Selasa, 22 November 2016

HOT ~ Jangan Langgar Lutut Dia Yer..!


Biar pun bermusuh politik namun adab dan susila perlu dijaga..!

Parlimen kecoh selepas seorang timbalan menteri Umno menggelar Teresa Kok (DAP-Seputeh) sebagai satu-satunya perempuan yang ada “Kok”.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata demikian selepas berbahas dengan anggota parlimen pembangkang berkaitan BERSIH5, kelmarin.
“Yang Seputeh ini kekekek ini kenapa?

“Satu-satunya perempuan yang ada 'Kok' ini Seputeh,” kata Tajuddin.

Anggota parlimen pembangkang kemudian mendesak beliau Tajuddin menarik balik kenyataan itu.

Sebutan nama Kok mirip dengan istilah bagi alat kelamin lelaki dalam bahasa Inggeris.

Timbalan Speaker Datuk Ronald Kiandee bagaimanapun berkata Tajuddin hanya merujuk kepada nama Kok.

Khalid Samad (Parti Amanah Negara-Shah Alam) membantahnya dengan berkata jelas Tajuddin merujuk kepada maksud lain.

Kemudian tercetus perang mulutnya dengan anggota parlimen Pasir Salak itu dan Khalid mengelar kembali Tajuddin sebagai “sial”.
Tajuddin membalaskan dengan berkata “kurang ajar”.
Tunjukkan politik matang..! bukan binatang yop..!
Lu Fikir La Sendiri!!!

81 ulasan:



  1. KUALA LUMPUR: The vast majority of Malaysians have rejected the hypocrisy of Bersih and Tun Dr Mahathir Mohamad's Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), said Communications and Multimedia Minister Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

    Based on the turnout for Bersih 5 rally today, Salleh said it was a serious setback for Dr Mahathir and his new party, the junior partner in the DAP-led Pakatan Harapan coalition.

    He said the creation of Dr Mahathir's new party was supposed to bring masses of new Malay supporters to Pakatan and Bersih 5.

    "Instead, those marching today were only about three per cent of last year's Bersih rally. Namely, 15,500 today compared to the 500,000 Bersih claimed last year.

    "Even if you take the figure supplied by Malaysiakini, today's total was no higher than 41,000 – less than 10 per cent of the figure Bersih claimed last year," he said in a statement here tonight.
    Salleh said that the result of Dr Mahathir and his cronies joining Bersih had seen the turnout dropped by nearly 97 per cent.

    "Malays see through his selfish agenda and refused to attend. And the thousands of Chinese Malaysians who attended Bersih last year are so disgusted that Mahathir is involved, they stayed at home," he said.

    Salleh also said that the vast majority of Malaysians could see that PPBM was a party of has-beens and failures.

    "Created only out of Mahathir's desperation for his son to become prime minister after UMNO rejected him," he said.

    The minister said democracy was now firmly entrenched in Malaysia. "It cannot be overrun on the whims of one old man who has admitted to being a dictator when in power," he added.-- BERNAMA


    BalasPadam
    Balasan
    1. Hornbill Unleashed
      March 3, 2012
      The 10 mistakes of Mahathir Mohamad
      Filed under: Politics — Hornbill Unleashed @ 12:00 AM
      Tags: Anak Sarawak Bangsa Malaysia, Malaysia Politics, Save Sarawak
      The 10 mistakes of Mahathir Mohamad

      Nawawi Mohamad

      Former premier Mahathir Mohamad has criticized every prime minister of Malaysia from the late Tunku Abdul Rahman to the current leader Najib Razak, sparing no one except of course, himself. Mahathir has also criticized other world leaders including UK’s Tony Blair and of course George W Bush, the 43rd president of the United States.

      So far none of his local peers have swung back at him, which is not surprising considering that several are already dead and only Najib and 5th prime minister Abdullah Badawi are alive. As for the international leaders, they have largely ignored Mahathir’s existence, which only adds to his frustration, but there is nothing he can do to them. However, he can make life miserable for his successors here, and this he is already doing.

      When Mahathir retired in 2003, after 22 years as PM, there was talk about his ‘great’ legacy and he was even called Bapa Pemodenan or Father of Modernization. Some 9 years after his retirement, the excesses and sheer ill-judgement of his economic, social and political decisions have come back to wallop the nation with a backlash stronger than the ferocious tsunami of 2006 that devastated much of South Asia.

      At 86, Mahathir is now reviled by most Malaysians, blamed for the massive corruption that may soon bankrupt the country if no remedial economic action is taken, and for the apartheid-scale racial fissures amongst the various ethnic groups in the country.

      NEP

      Just pick the New Economic Policy, which was the brainchild of the policymakers of the 1960s but which he abused to the maximum. This abuse alone is enough to ensure that he will stay in the Malaysian Hall of Villains rather than in the Hall of Fame which he still thinks he belongs in.

      His peers with better memories including former Finance minister Tengku Razaleigh Hamzah said last week that the NEP was never meant to create or to be used to incubate a class of Malay capitalists, but to address poverty and to raise the level of Malay participation in the economy. It was never meant to be abused by the government of the day to handpick a select group of Malay entrepreneurs, load them with sharply-discounted government deals and then expect them to prosper and create enough economic ripples to help lift the rest of the community.

      This was Mahathir’s first and major mistake. But was it really a mistake? Doubters and critics point to the enormous wealth he accumulated for his cronies and proxies through the money-making schemes hatched under the guise of the NEP, and by privatizing government assets to favored Malay entrepreneurs, one of whom is the disgraced former MAS chairman Tajudin Ramli. Not able to deal with the ‘instant success’ or the stress of big time business, many succumbed to debt during the 1998 Asian financial crisis. Tajudin and friends like Halim Saad fell from hero to zero, losing enormous amounts of money and requiring massive government bailouts.

