Sabtu, 26 November 2016

HOT 1MDB ~ Lagi Pendedahan Rompakan..!


Dedah kasi pecah..!

Ini semua musuh negara yang sedang membarah..! menjarah hasil dan kekayaan anak bangsa tanpa maruah..! Lebih bahaya dari dadah..!

How PetroSaudi's Tarek Obaid Nabbed $43 Million From 1MDB's Energy Langat Heist!

Bank details released by the Singapore Court in the case of BSI banker Yak Yew Chee give a telling insight into how the plunderers from 1MDB were laundering and spending their stolen money.

Yak has pleaded guilty to a number of money-laundering charges carried out for 1MDB’s Jho Low, which included lying to other banks on his behalf.

Prosecutors said one of the key accounts used for distributing money siphoned out of the fund in 2012 was a company named Alsen Chance Holdings, held at Standard Chartered Bank in Singapore and managed for Low by his agent Eric Tan.

Sarawak Report has identified that one of the payments made from that account was $43 million dollars sent on 30th October 2012 to the off-shore company Maplehill Properties BVI, which is owned by the PetroSaudi Director Tarek Obaid.

According to the Singapore investigations, this $43 million payment came straight from a massive theft from 1MDB’s Energy Langat the day after a total of $260 million arrived in the Alsen Chance account.

PetroSaudi was the company involved in a separate, earlier controversial venture with 1MDB in 2009, from which billions also went missing.

Obaid joins entertainer Swizz Beatz, already revealed to have received $800,000 from the same account. That money is believed to be linked to a performance Beatz was due to give at Jho’s Birthday bash in Vegas the following month, said to be the most lavish event ever seen in the gambling town.
Tarek, like 'KAQ' was paid immediately after the 1MDB Energy Langat money entered the Blackstone/Alsen Chance accounts
Tarek, like ‘KAQ’ was paid immediately after the 1MDB Energy Langat money entered the Blackstone/Alsen Chance accounts

How the money travelled

The paper trail produced by the Singapore prosecutors shows that no less than $790 million had been immediately siphoned out of 1MDB subsidiary company Energy (Langat) after it raised a $1,75 billion bond in October 2012, through Goldman Sachs, ostensibly to invest in power plants.
Khadem Al Qubaisi passed the money through a bogus Aabar account and then creamed of $129 million in a later backhander from Jho Low's Blackstone Asia Real Estate Partners Limited
Khadem Al Qubaisi passed the stolen $790 million through a bogus Aabar account and then creamed off $129 million via a later backhander from Jho Low’s Blackstone Asia Real Estate Partners Limited
That payment was later accounted for on the spurious notion that it was a “refundable deposit” to the Abu Dhabi sovereign wealth fund Aabar, paid as security for its co-guarantee on the loan.

In fact, the entire amount was channelled 19th October into a bogus Aabar subsidiary company in the British Virgin Islands, called Aabar Investments PJS Limited, which had been set up by two Directors of Aabar, who were co-conspirators in the heist.

From there $442 million was rapidly transferred (via two bogus Curacao-based investment funds called Cistenique and Enterprise Emerging Markets) to another hub company controlled by Low named Blackstone Real Estate Partners Limited BVI, which also had an account at Standard Chartered Singapore.

A week later, on 31st October, Blackstone transferred $129,000,000 back to the Aabar Chairman, Khadem Al Qubaisi, using his Edmond de Rothschild Vasco Trust account in Luxembourg.

Meanwhile, $260 million had been flipped on 29th October to Alsen Chance (which like Blackstone was set up by Eric Tan at the same Standard Chartered Bank branch in Singapore). The following day Alsen Chance sent Tarek Obaid’s Maplehill Properties the $43 million.
Bank statement for Alsen was included in Singapore Court papers
Bank statement for Alsen was included in Singapore Court papers
It can be seen that Eric Tan (Tan Kim Loong) was also paid a cool million dollars out of 1MDB’s stolen money for his pains in running these accounts.  $5 million went to a company called Strategic Markets amongst a number of other recipients.

Payment to PetroSaudi?

Sarawak Report has already established that Maplehill Properties is entirely owned by Tarek Obaid and it was through this off-shore company that he held his share in the Hong Kong company Plato One, which is in turn the major shareholder of Bellevue Education, which controls several private schools in the UK and also in Switzerland
So, why was this director of PetroSaudi receiving secretive payments into his off-shore account, from money filched from the 1MDB Energy (Langat) deal and how much of it is now sitting in top private schools in the UK and Switzerland?

