Isnin, 28 November 2016

Bagaimana Dunia Melihat Malaysia..!


Masih mampu tersenyum???

1MDB

Malaysians underestimate the damage caused by the 1MDB scandal

FORTY thousand people wearing yellow shirts gathered in Malaysia’s capital on November 19th, to protest against corruption and impunity in government. The rally was orderly and restrained; the response of the authorities was not. On the eve of the protest, police arrested Maria Chin Abdullah, leader of a coalition of human-rights groups that organised the event. She was placed in solitary confinement, and can be held there for 28 days. Even by Malaysia’s dismal recent standards this marked a fresh low. Ordinary Malaysians should not stand by while their leaders undermine the rule of law so casually.
Ms Chin Abdullah’s detention was justified by an anti-terrorism law which the government had promised would never be used against political opponents. The true motivation was to stifle outrage over 1MDB, a state-owned investment firm from which billions have gone missing. In July American government investigators said they thought that $3.5bn had been taken from the firm and that hundreds of millions of dollars went to the prime minister, Najib Razak (who says he has never taken public funds for personal gain). The investigators’ findings corroborated exposés written by local and foreign journalists, who have been unravelling the saga for several years.
Elsewhere the scandal would have sparked a swift change in government. But the United Malays National Organisation (UMNO) has held power for six decades and enjoys broad support from Malaysia’s ethnic-Malay majority, some of whom resent their ethnic-Chinese and Indian compatriots. The party has devised many ways to protect its leaders from internal revolts, so Mr Najib found it easy to purge critics, delay a parliamentary investigation and replace an attorney-general said to have been preparing charges against him.
No one in Malaysia has been charged over 1MDB’s missing money. But a court has handed a prison sentence to an opposition politician who frustrated efforts to hush up the affair. The editor and publisher of one of Malaysia’s last independent news organisations face jail under a rule which forbids certain content published with “intent to annoy”. A competitor closed in March after authorities ordered its website blocked.
Mr Najib’s party is carelessly widening Malaysia’s ethnic and religious splits. Seeking to bolster support among conservative Malay Muslims, it is toying with a proposal to intensify the whippings which may be meted out by sharia courts. It has failed properly to condemn pro-government gangs that last year menacingly gathered in a Chinese part of the capital. Their leaders paint ethnic Malays as victims of sinister conspiracies—dangerous rumour-mongering in a country where politics is still defined by the racial violence of the 1960s.
Easily broken, hard to fix
Until now foreign investors have been fairly sanguine about the economy. But they are growing rattled. The ringgit has depreciated faster than other emerging-market currencies (see article). Last week the authorities asked foreign banks to stop some ringgit trading abroad, raising fears of harsher controls.
Rural ethnic Malays, a crucial constituency, feel that the scandal is a remote affair. Even some educated urbanites still favour Mr Najib’s government over the opposition, underestimating the damage being done by the scandal. If change is to come, the disparate opposition needs to do a better job of winning such people over; its fractious parties must overcome their divisions and present a plausible candidate to replace Mr Najib in a general election that could be held as soon as next year. Malaysia has always been an imperfect democracy, but the rot eating at its institutions is harming its international standing and its economic prospects alike.
Lu Fikir La Sendiri!!!

55 ulasan:

  1. Patrick?

    {” Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kalian di sisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kalian. Sesungguhnya Allah (itu) Maha mengetahui, (dan) lagi Maha Mengenal “} (QS. Al-Hujuraat : 13)

    BalasPadam
  2. Matdey udah jadi ciikai cibai tapi perasan diri masih dewa
    Merayu rengek dgn puak Pakatan Happrak miintak nyawa
    Dengan DAP dia dimakii sebagai bapak ayam & ular sawa
    Kitorang tunggu jer PRU14 ini, tak sabar lagii nak ketawa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jing Jibo @ Kejora rush in like speedy Gonzales. Remind me to tell that story another time.

      Untuk pembaca yang tak biasa di blog ini, Jing Jibo @ Kejora ia lah NAJIB-PAID RESIDENT BLOGGER yg di tugaskan khas ke blog ini sebab blog ini popular dan berpengaruh. Ini dia CV nya -

      Anjing Jibo

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

      Padam
  3. "40,000 people" at Bersih rally on Nov 19. That's after threats, warnings, actual arrests before the rally to frighten people from attending. If not, there would be over 100,000.