      Padam
    2. Bilam komen di bawah tuh mencarut, sudah tentu lah tiga2 komen ini keroje anjing Najib yang di gelar Jing Jibo @ Kejora.

      Dia NAJIB-PAID RESIDENT BLOGGER yg di tugaskan khas di blog ini sebab blog ini popular dan berpengaruh. CV nya -

      Anjing Jibo

      Anjing Jibo di blog ini sekor saja. Tapi coba membayangkan dia ramai, konon. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Keris Berayon dll. Semua Protun di sini tahu bahawa yang di hayon nya ha nya bola dia. Dan bola Jibo, bos dia.

      Bola yang kecut sebab Jing Jibo ni dah tua. Masuk sini pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi. Menipu, membohong, memfitnah. Dah tua baka tapi otak budak kecik. Itu pasal apa yg dia cakap selalu nya mcm bebudak.

      Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang guna mode bertitik ... kekadang mode bebudak kikiki, hahaha, hehehe, puiiii, terakhir ini Warghh kaahh kaahhh kaaahhhh pulak. Terakhir lagi, banyak pantun memantun macam kartun. Di salin C&P nya pulak, selalu ulang rangkap yang sama. Lagi terakhir: dia salin komen2 Nek Tempoyak atau tulis atas nama itu.

      Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut. Dia di kasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengtahuan nya cetek, selalu nya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

      Anjing Jibo ini ia lah contoh penyokong yang Jibo kata di kempen PRU13 ada lah “bangang, hamjadah”, sebab tak membantu dia sikit pun dengan mengeluarkan fakta dan hujah yang munasabah untuk menaikkan imej dia yang merudum.

      Kita teruskan balas, bidas, sebat, belasah, hentam, tibai, kritik, kutuk, ketuk, sekel, pelangkong, kentot dan tahikan dia. Itu saja cara nak deal dengan dia.

      Pada masa masa nya, jangan pedulikan dia, pulaukan dia.

      Padam
    3. Ada ramai ke yg percaya apa Said Salleh Keruak cakap?

      Angka2 hadirin Demo Bersih yang dia sebut itu berdasarkan apa? Kalau berdasarkan angka2 yang di sebut dek Polis Di Raja, boleh lah di percaya. Sebab Polis ada beberapa kamera statik dan kamera mobile di helikopter2 yang di gunakan di masa demo itu.

      Takda di sebut dek Salleh Keruak. Nampak nya angka angka yang keluar dari ..... ok lah, dia menteri, aku tak sebut yang itu.

      Padam
    4. "The vast majority of Malaysians? "

      Kali terakhir saya cek Tun M mendapat undi 97% dan Najib hanya 3%.

      Cabaran Tun M utk national referendum juga dibuat pekak telinga.

      Tak ada malu langsung nak sebut kalimah majority tu.

      Kena ubah statement tu kpd 'the vast majority, if not all of the dedakians'.

      Padam
    5. Sejak Najib dah beralih kiblat nak buat keretapi termahal dalam sejarah dunia, dah mula heboh orang berdendang...

      Nyangan jali Najib...suka "Mao Hu Tang"
      atao macam Losmah "Mao Hen Bek"
      lama lama jali Zahid "Mao Bo Hong"
      "Mao Am Poo" macam IGP ke?
      Lu bolih jadi gila macam itu Keluak "Mao So Kong"
      Apa "Mao Ga Doh" macam itu Nyamal nyamban
      pakai itu baju melah jamban.
      kesian lu semua sulah "Mao Ma Tee"
      Mao So Kong, Mao Bo Hong macam Kojolla..

      Padam
    6. Ramai tolak bersih5 kerana 295,000 melayu upahan merah hilang tidak dapat dikesan tak muncul dihari demo anti bersih...malangnye nasib najib kepala prompak dan cina jho lo penyokong setia cabut lari...yeehaa..

      Padam
    7. Kalo salleh yg cakap baik tak payah dengar...kaki bodek...jadi menteri pun kerana bodek...suruh dia pigi cari dulu askar upahan merah 295,000 yg hilang..

      Padam
  2. Kata dulang paku serpih...cibai nya puak ni..mampos lah fuckkatan haramjadah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Carutan di tas ini yang nyata menunjukkan penulis nya ia lah Jing Jibo @ Kejora.

      Kebelakangan ini telah timbul pengkomen menggunakan nama "Unknown" yg di percayai orang JASA, nampak nya masuk sini memandangkan Jing Jibo tak menjalankan tugas nya di sini, tidak mengeluarkan fakta2 dan hujah2 yang boleh membantu menaikkan imej Najib yang telah merudum terutama nya bila meletup skandal 1MDB.

      Takpa, kita penyokong PPBM dan barisan Pembangkang boleh megatasi kedua dua nya itu. Jing Jibo yang komen2 nya tak berisi akan di counter dengan cara biasa. Makhlok Allah "Unknown" di balas dengan fakta2 dan hujah2 setanding dengan nya.

      Padam
    2. Menteri lucah macai2 pun lucah..trademark umnongok..

      Padam
  3. Kalau najib kepala penyamun, tajuddin ini kepala berok merah. Jamal tak boleh lawan punya......

    Kepala berok merah ini belajar agama dengan sapa.....harussaini perak ke?

    BalasPadam
  4. Blogger kesayangan Mahathir Pukimak haramjaddah Mahazalim Mahacelaka pon dah meninggal duniA, MATI...harap2 sempat bertaubat, banyak sangat dosa sebar fitnah... nanti kena seksa...

    blogger putra merdeka bila pulak nak mampus!..

    hanya Mahazalim Mahafiraun celaka tua mahathir belom mampus lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kamu bertaubat lah, Jing Jibo. Buat khenduri besar besar dan minta Imam ajarkan dan saksikan kamu bertaubat. Supaya berkesan taubat kamu itu.

