Rabu, 23 November 2016

HOT ~ Rakyat Menunggu Musim Biawak..!


Nasib ler rakyat..! siapa suruh jadi rakyat..! Kalau teh o mahal jangan minum teh o..!

Kalau ayam mahal jangan makan ayam..! Kalau tol mahal bangun pagi dan guna jalan lama..! Beginilah keadaannya apabila negara diperintah oleh kapitalis..! 

Kenapa para peniaga begitu mudah menaikkan harga? mudah mengenakan sebarang bayaran mengikut suka hati mereka? kerana mereka tahu tiada tindakan yang akan mereka hadapi..! 

Kalau ada pun penguatkuasaan ianya hanya musim..! Musim minyak..! minyak la..! musim tepung, gula beras..! maka musim tu la nanti..!

Seorang pemuda terkejut besar apabila mendapati harga secawan teh o yang diminumnya berharga RM8.50.

Menceritakan perkara itu kepada Sinar Online, pemuda yang hanya mahu dikenali sebagai Muhamad itu berkata, dia menyedari perkara itu tatkala mahu membayar kesemua menu makanan yang dipesannya.

"Harganya memang benar-benar tak masuk akal, ialah harga air teh o itu lebih mahal daripada harga nasi lemak yang hanya berharga RM 5," katanya.

Dia yang menikmati hidangan sarapan di sebuah restoran di ibu negara pagi tadi berkata, pihak berwajib perlu memantau dan mengambil tindakan terhadap peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga sesuka hati.

Ujarnya, sekiranya wujud elemen pencatutan harga, maka pihak kementerian perlu mengambil tindakan yang sewajarnya berlandaskan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.

"Rakyat tidak mahu wujudnya penguatkuasaan terpilih.

"Jangan biarkan sama ada  peniaga kecil atau besar terus menindas rakyat," katanya lagi.


Rakyat hanya menunggu musim biawak..! bila tiba musim biawak nanti ramai ramai kasi pangkah buang biawak..!

Mana biawak???

Lu Fikir La Sendiri!!!

33 ulasan:

  1. Hahaha hohoho hihihi

    Musim Biawak. Biawak makan bangkai. Bangkai apa saja di sebat nya.

    And STOP ELECTING IDIOTS. Far too many elected idiots in the country already.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Padam
  2. HARGA TAK PATUT DIJADIKAN UMPAN
    PERGI LA REPORT BARU LA ADA JALAN
    SEBENONYER DAH TAK ADA ISU DAN BAHAN
    PRU 14 NANTI BARUA BARUA NI KITA KERJAKAN

    TANAM UBI RAPAT RAPAT
    SUPAYA PUYUH SENANG BERLARI
    MALAM INI KITA PAKAT PAKAT
    SOLIDARITI JADI KE ATAU TAK JADI...

    kikikikiki... ari nak ujan kito tgk meddey kutty maha mega batuapi tahap dewa turun ka atau tak mlm ni....?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Komen ke 2 si Jing Jibo @ Kejora kali ini. CV Jing Jibo -

      Anjing Jibo

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

      Padam
    2. harag barang ialah faktor global..

      bayangkan gaji masuk setengah..

      maka malaysia bankrup..

      tapi projek 1mdb, tugu negara baru, kereta api mahal berganda diteruskan..Turki buat murah..mememg tipu..

      tiada pakej rangsangan ekonomi..

      oleh itu GST penyelamat kita..kepala hotak hang,,

      hang cakap GST kpd orang kampong..duit tu dari orang ramai..mcm pulak turun dari langit..

      yg tibai GST tu seronok..yg dengar ucapan Najib kata memang CILAKA laknatullah

      Padam
  3. 2 tea tu RM17.00 gamak nya Special Brew Green Tea of Japan. Atau Darjeeling Tea served to Maharajahs of India in the past.

    Tapi Boh tea di kedai mamak ye? Kot kena GST berpuluh kali. Dari mula tanam sampai kering, masuk dalam tin, kena GST tiap peringkat.