The money came from ‘Aabar Phase’ not ‘Good Star Phase’!

The US Dept of Justice/FBI investigation into money stolen from 1MDB identified PetroSaudi as being involved in facilitating the first major theft from the Malaysian development fund, which it dubbed ‘The Good Star Phase’ in its 136 report in July.

However, by November 2012 the arrangement with PetroSaudi had been allegedly terminated, 1MDB having claimed it sold its share in the joint venture arrangement for $2.3 billion.
Mohammed Al Husseiny CEO of Aabar
Mohammed Al Husseiny CEO of Aabar

The bond issue for 1MDB Energy (Langat) was then raised as part of what the DOJ/FBI described as the second “Aabar/BVI Phase” of the scam, conducted in collusion with Aabar Chairman Khadem Al Qubaisi and his CEO Mohamed Al Husseiny (both now in jail in Abu Dhabi).

Given that the PetroSaudi Directors are continuing to argue, via teams of expensive lawyers in Switzerland and the US, that they themselves were merely innocent victims also of the shennanigans in 1MDB (having originally denied there was any wrong doing) we ask why was Obaid accepting this concealed payment?

Surely, if there had been a genuine debt related to his earlier business with 1MDB, it should have been paid up front to one of the companies in the PetroSaudi group not through Jho Low, who claimed to have no connection with 1MDB anyway?

Earlier payment to Tarek was through Good Star

Jho Low has continued to deny that he is the owner of the company Good Star Limited, which siphoned out over a billion dollars from the original  joint venture with PetroSaudi and paid Tarek $85 million straight after.

Likewise, PetroSaudi still publicly maintain that it is indeed they who own Good Star, even though the Singapore and US authorities have now confirmed through documentation that the owner was Jho Low.
Jho opened the Good Star Account at Coutts - Documents in Singapore case
Jho opened the Good Star Account at Coutts – Documents in Singapore court case
So, isn’t it time Tarek and PetroSaudi finally came straight and told Malaysians what has been going on…. or time somebody arrested the lot of them?

The Singapore statements also show that Good Star Limited paid $33 million into the Alsen Chance account on 17th October, replenishing the account which had just dropped beneath one million dollars.  

Immediately after several multi-million dollar payments were made (including to Cinema Archives, a company likely to have been used by Red Granite in the making of Wolf of Wall Street at that time).

Wind up payment?

It a matter of record that the 1MDB PetroSaudi engagement had finally been wrapped up the previous month in September 2012, with the alleged ‘buy out’ of 1MDB’s PetroSaudi shares by an obscure company named Bridge Global.  Bridge Global then ‘invested’ 1MDB’s purported proceeds in an opaque Cayman Islands fund.

So, was this $43 million some kind of termination payment to Tarek and if so on what basis was it agreed and what did it have to do with Jho Low?

If PetroSaudi still maintain they own Good Star Limited, which they were continuing to claim just weeks ago, what is the connection to Alsen Chance and Jho Low?

Victim or Voleur? Time to explain!

Tarek Obaid and his partner Patrick Mahony have threatened to sue numerous press organisations, employing lawyers at great expense over very many months, in order to deter coverage of their ‘innocent dealings’ with 1MDB.  Yet we can confirm they have still failed to contact Sarawak Report, which has been publishing numerous articles, which have received millions of hits.

Instead, they have commissioned PR people, such as the Swiss Marc Comina to orchestrate   black PR and shadowy online defamation campaigns against this blog. We suggest this is because they fear a confrontation in court about the facts.

However, now the whole matter has been settled in open court in Singapore, Tarek Obaid can no longer shy away from an explanation to the Malaysian public as to why he received this payment…. after all it was their stolen money and he is now proven to have repeatedly lied on the 1MDB’s behalf.
If Tarek Obaid is a 'victim' he owes a public explanation to Malaysians.
If Tarek Obaid is a ‘victim’ he owes a public explanation to Malaysians.


Macai akan kata isu basi..! suratkhabar lama..! walhal isu semakin panas dan mendidih..!
Lepas ni tokey 'dadah' punya giliran ler..!
Siapa?

Lu Fikir La Sendiri!!!

52 ulasan:

  1. Begitu banyak anak panah menunjukkan berselirat cara penjangak2 itu gunakan bagi money laundering itu.

    Kalau lah anak anak panah itu physically di tujukan ke sesiapa, parah di buat nya.