      Ini memandangkan betapa besar nya dosa kamu terhadap pemunya dan peserta2 blog ini dengan maki hamun dan carutan kamu.

      Lepas itu, kamu perlu menjunjung jari dan meminta maaf di blog ini.

      Padam
    2. Fitnah kepala butoh bapak kau. Kaki isap pelir Najib kau ni.

      Padam
    3. Kamu tak suka org memaki, menghina dan menyebut sesuatu yg buruk bro 1.39 ptg. Tp kamu asyik menyebut jing jibo tak henti2. Kata2 tu bukan pujian, malah kalau tak salah, merujuk kepada 'anjing' atau binatang suruhan. Bila kamu minta org lain bertaubat krn 'mulut' buruk, kamu.juga perlu tunjukkan contoh yg baik. Saya suka perbahasan yg matang tanpa ada isu emosi dan hina menghina macam budak yg belum matang. Rasanya yg mengulas secara pro dan kontra ni semua sudah dewasa dan matured, so...tak paham lagikah dosa pahala?

      Padam
    4. 1.29 tak perlu tobat...hari2 dia zikir'sebar fitnah'...dia sokong penyamun gerenti masuk syurga setan...he3..

      Padam
    5. 224,

      Yang kamu suka, suka lah. Ini blog bebas, siapa saja boleh komen. Kamu nak khutbah pasal dosa pahla, tujukan pada orang yg sepatut nya lah. Sepatut nya kamu tujukan kpd Jing Jibo - kamu dah baca CV nya? Dia pertahankan Najib, selalu gunakan bahasa kotor. Kamu pun suka Najib ke?

      Kamu infer "macam budak yg belum matang". Kamu bukan saja belom matang (politik dll), jugak macam budak, period. Mengata "Kata2 tu bukan pujian, malah kalau tak salah, merujuk kepada 'anjing' atau binatang suruhan" itu ada lah pemikiran budak2. Itu kan pemikiran budak2. Sebab dah nyata, apa kamu nak cakap lagi? Kata "kalau tak salah" pulak. Apa tahap pelajaran kamu?

      Amat bodoh lah kamu mengata "yg mengulas secara pro dan kontra ni semua sudah dewasa dan matured". Sama ada kamu ni Jing Jibo sendiri, menyamar macam orang biasa nak beri nasihat konon (macam macam di buat si Jing Jibo), atau kamu makhlok Allah yang belom lama di blog ini. Tapi, kalau begitu pun, kamu sepatut nya dah baca CV Jing Jibo yang di keluarkan di ruang komen hampir tiap pos di sini.

      Jadi, apa hal pun, aku rasa kamu nak mengarut, nak cari pasal di sini, macam tabiat Jing Jibo.

      Aku ikut perinsip cakap baik, di balas baik, cakap tak betul may be replied in kind.

      Coba kasi tahu aku di zaman ini berapa ramai yang di tempeleng pipi kiri, suakan pipi kanan? Itu ajaran Kristian, tapi coba lah tempeleng orang Kristian di zaman ini, kalau tak di tempeleng nya kamu semula.

      Kamu bahasa Inggeris pun tak betul - humans are not termed as "matured", they are "mature" or "have matured", or "she is a mature woman", but they are not "matured". Dari situ aku rumuskan bahawa kamu tak begitu berpengtahuan tinggi untuk boleh menasihatkan orang yang mungkin lebih pengtahuan dari kamu.

      Jing Jibo ke kamu? Atau Mister "Unknown"?

      Padam
    6. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang Pengusaha Butik yg Sukses, kini saya gulung tikar akibat di tipu teman sendiri, ditengah tagihan utang yg menumpuk, Suami pun meninggalkan saya, dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini, saya coba buka internet untuk cari lowongan kerja dan secara tdk sengaja sy liat situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsug hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari, Alhamdulilah benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Padam
  5. Alamak, mencium tangan Jibo si Mamat itu di gambar di atas. Entah lah apa dia buat dengan Rozy sebelom ke situ. Entah berbau apa di tangan nya, si Mamat itu sahaja yg tahu.

    Ingat: aku tak kata apa apa. Siapa mengata aku lucah, kepala dia senget. The Fault lies not in the idea but in the interpretation.

    Makna nya, kalau Jibo dan Rozy pegang minyak wangi sebelom itu, maka wangi lah tangan Jibo di cium Mamat itu.

    Namun demikian mencium tangan Jibo tidak menukar prospek "Mati UMNO di PRU14" - petikan dari kata kata Khalid Nordin yang di siarkan di pos yg lalu.

    BalasPadam
  6. Masih ingatkah anda ketika di awal pentadbiran Najib, rakyat bukan Melayu begitu berleluasa menghina Islam, Raja & bangsa Melayu. Namun Najib buat dekkk ajer..kenapa yer...?? Sekarang baru semuanya terbongkar - Najib, Rosmah & Allahyarham Jamaluddin Jarjis ketika itu sibuk melobi untuk menjalin persahabatan dgn pihak Zionis Yahudi & White House Amerika. Tujuannya adalah untuk mendapatkan pinjaman riba RM42 bilyon dan mengguna khidmat Agensi APCO Yahudi Israel untuk bersaing dgn Anwar Ibrahim yg ketika itu dapat dukungan kuat Amerika & Yahudi Zionist seperti Paul Wolfowitz (former President of the World Bank, United States Ambassador to Indonesia, US Deputy Secretary of Defense).