    Macam ramai yang komplen di kilang kenakan GST, pemborong kenakan GST, pengedar kenakan GST, pekedai runcit pun kenakan GST. Zaman Najib.

    Apa daaaaa ......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua kena SST bro di zaman tun m ITU jangan bohong aku ini tapi pembekal pekilang pekedai semua elak cukai.

      Jadi bila tak dapat elak cukai naik harga barang ITU kerja2 apek ITU ia.

      Lupa pesan kenapa tak tunjukan apa nama syarikat keluarkan bil ITU ,kenapa penakut sangat ia, nampak sangat ini penipuan macai pro tun Cuba lakukan kan, bil itu hotel 5 star menang patut harga ITU ia

      Padam
  4. Admin PutraBiol, kenapa tak tunjuk bil dari 'Five Star Hotel', lagi hebat dia punya harga...

    Tak takut kojol padam mcm dinpenyu ke bro, bawa berguni dosa ke akhirat, tak sempat bertobat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jing Jibo, kamu yang lebih banyak dosa, coba melindungkan Si Bugis Lanun menyeleweng dan mengsonglap berbilion, dahtu kamu bohong dan tipu rakyat jelata, kamu fitnahkan pihak yang nak selamatkan negara dari tindakan2 (actions) dan ketidak- bertindakan (non-actions) si Bugis Lanun.

      Padam
    2. Kenapa macai protun m tak tunjukan alamat bil ITU ia biar kita tahunya

      Padam
    3. Ya Malaikat Katibin 7:50
      Berapa banyak dah dosa aku?

      Padam
  5. 165 NEGARA SUDAH GUNA GST
    FAKTA NYATA LAGI TERBUKTI
    APA YANG TAK KENA BARUA SI KUTTTY
    PRU 14 KITA DIAJAR BARUA YAHUDI

    fakta gst dah diguna 2/ 3doonia... tak ade isu lagi laut jer apa yg ada delan mata...kikikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila cakap dengan kikiki tu makna nya tak serius, tak boleh caya.

      GST cukai negara negara lain buat bukan akibat negara tak cukup duit terhutang belanja boros, belanja tak tentu arah spt lease jet RM90 juta utk kegunaan so-called FLOM.

      Padam
    2. itu la peliknya, apa pasal barang kat negara lain murah, kat negara sini mahal nak mampus. jgn cuba tukar kpd matawang kita, kalau nak tukar untuk perbandingan lihat juga gaji depa dalam ringgit malaysia. macam bumi dengan langit.

      Padam
    3. Jawapan mudah je Tanya pembekal bijak dap kau itu kenapa naikkan harga barang

      Padam

  6. Dekat mana tu?, jom kita pergi berniaga nasi lemak janda muda kat situ. Kita jual rm4, masih untong tu. Berniaga 2 3 tentu boleh la pakai Vios punya.

    BalasPadam
  7. Kenapa para peniaga begitu mudah menaikkan harga?

    Sebab takda pemeriksaan penguat kuasa.

    Kenapa takda pemeriksaan penguat kuasa?

    Sebab depa dah dapat imbuhan dari pihak2 berkenaan.

    Kenapa depa ambik imbuhan?

    Sebab ada tauladan besau dari MO1.

    Demikian lah teka teki si bangau.

    BalasPadam
  8. The number of punitive warnings issued against government servants in the 2015 Auditor-General's Report (Series 1 & 2) was almost double that of the previous year, said Chief Secretary to the Government Tan Sri Dr Ali Hamsa (pix).

    Apasal? Tau saja le di zaman Najib nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang banyak buat cacamerba dalam JPA misti bukan penyokong UMNO

      Padam
  9. New Straits Times Online
    Too early for Malaysia to have a stance on Trump's policy, Dewan Rakyat told
    New Straits Times Online

    Because Najib, who businessman Trump autographed as his favourite Prime Minister, has to see whether Trump would bother about him as PM of a small nation now that he is the most powerful man in the world.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo, Hebat sungguh so Pang5 Bugis rupanya

      Padam
  10. Kes sebegitu memang elok tuan admin highlight, kalau tidak bahagian penguatkuasaan pun tak dapat info.

