
    14. sahabat, sebaik sahaja kamu menyatakan "setahu aku setiap agama mengajar kepada kebaikan" itulah fahaman pluralisme agama - mencari titik persamaan terhadap setiap agama.

      Maka disini aku ingin memberikan kepada kamu wahai John Doe -

      iktiqad si Muslim adalah - hanya Islam yg mengajarkan manusia terhadap setiap perkara yg baik walau ia seberat biji sawi, walau ia hanya terlintas didalam niat (hati), walau sipelakunya adalah non muslim.

      Sesungguhnya tatkala si Muslim itu "membenarkan" fahaman setiap agama mengajar kepada kebaikan maka si Muslim itu tadi telah menyamakan Islam dengan agama2 yg lain.

      Kelihatan tiada titik "pertemuan" diantara Islam kepada yang lain bukan ?? -

      jalan pertemuan diantara Islam kepada yang lain adalah diatas hikmah - bagimu agamamu dan bagiku agamaku yakni dengan menghormati fahaman mereka tetapi bukan "menyamakan" fahaman mereka dengan iktikad Islam.

      Kenapa aku bertanyakan soal ini kepada kamu wahai sahabatku john Doe - ia adalah kerana tuan2 politik kamu membuang batas agamanya dengan berpegang pada fahaman pluralisme. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜

      Padam
    15. Unknown.

      Nyatalah kamu mempunyai lidah yahudi pembelit yang memutarkan kata2 merka dgn maksud lain sehingga Allah melarang penggunaan kalimah roi'na supaya Nabinya tidak dibelit dgn kata2 yahudi yg keluar kalam lain dgn maksud lain. Ini hadiah dan doaku utkmu wahai si pembeli.

      ูŠุง ุฃูŠู‡ุง ุงู„ุฐูŠู† ุขู…ู†ูˆุง ู„ุง ุชู‚ูˆู„ูˆุง ุฑุงุนู†ุง ูˆู‚ูˆู„ูˆุง ุงู†ุธุฑู†ุง ูˆุงุณู…ุนูˆุง ูˆู„ู„ูƒุงูุฑูŠู† ุนุฐุงุจ ุฃู„ูŠู…

      Mari lihat bgmn kamu memutarkan lidahmu spt yahudi.

      1.
      Kamu telah bertanya adakah semua agama mengajak ke arah kebaikan. Apabila aku bertanya kembali sila berikan definisi kebaikan adakah ianya berkaitan hal duniawi atau deenul-haq kamu sendiri telah menjawab ia tiada kaitan dgn akidah. Mari lihat;

      Unknown12 November 2016 4:38 PTG
      tak mengapa aku boleh permudahkan untuk kamu wahai sahabat yg bernama John Doe -

      1. Benarkah setiap agama (sama ada agama langit dan kepercayaan nenek moyang) mengajar dan mengikat penganutnya berbuat perkara-perkara yg baik dan melarang urusan yg buruk (fardhu kifayah) ??

      Ia tidak melibatkan urusan akidah wahai kawan - jangan sesekali kamu menggunapakai fahaman pluralisme didalam soal akidah .. ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜˜

      Kamu siap memberikan konsep fardhu kifayah di dalam Islam kepada bukan Islam. Apabila aku bertanya kembali kamu tidak menjawab apa maksud kamu fardu kifayah di kalangan bukan Muslim.

      Jawapan aku juga dengan tegas katakan sekalipun aku percaya agama lain menyuruh ke arah kebaikan, hanya Islam agama yang haq. Ia jelas menurut pengakuanmu sendiri sebelumnya yang katakan ia tidak berkaitan dgn akidah. Mari lihat jawapanku yang telah jelas.

      john doe12 November 2016 4:42 PTG
      Bila pula aku guna fahaman pluralisme. Aku hanya minta kamu jelaskan apa maksud kalimah baik itu.

      Setakat yang aku tahu semua agama menyuruh penganutnya membuat kebaikan. Mgkn ajaran Yahudi yang dipinda ada kelainan sikit, tapi asalnya begitulah.

      Fardhu kifayah? Setahu aku ini prinsip agama Islam sahaja. Agama lain juga ada prinsip ini?

      Tetapi hanya agama Islam sahaja agama yang haq.

      Pluralisme bukan prinsip aku.

      Sekalipun jawapanku itu jelas tidak menyentuh soal aqidah sepertimana pengakuanmu sblm itu, melainkan hanya kebaikan manusia secara manusiawi dan aku jelas mengatakan aku tidak berpegang kpd pluralisme, tetiba kamu mengatakan perkara yang jelas bertentangan dengan pengakuan awalmh ia tiada kaitan soal akidah dan jawapan aku yg jelas kebaikan itu tiada kaitan dgn al-haq.