    Mungkin Pak Rahman nak tambah sikit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenapa tun m kesayang kau jilat bontot anwar ia
      Mana maruah tun m itu.
      Kenapa anwar lebih kenapa agenda yahudi lgbt ITU ia
      Kenapa NGO yg anwar sokong semua sokong lgbt itu
      Di Isreal negara ibu negaranya tel Aviv menbenarkan hubungan sejenis
      Isreal merupakan Negara kedua lepas belanda mengiktiraf lgbt.
      Jadi siapa lebih bawa agenda lgbt ialah baju otak kuning kau yahudi kau ITU

      Sila Othaman Ahmad

      Padam
    2. Bahru di umumkan bahawa Donald Trump haramkan sesiapa mahu menggunakan "lobby groups" untuk dapat mendekati dia.

      Tak tahu lah jika Najib ada "clout" dengan Trump yang autograph di gambar nya "To my favourite Prime Minister", kata Najib. Trump kata begitu di masa dia seorang businessman. Sekarang dia "the most powerful man on the face of the earth".

      Kot Jing Jibo @ Kejora jadi tukang lobi kalau Trump buat tak peduli kat Najib. Kung kung kung.

      Padam
    3. Kamu dulu belajar sampai tahap mana dan di mana? Apakah punca kejatuhan empayar Islam Umaiyah, Abasiyah, khulifah Uthmaniyah maupun Kerajaan Kesultanan Melaka kerana kegiatan LGBT? Catitan sejarah hanya menunjukkan ianya terjadi kerana pemimpin korup, tak amanah, berpoya-poya, kaki permpuan, lalai dgn kemewahan dunia, bersekongkol dgn musuh & menzalimi rakyat. Jika ada kerana LGBT, empayar manakah itu?

      Padam
    4. 2.06 budak baru belajar berhujjah ilmu politik...jahil politik...masa dan keadaan dah berubah wahai budok...

      Padam
    5. Pusat lgbt di jalan hj taib KL..kawasan lgbt yg dihalalkn oleh umono..tiada tindakan..

      Padam
    6. "Kenapa NGO yg anwar sokong semua sokong lgbt itu"
      Ngo mana yg anwar sokong iTU?"teori kosong ko ni nak buat modal kokok jer.....ape bukti anwar sokong?...

      Padam
    7. Semua sentuhan pm2 pengganti Tun Mahathir dek pendurhakaan mereka tidak mendapat berkat, malah menjahanamkan negara. Kalau ada, buktikan. Entah berapa ratus juta Najib habiskan untuk melobi Obama, khususnya kempen yg terover untuk perjanjian syaitan TPPA yg membunuh industri anak tempatan.

      Padam
    8. Pak rahman jpc
      john doe
      Sarawak scholar

      I'd like you people to read 'Confessions of an Economic Hit Man'. It is a partly autobiographical book written by John Perkins unveiling the evil scheme of the Zionist Jews.

      Economic hit men (EHMs) are highly paid professionals who cheat countries around the globe out of trillions of dollars. They funnel money from the World Bank, the U.S. Agency for International Development (USAID), and other foreign "aid" organizations into the coffers of huge corporations and the pockets of a few wealthy families who control the planet’s natural resources. Their tools include fraudulent financial reports, rigged elections, payoffs, extortion, sex, and murder. They play a game as old as empire, but one that has taken on new and terrifying dimensions during this time of globalization. I should know; I was an EHM." — John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man.

      Padam
    9. Tq pak Othman. Kalau ada kesempatan nanti saya cari buku itu.

      Disebabkan kekalutan tugas kebiasaan saya membaca skrg ini bila guna public transport sahaja.

      Padam
    10. Tq pak Othman. Kalau ada kesempatan nanti saya cari buku itu.

      Disebabkan kekalutan tugas kebiasaan saya membaca skrg ini bila guna public transport sahaja.

      Padam
    11. Dari bahan buku ini dan juga buku2 lain penulis ini, sekarang saya faham kenapa negara2 Islam, juga negara dunia ketiga jadi mangsa keserakahan puak Zionis Yahudi di bawah Order Bahru Dunia (New World Order) untuk menguasai dunia. Anwar Ibrahim & Najib terjebak dalam perangkap mereka. Hanya Tun Mahathir saja yg masih konsisten enggan tunduk kepada kehendak mereka & budak suruhan mereka, USA.

      Padam
  7. 1:29 Na'uzubillah...kamu baru hbis solat zohor ke? Kalau baik solat dan solat taubat sama. Itu pun kalau kamu Islam le. Ungkapan kamu macam ahli neraka je...deme yang kamu jilat tu tak boleh tolong kamu di akhirat nanti. Rezeki pun Allah SWT yang beri.

    BalasPadam
  8. 1:29
    Orang Islam tak tergamak berkata mcam kamu kata. Ahli nearaka kot kamu ni.
    1:29 Ahli Nerka
    1:29 Ahli Neraka
    1:29 Ahli Neraka
    1:29 suka kamu ye dapat glarn Ahli Neraka.. Itu pun jika kamu tidak bertaubat.

    BalasPadam
  9. Tajuddin kena tunjukkan samseng lucah untuk bodek supaya dapat naik pangkat jadi menteri penuh...kalau tidak anuar musa potong dia..

    BalasPadam
  10. Mamat dlm gambar cium tangan pemberi dedak...kalo tidak mati kebuloran lah dia..