    Pandai pandai tupai melompat ... setakat ini DoJ di US dan MAS di Singapore saja yang dah bawa kes berkaitan 1MDB ke mahkamah. Switzerland dah hampir, kalau tak dah juga, membawa nya ke mahkamah.

    Di Malaysia, menunggu Apandi dah takda lagi. Dah tak jadi Peguam Negara lagi. Untuk itu, Najib kena pergi. Di PRU14 lah.

    Melainkan tupai tersilap lompat, bedebum ke tanah sebelom nya.

    BalasPadam
  2. "SEBELUM SAKIT LUTUT".

    Sakit lutut ni biasa nya berlaku kpd orang tua. Walau pun ada yang 40an tahun pun ada yg kena, contoh nya Tengku Razaleigh.

    Tapi Najib dah 60an tahun. Kalau belom, memang a strong candidate for sakit lutut. Dari segi seleweng 1MDB dan songlap berbilion, memang dah sakit lutut bertahun dah. Jalan dah pincang. Lutut dah tegang. Bisa nya tak kurang kurang.

    Di operasikan (medical procedure, kata doktor2 sekarang), di bawak ke Parliamentary Accounts Committee, di X-Ray dek Ketua Audit Negara, di kasi ubat itu ini dek Rahman Dahalan, Said Keruak, di jelirkan lidah sembur berkali kali dek Nazri, tak baik baik jugak.

    Penghabis nya, di OSAkan. Tapi SR, NYT dll terus menjeritkan sakit nya dengan lantang. Najib tak saman saman jugak. Takut di panggil jadi saksi, kot keluar lagi lain2 skandal. Jadi, sakit lutut berterusan lah.

    Operasi potong lutut kot berlaku di PRU14.

    Moral of the story nya: Jalan tuh jangan bengkok bengkak lah. Jalan lurus saja. Tak kena penyakit sakit lutut.

    BalasPadam
  3. Hahaha, tokey 'dadah' punya giliran. Kalau boleh, cepat sikit, Tuan.

    Satu macam dadah di jual nya. Bila makan, layu saja, tak ingat baik buruk, kepentingan negara, tanggaung jawab kpd rakyat dan sebagai nya.

    Celaka. Bedebah. Tokey nya, dadah nya, pemakan dadah nya.

    BalasPadam
  4. Mlm ni aku nak mencarut...tak kira.

    Babi sial celaka betul. Senang2 je hak rakyat disamun org luar. Rakyat tanggung hutang. Sampai bila haa????

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan org luar. org dalam. pegang jawatan tinggi. dan kuncu2 nya

      org luar dapat upah sebagai abattoir aje.

      kalau nak carut kpd depa, aku tak masalah

      Padam
    2. Yang sekor tuh, abbatoir babi.

      Padam
    3. abattoir tuh ia lah tempat sembelih binatang

      Padam
  5. Balasan
    1. Kalau nak muntah, muntah atas gambar bos kamu, ye.

      Padam
  6. Penganti din penyu..ermmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini Kejora @ Jing Jibo dah kuar. Sapa nak c&p CV dia, sila.

      Padam
  7. Ni macam kes liwat anwar le.... penyokong dok kata Tun zalim pecat kerana liwat.... bertahun2 turun naik mahkamah ...rupa2nya betul dakwaan liwat. Bersabar jelah sehingga ada bukti nak dakwa pm pulak. Setakat post gambar keluarga 1mdb berulang2 masih blom cukup bukti utk dakwa. Takut2 dapat dosa kerana cubaan menfitnah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah cukup bukti, Jing. Dulu Gani Pattail tengah sediakan Charge Sheet nak dakwa ke mahkamah, tapi Najib main cara kuku besi, buang dia serta merta, gantikan dengan Apandi.

      Apandi rasa sangat terhutang budi, tak akan dakwa Najib sampai mati.

      DoJ USA dah bawak ke mahkamah, sebut MO1 36 kali dalam laporan depa 134 ms depa hantar ke mahkamah kes rampas harta. Kena tunggu peraturan lah, bila bicara nama penuh MO1 kot terdedah, lepas itu dakwa dia pulak.

      Bekas PM Ukraine, Lazarenko, dulu di tahun 2014, kena dakwa "misappropriation of state funds and money laundering" jugak, DoJ menang.