      Kamu jelas mempunyai lidah yahudi yang memutarkan kata2nya sendiri membelit. Semoga kamu diberi balasan yang setimpal. Aamiin.

      Baiklah.. Kini aku mahu tanya balik. Soalan yang sama kamu berikan dan pernyataan yang sama kamu keluarkan.

      1. Apakah fardu kifayah terdapat di dalam agama lain selain Islam? Jika ada tlg huraikan kerana ini adalah pernyataan kamu sendiri. Tidak spt aku yang tidak mengakui agama selain Islam sebagai agama yang benar kamu telah memberikan satu konsep khusus Islam kpd bukan Islam. Tidakkah ini menyamakan konsep khusus di dalam Islam denagn yang bukan Islam? Sila jelaskan apakah maksud fardu kifayah di dalam agama selain Islam.

      2. Bukan dari sudut aqidah 'adakah agama lain selain Islam mengajak penganutnya berbuat kebaikan'. Tidak sprti kamu yang membelit lidah aku tegaskan soalan aku ini tiada kaitan dgn kebenaran aqidah mereka yg bukan Muslim.

      Sila lihat jawapanmu pula. Nanti aku jawab balas ke atas jawapanmu itu.


      Unknown12 November 2016 4:38 PTG
      tak mengapa aku boleh permudahkan untuk kamu wahai sahabat yg bernama John Doe -

      1. Benarkah setiap agama (sama ada agama langit dan kepercayaan nenek moyang) mengajar dan mengikat penganutnya berbuat perkara-perkara yg baik dan melarang urusan yg buruk (fardhu kifayah) ??

      Ia tidak melibatkan urusan akidah wahai kawan - jangan sesekali kamu menggunapakai fahaman pluralisme didalam soal akidah .. ๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜˜

      Padam
    16. Sidang pembaca blog yg budiman.

      Jelaslah selepas semalaman si unknown ini tidak mampu jelaskan kenyataan yang ia sendiri keluarkan dan tidak mampu juga menjawab soalan yang ia sendiri tanyakan.

      Ringkas:-

      1. Tidak apa mengakui semua agama mengajak kebaikan asal sahaja tidak menganaggap semua agama sama atau semua agama membawa ke arah Allah. Hanya Islam deenul-haq dan hanya Islam yang syumul.

      2. Fardhu kifayah adalah prinsip khusus dalam Islam. Ia adalah tanda kesyumulan Islam. Walaupun agama lain mengajak kpd kebaikan mereka tidak ada prinsip ini. Sebab itulah dikatakan Islam agama syumul. Ia bukan setakat mengajak ke arah kebaikan, menetapkan ibadah2 ritual tetapi juga menjelaskan prinsip2nya melalui konsep2 yg mudah difahami.

      Padam
  12. 1 U.S. Dollar USD 4.2800

    Makin merudum...lagi lama najib PM lagi teruk ekonomi negara

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa ke bender si bingai 4.20 ni cuba nak bagi tahu hah?

      Padam
    2. U.S Dollar apa? USD tu apa pulak?
      mcm tak sekolah jer...

      Padam
    3. Orang yg biasa dengan tukaran asing mudah paham..

      Padam
  13. aku dah amat muak dgn semua penindasan, perompakan dan penyalah gunaan kuasa ini. apa yang kita semua buat. takkan komentar shj jadi keyboard warrior. takkan la takde seekor pun 3 juta ahli umno yg prihatin benda2 sebegini. sudah melampau dan ingatlah sekali Allah turunkan bala petaka tiada siapa dpt memberhentikanNya termasuk ulama2 dayus, jumud dan jaga perut. kalau bukan di dunia ini jgn harap aku lepaskn di akhirat. rot in hell.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dlm umno ostad ikut ajaran setan bertopengkan agama..

      Padam
  14. Saturday, November 12, 2016
    Dr Mahathir sahkan PPBM akan sertai Pakatan Harapan


    SHAH ALAM: Pengerusi Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan partinya memang ingin menyertai Pakatan Harapan.

    Berucap di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini, beliau menafikan dakwaan kononnya Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin keberatan menyertai Pakatan Harapan, kerana ingin bekerjasama dengan PAS.

    “Memang niat kita untuk bersama dengan parti lain dalam Pakatan Harapan. Ini keputusan PPBM. “Tak betul sama sekali (dakwaan) yang menentang perpaduan Pakatan Harapan dan PPBM adalah Tan Sri Muhyiddin Yassin.