    BalasPadam
  11. (sumber dari wikipedia)

    BERSIH 5

    Number
    40,000 (Media estimate)
    1,400 Bersih security personnel
    2,500-4,000
    7,000 officers[5]


    BERSIH 4

    Number
    Bersih estimation: 500,000 in KL (200,000 at peak
    Casualties
    4 participants injured,[5] 16 participants poisoned [6]

    korang nampak dak -- kalau nampak tolong jawab sat

    Apa pasal jumlah kehadiran MERUDUM JATUH daripada 500 ribu dalam bersih4 kepada 40 ribu dalam bersih5


    BalasPadam
  12. (sumber dari wikipedia)

    BERSIH 5

    Number
    40,000 (Media estimate)
    1,400 Bersih security personnel
    2,500-4,000
    7,000 officers[5]


    BERSIH 4

    Number
    Bersih estimation: 500,000 in KL (200,000 at peak
    Casualties
    4 participants injured,[5] 16 participants poisoned [6]



    korang nampak dak -- kalau nampak tolong jawab sat

    Apa pasal jumlah kehadiran MERUDUM JATUH daripada 500 ribu dalam bersih4 kepada 40 ribu dalam bersih5

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aper masalah ko?sape yg sahkan angka2 tu tepat...kaedah ape yg digunapakai...ko tengok gambar2 dari udara...anggaran peserta boleh dibuat dari anggaran keluasan kawasan yg dipenuhi peserta....1 meter persegi boleh dipenuhi purata 7 orang..

      Padam
    2. Ko Tanya malaysiakini Dan bersih spokeperson

      Padam
    3. Yg penting kehadiran askar upahan merah tak sampai 5000 orang berbanding anti bersih4 yg lebih raamai..kehadiran yg jauh dari kenyataan jamal jamban 300.000 askar merah akan hadir..mca dan mic ade tak? Ini petunjuk melayu tak mahu sokong najib dan umno lagi..

      Padam
    4. Dalam bersih4 dulu satu orang berbaju merah pun taknampak

      Padam
    5. Sebab majoriti melayu dapat BRIM dan bersetuju 2.6 bil derma pak arab

      Padam
    6. Macai2 najib cakap sumber malaysiakini tak boleh pakai...bersih 4 pun angka 200,000 kehadiran macai2 tak percaya..tapi sekarang ko boleh pertcaya....kenapa?

      Mengikut anggaran ambigakehadiran adalah lebih dari 100,000 orang...kalau dataran merdeka tidak ditutup kehadiran lebih besar..ada paham?

      Padam
    7. Jawab yg atas tu , jangan dok kona baring, nanti terperosok dlm parit.

      Padam
    8. Masalahnya ialah korang terlalu sombong, tak boleh nak terima kelemahan korang sendiri, kalau baginilah caranya sampai bila pun korang sentiasa kalah...

      Padam
    9. 413 mengata UMNO ke? Tengok dari kata kata Said Salleh Keruak, memang 'terlalu sombong, tak boleh nak terima kelemahan sendiri".

      Begitu sombog hingga tak akui bahawa beberapa negeri dah lepas ke tangan Pembangkang di PRU13.

      Otak udang.

      Padam
    10. 3.58 dah jawab tu..kona kepala hotak ko sibebal...kehadiran ikut anggaran ambiga lebih 100 ribu..dataran merdeka ditutup..kalo tak tutup kehadiran lebih besar ngok..aku tannye ko kenapa ko percaya malaysiakini sekarang ko takut nak jawab..seblm ni ko dan macai tak percaya malaysiakini..jawablah..

      Padam
  13. Semasa kerajaan membentangkan rang undang-undang SOSMA di Parlimen dahulu, pembangkang jelas menyatakan bahawa akta ini akan diselewengkan. Ianya bukan sahaja akan digunakan untuk mengekang keganasan dan membenteras aktiviti tersebut tetapi akan disalahgunakan untuk menahan musuh-musuh politik kerajaan.

    Ternyata dakwaan itu benar apabila Pengerusi Bersih 5.0 Maria Chin ditahan di bawah SOSMA. Adakah Maria seorang pengganas dan sangat merbahaya.???

    Rakyat juga sebenarnya menentang akta ini kerana ianya sudah pasti akan disalahgunakan untuk kepentingan Najib dan BN.

    Apa justifikasi penahanan Maria di bawah SOSMA. Berapa banyak insiden keganasan dilakukan oleh Maria. Berapa banyak bangunan diletupkan oleh beliau dan anggotanya???

    Malah himpunan Bersih 5.0 yang berlangsung Sabtu lalu berjaya dilaksanakan dengan aman dan damai. Tiada kejadian rusuhan dan keganasan.

    Kita juga lambat laun akan melihat penggunaan Akta MKN bagi menjaga kekuasaan Najib dan BN. Tunggu dan lihat.

    Hari ini seramai kira-kira 30 ahli parlimen pembangkang hari ini berarak dari parlimen ke Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia di Bukit Aman bagi membantah penahanan Pengerusi Bersih Maria Chin Abdullah di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas ) 2012 (Sosma).
    Mereka juga membantah penahanan empat ahli Parlimen sebelum dan selepas perhimpunan Bersih 5 yang diadakan di Kuala Lumpur pada Sabtu lalu.
    Mereka adalah Anthony Loke (Seremban) dan Jimmy Wong (ahli Parlimen Kota Kinabalu) yang ditahan pada Jumaat, manakala Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin dan Tian Chua (Ahli Parlimen Batu) ditahan pada malam Sabtu.
    Diketuai Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, mereka berjalan kira-kira 1 km ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, membawa sepanduk "Tangkap MO1, bebaskan pemberi maklumat" , "Jangan salah guna Sosma" dan "Pertahankan hak ahli parlimen".
    Turut serta dalam pasukan itu ialah bekas timbalan perdana menteri dan Ahli Parlimen Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan Presiden Parti Warisan Sabah Datuk Seri Shafie Apdal.
    Pemimpin PAS tunggal yang menyertai mereka adalah ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.
    Mereka menyerahkan memorandum bantahan dan diterima Pegawai Komunikasi Korporat Urusetia Ketua Polis Negara, ASP Noor Azman yusuf di Bukit Aman.
    Maria ditahan di bawah Sosma pada Jumaat lalu, sehari sebelum perhimpunan Bersih 5.
    Beliau disiasat di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen dan ditahan di bawah Sosma yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan sehingga 28 hari.