      Padam
  8. Kertas macam fotostat je dokumen tak langkap banyak ruang kosong tak di isi, nomber Good Star Account dokumen pun macam tak betul dah cai jangan nak bodohkan kita orang ini. Korang ingat senang ke mahkamah nak tunjukan bukti pada orang ramai selagi kes belum selesai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak semua bukan bodoh. Bangang. Najib bos awak sendiri ada cakap di kempen PRU13 bahawa penyokong2 dia yang tak cari fakta dan keluarkan hujah2 yang boleh menolong pulihkan imej dia yang merudum ada lah "bangang, hamjadah".

      Padam
    2. Fakta bebuktikan borong yg di isi adalah kosong ia jadi jangan nak bodohkan orang, terima hakikat bahawa bukti macam ini tak boleh pakai, kalau duit mebabitkan juta2 dollar mereka tak akan bebiarkan borong isi dengan kosong

      Padam
  9. Serupalah cubaan kaitkan pm dan isteri dgn altantuya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Kes Altantuya belom selesai.

      Padam
    2. Kes Altantuya , Najib dah bersumpah di sebuah masjid di Permatamg Pauh. Tu yg Anwar kaku terus, sebab dia sendiri tak berani bersumpah.

      Padam
    3. Sumoah si Bugis Lanun, siapa nak percaya.

      Masa melanun, apa saja boleh di sumpah nya.

      Termasuk "Puccimak diaorang nak aku di dakwa pulak", gamak nya.

      Padam
    4. Typo. Sepatut nya:

      Sumpah si Bugis Lanun, siapa nak percaya.

      Padam
    5. Kalo ko berani sumpah balas balik. Berasap perut baru tau

      Padam
    6. Nak sumpahkan si Bugis Lanun, bila bila aje

      Padam
    7. Apa? sumpah?

      Kalau sumpah setakat wallahi wabillahi watallahi sahaja, maka ia hanyalah sumpah biasa. Bukan sumpah laknat pun. Pembalasannya bisa saja ditangguhkan. Kekadang ada orang yang berfahaman sendiri tebus sumpah itu dgn berpuasa tiga hari. Apa kebendanya ni.

      Masa angkat sumpah jawatan dulu pun dia guna tiga kalimah ni dan bersumpah takkan khianati amanah. Ni dah khianat masuk berbillion dalam akaun sendiri boleh percaya lagi ka sumpahnya tntg Altantuya tu?

      Saya tidak kata Najib dalang sebenar pembunuhan tapi kalau kita ada IQ average kita akan bersetuju dengan kata2 'kalau orang tu sanggup membunuh, takkan sumpah palsu pun tak sanggup'.

      Silalah sumpah laknat macam saya, pak othman dan sdr tanpa nama lakukan sebelum ini. Semua menjadi saksi Kejora dan Unknown enggan menyahut balas sumpah laknat itu.

      Si Unknown pula telah katakan sumpah laknat tidak boleh menjadi bukti sesuatu pertuduhan. Betul katanya tu.

      Jadi kena koreklah siapa dalang sebenar di sebalik pembunuhan tu. Kalau buat undian online mesti sekitar 97% takkan percaya kedua anggota polis itu melakukannya tanpa arahan sesiapa. Kenapa tak siasat habis2 tentang perkara ini?

      Tapi sekarang ada plak yang ambil sumpah tanpa laknat sbg bukti kebenaran penafiannya. Camna tu?

      Ka sumpah dah jadi halal untukku dan haram untukmu? Bathil untukmu dan benar untukku?

      Padam
    8. Fakta membuktikan tun m pecat 5hakim berkiatan dengan umno ketika tun m jadi PM jadi jangan nak menafikan fakta ini, najib tak penah memecat mana2 Hakim ok

      Padam
    9. Tun M pecat hakim? Macam mana nak akui sedangkan PM tak ada kuasa pecat hakim.

      Perkhidmatan mereka ditamatkan oleh tribunal yang dianggotai oleh hakim2 yang lain. Laporan kes pun ada dalam jurnal. Silalah baca.

      Najib tak pecat hakim sebab yang sama juga, sebab dia memang tak ada kuasa nak pecat hakim.

      Pecat AG ya, TS Ghani ditamatkan perkhidmatan tanpa melalui prosedur yang betul.