    Malaysians are fed up. Misappropriation of 1MDB funds and money laundering" by the Bugis Lanun, billions of Ringgit in his accounts, his stepson's and cronies' accounts. US$7 missing from 1MDB account, 1MDB indebted to the tune of RM53 billion, IPIC claiming another RM28 billion, the economy in shambles, making it attractive for currency speculators to attack the Ringgit, GST, endless soaring of prices of goods - where got not fed up.

    They will express their disgust at the ballot box at GE14. Get Najib and his lot out. No more, no more. Enough of them.

    BalasPadam
  4. "Najib Razak (who says he has never taken public funds for personal gain)."

    Najib talks rubbish. His wife alone spent via credit cards a sum of US$6 million in a period of about 7 years, when Najib's salary is far from being able to afford that.

    I'll locate the news report on it and report it in here when free.

    BalasPadam
  5. POSTING CMANA DOONIA TGK MALAYSIA...
    TAPI RAKYAT SKG TGK MAHA MEGA BATUAPI
    BILA SUMA ADU DOMBA KANTOI BELAKA
    BILA PULAK SI BATUAPI KUTTY NAK SAMAN 1MDB

    kikikiki.... bole ke maha mega sibatuapi.meddey kutty tahap dewa saman cepat 1mdb... asyik membatu apikan DoJ..SR..WSJ...3 Tan Sri...asyik nak adu domba barua barua si batuapi saja... skg giliran si batu api tahap maha mega pulak saman 1mdb...

    come on laaa. ..meddey maha batuapi..!!.. jadi anak jantan skettt...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kesian lak aku tgk mamat ni....sah2 anak zina mak bapak dia...silap2 mak bapak sumbang muhrim sbb tu anak cacat otak!

      Padam
    2. mAMAT jING jIBO @ KEJORA TU BODOH BANGANG. KAMUS DIA ADA HA NYA SATU PERKATAAN - BATU API.

      SEBAB DIA TERASA PANAS BONTOT DIA. SEBAB BOS DIA JIBO PUN AMAT PANAS BONTOT NYA. ADA BARA DI BAWAH NYA.

      Padam
  6. Saya melayu muslim rakyat malaysia. Saya teliti blog2 yang ada, baik pro najib (not govt, ok!) and those against him.

    Each day, both sides throw punches to each other. There is a 3rd group (i believe are muslims) who would throw out ayat2 alquran supposedly to tell parties exchanging blows to read, understand and follow.

    Obediently i read but trading of blows get heavier each day.

    MAY I PROPOSE HERE THAT SOMEONE WHO QUOTE THE AYAT2 ALQURAN TO STATE EXPLICITLY TO WHOM SHALL THE AYATS BE REFERRED TO...PRO OR ANTI NAJIB.

    More often than not they say refer to quran. Here is a simple isu ROBBER AND THE RAKYAT.

    i am basically fed up with nuances, hypocrisy, stage plays, theatrical displays, rhetorics or what have you.

    So those quranic experts, be explicit, without fear or favour except Allah swt. No roundabout please. No bullshitting. No hypocrisy.

    Let us do this for the sake of our country

    BalasPadam
    Balasan
    1. According to quran any allegation or accusation must have this 2 WAJIB (compulsary)

      1. Proof
      2. Witnesses.


      no roundabout.

      Padam
    2. Setakat keris berayon tak main. Low class. We wsnt quranic expert, not kaki caci maki.

      Sorry....nah 20 sen....main jauh2

      Padam
    3. Agree fully, support and urge 2:43 PTG to say those more often in ehere and anywhere else.

      But shit to Keris Berayon @ Jing Jibo @ Kejora @ so many other things.

      Shit to him, not to anything in the Qir'an.

      Padam
  7. MAHA MEGA BATUAPI PANDAI LAGAKAN LAWAN
    LAGA LAGAKAN LAWAN YG SKG JADI KAWAN
    HEBAT SGGUH MEMBATUAPI KAWAN DAN LAWAN
    SKG PULAK MASA SIBATUAPI SAMAN...SILAKANNN


    kikikikikiki... sile leh saman 1mdb sekarrang.. jangan tangguh lagi.. sile leeh saman... kikikikii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada sesiapa yang betani sahut cabaran anon 2.43 ptg?