    Penjana Melaka at Tuesday,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jamal pak setongkol yg mengganas dibeberapa tempat termasuk di ampang point tidak plak dikenakan sOSmA....reman saje...buat lah aper2 yg suka seblm pru14...selepas tu ko plak yg akan dikorjakan....he3

      Padam
    2. Kot depa sengaja nak tambah sebab sebab bikin pengundi undi Pembangkang, kasi "mati UMNO di PRU14"

      Padam
    3. Janji SOSMA utk pengganas tapi kemudian digunakan untuk menangkap penentang politik.

      Kemudian janji pula MKN hanya utk pengganas dan aktiviti keganasan.

      Sapa leh pasti dia takkan salah guna ke atas penentang politik juga?

      Padam
  14. ".. seorang timbalan menteri Umno menggelar Teresa Kok (DAP-Seputeh) sebagai satu-satunya perempuan yang ada “Kok”

    Si Mamat 2:24 PTG yang nak khutbah pasal dos a dan pahla di atas itu sepatut nya di cabar khutbahkan Timbalan Menteri UMNO itu.

    Kot dia kata tak salah bila kata begitu kpd seorang kafir. Kalau begitu, nyata lah dia cetek pentahuan nya. Sebab salah itu bukan saja di sisi agama, jugak di sisi undang undang sivil.

    Tapi mana UMNO kesahkan sivil atau civilized lagi dah. Depa dah macam cicak putus ekor, Khaled Nordin pun dah kata "hidup mati UMNO di PRU14".

    Besar makna nya tuh. Berat implikasi nya. Tak tahu lah jika Mr Cash Is King masih ada berbilion Ringgit wang untuk beli undi di PRU14.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak payah kecoh pasal umno. Kan kau kata slps pru 14, umno akan dikuburkan. Skrg ni lebih baik pembangkang siapkan senarai menteri kabinet slps pru14 nanti.

      Padam
    2. Kalau kau tak kisah "mati UMNO di PRU14", mengapa kau nak menyibuk tak kasi orang "kecoh pasal UMNO"?

      Nak menutup kegigilan lutut kamu, ye? Reversed psychology ye? Takut tapi coba tunjuk tak kisah, olok2 berani ye? Kesian.

      Padam
    3. Yalah, aku menggigil ni, aku takut kalau2 org yg pernah melancap depan laptop mcm kau jd menteri belia dan sukan.

      Padam
  15. Salleh Keruak kata, "Malays see through his (Tun M) selfish agenda and refused to attend. And the thousands of Chinese Malaysians who attended Bersih last year are so disgusted that Mahathir is involved, they stayed at home."

    Punya tak bijak (polite word nak jaga muka Menteri). Kalau bukan tak bijak, dia sengaja cakap begitu. Propaganda. Anti-Bersih propaganda. Not befitting a Minister of a so-called democratic government.

    Mana boleh kata Melayu tak datang sebab depa nampak ajenda pentingkan diri sendiri Tun. Pada hal, gomen dah tangkap beberapa pemimpin Bersih. Menakutkan orang ramai yang nak menyertai demo itu.

    Si Keruak cakap pulak Cina tak mahu sertai sebab "disgusted" dengan penglibatan Tun M. Pada hal, Tun M datang dengan tak mengumumkan nya awal sabelom itu. Sebenar nya, pada hari sebelom himpunan itu, Tun kata dia berada di luar negara, membayangkan dia mungkin tak hadir, dan ini ada di laporkan pemberita.

    Masakan Cina tak mahu sertai Bersih bila Lim Guan Eng sendiri hadir. Dan demikian ramai Cina sokong DAP hingga Najib dapat Tsunami Cina di PRU13. DAP dapat 37 kerusi Parlimen, masakan MCA dapat ha nya 7.

    Simpang siur cerita nya, pokok nya ia lah bahawa UMNO/BN gigil lutut. Sebab dengan begitu ancaman tangkap yang di keluarkan puak berkuasa melalui tangkapan pemimpin2 sebelom himpunan Bersih itu, masih begitu ramai jugak yang hadir.

    BalasPadam
  16. Kalau bersangka baik maknanya ayam jantan (ada taji). Eloklah tu, kan membawa maksud beliau tu berani.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Tapi Salleh Keruak tu selalu tak sangka baik. Kuat benor nak pertahankan boss dia Najib.

      Najib pulak sangkakan rakyat tak akan tahu hal seleweng 1MDB dan songlap berbilion masuk akaun bank dia tuh.

      Padam
    2. Macai bodooh jer kena klentong dengan najib...kahkahkah...kerana dedak sekampit melayu sanggup dicop bodooh..

      Padam
    3. Macai kuning dedak tak nak sebab keldai.

      Padam
  17. Selepas bebas, Jamal selar Ku Nan ‘nyanyuk’


    KUALA LUMPUR: Datuk Seri Jamal Yunos hari ini menyelar Tengku Adnan Tengku Adnan selepas setiausaha agung Umno itu mengancam akan mengenal pasti ahli parti yang turut serta dalam perhimpunan Sabtu lalu.

    Jamal yang merupakan ketua Umno Sungai Besar itu menafikan ahli Umno terlibat pada demonstrasi itu, yang disertai Gerakan Baju Merah pimpinannya dalam usaha menghalang perhimpunan Bersih 5.