      Padam
  10. melihat "chart flow" pembuktian rompakan wang 1MDB, bagaikan melihat chart flow pemakanan sihat yg banyak ditampal di ruangan hospital - tiada perincian secara detail.

    jika inilah "pembuktian" yg berlegar selama lebih dari 6 tahun, maka tidak hairanlah hanya sijahil yg menyombong diri akan terjebak untuk "beriman" dengannya.

    DOJ sudah melepaskan segala dakwaannya - Barrack Obama memberikan "HINT" yg sangat jelas dengan menyatakan US tidak berkuasa untuk menyelesaikan setiap masalah di negara lain - penuh diplomasi politik untuk mengakui tiadanya bukti didalam usaha DOJ.

    Singapura dan Switzerland hanya menjalankan pendakwaan terhadap kakitangan perbankan.

    Lalu si jahil itu terus diperbodoh dengan khabar - "ini adalah permulaan".

    si mangkuk berayun (Husam Musa dan Matthias Chang) terus "hilang" bersama janji untuk memfailkan semula pendakwaan saman sivil.

    Benarlah kata pepatah apabila datangnya sesuatu yang Haq maka tenggelam lah sesuatu yang BATHIL.

    si jahil yang sombong itu terus dengan kebodohannya - berikan kepada mereka khabar mengenai keburukan kerajaan maka kamu akan dapati golongan ini akan bersifat bagai biri2 yg menurut kepada sipengembalanya.

    masih ingat kisah SEPINA dari France ?
    masih ingat kisah cincin berlian 24j ?
    masih ingat kisah 40k bangla ?
    masih ingat kisah Altantuya ?
    masih ingat kisah Malaysia bankrup ?
    masih ingat kisah Lahad Datu ?

    tiada satu pun dari kisah ini merupakan khabar yg benar .. nauzubillah.. πŸ˜‡πŸ˜˜

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awak pun tentu Najib kata "bangang, hamjadah", tak menolong membantu naikkan imej dia yang merudum.

      Apa pulak "chart flow" awak kata perincian bukti. Dari kata kata begitu pembaca tahu awak nak spin. Najib tak suka penyokong2 dia yang spin. Dia suka yang keluarkan fakta dan hujah yang rakyat boleh terima.

      Pssst, yang 40 jawapan dari siapa dan apa tujuan berbilion masuk akaun bos awak tu bukan fakta, tak boleh gunakan, tau.

      Padam
    2. Apa? Masih ada orang boleh menganggap sesuatu carta itu sebagai bukti eksklusif sesuatu pertuduhan? Sungguh kelakar orang itu. Brp level IQnya?

      Carta hanyalah berfungsi menunjukkan perjalanan wang tersebut. Buktinya ialah the money trail itself.

      Oh ya teringat pula AG Malaysia enggan mengeluarkan money trailnya semasa wang itu ada di Malaysia. Katanya tidak dibenarkan.

      Siapa yang tak benarkan? Kelepetkah? Bukankah dia yang berdegar-degar cakap di Jerman akan beri kerjasama penuh?

      Oh balik balik lagi rupanya.

      Singapura menjalankan pendakwaan itu utk apa? Kesalahan trafik langgar lampu merah atau kesalahan jenayah money laundering?

      Kalau money laundering takkan habis di situ saja? Betulkah ada orang boleh mempunyai kepercayaan sebegini? Brp level IQ orang yang percaya kes money laundering tamat setakat di peringkat pegawai bank sahaja?

      Mereka didakwa disebabkan membenarkan bank mereka dijadikan tempat berlakunya money laundering.

      Habis takkan situ saja ceritanya?. siapa yang melakukan money laundering itu tak bersalahkah? Bukan kes jenayahkah?

      Coming sooner or later adakah maksudnya tidak bersalah? Masih adakah orang yang boleh percaya bahawa kelewatan menghadapi pertuduhan itu bermaksud tidak bersalah? Berapa level IQ orang yang percaya sedemikian?

      Kes Altantuya bolehlah dihentikan siasatannya dan penghakimannya setakat yang membunuh sahaja tanpa sebarang pembongkaran lanjut siapakah dalang sebenar di sebaliknya, disebabkan ia berlaku di negara Jibrostan. Tapi itu pun tak lama. In shaa Allah Jibrostan akan tumbang dan kembali mejadi Malaysia.

      Apabila kebenaran datang kesemua rahsia2 ini akan terbongkar. Bila tu?

      Malah skandal Morais dan Najdi juga barangkali dapat diselesaikan.