    “Dia bersama-sama saya setuju yang kita akan menyertai Pakatan Harapan secara langsung,” katanya disambut tepukan gemuruh lebih 1000 hadirin.

    Menurut laporan, Muhyiddin didakwa menangguhkan penyertaan PPBM dalam Pakatan Harapan yang dijadualkan diumumkan hari ini kerana ingin bekerjasama dengan PAS.

    Bekas perdana menteri menyatakan kegembiraan melihat perpaduan parti komponen Pakatan Harapan yang ditunjukkan dalam konvensyen hari ini.

    “Saya kagum tengok ramai yang hadir. Selepas ini, saya harap PPBM diterima dalam Pakatan Harapan untuk bersama-sama (melawan BN),” katanya.

    Malah, beliau berkata tiada masalah untuk menyokong reformasi – slogan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menentangnya lebih 2 dekad lalu – yang disambut dengan laungan “Reformasi” daripada para hadirin. Subheader: DAP bukan alasan tidak sertai Pakatan

    Tanpa menamakan sesiapa, beliau mengecam pihak yang menjadikan DAP sebagai alasan untuk tidak menyertai Pakatan Harapan.

    “Jangan kata tidak mahu sertai (Pakatan) kerana DAP. Saya dulu musuh ketat Lim Kit Siang (Ketua Ahli Parlimen DAP), tetapi itu hal kecil berbanding menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak,” katanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf, ada sedikit tertinggal/...

      Sebaik Mahathir menamatkan ucapannya dan turun dari pentas, sejumlah hadirin melaungkan “bebas Anwar” berulang kali sebelum diminta pengerusi majlis supaya bertenang.

      Padam
    2. setelah PPBM menyertai Pakatan Harapan maka perlulah ditempa satu lagi anak kunci dan dibuatkan satu lagi kemudi untuk "Presiden" PPBM.

      Nampaknya Bahteramu kini sudah memiliki 4 pemegang kuasa sama rata .. bagaimana sekiranya dua kemudi menghala ke utara dan bakinya mahu ke selatan ??

      Padam
    3. Bila umno tumbang lebih ramai ahliumno akan masuk bersatu mengharapkan bantuan...ape yg kamu susahkan sangat..sekarang kerajaan PR dipenang dan selangor tak ada masalah kemudi pun..kamu plak sibuk2..pegi selesaikan masalah songlap dlm umuno ko. tu

      Padam
    4. Isu ini sudah pun dijawab wahai Unknown. Takkan nak ulang kembali.

      Di dalam apa2 jemaah hatta sesama. ISLAM sekalipun biasa ada ketidaksefahaman sesuatu perkara.

      Yang penting ialah tidak mengorbankan prinsip agama, dan tidak menabur janji yang diketahui di luar kemampuan di dalam berjamaah.

      Selepas aku jawab aku ada minta kamu jawab tntg RUU355 yang jelas menunjukkan presiden UMNO sendiri pun tiada kata pemutus. Kamu sendiri pun tidak menjawab tntg perkara itu dan menghilang.

      Kamu boleh jawabnya sekarang. Kenapa berjanji melalui RUU355 tetapi kenapa sekarang mengeliat tentngnya?

      Takut hilang sokong bukan Muslim? Kata presiden kamu ada kata pemutus. Kenapa takut? Jual janji atau bercakap dgn dua lidah?

      Kini kamu kembali dgn isu yang sama.

      Majlis PPBM masih belum bermula pun, sedang majlis UMNO telah pun berjalan.

      Yang telah ada majlis mempersoalkan yang belum ada majlis padahal yang telah ada majlis pun gagal totok membuktikan ia memiliki kata pemutus.

      Aku perlu offline dulu. Aku menunggu jawapanku kawan.

      Padam
    5. Sidang pembaca blog.

      Sekali lagi unknown tidak menjawab reply kpd tuduhan yang ia sendiri mula2 lemparkan.

      Ini tandanya dia memang tiada jawapan. Hanya main tembak sahaja di sebalik kata2 berbunga tanpa sebarang isi baik dari fakta mahupun dalil.

      Sekurang-kurangnya ia tidak menjawab dgn mencarut sprti Kejora.

      Hanya sedikit kesal kerana dia memutarkan lidahnya seperti Yahudi apabila bertanya adakah semua agama menyuruh penganutnya melakukan kebaikan.

      Saya harap dia bertaubat dengan perbuatan pusing lidah ini.