      Kalau tak de stfu.

      Kalau ada silakan, ingat no rounabout...

      Padam
    2. Kepala hotak Jing Jibo buat komen balas sendiri.

      Komen2 dia not worth to balas but just to shit on.

      Padam
    3. US Justice Department to seize cash from 1MDB fund allegedly used ...

      www.cbsnews.com/.../us-justice-department-seize-money-1mdb-fund-fra...

      Padam
    4. Government Getting Nervous

      Malaysia PM Najib Razak seeks new powers amid protests over ...
      www.theonlinecitizen.com › Current Affairs

      This new law effectively gives Mr Najib authority to impose powers at any ... “I think the government are getting nervous about 1MDB and the ...

      Padam
  8. Diantara saranan The Economist jika pembangkang hendak menang mereka perlu meyakin org luar/pendalaman bermakna berkempen di luar Bandar, masuk hutan keluar hutan terjun kesungai naik sungai redah paya belukar nail bukit turun bukit ITU belum masuk lagi pacat lintah gajah ular dan segala binatang buas rimau gajah unka dll Dan macam2 lagi halangan.

    Siapa ada berani boleh catat nama di bawah INI:






    BalasPadam
  9. Diantara saranan The Economist jika pembangkang hendak menang mereka perlu meyakin org luar/pendalaman bermakna berkempen di luar Bandar, masuk hutan keluar hutan terjun kesungai naik sungai redah paya belukar nail bukit turun bukit ITU belum masuk lagi pacat lintah gajah ular dan segala binatang buas rimau gajah unka dll Dan macam2 lagi halangan.

    Siapa ada berani boleh catat nama di bawah INI:






    BalasPadam
  10. Masih adakah lagi maruah rakyat malaysia di mata dunia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Najib mana tahu maruah. Tarak dalam kamus dia.

      Dia lama sekolah di Englaaaaaaaand. Integrity, respect and shame also do not exist in his English dictionary.

      Even if they exist, Rosmah have deleted them.

      Padam
  11. celcom pun nampaknya ada penyakit nak puja orang luar..

    https://telcogila.wordpress.com/2016/11/22/celcom-bergolak/

    apa nak jadi malaysia ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di bawah si Bugis Lanun, semua boleh jadi.

      Selweweng, songlap, tangan ghaib buang Gani Pattail serta merta tanpa alasan munasabah, tukar tempat kerja serta merta pegawai2 tinggi PDRM, SPRM yang siasat berbilion dalam akaun Najib ... Rosmah pakai jet eksekutif gomen lease RM90 juta ...

      Macam macam lagi.

      Padam
  12. Marilah kita kenali siapa maria chin abdullah...

    MENGENALI SIAPA MARIA CHIN SEBENARNYA

    Maria Chin Abdullah (Mary Chin Cheen Lian) 

    Maria Chin berkenalan dengan Yunus Lebai Ali di London pada tahun 1979 dan berkahwin. 

    Yunus Lebai Ali dan Hishamuddin Rais adalah aktivis berfahaman sosialis Universiti Malaya pada tahun 1970-an yang sama-sama melarikan diri ke luar negara kerana takut ditangkap polis. 

    Maria Chin dan Yunus pulang ke Malaysia sekitar akhir tahun 1980-an dan terlibat  dengan NGO dinamakan NIEI (National Institute for Electoral Integrity). NIEI dan MAFREL (Malaysians for Free and Fair Elections) ditaja oleh Asia Foundation merupakan jaringan NAMFREL (The National Citizens' Movement for Free Elections) dan ANFREL (Asian Network for Free and Fair Elections). 

    Bekas pegawai CIA, Philip Agee mendedahkan NAMFREL dan ANFREL adalah 'tool CIA' bertopeng di sebalik slogan 'kuasa rakyat'. 

    Modus Operandi CIA kini telah diambil alih oleh badan baharu yang dinamakan NED (National Endowment For Democracy). 