      Hanya menunggu kebenaran itu tiba sahaja. Dah tak lama dah pun. In shaa Allah. Aamiin.


      Tik tok tik tok..

      Padam
    3. Besok kalau orang rogol john doe kau salah salahkan najib, APA nak jadi dunia Sekarang ada je VIP mati cakap najib yg buat,lupa nak cakap ia Najdi ITU dah lama jual Bank ambank pada azmin hasim jadi kenapa azman ITU tak dibunuh ia kenapa bekas CEO tak ADA kena mena dengan CEO ambank jual bank ITU tahun 90an kena bunuh nampak sangat bodoh macai pembangkang ini cari fakta ini,.

      Fakta menbuktikan Morais dibunuh oleh gengstar India jadi nak salahkan najib juga ke?

      Padam
    4. Siapa yg ingin nak rogol jubor kerepot John Doe tuh...kalau si Nuat batang bengkok mungkin ler, sbb Nuat pernah tutoh jubor keling tua Munawar dulu. Lagi pulak John Doe dah mula jadi peminta Nuat sejak dia mula jadi lembu cucuk hidung Matdey mcm si Seman Kadok tuh...

      Padam
    5. 6:48

      Kamu tidak memahami persoalan yang aku lontarkan dan tidak menjawabnya.

      Siapa bunuh itu tidak menyelesaikan misteri siapa di sebalik pembunuhan. Motif pembunuhan pula?

      Jawapan 7:38 juga tidak menjawab isu yang aku ketengahkan. Merepek mcm sepastik saja jawapannnya.

      Sampai sekarang cerita sebenar di sebalik pembunuhan Morrais dan Najdi tidak diketahui. Keduanya masih bertaraf 'belum selesai sepenuhnya'.

      Bandingkan dengan kes Sosilawati di mana kesnya selesai hatta sampai ke peringkat motif pun diketahui. Ini baru benar2 ada closure.

      Pembunuh2 Altantuya kedua mereka punya direct link juga dengan Najib. Apabila tiada sisatan lanjut mengenai dalang maka kes ini belum benar2 selesai dan menimbulkan persoalan, kenapa siasatan dan penghukuman tamat di peringkat 'budak suruhan' sahaja. Mana dalangnya?

      Aku tak tuduh direct ke atas Najib tapi isu aku ialah dalang di sebalik kematian mereka masih menjadi misteri, dan mengapa tiada siasatan lanjut untuk korek siapakah dalangnya. Malah cerita mereka pun disenyapkan gitu saja.

      Begitu punya mudah isu aku pun kamu berdua (barangkali sorang saja) tak boleh jawab dan kemudian mrlalut dengan merepek sahaja.



      Padam
  11. BODO MACAI CITER DIULANG TAYANG
    RECYCLE POSTING KIAN RANCAK SEKARANG
    MAHA MEGA FITNAH DAH KANTOI MEMANJANG
    MAHA MEGA BATUAPI DIMINTA SAMAN

    kikikikiki.. posting recycle beratus kali... semata mata nak mengadu domba... jadi batuapi utk hasut dan fitnah sepanjang masa... maha mega batuapi meddey tahap dewa diminta sendiri saman 1mdb..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kata dulang paku serpih, mengata orang, kamu yg lebih.

      Macam macam saja Jing Jibo @ Kejora nih.

      Padam

  12. Kes kecil libatkan RM sejuta dua pun pehak pendakwa Dan pembela masing2 usung betong2 punya dokumen kemahkamah sebagai bukti.

    Alahai takkan sehelai carta macam ni kut. Dap dulu pun hamtar kpd KL jauh baik lagi laporannya berkaitan kajian terowong bawah tanah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bodoh bangang lagi kamu, Jing.

      Takkan lah orang nak ke mahkamah bawak carta aje.

      Kau sekolah mana dulu? Sekolah pondok, ye?

      Padam
    2. DoJ pun dah tongsampahkan ko punya bukti tu. Sebab ITU tidak ada tidakan apa2.

      APA lagi mau sembang.
      Doj tu ko ingat kedai kopi ke. Apa saja matdey cakap diarang percaya.

      Padam
    3. Ko baca Utusan ke? Padan lah tak tahu berita.