      Padam
  15. 12 November 2016 3:47 PTG

    Ostad yg mehalalkan rompakan 1mdb....ostad lulusan varsiti tg Rambutan..kikikiki

    BalasPadam
  16. Bila bersatu join PH...umno bertambah gerun...makin hampir umno diterajang dari Putra jaya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menteri2 pun berlumba2 songlap kerana selepas ni tiada lagi sumber

      Padam
  17. Komen ikut tajuk.

    Minyak masak naik harga, sepatutnya penyokong najib je yg kena. Ini tidak, yg tak sokong pun kena.

    Haaa...padan muka kita semua.

    BalasPadam
  18. Pro tun dan pembangkang ni sedap mulut gelar pro najib "anjing". Tp dorang tak sedar dlm pembangkang kan parti pemakan babi, anjing, biawak, katak dan yg paling sedih pemakan daging saudara seislam sendiri. So nilai kan diri masing2...atau mungkin juga di besarkan tanpa ibubapa kandung atau mungkin jugak di besarkan oleh binatang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pro najib klepek bebal tak ade guna anjing?sedarlah diri tu..ko ni hipokrit..malah guna perkataan. Pukimak...semak dlm entri leps2..didiklah geng ko dulu ostad supaya jadi islam yg tidak ikut ajaran setan..

      Padam
    2. Sdr, perumpamaan manusia seperti anjing ada dalam AlQuran. Sungguh saya katakan ini.

      Manakala si Kejora si penyokong Najib itu menggunakan label2 kafir, murtad, fasiq, munafiq, hindu, dan segala macam label2 takfiri yang lain yg ditegah AlQuran dan hadith.

      Dia juga memanggil pro Tun sbg babi, biawak, mencarut barang ibunya dan 1001 mcm yang kalimah2 yang tiada dalam al-quran dan tidak digunakan oleh Nabi atau pun.

      Kalau ikut qisas pun kata2 balas anjing yang digunakan ke atasnya adalah sgt lembut berbanding segala mcm carut marut caci maki, takfiri, nama binatang dll yang dia gunakan.

      Bgmn saudara nak jsutifykan yang itu? Ini bukan double standard lagi dah. Double standard hanya applicable kpd standard yang sama.

      Standard maki si Kejora luar biasa dan kalimah anjing yang digunakan sbg balasan ke atasnya adalah sgr lembut. Kalau ikut prinsip bil-ma'ruf yang bermaksud 'patut padan' orang yg memanggil balasnya sbg anjing takkan dihukum pun.

      Sila jsutifykan aduan anda dengan fakta ini.

      Padam
    3. 6.04,

      lebih baik dari mempunyai perdana menteri merangkap ketua penyamun no 1 negara.

      Padam
  19. Ni RA orang kuat UMNO dh mula bantai Menteri UMNO. Deme memang ada sikit2 tak sependapat. Kawasan pun sama. Banyak lagi ahli UMNO yg kan dpat hidayah nak masuk Syuga macam mantan MK 2. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  20. Aku nak Tanya 2 soalan sebab aku madeh ragu2

    1. DLM ppbm siapa kutua ,Mahathir ke Muhyiddin

    2. DLM PH siapa ketuanya Anwar ke Mahathir ke Muhyiddin ke.?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sdr,

      Dari sudut de jure atau de facto?

      Kalau PPBM de jure dan de facto ketuanya adalah Tun M. Dia yang lead dan dia juga pengerusi. Kata2nya adalah yang tertinggi dan Muhyiddin sendiri di bawahnya.

      Sama macam UMNO dan Malaysia. Presiden UMNO merangkap PM de jurenya adalah Najib tetapi de factonya spt yang jelas kelihatan ialah Rosmah.

      Kalau tak faham beza de jure dan de facto sila google.

      Terima kasih.

      Padam
    2. Sdr john doe 6.49,

      "Sama macam UMNO dan Malaysia. Presiden UMNO merangkap PM de jurenya adalah Najib tetapi de factonya spt yang jelas kelihatan ialah Rosmah."

      Amat tepat definasi dan komen ini. Hakikatnya kak mah yg memerintah, najib hanya tau mengepit kakinya dan klepet dengan arahan kak mah sahaja.

      Padam
  21. Ko gi jumpa orang kuat bersatu..macam2 soalan ko boleh tanya...dan dapat penjelasan..aku tak kisah sape ketua...;janji asal bukan umno..

    BalasPadam
  22. 40 markah saja kerana soalan No 2. lebih susah mempunyai 60 markah gagal dijawab

    BalasPadam