    “Tidak ada seorang pun ahli Umno terlibat dalam perhimpunan tersebut,” kata Jamal yang disambut penyokongnya di luar Balai Polis Ampang Jaya hari ini

    “Walaupun saya ketua Umno bahagian, tetapi kami turun bukan atas tiket Umno. Kami turun di atas tiket NGO.
    “Mungkin Ku Nan sudah lama kot… dia dah nyanyuk,” katanya.
    Jamal turut merancang menganjurkan tunjuk perasaan esok di pusat pentadbiran kerajaan Selangor di Shah Alam. - FMT

    BalasPadam
  18. Disini saya ingin mengulaskan himpunan bersih yang diadakan pada kali ini tidak seghairah seperti dulu kerana kebanyakan mereka telah sedar dan bijak mengambil keputusan untuk tidak hadir Bersih 5. Mungkin Silent protest. Mungkin juga mereka tahu yang mereka telah di spin oleh pihak penganjur. Apatah lagi kemasukan Madey dan Midin ke dalam pakatan telah menimbulkan rasa kemarahan oleh sebilangan besar pengikut pembangkang. Juga isu 1MDB yang telah bertahun2 dimomok oleh pihak pembangkang menyebabkan mereka rasa bosan kerana isu yang sama tetapi tiada laporan yang dibuat kepada pihak polis, SPRM maupun kepada Majlis raja. Juga didapati tiada laporan rasmi yang dibuat kepada Mahkamah dunia maupun DOJ untuk menangkap Najib kerana tuduhan seleweng. Sebaliknya mereka mempengaruhi DOJ dan Soros untuk mengeluarkan kenyataan tanpa ada sebarang bukti kukuh. Kalau ada, sudah lama najib diseret ke Mahkamah tinggi.

    Berbalik kepada himpunan bersih 5, sebenarnya tiada apa apa keputusan atau outcome hasil daripada himpunan tersebut. Cuma pihak penganjur nak tengok bagaimana sokongan org melayu terhadap mereka tetapi nyata hampa. Perkara ini telah berlaku bertahun tahun sejak dari Anwar dipecat dan di penjara. Yang mana pembangkang mengambil kesempatan untuk mempengaruhi kepincangan kerajaan yang terlalu subjektif dengan harapan kemenangan berpihak kepada mereka tetapi mereka gagal.

    Dengan harapan kemasukan Madey dan Midin akan dapat menarik lebih ramai lagi ke dalam himpunan ini tetapi masih juga tidak mencapai matlamat penganjuran.

    Tahniah kepada mereka yang sedar akan dakyah yang ditabur dan mereka yang tidak hadir himpunan bersih 5.

    Insya Allah UMNO akan terus mencapai kemenangan .....

    BalasPadam
  19. 'ANAL'ISIS SUMAN SSGT VONGOK SEKALI
    MANA EMPAYAR YG JATUH PASAL LGBT
    FAKTA SEJARAH DIJADIKAN BUKTI
    BUKTI ALQURAN SODOM DITERBALIKKAN BOMI
    BUKTI ALQURAN TAK ENDAH LAGI
    BODOHH NYER SUMAN INI....KIKIKIKI...

    Berhujah dng barua yshudi kutty batuapi mme bodoh... tak layak kejora nak bethujah dng org lusui dan ego tebal .... alquran adalah dalil daan bukti utama dicampak ketepi... terkinja kinja fakta sejarah basi....


    bodooo. ... bodoooo...



    kikikikikiki....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betulkah Kejora.

      Memang benar bumi Saddum dimusnahkan Allah. Memang benar penduduknya mengamalkan liwat.

      Tapi soalan aku lebih spesifik; benarkah liwat menjadi punca bumi Saddum dimusnahkan?

      Sekiranya ya mengapa di tempat2 lain yang mengamalkan liwat bumi mereka tidak dimusnahkan? Apa bezanya Saddum dan bumi2 lain?

      Cuba jawab secara ilmiah aku nak dengar juga jawapanmu.

      Ada pula pernyataan pak Othman bahawa kerajaan2 Islam semuanya timbang akibat rasuah, penindasan, boros dan hutang semua ini ada sejarahnya.

      Kalau Kejora kurang pasti Unknown dipersilakan menjawab.

      Saya perlu offline dulu tapi nanti saya nak tgk jawapan Kejora dan Unknown tentang isu ini?

      Tiada muslihat, hanya fakta dan kebenaran.

      Padam
    2. Anuat kakii penutuh jubor dulu Othaman maki, taji & tala
      Tapi sebab ikut jubor Matdey, si peliwat ini Othaman bela
      Othaman lembu dicucuk hidung ikut semua Madey Kerala
      Bahkan kalau disuruh tonggeng bagii Nuat tutoh, dia rela

      Padam
    3. OTHAMAN (PENJILAT LUDAH KAHAK GELEMA HIJAU) TIGA TAHUN DULU

      (PETIKAN KATA-KATA OTHAMAN AHMAD DARI BLOG PARPUKARI)

      OTHMAN AHMADJUNE 29, 2013 AT 2:24 PM
      AnonymousJune 29, 2013 at 12:12 PM menyatakan:
      Sukarno udah conquer mana Negara bung? Indon udah kena kongkeq ada lah ...
      ----------------------------------------------------------------

      Komen balas Othaman Ahmad:

      Sukarno adalah diakui Pemidato Terhebat Kelas Dunia mengalahkan Mussolini dari Italy. Pidato dan seruannya amat mengesankan hingga rakyat bangkit dgn cangkul & bambu runcing menentang Belanda dan Inggeris. Itu sejarah dan tak dapat kita nafikan. Namun.....setelah dia berkuasa menjadi Presiden, negara Indonesia hancur lebur, tersisih dari masyarakat antarabangsa, ekonomi negara lingkup hingga menjadi bankrup dan paling menyedihkan memusuhi & memerangi saudara serumpun seagama Malaysia. Itulah padahnya apabila beliau menerapkan fahaman Liberal (Kesetaraan) yakni, agama itu semua sama tarafnya, komunisme & agama disepadukan di bawah panca sila. Akibatnya, haram & halal tidak lagi jadi pedoman hidup malah kahwin campur tanpa tukar agama berleluasa di Indonesia sehingga kini.