    Maria Chin juga terlibat dalam NGO-NGO hak asasi manusia dan feminisme yang pro LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender). Antaranya; WDC (Women Development Collective), EMPOWER (Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor) dan SIS (Sister In Islam)...antara aktivis SIS adalah MARINA MAHATHIR... 

    Ternyata beliau bukan orang biasa tapi merupakan seorang yang punyai Latar Belakang yg perlu di teliti lebih lanjut..

    ResearchUCCmsia

    Lu pikir la sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. T/K atas informasi anda

      Padam
    2. Tabung Haji bagi lagi subsidi sebanyak Rm9570 setiap jumaah pada musim INI.
      Tapi diarang cakap TH dah nak kena lelong???
      Memang tak boleh pakai LA puak2 tu...

      Padam
    3. www.themalaymailonline.com/.../10-things-about-maria-chin-abdullah-s...

      Maria Chin Abdullah, born Mary Chin ... she led the massive Bersih 4 rally last August and ... election watchdog's fight for electoral reform and good governance. ... And they have been with me at all the demonstrations … it has become like a family must-do.

      Padam
    4. Bersih co-chair Maria Chin Abdullah freed from detention – Kopitiam Bot

      https://kopitiambot.com/.../bersih-co-chair-maria-chin-abdullah-freed-fro...

      24 mins ago - Bersih co-chair Maria Chin Abdullah freed from detention ...

      Her lawyers filed an application for habeas corpus, challenging the use of SOSMA and asking the High Court to compel the police to release her.

      Padam
  13. Umno= united mohd najib organization.
    Pru14 undi aku bukan lg utk umno/bn.
    Menang ke kalah' ke aku x peduli..yg aku peduli skrg umno=united Malay national organization dah jadi united mohd najib organization.
    Kalau pemimpin umno x berubah..biar undi aku yg kecik lagi tak menjejaskan ni..bg ingatan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan undi Najib, Umno/Bn.

      kASI DEPA LINGKUP.

      Padam
    2. UNWANTED MALAUN NAJIB ORGAN .... umno

      Padam
  14. Madey setan hari2 fikir cara fitnah, otak ligat mcm gasing
    Keling biawak lidah bercabang ini udah mula putar pusing
    Belum lagi PRU, dia bawa citer BN mau guna warga asing
    Mamak Kerala Malabari biol ini elok jer kita Melayu lesing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pendedahan AWSJ: Ambank dan Bank Negara boleh sahkan ...

      www.keadilanrakyat.org/pendedahan-awsj-ambank-da...

      ... kadar tukaran matawang terkini) atau USD692 juta telah dipindahkan dari 1MDB dan anak syarikat 1MDB ke akaun peribadi milik Dato' Seri Najib Tun Razak, ...

      Padam
    2. bellion2 lesap bkn fitnah. duit jatuh bkn fitnah.

      gst.. harga barang naik bkn fitnah.

      dok marah mahathir buat apa. tnpa mahathir pun kerosakan negara jelas hingga ungka dihutan pun tau.

      hanya dedah pembayar gst saja yg buat2 bodoh. dlm hati sendiri tau semua kerosakan itu betul

      menipu diri sendiri adalah penipu paling bebal.

      Padam
  15. Keris Berayon 5:01
    Chor cereta peribadi kamu pula unt kami. Apa kebende jasa yg kamu dah buat pada negara Malaysia ni. Kalau niat kamu kerana Allah SWT Alhamdulillah le kalau tak ..ingat! ada Syurga dan ada juga Neraka. Chor cereta chor cereta...

    BalasPadam
  16. Othaman bapok tidak cukup ilmu di dada ingin bertempor
    Kesudahan nya si tua munafiq tuh jadi ayam berak kapor
    Dah mampos belum sempat rasa Kejora punya penampor
    Agaknya dlm kubor serupa dinpenyu diiseksa mengelupor

    BalasPadam
    Balasan
    1. Addin: Najib Disindir Adiknya Dalam Skandal 1MDB

      www.addindeen.com/.../najib-disindir-adiknya-dalam-...

      Najib Disindir Adiknya Dalam Skandal 1MDB. Pengerusi CIMB Datuk Seri Nazir Razak menyatakan bagaimana The Edge pernah digantung ...