    BalasPadam
  11. La... ni kes tokay tamak. Settle sendirilah. Boikot ...cari kedai lain. Tak masuk akal yg ini pun tak boleh selesaikan sendiri. Banyak pilihan lain. Inj pun nak dipolitikkan. Adoii...

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia kena pau dgn geng mamak dia salahkan GST, Najib bagai.. ini super BIOL punya macai. Pegi lah report Hotline KPDNKK yg tkhenti mintak suruh lapor tu buat iklan mcm2 dlm TV..anti pencatutan.

      Zaman madeykutty mana ada akta mcm ni sbb dia mau bela cina2 biawak utk support besday mewah di mcm Vincent Tan tuuuuuu

      Padam
  12. POSTING BODOH TU YG BARUA TERKINJA KINJA
    RESTORAN CAJ LEBIH TUDUH GSP PUNYA PASAL
    APO LAGI NAK BUAT FITNAH SUMA TAK KENA
    SEBAB TUHAN MURKA SUMA FITNAH SIAL...

    kikikiki... mlm ni dah tak ada solidariti lagi.. suma dah mampos mati....kikikkkii

    BalasPadam
  13. Musim biawak lazimnya datang selepas musim kok kok kok selesai panggang babi.

    BalasPadam
  14. Aku nak kata putra merdeka bahalul marah lak nanti. Entah mana bil tu dia dapat dari restoran high class terus claim stop electing idiot. Janganlah nak cuba spin orang. So who is idiot...Sendiri mau ingat la

    BalasPadam
  15. DoJ ntah kemana
    Fbi menyorok tang mana

    Alih-alih keluaq artikel musim biawak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. DoJ dah tangkap Najib, ko belum tau?

      Padam
  16. aku igt zaman mamakdey dulu semua brg keperluan naik secar BERKALA. Alasan kos meningkat. Cuma zaman itu xde BIOL mcm PutraBiawak tukang viral mcm SiakapKeli.. maka bykle jd ikan makan dedak.

    aku tuk tunggu mana dia DoJ mana Sapina nak tangkap Najib? Kalo Najib kena tangkap PRU14 kompon aku undi PAS jee!! pakatan biawak mmg aku haramkan undi sbb biawak mana halal...

    kah..kah..kah..kah..!

    BalasPadam
  17. Udah makin serabut serabai fikiran Matdey mamak Kerala
    Makin seharii makin tua bangsat ini jadii sawan sasau gila
    Tahu diia nak kalah disembah peliiwat dan tokong berhala
    Kali ini si keling tua sewel ni menyembah Ibrahim Ali pula

    BalasPadam
  18. PuteraBebal dah ketandusan modal tapi masih nak melobi
    Walau pun tiada isu, kerajaan masih nak diserang bertubi
    Cai2 pula tak tau berhujah kalau tiidak ada posting 1MDB
    Sbb itu, posting ini tak nampak pun kelibat Othaman babi

    BalasPadam
  19. unkapan ini d tuju kan khas buat ahli2 UMNO n semua yg cinta kan Negara ini.

    "for a new year to bring you something new, make a move,like a butterfly tearing its cocoon! make a move!" - Mehmet Murat Ildan.

    saya masih ingat lagi semasa dlm perkhidmatan kerajaan. barang2/aset2 yg sudah lusuh n d takrif sebagai BER (beyond economic repair) akan d lelong melalui proses sebut harga. kadang kadang tidak laku n terpaksa d lelong sebagai besi buruk atau barang skrap.

    maaf kalau saya katakana bahawa najib sudah hampir menuju ke kualiti barang lusuh. kalau kita d paksa utk terus mengguna nya maka sudah tentu ia nya akan memudaratkan keselamatan kita.

    fikir fikirkan lah!!!

    BalasPadam