      Inilah fahaman yg didukung oleh Ad Dajal Malaysia, si Anus Ibrahim yg mahu diterapkan di bumi Malaysia. Setelah sekian lamanya Malaysia menikmati kemakmuran & keamanan di bawah pentadbiran Tun Dr. Mahathir, Malaysia mula mengalami keadaan buruk apabila Tun Dol melepaskan Anwar Dajal dari kandang tahanan, konon mahu jadi pemimpin baik, popular, liberal tidak racist dan bukan diktator. Tahu-tahunya, Tun Dol terkena kualat/kutukan karma akibat pengkhianatan dan pendurhakaan terhadap Tun Dr. Mahathir.

      Padam
    4. Lihatlah pembaca sikap sebenar Othaman si haram jadah
      Sifat talam dua muka munafiq dia Kejora ingin nak dedah
      Dulu Nuat dipanggil Ad Dajal Anus Ibrahim, dimakii ludah
      Kini: ‘Bang Nuat, paku le jubor ini, adik Man bukak tadah’

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaahhhh

      Padam
    5. Tuan2 pembaca tengok le gelagat si Othaman otak udang
      Dulu dia marah sbb Pak Lah bebaskan Nuat darii kangang
      Kinii dia pula desak Nuat dibebas, terkinja pukul gendang
      Dia ikut Matdey bebal bodoh je, tak peduli pasal undang2

      Padam
    6. Ada jugak kutu brahak bila tandusan idea kena asak bertubi-tubi, pasti akan.... alih tiang gol (tukar tajuk), berpantun sampahlah.. membuat ramalan 4 nombor ekorlah, atau paling tidak dia akan 'menurun' menjadi jembalang betina nek tempoyak yg meracau-racau penuh dgn maki hamun dan carut menjijikkan.

      Padam
  20. Bila Bershit5 kurang sambutan Othaman jadi resah gusar
    Diia bengang tension dan cuba lagak nak bertindak kasar
    Kemain lagii dia cabar ajak buat perhitungan cakap besar
    Walhal jalan pun terhegeh, anak cucu yg pimpin ke pasar

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaahhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entah kat mana si Othaman sembunyii tempat berlindong
      Tiidak tahan si tua bapok ini, Kejora asyik tala dan ladong
      Bila bawa keluar cerita lama, dia lari macam lipas kudong
      Terus dajal ini hilang lesap, tak nampak lagi muka hidong

      Padam
    2. Othaman pelesiit cabut larii semacam kudong punya lipas
      Sebelum inii, sembang kemain lebat tapii kosong hampas
      Kalau dapat jumpa diia, tak ada le Kejora nak berhempas
      Cuma nak piicit hiidong, biar dia mengelupor sesak napas

      Padam
    3. Masih ada jugak kutu brahak bila tandusan idea kena asak bertubi-tubi, pasti akan....

      - alih tiang gol (tukar tajuk),
      - berpantun sampahlah,
      - membuat ramalan 4 nombor ekorlah,
      - atau paling tidak dia akan 'menurun' menjadi jembalang betina nek tempoyak yg meracau-racau penuh dgn maki hamun dan carut menjijikkan.

      Padam
  21. JON@DOE AKA ABGUL GHUYUP SPUTNIK GILA
    KLU BOLE TEMPAT LAIN NK JADI SODOM KEDUA
    DITANGGUHNYA UNTUK MASA YG SEMENTARA
    ALQURKAN DAH BAGI PERINGATANNYG NYATA


    Abdul ghuyup bin sputnik... ko berapa kali dah ghuyup sebrnonya... peringatan untuk manusia seterusnya yg diberi akal utk berfikir... dah banyak brncana depan mata masin nak minta minta sodom ke 2..... dah ghuyup ssgt ko nihhh....

    kikikikiki... ni bukan tahap bodo... ni tahap mega bodo ghuyup tahap dewa....


    kjkikikiki... ghuyuppp ...oooo ..ghuyuppp...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu je jawapan kamu ni rupanya..

      Padam
    2. John doe...
      Some bugger due to ignorance, upbringing & education level, couldn't distinguish between civilization and empire.

      Padam
  22. Jing 6.53, angin ko dah mari ke? Dah makan ubat jing? Tulisan ko dah tak stabil, skejap huruf besar kecil, pastu ulang2, kihkihkih tu tanda sel2 otak ko tak berhubung, maksudnya wayar otak dah NAK putus, ko cuba tambah sengsara ko buat2 gila, tetapi tuhan tak izinkan, cam mana jing?

    Puncanya atau root caused adalah sumbat duit haram hasil habuan pemberian duit curi dan samun kepunyaan rakyat oleh najib.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila kutu brahak tanpa nama, tanpa bin, tak tahu asal usulnya, di mana & tahap sekolahnya dan pengecut... mula berlagak macam pandai dgn luahan merepek meraban, penuh dgn makian & menulis guna huru besar.... amat mengerikan.

      Padam
  23. http://www.straitstimes.com/business/banking/ex-bsi-banker-trial-yeo-jiawei-amassed-s239m-in-just-15-months-after-leaving-bsi

    BalasPadam