      Padam
  13. MASA NAK MERENYEH RENYEH DAH ABIS KINI
    MEMBATUAPI &ADU DOMBA DAH TAMAT DAH
    MASA MAHA MEGA PULAK SAMAN 1MDB
    ADA BRANI ADA TELO KE TAK .?SI HARAMJADAH


    kikikiki... suma adu domba dan batuapikan orang lain dah berlalu... masa meddey maha mega batuapi tahap dewa pulak yg saman sendiri pasal 1mdb...

    act NOW.....!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak kisah lah dah lalu ke tak.

      Asalkan hantam, sebat, tibai, godam si Bugis Lanun dan puak nya. Hingga ke PRU14.

      Padam
  14. Ada yang bawak anak cuti sekolah pergi luar bandar, ada yang sibuk kerja di malam hujung minggu, ada yang tengah hormati kematian Fidel Castro ... tak ramai masuk komen malam ini .. hehe

    BalasPadam
  15. Kecibaian kebinatangan kecelakaan kesundalan kebabian blog ni

    BalasPadam
  16. Semalam sepasang babi masuk ke habitat asal mereka setelah diberikan peluang utk berkeliaran seketika.

    BalasPadam
  17. Apabila pakatan harapan mengambil alih pemerintahan... maka segala kemushkilan yang membelenggu rakyat selama ini akan terjawab ,,,termasuk lah rm 90 juta ,,,kena lah bersedia dari sekarang,,utk merekabentuk penjara yg lebih tinggi lagi dari bangunan menara Klcc,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kemusykilan 90 juta? Hahaha... Datang dari mana pula 90 juta ni. Simpan sikit bodoh tu utk faraid kpd anak cucu.

      Padam
  18. PutraPelesit masih nak teruskan Matdey punya konspirasi
    Tapi udah ketandusan idea, tiada fitnah baru dapat dikasi
    Balik-balik diulang tayang ciiter lama lapok yg busuk basi
    Dah rasa malas mau komen sbb sama saja kandungan isi

    BalasPadam
  19. Sesiapa yg tak termasuk dalam senarai,,,tak perlu bimbang dan susah hati,,sekalipun RUU 335 di luluskan secara otomatik,,,,

    BalasPadam
  20. Dah berapa banyak pendedahan daaa...
    Dah berapa banyak carta daaa...
    Dah berapa buah negara terlibat daaa..
    Dah berapa buah mahkamah dibicara daaa..

    BalasPadam
  21. Ini semua rencana konspirasi jahat si Matdey biol lahanat
    Kerana tamakkan kuasa si keling tua ini jadii pengkhianat
    Dia kasi negara ni rosak jadi talibarut kafir pelir tak sunat
    Namun kita percaya akhirnya dia hanya dapat letih penat

    BalasPadam
  22. Nampak nya cai-cai dah kembali terus hidup dalam realiti
    Tak nak lagi mereka korban masa hal agenda Madey kuti
    Isu lapok diulang2 mahu komen pun mereka dah tak retii
    Lagi pulak rajah serabut serabai itu bukan ler suatu bukti

    BalasPadam
  23. Aku jijik sungguhlah membaca komen komen KEBANYAKAN manusia Tanpa Nama ni ... Bahasa yang di guna pun lebih kurang standard sama dengan pak menteri dari Pasir Menyalak .

    Kalau engkau orang ingat brother admin ni hanya pandai spin , hanya menulis berita kitar semula , lagi baik tak usah baca dan komen apa yang ditulis disini .. Sudah lah menulis Tanpa Nama .... macam orang tak kenal siapa bapak dia . Jikalau nak baca berita yang enak enak dan sedap mata dan hati memandang , silakan lah baca kat blog Mykimakyu , Snapshot ke , semut hitam ke , House Merapu Kari ke dan banyak lagi ...mereka ni semuanya punya bajet besar . Semua yang di cerita dan di berita semuanya guna akal .... tapi bukannya akal dari kepala berambut , ianya akal yang terletak di lutut !

    Peduli apa cerita 1MDB ni di war warkan berulang kali .. malapetaka 1MDB ni tak kan selesai selagi Najib masih hidup . Besar kemungkinan selepas Najib Rosmah mati pun tak selesai masaalah . Ini kerana ada satu bond 1MDB ( yang duit entah kemana ?) matang pada 2039 , tempoh 23 tahun dari sekarang . Najib Rosmah masih ada ke ketika itu ????

    BalasPadam
  24. Biasalah media sosial.. tuan2 blogger pon boleh menyamar guna lain nama dan tanpa nama.

    BalasPadam