      Padam
    2. Malaysian student rally demands arrest of PM Najib Razak over fraud ...

      https://www.thestar.com › News › World

      More than 1,000 protesters defied a police ban and led a rally over a massive fraud allegedly involving Prime Minister Najib Razak. Student ...

      Padam
    3. 3 1/2 tahun Sumpahan Kejora tak sedikit pun luak kerana keceluparan & kebusukan hatinya terjerumus mempertahankan pemimpin yg dayus, korup & tak amanah. Alhamdulillah...saya masih sihat wal afiat baru pulang dari Jawa Tengah menghadhiri majlis perkahwinan cucu saudara saya di sana.

      Padam
  17. Aku agak la bila PH menang PRU ni nanti, PM kita yang baru akan memastikan yang berikut:
    1. Matawang ringgit akan dipulihkan kembali ke asal
    2. GST akan dihapuskan
    3. 1MDB akan ditutup dan duit akan diserahkan kepada BNM
    4. Yang terlibat dalam penyelewengan dana 1MDB akan diadili
    5. Harga tepung, minyak masak dan minyak kenderaan akan diturunkan ke harga asal.
    6. BR1M akan dihapuskan dan diganti dengan duit ehsan 3X ganda
    7. Harga rumah diturunkan ke harga separuh dari harga pasaran sekarang
    8. Yuran Universiti percuma serta subsidi.
    9. Kos Projek mega akan dikurangkan separuh
    10. Income tax dikurangkan separuh
    11. Semua projek mega akan dihentikan

    Dan banyak lagi. PM yang baru mungkin Mahathir akan menggunakan formula yang digunapakai semasa zaman pemerintahan 22 tahun dan dikatakan mampu menyelesaikan semua masaalah. Negara2 luar akan mula menerima Malaysia sebagai rakan niaga dan barang2 komoditi akan mula mendapat tempat. Mungkin taraf hidup akan menjadi lebih baik....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu kalau mahathir jd pm. Kalau aku jd pm...

      1. Minyak petrol sekupang seliter
      2. Minyak masak sekupang sekilo
      3. Rumah tak ada harga sbb aku bg free
      4. Semua rakyat tak payah kerja sbb duit ehsan tiap2 bulan sebanyak tiga ribu.
      5. Hospital kerajaan ditutup dan digantikan dgn khidmat bomoh dan dukun secara percuma
      6. Sekolah percuma hingga ijazah sarjana.
      7. Air letrik internet free seumur hidup.
      8. Perkahwinan pertama akan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.
      9. Lembu percuma 10 ekor setiap keluarga
      10. Tanah 10 ekar percuma setiap keluarga

      Padam
    2. Kau lupa 1 perkara -

      PM baru akan kerahkan Menteri MMC nya dedahkan Jing Jibo @ Kejora dll, keluarkan nama penuh dan alamat kamu, dan Polis akan heret kamu ke mahkamah.

      Padam
  18. ..dan PM baru akan latih pempimpin baru supaya naikkan sauh dulu sebelum kapal belayar.
    ...PM baru perlu semai 2 biji telur agar berani berhujah dan jangan Everything to hide
    ..IGP AG..KPN..apa lavi semua tu juga perlu dari kalangab mereka yg tak makan dedak.

    BalasPadam
  19. Yang dijelaskan (Fuşşilat):26 - Dan orang-orang yang kafir berkata: "Janganlah kamu mendengar dengan sungguh-sungguh akan Al Quran ini dan buatlah hiruk-pikuk terhadapnya, supaya kamu dapat mengalahkan mereka".

    BalasPadam
  20. Asad : NOW THOSE who are bent on denying the truth say [unto one another]: "Do not listen to this Qur'an, but rather talk frivolously about it, so that you might gain the upper hand!" 27
    Malik : The disbelievers say: "Do not listen this Qur'an and make noise when it is recited so that you may gain the upper hand."
    Pickthall : Those who disbelieve say: Heed not this Qur'an, and drown the hearing of it; haply ye may conquer.
    Yusuf Ali : The Unbelievers say: "Listen not to this Qur'an but talk at random in the midst of its (reading) that ye may gain the upper hand!"

    BalasPadam
    Balasan
    1. you are not doing good service to the Al Quran. Get on to your point first, then elaborate with Al Quran. Not by acting pious and keeping everyone guessing...you only bring down yourself. Sorry, but please STOP abusing the Al Quran.

      Padam
    2. Penghuni-penghuni gua (Al-Kahf):54 - Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulangi bagi manusia dalam Al Quran ini bermacam-macam perumpamaan. Dan manusia adalah makhluk yang paling banyak membantah.

      Iqra

      Padam
  21. Nabi Hud:27 - Maka berkatalah pemimpin-pemimpin yang kafir dari kaumnya: "Kami tidak melihat kamu, melainkan (sebagai) seorang manusia (biasa) seperti kami, dan kami tidak melihat orang-orang yang mengikuti kamu, melainkan orang-orang yang hina dina di antara kami yang lekas percaya saja, dan kami tidak melihat kamu memiliki sesuatu kelebihan apapun atas kami, bahkan kami yakin bahwa kamu adalah orang-orang yang dusta".

    BalasPadam
  22. Nabi Hud:34 - Dan tidaklah bermanfaat kepadamu nasehatku jika aku hendak memberi nasehat kepada kamu, sekiranya Allah hendak menyesatkan kamu, Dia adalah Tuhanmu, dan kepada-Nya-lah kamu dikembalikan".

    Nabi Hud:35 - Malahan kaum Nuh itu berkata: "Dia cuma membuat-buat nasihatnya saja". Katakanlah: "Jika aku membuat-buat nasihat itu, maka hanya akulah yang memikul dosaku, dan aku berlepas diri dari dosa yang kamu perbuat".

    BalasPadam

  23. 1:5 It is You we worship and You we ask for help.

    1:6 Guide us to the straight path -

    1:7 The path of those upon whom You have bestowed favor, not of those who have evoked [Your] anger or of those who are astray.

    Sapi Betina (Al-Baqarah):153 - Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.

    BalasPadam
  24. "You have abandoned the Book of Allah 'Azza wa jalla and sought the words of Fudayl and Ibn 'Uyaynah.

    If you were to devote yourselves to the Book of Allah, you'd find within it the remedy for everything you seek " 

    Al Fudayl b. 'Iyad

    (Copy paste from Quran Weekly)

    Ponder and reflect.

    BalasPadam
  25. “If you read the Quran with your head, you find repetition. If you read it with your heart, you find depth.
    Tariq Ramadan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Do yourself a favor. Stop making a fool of yourself, n mockery of the Al Quran. You have much to learn

      Padam
  26. Hūd:19 - Orang-orang yang menghalang dirinya sendiri dan orang lain dari jalan ugama Allah dan berusaha supaya jalan itu menjadi bengkok terpesong, sedang mereka pula ingkarkan hari akhirat;

    Hūd:20 - Mereka itu tidak akan dapat melemahkan kekuasaan Allah daripada menimpakan mereka dengan azab di dunia, dan tidak ada pula bagi mereka, yang lain dari Allah, sesiapapun yang dapat menolong melepaskan mereka dari seksaNya. Azab untuk mereka akan digandakan (kerana mereka sangat bencikan jalan ugama Allah), sehingga mereka tidak tahan mendengarnya, dan tidak pula suka melihat tanda-tanda kebenarannya.

    Hūd:21 - Merekalah orang-orang yang merugikan diri sendiri, dan hilang lenyaplah dari mereka apa yang mereka ada-adakan.

    BalasPadam
  27. At-Tawbah:64 - Orang-orang munafik itu takut kalau diturunkan satu surah Al-Quran yang menerangkan kepada mereka (dan kepada ramai) akan apa yang ada dalam hati mereka (dari kekufuran). Katakanlah (wahai Muhammad): "Ejek-ejeklah (seberapa yang kamu suka), sesungguhnya Allah akan mendedahkan apa yang kamu takut (terdedah untuk pengetahuan ramai)"

    Ash-Shu`arā':200 - Demikianlah Kami masukkan perasaan (kufur ingkar) itu ke dalam hati orang-orang yang melakukan dosa - tidak percayakan Al-Quran.

    BalasPadam